Рішення
від 16.06.2020 по справі 489/1123/20
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

16.06.2020

Справа №489/1123/20

Провадження №2/489/1514/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2020 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі головуючого судді Рум`янцевої Н.О., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства Науково-виробничий комплекс газотурбобудування Зоря - Машпроект про зобов`язання надати творчу відпустку за місцем роботи

В С Т А Н О В И В:

Позивачка звернулася до суду з позовною заявою до ДП НВКГ Зоря - Машпроект в якій просила суд зобов`язати відповідача надати їй творчу відпустку тривалістю три місяці за місцем роботи та стягнути з відповідача на її користь судові витрати у розмірі 5 000,00 грн.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивачка зазначила, що працює на посаді інженера цінового аналізу відділу електронних торгів і цінового аналізу ДП НВКЕГ Зоря - Машпроект . Зазначає, що суміщає роботу на підприємстві з навчанням у вищому навчальному закладі - Миколаївському міжрегіональному інституті розвитку людини ВНЗ Університет Україна за спеціальністю Маркетинг . Строк навчання з 30.03.2017 по 28.02.2020. Зазначила, що для здійснення творчої діяльності - наукової праці (монографії), вона 19.02.2020 звернулася до відповідача з заявою про надання творчої відпустки з 24.02.2020. Відповідач відмовив їй, а тому вона змушена звернутися до суду за захистом своїх прав.

Представником відповідача надано відзив на позовну заяву, в якому зазначено, що творча відпустка надається працівникові за наявності таких умов: заяви працівника; довідки видавництва про включення наукової праці до плану випуску видань на поточний рік; успішного поєднання основної роботи працівника із творчою роботою. Зазначає, що наявність умови успішного поєднання основної роботи працівника із творчою можливо встановити необхідністю підприємства, в якому працює працівник, що бажає взяти творчу відпустку, у написанні ним наукової праці, безпосередньою пов`язаністю характеру роботи цього працівника з написанням ним наукової праці (така пов`язаність повинна охоплюватися посадовою інструкцією цього працівника). ДП НВКГ Зоря - Машпроект не мало і не має потреби у написанні позивачкою наукової праці зазначеної у її заяві від 19.02.2020. Підприємство не зверталося до Вченої ради Миколаївського міжрегіонального інституту розвитку людини ВНЗ Університет Україна для включення його представників у складі Вченої ради для затвердження Вченою радою тематики наукових досліджень для ОСОБА_1 , як необхідних для підприємства. Посадовою інструкцією позивача, а саме інженера з цінового аналізу також не охоплюється (не передбачено) написання будь-якої наукової праці, також і на тему, визначену позивачем, а отже написання нею наукової праці (монографії) не пов`язано із характером її роботи. Відтак, підприємством не встановлено наявності такої умови, як успішне поєднання позивачем основної роботи (роботи на посаді інженера з цінового аналізу) із творчою роботою для надання творчої відпустки, а відтак цілком законно та обґрунтовано, на думку представника відповідача, не задовольнило заяву позивача про надання їй творчої відпустки, про що надало їй обґрунтовану відповідь.

Вважає, що позивачкою не надано жодних належних доказів на підтвердження обґрунтованості своїх позовних вимог, а тому у задоволенні позовних вимог позивачки слід відмовити.

Відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь- якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Від сторін клопотання про проведення розгляду справи з їх викликом в судове засідання не надійшло, тому суд провів розгляд справи за наявними у ній матеріалами.

Зважаючи на те, що справа розглядалась за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін, відповідно до ч. 2 статті 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

З`ясувавши обставини та дослідивши надані докази, суд приходить до висновку, що встановлені наступні факти та відповідні правовідносини.

ОСОБА_1 працює на посаді інженера цінового аналізу відділу електронних торгів і цінового аналізу ДП НВКЕГ Зоря - Машпроект .

19.02.2020 ОСОБА_1 звернулася до відповідача з заявою про надання творчої відпустки з 24.02.2020 для здійснення творчої діяльності - написання наукової праці (монографії) (а. с. 12).

З витягу з протоколу засідання Вченої ради Миколаївського міжрегіонального інституту розвитку людини ВНЗ Університет Україна від 26 грудня 2019 року, ухвалено затвердити ОСОБА_1 , студенці IV курсу заочної форми навчання, спеціальності 075 Маркетинг тему наукової праці (монографії) Механізми маркетингової ІНФОРМАЦІЯ_1 на регіональному рівні , як такій що успішно поєднує навчання, основну діяльність із творчою науково-дослідницькою роботою в межах між кафедральної тематики досліджень Формування інвестиціно-іноваціного механізму сталого розвитку регіональної соціально-економічної системи . Для написання наукової праці (монографії) рекомендовано ОСОБА_1 взяти творчу відпустку за основним місцем роботи (а. с. 16).

Згідно з Довідкою за вих. № 19/02/20-1 від 19.02.2020 наданою ФОП ОСОБА_2 , наукова праця (монографія) на тему: Механізми маркетингової діяльності промислових підприємств на регіональному рівні ОСОБА_1 включена до плану випуску видань на 2020 рік (а. с. 10; 11).

25.02.2020 за вих. № 17/1-1282 на заяву ОСОБА_1 , ДП НВКГ Зоря - Машпроект надано відповідь на її заяву щодо надання творчої відпуски, з якої вбачається, що у підприємства не має потреби у написанні позивачкою наукової праці, оскільки написання такої праці не пов`язано із характером її роботи на підприємстві. А тому у наданні відпустки ОСОБА_1 - відмовлено (а. с. 13-15).

Згідно до ч. 1ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно положень ст. 4 ЦПК України суд, здійснюючи правосуддя, захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Право громадянина на відпустку є конституційним, гарантоване в ст. 45 Конституції України, порядок його реалізації регламентується нормами Кодексу законів про працю України та в Законі України "Про відпустки".

Так, в ст. 45 Конституції України встановлено, що кожен, хто працює, має право на відпочинок.

В ст. 2 Закону України "Про відпустки" встановлено, що право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи (далі - підприємство).

Відповідно до ст.77 КЗпП України, ст.16 Закону України Про відпустки творча відпустка надається працівникам для закінчення дисертаційних робіт, написання підручників та в інших випадках, передбачених законодавством.

Тривалість, порядок, умови надання та оплати творчих відпусток установлюються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п.1 постанови Кабінету Міністрів України від 19.01.1998р. №45 Про затвердження умов, тривалості, порядку надання та оплати творчих відпусток (далі - Постанова) вказано, що творчі відпустки надаються працівникам підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності за основним місцем їх роботи для закінчення дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата або доктора наук, для написання підручника, а також монографії, довідника тощо (далі - наукова праця).

Відповідно до п. 3 Постанови , творча відпустка для написання підручника чи наукової праці тривалістю до трьох місяців надається працівнику, який успішно поєднує основну діяльність із творчою роботою. Ця творча відпустка надається на підставі заяви працівника та довідки видавництва про включення підручника чи наукової праці до плану випуску видань на поточний рік.

Відповідно до п. 4 Постанови творчі відпустки надаються працівникам поряд з іншими відпустками, передбаченими законодавством, і оформлюються наказом власника або уповноваженого ним органу підприємства, установи, організації.

Відповідно до п. 5 Постанови на час творчих відпусток за працівниками зберігається

місце роботи (посада) та заробітна плата. Порядок обчислення середньої заробітної плати визначається згідно із законодавством.

Таким чином, законодавством чітко визначені умови надання творчої відпустки: заява працівника про надання творчої відпустки; довідка видавництва про включення підручника чи наукової праці до плану випуску видань на поточний рік; успішне поєднання працівником основної діяльності із творчою роботою.

Так, позивачкою надано до ДП НВКГ Зоря - Машпроект заяву про надання їй творчої відпустки, до якої нею додано довідку видавництва про включення підручника чи наукової праці до плану випуску видань на поточний рік.

Разом із тим, умовою для набуття працівником права на творчу відпустку є успішне поєднання основної діяльності із творчою роботою.

Так, відповідно до положень ст. 139 КЗпП України працівники зобов`язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, додержувати трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір.

КЗпП України та іншими нормативно-правовими актами не визначено, як саме оцінюється успішне поєднання основної діяльності із творчою роботою працівника, тому, на думку суду, таку оцінку має давати безпосередньо підприємство, в даному випадку - ДП НВКГ Зоря - Машпроект .

З аналізу праці ОСОБА_1 за період 2019-2020 трудовий рік встановлено відсутність успішного поєднання нею основної роботи (роботи на посаді інженеру з цінового аналізу) із творчою роботою, у зв`язку із її тривалою відсутністю на роботі, що підтверджено табелем обліку робочого часу.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що відповідач не вважає, що наукова праця (монографія) позивачки безпосередньо пов`язана із характером її роботи, охоплюється посадовою інструкцією позивачки, та зазначив, що підприємство не має потреби у написанні позивачкою наукової праці, тобто, не вважає, що позивачем успішно поєднується основна робота та творча діяльність, що є однією з умов надання працівнику творчої відпусти, суд вважає, що у задоволенні позову слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 89, 141, 259, 263-265 Цивільного процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до Державного підприємства Науково-виробничий комплекс газотурбобудування Зоря - Машпроект про зобов`язання надати творчу відпустку за місцем роботи - відмовити.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Строк подання апеляційної скарги під час дії карантину , встановленого КМУ з метою запобігання поширенню короновірусної хвороби COVID-19 продовжується на строк дії такого карантину (Розділ ХІІ Прикінцевих положень Цивільного процесуального кодексу України).

Починаючи с офіційної дати закінчення карантину апеляційна скарга на судове рішення може бути подана протягом тридцяти днів.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У відповідності з п. 15.5 Розділу ХІІІ Перехідних Положень Цивільного процесуального кодексу України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Ленінський районний суд міста Миколаєва або в порядку статті 355 ЦПК України безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Державне підприємство Науково-виробничий комплекс газотурбобудування Зоря - Машпроект , код ЄДРПОУ: 31821381, місцезнаходження за адресою: м. Миколаїв, пр. Богоявленський, 42-А.

Суддя Ленінського районного

суду міста Миколаєва Н.О. Рум`янцева

Повний текст судового рішення складено 16 червня 2020 року.

Дата ухвалення рішення16.06.2020
Оприлюднено17.06.2020
Номер документу89845786
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання надати творчу відпустку за місцем роботи

Судовий реєстр по справі —489/1123/20

Постанова від 12.08.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Постанова від 12.08.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Ухвала від 31.07.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Ухвала від 22.07.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Ухвала від 17.07.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Рішення від 16.06.2020

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 10.03.2020

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні