Ухвала
від 12.06.2020 по справі 953/9223/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/9223/20

н/п 1-кс/953/4669/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" червня 2020 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в приміщенні Київського районного суду м. Харкова клопотання старшого слідчого СВ Київського ВП ГУНП в Харківській області майора поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019220490002769 від 12.06.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Сторона обвинувачення просить продовжити строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні до дванадцяти місяців.

На обґрунтування клопотання сторона обвинувачення зазначає, що 11.06.2019 до Київського ВП ГУНП в Харківській області надійшла заява ОСОБА_4 щодо внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів, на підставі яких здійсненна державна реєстрація щодо зміни засновника та директора ТОВ Юридична інвестиційна компанія «Форум», код ЄДРПОУ 37765197, що зареєстроване за адресою: м. Харків, вул. Мироносицька, 64.

Під час досудового розслідування допитано в якості свідка ОСОБА_4 , який повідомив, що невстановленою особою були подані документи з ознаками підробки щодо зміни засновника та директора ТОВ Юридична інвестиційна компанія «Форум» до державного реєстратора ОСОБА_5 Протопопівської сільської ради Дергачівського району Харківської області.

В порядку ст. 40 КПК України надано доручення про проведення слідчих (розшукових) дій з метою встановлення осіб причетних до вчинення вказаного злочину.

Допитано в якості свідка приватного нотаріуса ХМНО ОСОБА_6 , який повідомив, що він не посвідчував документи, які були надані невстановленою особою щодо зміни засновника та директора ТОВ Юридична інвестиційна компанія «Форум» до державного реєстратора ОСОБА_5 Протопопівської сільської ради Дергачівського району Харківської області.

Жодній особі повідомлення про підозру не вручалось.

Незважаючи на те, що на даний час у кримінальному провадженні виконано вказаний обсяг слідчих дій, однак, особу, причетну до скоєння кримінального правопорушення, не встановлено, для закінчення досудового розслідування необхідно провести наступні слідчі дії: призначити судово-почеркознавчу експертизу по документам, які були надані невстановленою особою щодо зміни засновника та директора ТОВ Юридична інвестиційна компанія «Форум», встановити осіб, які виготовили та надали вищевказані документи державному реєстратору ОСОБА_5 Протопопівської сільської ради Дергачівського району Харківської області.

Вищевказані процесуальні дії не могли бути виконані та завершені раніше з причини відсутності у органу досудового розслідування документів, які подавались невстановленою особою державному реєстратору ОСОБА_5 .

Результати проведення вказаних слідчих дій мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, однак їх отримання потребує додаткового часу строком не менш ніж 12 місяців.

Строк досудового розслідування закінчується 12 червня 2020 року, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим.

Сторона обвинувачення зазначає, що на підставі викладеного та враховуючи не встановлення особи, яка вчинила правопорушення, необхідно провести ряд слідчих дій, для проведення яких необхідний значний проміжок часу.

У судове засідання слідчий не з`явився, але надав суду заяву з проханням слухати справу за його відсутності у зв`язку із запровадженням на території України з березня 2020 р. карантину через спалах коронавірусу, клопотання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити з підстав, викладених у клопотанні.

Слідчий суддя, дослідивши надані докази, приходить до висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Згідно з Витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань, Київським відділом поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області проводиться досудове розслідування у даному кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.06.2019 р. за ч. 4 ст. 358 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Згідно з ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

- дванадцять місяців у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

- вісімнадцять місяців у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

За правилами ст. 12 КК України злочин, передбачений ч. 4 ст. 358 КК України, є злочином невеликої тяжкості.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо злочину невеликої тяжкості становить 12 місяців та закінчується 12.06.2020 р. Повідомлення про підозру у даному провадженні нікому не повідомлене.

Слідчим доведено необхідність продовження строку досудового розслідування, визначеного в клопотанні, достатнього для потреб досудового розслідування.

Слідчим також доведено, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, у тому числі, з метою встановлення особи, причетної до скоєння кримінального правопорушення, а саме: призначення судово-почеркознавчої експертизи по документам, які були надані невстановленою особою щодо зміни засновника та директора ТОВ Юридична інвестиційна компанія «Форум», встановлення осіб, які виготовили та надали вищевказані документи державному реєстратору ОСОБА_5 Протопопівської сільської ради Дергачівського району Харківської області, а також проведення з особою, що вчинила кримінальне правопорушення, необхідних слідчих та процесуальних дій, при цьому, що ці дії не могли бути здійснені з об`єктивних причин.

Однак, слідчий суддя вважає достатнім для проведення зазначених у клопотанні слідчих дій та встановлення особи, причетної до вчинення вищевказаного злочину, продовжити строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні на шість місяців, тобто до 12 грудня 2020 р. включно, оскільки слідчим не обґрунтовано продовження строку досудового розслідування на тривалий проміжок часу терміном на дванадцять місяців, тому в задоволенні клопотання в цій частині слід відмовити.

Враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалося, що відповідає положенням ч. 4 ст. 107 КПК України.

Керуючись ст. 107, 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019220490002769 від 12.06.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України, на шість місяців, тобто до 12 грудня 2020 р. включно.

В іншій частині в задоволенні клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.06.2020
Оприлюднено09.02.2023

Судовий реєстр по справі —953/9223/20

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Садовський К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні