Рішення
від 11.06.2020 по справі 396/401/20
НОВОУКРАЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 396/401/20

Провадження № 2/396/255/20

РІШЕННЯ

Іменем України

11.06.2020 року Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді: Гарбуз Ольга Анатоліївна

за участю секретаря судового засідання: Пономаренко Р.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в м.Новоукраїнка Кіровоградської області цивільну справу №396/401/20 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про припинення стягнення аліментів,-

ВСТАНОВИВ:

1. Виклад позицій позивача та відповідача.

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про припинення стягнення аліментів, мотивуючи позовні вимоги тим, що судовим наказом Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області від 26.01.2018 року з нього стягнуто аліменти на на користь ОСОБА_2 на утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 1/3 частки з усіх видів його заробітку (доходу) але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, розпочавши стягнення з 16 січня 2018 року і до досягнення дітьми повноліття: до ІНФОРМАЦІЯ_3 та ІНФОРМАЦІЯ_4 , відповідно. На данитй час, з грудня 2019 року діти постійно проживають разом із ним та перебувають на його повному утриманні. Відповідно до розпорядження голови Новоукраїнської РДА визначено місце проживання малолітніх дітей за місцем проживання батька. Позивачем створено належні умови для розвитку та виховання дітей. Вважає, що на теперішній час з нього безпідставно будуть стягуватись аліменти на утримання дітей, на користь матері, у зв"язку з чим він звернувся з даним позовом до суду та просить припинити стянення аліментів з нього та судовий наказ визнати таким, що не підлягає виконанню.

2. Заяви, клопотання учасників справи та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді від 28.04.2020 року відкрито провадження у спарві та призначено до розгляду в порядку спрощеного провадження без повідомлення (виклику) сторін на 28.05.2020 року, відповідачеві надано строк протягом пятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі подати до суду відзив на позовну заяву.

28.05.2020 року винесено ухвалу про перехід розгляду справи в порядку спрощеного провадження без повідомлення (виклику) сторін, до розгляду в порядку спрощеного провадження з повідомленням (викликом) сторін. Розгляд відкладено на 11.06.2020 року.

Позивач на розгляд справи до суду не з`явився. Подав заяву про розгляд у його відсутність. Позов підтримує.

Відповідач на розгляд справи до суду не з`явилася. Про день та час розгялду повідомлена належним чином, шляхом розміщення оголошення на офіційному Веб-сайті "Судова влада".

Станом на 11.06.2020 року відповідач відзив до суду не подала. З клопотанням про відкладення розгялду спарви не зверталась.

Відповідно положень ч. 2 ст. 191 та ч. 8 ст. 178 ЦПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд з урахуванням положень ст. ст. 280-282 ЦПК України та з метою уникнення затягування розгляду справи, вважає, що в матеріалах справи, є достатньо даних про права та взаємовідносини сторін по справі, для її розгляду по суті заочно у відсутність представника позивача і відповідача.

3. Фактичні обставини встановлені судом посиланням на докази, на підставі яких установлені відповідні обставини.

Норми права, які застосував суд, мотиви їх застосування та висновки суду.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Відповідно до ст.263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Судом встановлено, що відповідно до копій свідоцтв про народження Серії НОМЕР_1 та серії НОМЕР_2 НОМЕР_3 ОСОБА_1 є батьком малолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.8-9).

26.01.2018 року Новоукраїнським районним судом Кіровоградської області видано судовий наказ, про стягнення з ОСОБА_1 стягнуто аліменти на користь ОСОБА_2 на утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 1/3 частки з усіх видів його заробітку (доходу) але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, розпочавши стягнення з 16 січня 2018 року і до досягнення дітьми повноліття: до ІНФОРМАЦІЯ_3 та ІНФОРМАЦІЯ_4 , відповідно (а.с.10).

Розпорядження голови Новоукраїнської РДА №80-р від 10.03.2020 року визначено місце проживання малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за місцем проживання батька ОСОБА_1 (а.с. 11).

Місце проживання позивача зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою №3535 від 04.12.2019 року, виданою виконавчим комітетом Рівнянської сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області. З вказаної до до складу сім`ї позивача входять малолітні ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.12).

Згідно з актом обстеження умов проживання №16 від 18 лютого 2020 року малолітні ОСОБА_3 та ОСОБА_4 проживають разом з батьком ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 . Дітям виділена окрема облаштована кімната. В будинку створено умови для належного проживання та розвитку малолітніх дітей (а.с.13)

Викладеним обставинам відповідають правовідносини, що регулюються Сімейним кодексом України та випливають з обов`язку батьків утримувати неповнолітню дитину до досягнення нею повноліття та з права сторін шляхом пред`явлення нового позову вимагати звільнення від сплати аліментів.

Відповідно до ст.180 Сімейного кодексу України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Стаття 179 СК України передбачає, що аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім`я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання.

Відповідно до ч.3 ст.181 СК Україниза рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно до п. 17 Постанови №3 Пленуму Верховного Суду України від 15травня 2006 року Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу Українипри розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів право на звернення до суду із заявою про стягнення аліментів і, відповідно, право на отримання аліментів має той з батьків, з ким проживає дитина.

Виходячи з вищевказаних положень Сімейного кодексу України, аліментами є кошти на утримання дитини, які присуджуються за рішенням суду до стягнення з одного із батьків дитини на користь того з батьків, разом з яким проживає дитина.

Правовий аналіз вищевказаних норм дозволяє дійти висновку, що з урахуванням предмета даного спору, однією з обставин, яка підлягає доказуванню у справі, є те, з ким саме із батьків проживає дитина - з одержувачем аліментів чи з їх платником.

Такого правового висновку дійшов і Верховний Суд, вказавши в постанові від 17.08.2018 року, по справі № 22-ц/778/2932/18, що фактичне проживання дитини разом з батьком, знаходження її на утриманні батька, дають законні підстави для звільнення його від сплати аліментів і для стягнення аліментів з матері дитини.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 зобов`язаний до сплати аліментів на утримання малолітніх дітей на користь відповідача у справі ОСОБА_2 . Однак, суд встановив, що малолітні ОСОБА_3 та ОСОБА_4 з матір`ю не проживають, а проживають біля батька. Тобто мати не займається вихованням та утриманням дітей, отримані аліменти не витрачає в інтересах дітей. Отже, підстави для стягнення аліментів на користь ОСОБА_2 відсутні, оскільки фактично малолітні діти проживають з батьком та перебувають на його утриманні.

Відповідно до ст. 188 СК України батьки можуть бути звільнені від обов`язку утримувати дитину тільки за рішенням суду.

Згідно з приписами ч.1 ст. 273 СК України, якщо матеріальний або сімейний стан особи, яка сплачує аліменти, чи особи, яка їх одержує, змінився, суд може за позовом будь-кого з них змінити встановлений розмір аліментів або звільнити від їх сплати.

Згідно ч. 4 ст. 273 ЦПК України, якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред`явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Згідно з положеннями ст.ст. 12, 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються суду сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно з ч.1 ст.82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що проживання малолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 разом з батьком і перебування на його повному утриманні - свідчить про суттєву зміну обставин, що були підставою стягнення аліментів з позивача, оскільки змінився сімейний стан особи, яка сплачує аліменти, та особи, яка їх одержує, що має тягнути за собою звільнення від сплати аліментів.

Враховуючи встановлені судом обставини, які мають істотне значення, і які у відповідності до ч.2 ст.197, ст.181 СК України дають підстави для звільнення батька від сплати аліментів, та загальні принципи регулювання сімейних відносин, способи захисту сімейних прав, суд вважає за необхідне захистити порушене право позивача шляхом припинення примусового стягнення аліментів на користь матері дитини - відповідача у справі, та прийшов до висновку, що обставини, на які посилається позивач, як на підставу для задоволення позову знайшли своє підтвердження, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Крім того, на підставі ст. 141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню з на користь позивача судові витрати по справі у вигляді сплаченої суми судового збору в розмірі 840 грн. 80 коп.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 180, 181, 188, 273 СК України, ст.ст.7, 12, 13, 79-81, 141, 258, 263-265, 273, 280-282 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про припинення стягнення аліментів, задовольнити.

Припинити стягнення аліментів з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 на користь ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_6 аліменти на утримання неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 1/3 частки з усіх видів його заробітку (доходу) але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, розпочавши стягнення з 16 січня 2018 року і до досягнення дітьми повноліття: до ІНФОРМАЦІЯ_3 та ІНФОРМАЦІЯ_4 , відповідно, які стягуються на підставі судового наказу Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області від 26.01.2018.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (паспорт серії НОМЕР_4 виданий 14.05.2003 року Новоукраїнським РВ УМВС України в Кіровоградській області) на користь ОСОБА_1 , судові витрати в розмірі 840 (вісімсот сорок) гривень 80 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з моменту його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Кропивницького апеляційного суду через Новоукраїнський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Головуючий: О. А. Гарбуз

СудНовоукраїнський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення11.06.2020
Оприлюднено14.06.2020
Номер документу89785883
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —396/401/20

Ухвала від 17.12.2020

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 05.10.2020

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Рішення від 11.06.2020

Цивільне

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. А.

Ухвала від 28.05.2020

Цивільне

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. А.

Ухвала від 28.04.2020

Цивільне

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. А.

Ухвала від 23.04.2020

Цивільне

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні