Ухвала
від 15.06.2020 по справі 386/446/20
ГОЛОВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 386/446/20

Провадження № 2/386/216/20

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

15 червня 2020 року смт. Голованівськ

Суддя Голованівського районного суду

Кіровоградської області Гарбуз О. С.

розглянувши позовну заяву Новоукраїнської місцевої прокуратури Кіровоградської області в інтересах служби у справах дітей Голованівської районної державної адміністрації Кіровоградської області до Троянської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області про визнання бездіяльності відповідача протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,

встановив:

Новоукраїнська місцева прокуратура Кіровоградської області в інтересах служби у справах дітей Голованівської районної державної адміністрації Кіровоградської області 10.06.2020 звернулась до суду з позовною заявою до Троянської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області про визнання бездіяльності відповідача протиправною та зобов`язання вчинити певні дії. Позовні вимоги обґрунтовує тим, що Новоукраїнською місцевою прокуратурою вивчено стан дотримання вимог законності у сфері охорони дитинства на території Голованівського району, зокрема, виконання органами державної влади та місцевого самоврядування функцій щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Відповідно до інформації відповідача №55 від 28.04.2020, у них зареєстрований та перебуває на обліку, як дитина пільгової категорії, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якому розпорядженням голови Голованівської РДА №22-р від 29 січня 2016 року поновлено статус дитини, позбавленої батьківського піклування, наданого відповідно до розпорядження голови цієї адміністрації від 28.11.2008 №785-р. Згідно вимог статті 33 Закону України Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які досягли 16 років, у разі відсутності в таких дітей житла, мають право зараховуватися на квартирний облік та соціальний квартирний облік за місцем їх походження або проживання до встановлення опіки, піклування, влаштування в прийомні сім`ї, дитячі будинки сімейного типу, заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за заявою опікуна чи піклувальника, прийомних батьків, батьків-вихователів, адміністрації закладу, де проживає дитина, або органу опіки та піклування. Разом з тим, відповідно інформації відповідача №54 від 28.04.2020 квартирний облік у них відсутній, неповнолітній ОСОБА_1 на квартирному обліку не перебуває. Така бездіяльність відповідача стосовно забезпечення житлових прав дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування не відповідає вимогам чинного законодавства та є неправомірною.

Прокуратура зазначає, що відповідач є органом місцевого самоврядування, тобто - відповідним органом, уповноваженим державою здійснювати функції у спірних відносинах. Положення статей З0, 34 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , статті 5 та 25 Закону України Про охорону дитинства , статті 33 Закону України Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування покладають на органи місцевого самоврядування забезпечення здійснення передбачених законодавством заходів щодо поліпшення житлових і матеріально-побутових умов дітей, що залишилися без піклування батьків, на виховання в сім`ї громадян. Однак, всупереч таким функціям та інтересам держави і територіальної громади Голованівського району, відповідачем не забезпечено права на соціальний захист, в тому числі права на житло, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли 16 років, а також осіб з їх числа.

Прокуратура вказує, що служба у справах дітей бере участь у здійсненні заходів щодо соціального захисту і захисту прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і несе відповідальність за їх дотримання, а також координує здійснення таких заходів. Суперечності, які виникають у зв`язку із реалізацією органами, установами державної влади та місцевого самоврядування повноважень щодо забезпечення соціальних гарантій дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, зачіпають інтереси держави; порушення інтересів держави в цій сфері є порушенням загальнодержавних інтересів, що у відповідності до статті 131-1 Конституції України покладає на прокурора обов`язок представництва в суді. При цьому, служба у справах дітей Голованівської районної державної адміністрації Кіровоградської області, до компетенції якої віднесені повноваження щодо захисту інтересів соціально незахищеної категорії дітей, не належним чином здійснює вищевказані повноваження. Зокрема, відповідно до вимог чинного законодавства, за наслідками виявлених порушень вимог чинного законодавства зазначеними вище органом місцевого самоврядування щодо соціально-правового захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, службою у справах дітей Голованівської районної державної адміністрації Кіровоградської області заяви до суду в інтересах указаної вище категорії дітей про взяття на квартирний облік осіб, які потребують покращення житлових умов, не подавались, що в свою чергу вказує на неналежний захист інтересів держави, а також порушених прав дітей. Таким чином, стає очевидним, що до моменту надходження на адресу служби у справах дітей листа першого заступника керівника Новоукраїнської місцевої прокуратури вказаним органом державної влади не вживалися заходи щодо відновлення прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема, стосовно забезпечення їх права зараховуватися на квартирний облік та соціальний квартирний облік за місцем їх походження або проживання. З урахуванням викладеного, прокурор звертається до суду з указаним позовом на захист інтересів держави, яка відповідно до міжнародних норм, вимог статей 46, 52 Конституції України та прийнятих на її основі інших нормативно-правових актів, гарантує, забезпечує та охороняє права і свободи дітей, у тому числі - соціально вразливих категорій, а саме: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей.

Враховуючи зазначені обставини, посилаючись на ст.ст. 8, 25 Закону України Про охорону дитинства , ст.ст. 3, 12, 33 Закону України Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей позбавлених банківського піклування , ст.ст. 30, 34 Закону України "Про місцеве самоврядування", прокурор просить визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо не ведення квартирного обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов; зобов`язати відповідача розглянути питання про зарахування на квартирний облік дитини, позбавленої батьківського піклування - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; стягнути з відповідача понесені прокуратурою витрати на сплату судового збору в розмірі 2102 грн.

Позовна заява відповідає вимогам ст.ст. 175-177 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України).

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення або відмови у відкритті провадження у справі не вбачається.

Справа підсудна Голованівському районному суду Кіровоградської області на підставі ст. 27 ЦПК України, оскільки позов пред`явлено за місцезнаходженням відповідача.

Враховуючи вимоги ст. 274 ЦПК України, справа має розглядатись за правилами загального позовного провадження, оскільки не являється малозначною, при цьому враховується значення справи для сторін, обраний позивачем спосіб захисту, категорія та складність справи.

Керуючись ч. 5 ст. 128, ст.ст. 187, 189, 190, 196, 258-261, 274, 353 ЦПК України, суддя -

постановив:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за позовною заявою Новоукраїнської місцевої прокуратури Кіровоградської області в інтересах служби у справах дітей Голованівської районної державної адміністрації Кіровоградської області до Троянської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області про визнання бездіяльності відповідача протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Визначити розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначити підготовче засідання на 08 липня 2020 року на 11 годин 00 хвилин в залі судових засідань Голованівського районного суду Кіровоградської області за адресою: смт. Голованівськ Кіровоградської області, вул. Соборна, 18, поштовий індекс 26500; веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається: https://court.gov.ua/sud1104/.

Копії ухвали про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи. Одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі відповідачу надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов за нормами ст.ст. 178, 191 ЦПК України тривалістю п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Роз`яснити відповідачу, що копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. До відзиву додаються: 1) докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи. До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача. У разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Роз`яснити відповідачу його право пред`явити зустрічний позов за нормами ст.ст. 193, 194 ЦПК України у строк для подання відзиву.

У відповідності до ч. 1 ст. 212 ЦПК України, роз`яснити учасникам справи, що вони мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду у зв`язку з наявністю у Голованівському районному суді Кіровоградської області відповідної технічної можливості.

Місцезнаходження Новоукраїнської місцевої прокуратури Кіровоградської області: м. Новоукраїнка Кіровоградської області, вул. Гагаріна, 7, поштовий індекс 27100.

Місцезнаходження позивача служби у справах дітей Голованівської районної державної адміністрації Кіровоградської області: смт. Голованівськ Кіровоградської області, вул. Соборна, 44Б, поштовий індекс 26500.

Місцезнаходження відповідача Троянської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області: с. Троянка Голованівського району Кіровоградської області, вул. Центральна, буд. №25, поштовий індекс 26530.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Відповідно до ч. 2 ст. 353 ЦПК України заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Враховуючи п. 3 розділу XII "ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ" ЦПК України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), вищезазначені в ухвалі строки продовжуються на строк дії такого карантину.

Суддя Гарбуз О. С.

СудГолованівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення15.06.2020
Оприлюднено16.06.2020
Номер документу89812544
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —386/446/20

Рішення від 08.07.2020

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. С.

Ухвала від 15.06.2020

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні