Ухвала
від 15.06.2020 по справі 405/3400/20
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/3400/20

1-кс/405/1690/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 червня 2020 року м. Кропивницький

слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості слідчого управління Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.05.2020 р. за № 12020120170000384, пронадання дозволуна проведенняобшуку,-

ВСТАНОВИВ:

слідчий запогодженням ізпрокурором звернувсядо судуз клопотаннямпро наданнядозволу напроведення обшукувиробничого будинку з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами, а також комплексу будівель розташованих за адресою: Кіровоградська область, м. Кропивницький, просп. Промисловий, 14, власником яких є ТОВ «Придніпровський ОЕЗ», ідентифікаційний код юридичної особи 39974537, та ТОВ «Капро Ойл», ідентифікаційний код юридичної особи 36617706, з метою фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, виявлення та вилучення копій документів, які слугували підставою відвантаження ТОВ«Зерно-Трест» насіння соняшника загальною вагою 53,460тон належного ТОВ«Агрофірма «Відродження»» (договорів, додатків до договорів, тощо), копій документів по відвантаженню виготовленої з нього продукції (договорів, додатків до договорів, товарно-транспортних накладних за якими здійснювалось вивезення, тощо), копій відеозаписів з камер відеоспостереження на яких зафіксовано в`їзд, переміщення по території та виїзд вантажних автомобілів, якими здійснювалось вивезення виготовленої продукції, а також копій журналів та/або книг обліку в`їзду та виїзду транспортних засобів, тощо.

На обгрунтування клопотання зазначив, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020120170000384 від 01.05.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 28.04.2020, невстановлена особа, шляхом обману заволоділа насінням соняшнику загальною вагою 124,160 тон, що знаходилось на території току розташованого за адресою: Кіровоградська область, Кропивницький район, с. Червоний Яр, вул. Токова, 1, чим завдала майнової шкоди ТОВ «Агрофірма «Відродження»» на загальну суму 1 539 584,00 грн.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що частину насіння соняшника загальною вагою 53,460 тон належного ТОВ «Агрофірма «Відродження»», у відповідності до товарно-транспортних накладних №601707 від 28.04.2020 та № 601708 від 28.04.2020, 28.04.2020 відвантажено ТОВ «Придніпровський олійноекстракційний завод», ідентифікаційний код юридичної особи 39974537, зареєстроване за адресою: 25014, Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Мурманська, 53, а вантажовідправником є ТОВ «Зерно-Трест», ідентифікаційний код юридичної особи 38991258, зареєстроване за адресою: 25009, Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Ушакова, 1А, к. 410, що підтверджується відтисками печаток даних товариств та відповідними підписами на згаданих товарно-транспортних накладних.

27.05.2020 свідок ОСОБА_5 дав показання, що близько пів року тому він працював вантажником-експедитором на вантажному автомобілі який спеціалізується на перевезенні олії соняшникової, при цьому разом із водієм здійснював завантаження товару заїжджаючи через транспортні ворота ТОВ«Придніпровський ОЕЗ», що за адресою: м. Кропивницький, просп.Промисловий, 14а, до якого відноситься також головний офіс по просп.Промисловому, 14, в м.Кропивницький.

20.05.2020 до ТОВ «Придніпровський ОЕЗ» направлено запит щодо надання: завірених копій документів, які слугували підставою відвантаження вищевказаного насіння (договорів, додатків до договорів, тощо); оригіналів документів (товарно-транспортних накладних, тощо), які підтверджують прийняття насіння соняшника ТОВ «Придніпровський ОЕЗ» (у разі неможливості надання оригіналу слід було надати завірені копії із зазначенням причин ненадання оригіналу); повідомити про подальшу долю отриманого насіння соняшника, а саме чи зберігається воно на території Товариства, чи здійснювалось його відвантаження іншим підприємствам, чи виготовлялась з нього якась продукція, якщо так, то яка саме та подальше її переміщення та місцезнаходження, при цьому необхідно було надати завірені копії відповідних документів (журналів прийняття продукції на зберігання, книг обліку наявної продукції/товарів, договорів, додатків до договорів, товарно-транспортних накладних за якими здійснювалось вивезення, тощо); копій відеозаписів з камер відеоспостереження на яких зафіксовано факт в`їзду вантажних автомобілів, які завозили зазначене насіння соняшника, їх пересування по території Товариства та виїзд; у разі відвантаження в подальшому прийнятого насіння соняшника або ж виготовленої з нього продукції іншим підприємствам необхідно було надати копії відеозаписів з камер відеоспостереження на яких зафіксовано в`їзд, переміщення по території Товариства та виїзд вантажних автомобілів, якими здійснювалось їх вивезення, при цьому слід було вказати повну інформацію по вказаних транспортних засобах. Зокрема, зазначити коли та якими саме автомобілями здійснювалось вивезення, хто керував автомобілями, чи вівся облік їх в`їзду/виїзду, якщо так, то слід було надати завірені копії відповідних записів із журналів та/або книг обліку, тощо.

Однак, ТОВ «Придніпровський ОЕЗ», у відповідності до листа від 25.05.2020 № 161-18, не надано запитувану інформацію в повному обсязі, при цьому не зазначено жодних підстав, які б унеможливлювали його виконання. Зокрема ТОВ «Кернел-Трейд» не надано: завірені копії документів, які слугували підставою відвантаження вищевказаного насіння (договори, додатки до договорів, тощо); завірені копії документів по відвантаженню виготовленої продукції з вказаного насіння (договори, додатки до договорів, товарно-транспортні накладні за якими здійснювалось вивезення, тощо); копії відеозаписів з камер відеоспостереження на яких зафіксовано в`їзд, переміщення по території Товариства та виїзд вантажних автомобілів, якими здійснювалось вивезення виготовленої з вказаного насіння продукції, та копії відповідних записів із журналів та/або книг обліку в`їзду та виїзду транспортних засобів, тощо.

Слід також відзначити, що ТОВ «Придніпровський ОЕЗ» надано відеозаписи по відвантаженню насіння соняшнику вантажними автомобілями «МАN», номерний знак НОМЕР_1 , з причепом, номерний знак НОМЕР_2 , та «DAF», номерний знак НОМЕР_3 , з причепом, номерний знак НОМЕР_4 , що в свою чергу підтверджує факт наявності не території Товариства відеокамер та відеозаписів з відомостями про автомобілі, які заїжджають та виїжджають з його території.

Крім того, у відповідності до ч. 1 ст. 8 ЗУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації, що надає підстави стверджувати про існування та фактичну наявність на Товаристві ненаданої по запиту документації.

Отже, з огляду на викладене, за місцем фактичного розташування ТОВ«Придніпровський ОЕЗ» може зберігати документи, які слугували підставою відвантаження ТОВ«Зерно-Трест» насіння соняшника загальною вагою 53,460тон належного ТОВ«Агрофірма «Відродження»» (договори, додатки до договорів, тощо), документи по відвантаженню виготовленої з нього продукції (договори, додатки до договорів, товарно-транспортні накладні за якими здійснювалось вивезення, тощо), відеозаписи з камер відеоспостереження на яких зафіксовано в`їзд, переміщення по території та виїзд вантажних автомобілів, якими здійснювалось вивезення виготовленої продукції, а також журнали та/або книги обліку в`їзду та виїзду транспортних засобів, тощо.

Згідно довідки з Реєстру прав власності на нерухоме майно №211496498 від 05.06.2020 власником нерухомого майна, що знаходиться за адресою: Кіровоградська область, м. Кропивницький, просп. Промисловий, 14, є ТОВ«Придніпровський ОЕЗ» та ТОВ «Капро Ойл».

При розгляді слідчим суддею клопотання слідчий підтримав його повністю.

Заслухавши слідчого та вивчивши надані стороною кримінального провадження матеріали слідчий суддя вважає необхідним відмовити у задоволенні клопотання про обшук.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу

Крім того,відповідно доч.5ст.234КПК Українислідчий суддявідмовляє узадоволенні клопотанняпро обшук,якщо прокурор,слідчий недоведе наявністьдостатніх підставвважати,що: 1)було вчиненокримінальне правопорушення; 2)відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування; 3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Згідно ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Під час розгляду клопотання встановлено, що слідчим під час звернення до слідчого судді з даним клопотанням та під час його розгляду не надано будь-яких доказів та не наведено доводів, що доступ до вказаних документів неможливо отримати у інший спосіб.

В зв`язку з цим слідчим суддею відзначається, що з метою недопущення порушення прав сторони кримінального провадження, питання про вилучення необхідних речей і документів можливо вирішити при розгляді клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів за участю сторони кримінального провадження, а тому відсутні визначені законом підстави для проведення обшуку за даним клопотанням слідчого.

Керуючись ст. 234, 235, 369-372 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ :

відмовити у задоволенні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості слідчого управління Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.05.2020 р. за № 12020120170000384, про наданнядозволу на проведення обшуку виробничого будинку з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами, а також комплексу будівель розташованих за адресою: Кіровоградська область, м. Кропивницький, просп. Промисловий, 14, власником яких є ТОВ «Придніпровський ОЕЗ» та ТОВ «Капро Ойл»

Ухвала оскарженнюне підлягає.

Слідчий суддя Ленінського

районного суду

м. Кіровограда ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення15.06.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу89835500
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —405/3400/20

Ухвала від 15.06.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Безсмолий Є. Б.

Ухвала від 15.06.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Безсмолий Є. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні