Ухвала
від 10.06.2020 по справі 757/5800/19-к
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-cc/824/1362/2020 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 170 КПК Доповідач: ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 червня 2020 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_5 ,

з участю:

представника ОСОБА_6 ,

вирішуючи питання про можливість прийняття судом апеляційної інстанції до розгляду апеляційної скарги в.о. голови правління Публічного акціонерного товариства «Аграрний фонд» ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 08 лютого 2019 року,

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою задоволено клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України ОСОБА_8 та накладено арешт на майно, зокрема, на зернові культури, круп`яні і олійні культури, які перебувають на території ТОВ «Раухівський елеватор» (ЄДРПОУ 41508983) за адресою: Одеська область, Березівський район, село Новоселівка, вулиця Нова, 82, із забороною вчиняти будь-які дії щодо відчуження, розпорядження та користування вказаним майном, а зазначені зернові культури, круп`яні і олійні культури визначено передати Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (код ЄДРПОУ 41037901), в управління для реалізації або передачі в управління за договором, у порядку і на умовах, визначених ст. ст. 1, 9, 19 24 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, в.о. голови правління ПАТ«Аграрний фонд» ОСОБА_7 подав апеляційну скаргу, в якій, вважаючи ухвалу слідчого судді незаконною, просить її скасувати в частині накладення арешту на соняшник некласний, обсягом 1700 тонн, який належить на праві власності ПАТ«Аграрний фонд» і зберігається на території ТОВ «Раухівський елеватор» (ЄДРПОУ 41508983) за адресою: Одеська область, Березівський район, село Новоселівка, вулиця Нова, 82, а також в частині передачі зазначеного майна Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (код ЄДРПОУ 41037901), в управління для реалізації або передачі в управління за договором, у порядку і на умовах, визначених ст. ст. 1, 9, 19 24 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».

Прокурор в судове засідання не з`явився, про причини своєї неявки суд не повідомив, хоча про дату, час та місце судового засідання був завчасно проінформований. Тому колегія суддів визнала за можливе вирішити питання про можливість прийняття до розгляду судом апеляційної інстанції апеляційної скарги в.о. голови правління ПАТ«Аграрний фонд» ОСОБА_7 у відсутності прокурора, що не суперечить положенням ч. 4 ст. 405 КПК України.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представника Публічного акціонерного товариства «Аграрний фонд» ОСОБА_6 , яка просила розглянути та задовольнити апеляційну скаргу в.о. голови правління ПАТ «Аграрний фонд» ОСОБА_7 , вивчивши матеріали провадження в частині, що стосується вирішення питання про можливість прийняття судом апеляційної інстанції до розгляду вказаної апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу в.о. голови правління ПАТ «Аграрний фонд» ОСОБА_7 належить повернути в ПАТ «Аграрний фонд», оскільки ця апеляційна скарга подана після закінчення строку апеляційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку.

Зокрема, у відповідності до вимог ст. 395 КПК України, апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді може бути подана протягом п`яти днів з дня її проголошення. Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Як вбачається з матеріалів провадження, розгляд клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України ОСОБА_8 про накладення арешту на майно, зокрема, на зернові культури, круп`яні і олійні культури, які перебувають на території ТОВ «Раухівський елеватор» (ЄДРПОУ 41508983) за адресою: Одеська область, Березівський район, село Новоселівка, вулиця Нова, 82, із забороною вчиняти будь-які дії щодо відчуження, розпорядження та користування вказаним майном, а також про передачу зазначених зернових культур, круп`яних і олійних культур Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (код ЄДРПОУ 41037901), в управління для реалізації або передачі в управління за договором, у порядку і на умовах, визначених ст. ст. 1, 9, 19 24 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», відбувся 08 лютого 2019 року без участі прокурора і представника Публічного акціонерного товариства «Аграрний фонд».

04 лютого 2020 року в.о. голови правління ПАТ «Аграрний фонд» ОСОБА_7 подав до Київського апеляційного суду апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 08 лютого 2019 року, однак про день, коли ПАТ «Аграрний фонд» отримав копію вказаної ухвали, не зазначив і, хоча з часу її постановлення пройшов майже рік, питання про поновлення йому строку апеляційного оскарження не порушує. При цьому ОСОБА_7 вказав лише дату, коли він особисто дізнався про оскаржувану ухвалу, але не привів жодних відомостей, чи було відомо про цю ухвалу колишньому голові правління ПАТ «Аграрний фонд» ОСОБА_9 , який 04лютого 2019 року заявив цивільний позов у кримінальному провадженні, в тому числі і до ТОВ «Раухівський елеватор» (ЄДРПОУ 41508983), і за ініціативою якого органи досудового розслідування наступного числа внесли до суду клопотання про арешт вищевказаного майна.

Згідно з п. 4 ч. 3 ст. 399 КПК України, апеляційна скарга повертається, якщо вона подана після закінчення строку апеляційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд апеляційної інстанції за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає за необхідне повернути в ПАТ«Аграрний фонд», в якому нині в.о. голови правління є ОСОБА_10 , апеляційну скаргу, подану колишнім в.о. голови правління цього товариства ОСОБА_7 , на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 08 лютого 2019 року, якою задоволено клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України ОСОБА_8 та накладено арешт на майно, зокрема, на зернові культури, круп`яні і олійні культури, які перебувають на території ТОВ «Раухівський елеватор» (ЄДРПОУ 41508983) за адресою: Одеська область, Березівський район, село Новоселівка, вулиця Нова, 82, із забороною вчиняти будь-які дії щодо відчуження, розпорядження та користування вказаним майном, а зазначені зернові культури, круп`яні і олійні культури визначено передати Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (код ЄДРПОУ 41037901), в управління для реалізації або передачі в управління за договором, у порядку і на умовах, визначених ст. ст. 1, 9, 19 24 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».

Керуючись ст. ст. 309, 392, 395, 399 КПК України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу в.о. голови правління ПАТ «Аграрний фонд» ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 08 лютого 2019 року, якою задоволено клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Генеральної прокуратури України ОСОБА_8 та накладено арешт на майно, зокрема, на зернові культури, круп`яні і олійні культури, які перебувають на території ТОВ «Раухівський елеватор» (ЄДРПОУ 41508983) за адресою: Одеська область, Березівський район, село Новоселівка, вулиця Нова, 82, із забороною вчиняти будь-які дії щодо відчуження, розпорядження та користування вказаним майном, а зазначені зернові культури, круп`яні і олійні культури визначено передати Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (код ЄДРПОУ 41037901), в управління для реалізації або передачі в управління за договором, у порядку і на умовах, визначених ст. ст. 1, 9, 19 24 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», повернути в ПАТ «Аграрний фонд», в якому нині в.о. голови правління є ОСОБА_10 , як подану після закінчення строку апеляційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку.

Копію ухвали про повернення апеляційної скарги невідкладно надіслати в ПАТ«Аграрний фонд», разом із апеляційною скаргою в.о. голови правління ПАТ«Аграрний фонд» ОСОБА_7 та доданими до неї матеріалами.

Ця ухвала апеляційного суду може бути оскаржена в касаційному порядку.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення10.06.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу89818205
СудочинствоКримінальне
Сутьможливість прийняття судом апеляційної інстанції до розгляду апеляційної скарги в.о. голови правління Публічного акціонерного товариства «Аграрний фонд» ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 08 лютого 2019 року

Судовий реєстр по справі —757/5800/19-к

Ухвала від 10.06.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні