Рішення
від 04.06.2020 по справі 658/4924/19
КАХОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 658/4924/19

(провадження № 2/658/526/20)

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 червня 2020 року м.Каховка Херсонської області

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

у складі головуючого судді Терещенка О.Є.,

за участю секретаря судового засідання Оніщенко Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Каховка Херсонської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області про визнання права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в:

Позивач звернулася до суду з цивільним позовом про визнання права власності на спадкове майно, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати- ОСОБА_2 , яка постійно проживала в АДРЕСА_1 . На день її смерті залишилося спадкове майно, яке складається із житлового будинку з господарчими та побутовими будівлями та спорудами, земельної ділянки для обслуговування вказаного будинку, що знаходяться за названою вище адресою. За життя померла склала заповіт на користь своєї доньки ОСОБА_1 . З питання оформлення спадкових прав позивач звернулася до Каховської районної державної нотаріальної контори Херсонської області, проте їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, в зв`язку з тим, що ОСОБА_1 не надано правовстановлюючого документа на спадкове майно належного зразку. Просила суд визнати за нею право власності на житловий будинок літ. "А", загальною площею 101.4 кв.м. і житловою площею 68.8 кв.м. та надвірні споруди: прибудову літ. "а", площею 36.3 кв.м., тамбур літ. "а1", площею 5.3 кв.м., погріб під "а", площею 12.0 кв.м., літню кухню літ. "Б", площею 24.0 кв.м., вхід до погрібу "В", площею 5.8 кв.м., сарай літ. "Г", площею 14.4 кв.м., сарай літ. "Д", площею 12.0 кв.м., вбиральню літ. "Є", площею 1.2 кв.м., сарай літ. "Ж", площею 3.2 кв.м., огорожі №1-3, споруди №4, І, розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник позивача до суду не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутністю; наполягав на задоволенні позовних вимог.

Представник відповідача до суду не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутністю; позовні вимоги визнав.

Відповідно до ч.3 ст.211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно свідоцтва про смерть ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.4).

Відповідно свідоцтва про народження, ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 у родині ОСОБА_4 та ОСОБА_2 (а.с.5).

Згідно свідоцтва про шлюб (а.с.6), ОСОБА_5 зареєсрував шлюб з ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 , після чого дружині присвоєне прізвище " ОСОБА_1 " (а.с.6).

Відповідно договору купівлі-продажу від 10 грудня 1984 року, ОСОБА_2 являється власником житлового будинку, розташованого в с. Малокаховка Каховського району Херсонської області (а.с.8-9).

Згідно довідки № 12845, виданої КП "Каховське бюро технічної інвентаризації" ОСОБА_2 станом на 31 грудня 2012 року належав житловий будинок АДРЕСА_1 (а.с.10).

Відповідно до державного акту на право приватної власності на землю, від 02 серпня 1996 року, ОСОБА_2 , яка проживає в с. Малокаховка Каховського району Херсонської області належить земельна ділянка, для будівництва таобслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, площею 0.115 га (а.с.11).

Згідно довідки про склад сім`ї, виданої 19 вересня 2019 року Малокаховською сільською радою Каховського району Херсонської області, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 разом із своєю донькою ОСОБА_1 та її сім`єю (а.с.17).

Відповідно до заповіту ОСОБА_2 , посвідченого Малокаховською сільською радою Каховського району Херсонської області 20 серпня 2010 року, все майно, де б воно не було та з чого не складалося, що буде належити їй на день її смерті , вона заповіла ОСОБА_1 (а.с.18).

Постановою державного нотаріуса Каховської районної державної нотаріальної контори Херсонської області від 20 листопада 2019 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок АДРЕСА_1 (а.с.20).

Відповідно до ч. 2 ст. 41 Конституції України право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.

Відповідно до статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

Відповідно до ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

У відповідності до ч. 1 ст. 1222 Цивільного кодексу України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1223 Цивільного кодексу України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Статтею 1297 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається на ім`я кожного з них, із зазначенням імені та частки у спадщині інших спадкоємців.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у 2 та 3 абзацах пункту 23 постанови від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування, свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. 1 Протоколу до конвенції Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Право власності повинне спиратися на певний титул (правовстановлюючий документ), для того, щоб бути доведеним перед іншими особами. Частина 1 статті 321 ЦК України передбачає, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Неможливість отримання свідоцтва про право на спадщину позбавляє позивача можливості здійснювати права власника у повному обсязі.

За змістом приписів ст. 16 ЦК України захист цивільних прав шляхом визнання права власності здійснює суд. Одним зі способів захисту цивільних прав, згідно із п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України, є визнання права.

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності. Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Позивач, на підтвердження своїх вимог надала суду належні та допустимі докази того, що неналежне оформлення договору купівлі-продажу від 10 грудня 1984 року за реєстровим №84, який не прошитий, не пронумерований та не скріплений відповідною печаткою, позбавляє її можливості оформити право на спадщину в позасудовому порядку.

Враховуючи викладене, позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню, оскільки обраний позивачем такий спосіб захисту свого порушеного права, як визнання права власності в порядку спадкування за заповітом є таким, що відповідає характеру спірних правовідносин сторін та характеру самого порушеного права позивача, а тому може бути застосований судом.

На підставі зазначеного, керуючись ст.ст. 12,13,81,258,259,263,265,268 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 (адреса проживання: АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) до Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області (адреса знаходження: Херсонська область, Каховський район, с. Малокаховка, вул. Ювілейна, буд.45; ЄДРПОУ 26518817) про визнання права власності на спадкове майно, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок літ. "А", загальною площею 101.4 кв.м., в т.ч. житловою-68.8 кв.м.; надвірні споруди: прибудова літ. "а", площею 36.3 кв.м., тамбур літ. "а1", площею 5.3 кв.м., погріб під "а", площею 12.0 кв.м., літню кухню літ. "Б", площею 24.0 кв.м., вхід до погрібу літ. "В", площею 5.8 кв.м., сарай літ. "Г", площею 14.4 кв.м., сарай літ. "Д", площею 12.0 кв.м., вбиральню літ. "Є", площею 1.2 кв.м., сарай літ. "Ж", площею 3.2 кв.м., огорожі №1-3, споруди № 4, І, розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , у порядку срадкування після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Херсонського апеляційного суду через Каховський міськрайонний суд Херсонської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.Є.Терещенко

Дата ухвалення рішення04.06.2020
Оприлюднено16.06.2020
Номер документу89817207
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —658/4924/19

Рішення від 04.06.2020

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Терещенко О. Є.

Ухвала від 14.05.2020

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Терещенко О. Є.

Ухвала від 14.05.2020

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Терещенко О. Є.

Ухвала від 06.12.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Терещенко О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні