Рішення
від 15.06.2020 по справі 417/584/20
МАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 417/584/20

Провадження № 2-о/417/155/20

РІШЕННЯ

Іменем україни

"15" червня 2020 р. смт Марківка Луганської області

Марківський районний суд Луганської області в складі:

головуючого судді Шкирі В. М.

за участі секретаря Грибєнік О. В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду с. Марківка Луганської області цивільну справу за заявою виконувача обов`язків керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області в інтересах держави в особі Кабичівської сільської ради Марківського району Луганської області, заінтересована особа: Центр надання адміністративних послуг Марківської районної державної адміністрації Луганської області про визнання спадщини на земельну ділянку відумерлою,-

В С Т А Н О В И В:

21.05.2020 виконувач обов`язків керівника Старобільської місцевої прокуратури звернувся до суду в інтересах держави в особі Кабичівської сільської ради із заявою, в якій просить визнати відумерлою спадщину, яка відкрилася після смерті ОСОБА_1 у вигляді земельної ділянки, площею 6,49 га, яка знаходиться на території Кабичівської сільської ради.

На обгрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що 08.12.2001 помер ОСОБА_1 .

Відповідно до інформації Кабичівської сільської ради Марківського району від 19.05.2020 за № 236/02-15 ОСОБА_1 отримав державний акт на право приватної власності на землю серії І-ЛГ №051011, згідно якого він на праві приватної власності володів земельною ділянкою площею 6,49 га, пай № 281 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Вказана земельна ділянка враховується в Кабичівській сільській раді Марківського району Луганської області, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. На момент смерті він проживав один по АДРЕСА_1 . Спадкоємці із заявою про прийняття спадщини до сільської ради не зверталися.

Заявник та заінтересовані особи в судове засідання не з`явилися, були належним чином поввдомлені про день, час та місце розгляду справи.

Прокурор надав заяву про розгляд справи в його відсутності та зазначив, що підтримує вимоги та просить заяву задовольнити.

Представник Кабичівської сільської ради Марківського району в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив.

Представник заінтересованої особи - надіслав заяву про розгляд справи без їх участі та прийняти рішення на розсуд суду.

Відповідно до ч.3 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК.

Суд вивчивши заяву та додані до неї письмові докази встановив наступні обставини та визначив відповідно до них правовідносини.

Відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю І-ЛГ №051011 ОСОБА_1 вказаний власником земельної ділянки, площею 6,49 га. Земельна ділянка розташована на території Кабичівської сільської ради (а.с. 10-11).

Із повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть встановлено, що ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . (а.с.13).

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та вижані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) Марківської державної нотаріальної контори від 18.05.2020 відносно ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 встановлено, що інформація щодо спадкоємців відсутня. (а.с. 15).

Кабичівська сільська рада Марківського району Луганської області понад 18 років не вживала заходи про визнання спадщини відумерлою (а.с.9)

Таким чином виникли цивільно правові відносини, що регулюються нормами Глави 87 Здійснення права на спадщину" Книги 6 Цивільного кодексу України, Спадкове право та Земельного кодексу України.

Вирішуючи питання про наявність чи відсутність підстав для задоволення заяви судом застосовані норми матеріального та процесуального права виходячи при цьому з наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч.1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За ч. 2 ст. 158 ЗК України виключно судом вирішуються спори з приводу володіння, користування, розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб.

Так відповідно до ч. 1ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Відповідно до ч. 1ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 1ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Відповідно до ч. 1ст. 1277 ЦК України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Згідно ст. 338 ЦПК України, суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Отже, спадщина після ОСОБА_1 ніким не прийнята, при цьому розшук спадкоємців іншими способами не передбачений чинним законодавством, як і не має значення в даному випадку хто користується земельною ділянкою, що належала на праві приватної власності особі, яка померла ще 08.12.2001р. При цьому Кабичівська сільська рада Марківського району Луганської області понад 18 років не вживала заходи про визнання спадщини відумерлою.

Оцінюючи за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, обєктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, про належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про необхідність задоволення заяви в повному обсязі, оскільки з часу відкриття спадщини сплинув однорічний строк, а спадкоємців не має.

Судові витрати стягненню не підлягають, оскільки органи місцевого самоврядування звільнені від його сплати за подання заяви про визнання спадщини відумерлою (п.15-1 ст.5 Закону України "Про судовий збір")

Керуючись ст.1220, 1269, 1270, 1277 ЦК України, ст.12, 13, 76-80, 89, 89, 264, 265, 273, 352, 354 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву виконувача обов`язків керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області (місцезнаходження: 92700, Луганська область, м.Старобільськ, вул. Монастирська,15) в інтересах держави в особі Кабичівської сільської ради Марківського району Луганської області (адреса реєстрації: 92422, провулок Поштовий,1 с.Кбичівка Марківського району Луганської області код ЄДРПОУ 04336300), заінтересована особа: Центр надання адміністративних послуг Марківської районної державної адміністрації Луганської області (адреса знаходження: 92400, Луганська область, Марківський район, смт Марківка, вул. Центральна, 22, код ЄДРПОУ 04051556) про визнання спадщини на земельну ділянку відумерлою - задовільнити повністю.

Визнати відумерлою спадщину, яка відкрилася після смерті громадянина ОСОБА_1 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вигляді земельної ділянки площею 6,49 га, яка знаходиться на території Кабичівської сільської ради Марківського району Луганської області та належала йому на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії I-ЛГ №051011, який зареєстрований в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №773.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Луганського апеляційного суду через Марківський районний суд протягом тридцяти днів з дня з дня складання цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: В. М. Шкиря

Дата ухвалення рішення15.06.2020
Оприлюднено16.06.2020
Номер документу89812935
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання спадщини на земельну ділянку відумерлою

Судовий реєстр по справі —417/584/20

Рішення від 15.06.2020

Цивільне

Марківський районний суд Луганської області

Шкиря В. М.

Ухвала від 26.05.2020

Цивільне

Марківський районний суд Луганської області

Шкиря В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні