Рішення
від 09.06.2020 по справі 423/703/20
ПОПАСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 423/703/20

номер провадження 2/423/302/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 червня 2020 року м. Попасна

Попаснянський районний суд Луганської області у складі

головуючого судді Лизенко І.В.,

за участі секретаря судового засідання Сороки В.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в судовій залі в порядку загального позовного провадження цивільну справу №423/703/20 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, служба у справах дітей Попаснянської районної військово-цивільної адміністрації Луганської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

В С Т А Н О В И В :

Позивачка звернулася до суду з вищевказаною позовною заявою, посилаючись на те, що вона є бабусею малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , над якою хоче встановити опіку, у зв`язку з тим, що її мати не підтримує зі своєю дочкою ніяких стосунків, не приймає участі у її вихованні, не цікавиться її життям та здоров`ям, не надає матеріальної допомоги на її утримання. Батько дитини - ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Починаючи з 2014 року дитина мешкає разом з нею та знаходиться на її утриманні, тому просила суд позбавити батьківських прав відповідачку та стягнути з неї аліменти на утримання дитини.

В судове засідання позивачка не з`явилася, надала заяву, в якій підтримала позовні вимоги в повному обсязі, просила розглянути справу за її відсутності.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі, проти задоволення позовних вимог не заперечувала.

Відповідачка ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, надала суду заяву, в якій позовні вимоги визнала повністю та просила суд розглядати справу без її участі.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для цього законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши письмові докази, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ст.ст. 150, 155, 164, 166, 167 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя; ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом; мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; якщо дитина не може бути передана бабі, дідові, повнолітнім братам та сестрам, іншим родичам, мачусі, вітчиму, вона передається на опікування органу опіки та піклування.

У відповідності до п.16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 № 3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Оцінивши встановлені обставини та надані докази, суд приходить до висновку, що ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню доньки ОСОБА_3 , а тому її слід позбавити батьківських прав, оскільки це об`єктивно підтверджується наступними доказами: копією свідоцтва про народження ОСОБА_3 , відповідно до якого ОСОБА_2 та ОСОБА_4 є її батьками (а.с.11); копією свідоцтва про смерть, відповідно до якого ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.12); копією акту обстеження житлово-побутових умов ОСОБА_1 від 04.03.2030 року, відповідно до якого остання проживає у власному будинку з чоловіком ОСОБА_6 , 1970 року народження, та онукою ОСОБА_3 , 2008 року народження, у будинку чисто, охайно, тепло, у дитини є власна кімната, необхідний одяг, комп`ютер, дитина доглянута, гарно вчиться (а.с.13); характеристикою ОСОБА_3 учениці 5 класу Попаснянської ЗОШ І-ІІІ ст. №24 Попаснянської районної ради Луганської області, відповідно до якої дитина навчається на достатньому рівні, є авторитетом у класі, має лідерські якості, вихованням та навчанням дівчини займається бабуся, систематично відвідує батьківські збори, слідкує за зовнішнім виглядом дитини (а.с.14); висновком психологічного спостереження за ученицею 5 класу ОСОБА_3 , відповідно до якого вона активна, спритна, навчається добре, має багато друзів, поведінка дитини адекватна ситуації, про бабусю розповідає з теплотою, з матір`ю спілкується за допомогою телефону, на питання про матір дитина напружується (а.с.15); копією висновку органу опіки та піклування Попаснянської РДА від 25.05.2020 року про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.40).

Таким чином, суд вважає наявними передбачені законом підстави для задоволення позову.

Крім того, відповідно до ч.2 ст.166 СК України, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини і суд на вимогу позивача або з власної ініціативи вирішує питання про стягнення аліментів на дитину.

В зв`язку з викладеним, керуючись, ст. ст. 182, 183 СК України, суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги в частині стягнення з відповідачки аліментів, та стягнути з ОСОБА_2 аліменти на утримання ОСОБА_3 на користь тієї особи або установи, де буде виховуватись дитина, в розмірі 1/4 частини всіх видів їх заробітку щомісячно, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дати подання позову і до повноліття дитини.

Судові витрати по сплаті судового збору, згідно п.1 ч.2 ст.141 ЦПК України, необхідно стягнути з відповідачки.

Керуючись ст.ст. 150, 155, 164, 166, 167, 182, 183 СК України, п.16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 № 3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав , ст.ст. 12, 13, 141, 206, 259, 263-265, 430 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Прийняти визнання позову ОСОБА_2 .

Позов ОСОБА_1 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 (зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ), третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, служба у справах дітей Попаснянської районної військово-цивільної адміністрації Луганської області (місцезнаходження: 93300, Луганська область, м.Попасна, пл.Миру-2, код ЄДРПОУ 33871130), про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в м. Попасна Луганської області, громадянку України, місце реєстрації: АДРЕСА_2 , батьківських прав стосовно малолітньої доньки ОСОБА_3 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Львів Львівської області.

Стягнути з ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в м. Попасна Луганської області, громадянки України, місце реєстрації: АДРЕСА_2 , на користь тієї особи або установи, де буде виховуватись дитина, аліменти на утримання малолітньої ОСОБА_3 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частини всіх видів її доходів щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 17 березня 2020 року і до повноліття дитини.

Стягнути з ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 в м. Попасна Луганської області, громадянки України, місце реєстрації: АДРЕСА_2 , на користь ОСОБА_1 сплачений нею судовий збір у розмірі 840 (вісімсот сорок) гривень 80 копійок.

Рішення підлягає негайному виконанню в частині стягнення аліментів в межах платежу за один місяць.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, з урахуванням п.3 розділу ХІІ "Прикінцеві положення" ЦПК України щодо продовження строку апеляційного оскарження на строк дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), до Луганського апеляційного суду через Попаснянський районний суд Луганської області .

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Суддя І.В. Лизенко

Дата ухвалення рішення09.06.2020
Оприлюднено15.06.2020
Номер документу89796936
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —423/703/20

Рішення від 09.06.2020

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 31.03.2020

Цивільне

Попаснянський районний суд Луганської області

Лизенко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні