Рішення
від 09.06.2020 по справі 543/41/20
ОРЖИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

543/41/20

2/543/90/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.06.2020 селище Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Гришка О.Я., за участі секретаря судового засідання Федорини А.А., позивача ОСОБА_1 , представника Органу опіки та піклування Оржицької районної державної адміністрації Алексеюк А.В., представника Служби у справах дітей Оржицької районної державної адміністрації Сокол С.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Оржиця Полтавської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Служба у справах дітей Оржицької районної державної адміністрації, Орган опіки та піклування Оржицької районної державної адміністрації, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, -

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернулася 15.01.2020 року до Оржицького районного суду Полтавської області з позовом до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

У позовній заяві ОСОБА_1 вказано, що позивач є рідною бабою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Матір`ю дітей є відповідач ОСОБА_2 .

Позивач вказує, що діти відповідачки фактично проживають з нею та перебувають на її повному утриманні. Відповідачка матеріальної допомоги дітям не дає, отримані від держави на дітей кошти вона витрачає на свої потреби та потреби свого співмешканця, а саме: придбання алкоголю, сигарет, мобільних телефонів та інші речі, що не стосуються виховання дітей, всіляко безглуздо витрачає отримані кошти на дітей.

Позивач зазначає, що ОСОБА_2 своїх батьківських обов`язків, зокрема, обов`язку виховувати та утримувати дітей до досягнення ними повноліття, не виконує та не здійснює жодних дій, спрямованих на їх виконання. Як вказує позивач, вона неодноразово пропонувала відповідачці спілкуватися з дітьми, купувати їм одяг і харчі, шкільне приладдя, відвідувати батьківські збори в школі, брати іншу участь у їх вихованні та утриманні, однак, остання цього робити не бажає, свідомо ухиляючись від виконання своїх батьківських обов`язків. ОСОБА_2 зовсім не цікавиться розвитком, станом здоров`я сина і доньок, не дбає про їх інтереси. Батько дітей невідомий, оскільки записи у свідоцтвах про народження у розділі відомості про батька записані зі слів матері згідно ч. 1 ст.135 Сімейного кодексу України.

Посилаючись на вищевикладені обставини позивач просила суд позбавити ОСОБА_2 батьківських прав стосовно сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та дочок ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_4 ; призначити її опікуном дітей та передати дітей їй на виховання, а також стягнути з відповідачки на її користь аліменти на утримання дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_4 , в розмірі 1000 гривень щомісячно на кожного з урахуванням індексації, до досягнення дітьми повноліття, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для кожної дитини відповідного віку.

В судовому засіданні позивач позов підтримала повністю, у своїх поясненнях посилалася на обставини, що викладені у позовній заяві, просила суд задовольнити позов.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання 09.06.2020 року повторно не з`явилася, про причини своєї неявки суд не повідомила, відзиву щодо позову не подала.

Представник третьої особи Служби у справах дітей Оржицької районної державної адміністрації та представник третьої особи Органу опіки та піклування Оржицької районної державної адміністрації в судовому засіданні не заперечували щодо задоволення позову.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Суд, заслухавши пояснення позивача, представників третіх осіб, показання свідків, дослідивши докази і давши їм належну оцінку, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвами про народження (а.с. 6-9).

Державна реєстрація актових записів про народження дітей проведена відповідно до ч.1 ст.135 СК України.

Згідно повідомлення Управління соціального захисту населення Оржицької райдержадміністрації ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , перебуває на обліку в Управлінні соціального захисту населення Оржицької райдержадміністрації та отримує допомогу на дітей одиноким матерям на: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 відповідно до статей 18-1 - 18-4 Закону України Про державну допомогу сім`ям з дітьми (а.с. 10).

Оржицьким ВП ГУНП в Полтавській області проведено перевірку по зверненню ОСОБА_1 про те, що в складні життєві обставини потрапила сім`я ОСОБА_2 , яка сама виховує чотирьох дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Під час проведення перевірки встановлено, що ОСОБА_2 за місцем проживання майже не з`являється в період з 21.08.2019 року до 06.12.2019 року, встановити місце її перебування не виявилося можливим. Працівниками поліції було складено протокол про адміністративне правопорушення серії НОМЕР_1 від 02.09.2019 року про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_2 за ч. 1 ст. 184 КУпАП (а.с. 15).

Постановою Оржицького районного суду Полтавської області від 04.09.2019 року ОСОБА_2 притягнуто до адміністративної відповідальності за невиконання обов`язків щодо виховання дітей. У вказаній постанові вказано, що 21.08.2019 року близько 21 год. 30 хв. ОСОБА_2 в АДРЕСА_1 , не виконала обов`язків по догляду за своїм малолітнім сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в результаті чого останній був відсутній за місцем проживання та звернувся в поліцію за допомогою(а.с. 16).

Згідно повідомлення Оржицького районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді сім`я ОСОБА_2 знаходиться в центрі на обліку як така, що потрапила в складні життєві обставини. Спеціалістами Оржицького РЦСССДМ проведено обстеження умов проживання та здійснено оцінку потреб сім`ї, в ході роботи виявлено ознаки складних життєвих обставин (проблеми з виховним потенціалом матері, нераціональне використання державних допомог). Також, у повідомленні вказано, що на момент проведення обстеження 25.10.2019 року та 27.11.2019 року ОСОБА_2 була відсутня. Родичі підтвердили факт її відсутності протягом кількох місяців протягом 2019 року (а.с. 18).

У акті обстеження умов проживання жительки с. Чайківщина Оржицького району ОСОБА_1 , який складено 04.12.2019 року зазначено, що остання проживає у власному будинку. Протягом двох місяців разом з ОСОБА_1 проживають четверо онуків шкільного і дошкільного віку, які перебувають на її повному утриманні. ОСОБА_1 приділяє увагу вихованню дітей, забезпечує їх всім необхідним для проживання (а.с. 14).

Згідно повідомлення Оржицької районної державної адміністрації сім`я ОСОБА_2 , яка має чотирьох дітей, перебуває на обліку Оржицького районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді як така, що опинилася у складних життєвих обставинах з 25 жовтня 2019 року, у зв`язку з наявністю проблем з виховним потенціалом матері, нераціональним використанням державної соціальної допомоги (а.с. 57).

Допитана в якості свідка ОСОБА_7 показала, що вона проживає неподалік від господарства позивача, часто спілкується з позивачем, тому непогано знає обставини, що стосуються виховання та утримання дітей відповідача. Свідок вказала, що ОСОБА_2 практично не з`являлася вдома останні два роки, життям своїх дітей, станом їхнього здоров`я не цікавилася, у забезпеченні та утриманні дітей участі не приймала, ОСОБА_1 займалася вихованням, утриманням, забезпеченням дітей.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_8 показав, що він проживає неподалік від господарства позивача, часто спілкується з позивачем, тому непогано знає обставини, що стосуються виховання та утримання дітей відповідача. Свідок зазначив, що йому відомі випадки, коли ОСОБА_2 досить надовго залишала своїх малолітніх дітей вдома самих, вихованням, утриманням та забезпеченням дітей займається ОСОБА_1 .

Допитана в якості свідка ОСОБА_9 показала, що вона працює директором Оржицького районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді (далі - Центр), спеціалістами Центру було проведено обстеження умов проживання та здійснено оцінку потреб даної сім`ї, в ході обстеження виявлено ознаки складних життєвих обставин (проблеми з виховним потенціалом матері, нераціональне використання державної допомоги). На момент проведення обстежень 25.10.2019 року та 27.11.2029 року ОСОБА_2 була відсутня за місцем свого проживання, діти в цей час були з бабусею ОСОБА_1 .

У висновку про можливість та доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 від 25.02.2020 року зазначено, що Оржицька районна державна адміністрація (орган опіки і піклування) вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 стосовно ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (а.с. 66-67).

Згідно частини першої статті 151 СК України батьки мають переважне право перед іншими особами на особисте виховання дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 155 СК України здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона/він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Статтею 165 СК України визначено, що право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

У Принципі 6 Декларації прав дитини, проголошеної Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року зазначено, що дитина для повного та гармонічного розвитку її особистості потребує любові та розуміння. Вона повинна зростати у піклуванні та під відповідальністю своїх батьків, в атмосфері любові, моральної та матеріальної забезпеченості.

Відповідно до ст. 18 Конвенції про права дитини, що була ратифікована Постановою Верховної Ради України N 789-XII від 27.02.1991 року, Держави-учасниці докладають всіх можливих зусиль до того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Відповідно до Постанови Пленуму ВСУ Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав від 30.03.2007 року № 3 ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Слід розуміти, що поняття ухилення від виконання обов`язку і невиконання обов`язку не є тотожними. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони свідомо не піклуються про розвиток дитини, хоча мають реальну можливість для цього.

Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яке тягне за собою серйозні правові наслідки, як для батька (матері), так і для дитини (ст. 166 СК України).

Приймаючи рішення про позбавлення відповідача батьківських прав, суд враховує також те, що відповідач ОСОБА_2 дійсно ухиляється від участі у вихованні дітей, переклавши тягар виховання та утримання дітей на бабусю. Тому суд приходить до переконання, що хоча позбавлення батьківських прав і є крайнім заходом, але його необхідно застосувати до відповідача, оскільки таке рішення буде в повній мірі відповідати інтересам дітей.

При цьому, суд вважає за необхідне зазначити, що якщо поведінка матері щодо участі у вихованні та утриманні дітей зміниться, то відповідно до ч. 1 ст. 169 Сімейного кодексу України вона буде мати право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

Вирішуючи питання щодо вимог про призначення опіки суд виходить із наступного.

Статтею 6 СК України передбачено, що малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Частиною 3 статті 60 ЦК України передбачено, що суд встановлює опіку над малолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 4 ст. 60 ЦК України, що суд встановлює піклування над неповнолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

Оскільки, на час завершення розгляду справи відсутнє подання органу опіки та піклування про призначення позивача опікуном (піклувальником) вказаних дітей, на даний час відсутні підстави для задоволення позовних вимог в цій частині.

Разом з тим, суд приходить до висновку, що до вирішення питання про призначення опікуна або піклувальника вказаним дітям, їх потрібно передати їхній бабі ОСОБА_1 . Це буде відповідати найкращому забезпеченню інтересів дітей.

Щодо вирішення питання про стягнення аліментів з відповідача суд приходить до наступних висновків. Системний аналіз змісту ч. 3 ст. 181, ч. 5 ст. 183, ч. 3 ст. 184 Сімейного кодексу України, дозволяє зробити висновок, що питання про стягнення аліментів може ініціювати той з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Відповідно до положень ст. 242 Цивільного кодексу України батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей, опікун є законним представником малолітньої особи та фізичної особи, визнаної недієздатною. Тобто, до набуття позивачем статусу опікуна чи піклувальника дитини, він не може ініціювати питання стягнення аліментів з відповідача, прийняття такого рішення на даний момент є передчасним.

Разом з тим, відповідно до ч.ч. 8, 9 ст. 181 Сімейного кодексу України, якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога з урахуванням матеріального стану сім`ї, у якій виховується дитина. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету Порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги, її розмір визначається Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір , від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються, зокрема, громадяни, які у випадках, передбачених законодавством, звернулися із заявами до суду щодо захисту прав та інтересів інших осіб. Відповідно до ч. 6 ст. 141 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 60 ЦК України, ст.ст. 6, 151, 155, 164-166, 169, 181, 183-184, 242 СК України, ст.ст. 12, 13, 81, 141, 247, 263-265, 280 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ) до ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ), треті особи: Служба у справах дітей Оржицької районної державної адміністрації (місцезнаходження: Полтавська область, селище Оржиця, вул. Центральна, 24, ідентифікаційний код юридичної особи: 04057480), Орган опіки та піклування Оржицької районної державної адміністрації (місцезнаходження: Полтавська область, селище Оржиця, вул. Центральна, 24, ідентифікаційний код юридичної особи: 04057480), про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити частково.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьківських прав стосовно сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та дочок: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

До вирішення питання про призначення опікуна або піклувальника щодо дітей: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , передати цих дітей їхній бабі ОСОБА_1 .

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 840 (вісімсот сорок) гривень 80 копійок.

За ч. 1 ст. 354 ЦПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Відповідно до ч. 2 ст. 354 ЦПК України, учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

За ст. 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Відповідно до п.3 розділу ХІІ "Прикінцеві положення" ЦПК України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені, зокрема, і статтями 284,354 ЦПК України, продовжуються на строк дії такого карантину.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повне рішення складене 12.06.2020 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення09.06.2020
Оприлюднено14.06.2020
Номер документу89788146
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —543/41/20

Рішення від 09.06.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Рішення від 09.06.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 18.03.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 05.02.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні