Ухвала
від 16.06.2020 по справі 260/832/20
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залучення третьої особи

16 червня 2020 рокум. Ужгород№ 260/832/20

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гаврилка С.Є.

з участю секретаря судового засідання - Міци О.-Д.В.

учасники справи:

позивач: Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області - представник - не з`явився;

відповідач: Золотарівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Хустської районної державної адміністрації Закарпатської області - представник - не з`явився,

вирішуючи в судовому засіданні заяву про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору до участі в адміністративній справі за позовом Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області до Золотарівської загальноосвітньої школи І-III ступенів Хустської районної державної адміністрації Закарпатської області (Золотарівська ЗОНІ І-ІП ступенів) про застосування заходів реагування, -

ВСТАНОВИВ:

01 квітня 2020 року до Закарпатського окружного адміністративного суду із позовом звернулося Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області (88000, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Болгарська, 2, код ЄДРПОУ 38629032) до Золотарівської загальноосвітньої школи І-III ступенів Хустської районної державної адміністрації Закарпатської області (Золотарівська ЗОНІ І-ІП ступенів) (90441, Закарпатська область, Хустський район, село Золотарьово, вулиця Центральна, будинок 68, код ЄДРПОУ 25448210), в якому просить: "1. Прийняти позовну до свого провадження; 2. Задовольнити адміністративний позов та зобов`язати Золотарівську загальноосвітньої школу І-ІII ступенів Хустської районної державної адміністрації Закарпатської області застосувати заходи реагування у вигляді повного зупинення роботи шляхом опечатування входу та відключення від джерел енергоживлення школи, розташованої за адресою: 90441, Закарпатська область, Хустський район, село Золотарьово, вулиця Центральна, будинок 68, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки; 3. Стягнути розмір судових витрат з відповідача на нашу користь."

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 06 квітня 2020 року було прийнято вказану позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в даній адміністративній справі.

04 травня 2020 року на адресу Закарпатського окружного адміністративного суду надійшло клопотання, відповідно до якого представник відповідача просив залучити до участі в даній справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні - Відділ освіти Хустської районної державної адміністрації Закарпатської області (код ЄДРПОУ 40652034). Оскільки відділ освіти Хустської районної державної адміністрації Закарпатської області є розпорядником бюджетних коштів та здійснює, зокрема, фінансування всіх видатків та бухгалтерське обслуговування Золотарівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (а.с.а.с. 88-90).

Відповідно до статті 49 частини 2 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Відповідно до статті 49 частини 4 КАС України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

З аналізу вищезазначеної норми КАС України вбачається, що третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - це особа, яка бере участь у справі на стороні позивача або відповідача у разі, якщо рішення у справі може вплинути на її права, свободи, інтереси чи обов`язки. Інтерес третьої особи щодо задоволення позову (якщо вона бере участь на стороні позивача) або щодо відмови у задоволенні позову (якщо вона бере участь на стороні відповідача) збігається з інтересами відповідно позивача або відповідача.

Необхідною умовою для залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, є вплив рішення у справі на її права, свободи, інтереси або обов`язки.

Як вбачається з позовних вимог, позивач, зокрема просить, зобов`язати Золотарівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Хустської районної державної адміністрації Закарпатської області застосувати заходи реагування у вигляді повного зупинення роботи шляхом опечатування входу та відключення від джерел енергоживлення Золотарівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Хустської районної державної адміністрації Закарпатської області, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Відповідно до інформації, зазначеної у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, Відділ освіти Хусьської районної державної адміністрації є самостійною юридичною особою, органом державної влади.

Як вбачається з інформації, яка міститься в Єдину державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, органом управління юридичної особи Золотарівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів є Відділ освіти Хустська районна державна адміністрація Закарпатської області.

Як вбачається з листа Відділу освіти Хустської РДА Закарпатської області від 14 квітня2020 № 07-371 Відділ освіти Хустської РДА Закарпатської області є розпорядником бюджетних коштів та здійснює фінансування видатків на утримання навчального закладу (а.с. 75).

Враховуючи вказане, суд вважає, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки Відділу освіти Хустської районної державної адміністрації, який здійснює управління відповідачем, експлуатація будівлі якого буде зупинена у разі задоволення позовних вимог, у зв`язку з чим цей орган має бути залучений до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

У зв`язку з вищенаведеним та виходячи із змісту позовних вимог та предмету спору, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі Відділ освіти Хустської районної державної адміністрації Закарпатської області, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, оскільки можливе ухвалене рішення у даній справі може вплинути на її права, інтереси та обов`язки.

Відповідно до статті 49 частини 5 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

У відповідності до статті 176 КАС України, у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі або ухвалі, постановленій у підготовчому засіданні (якщо третіх осіб було залучено у підготовчому засіданні), треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, мають право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву. Учасники справи мають право подати відповідь на такі пояснення до закінчення підготовчого провадження.

Разом з тим, з метою недопущення обмеження прав сторін, визначених положеннями КАС України, суд вважає за необхідне запропонувати третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача подати пояснення щодо позову або відзиву та відповідні докази.

Керуючись статтями 49, 248 КАС України, суд -,

ПОСТАНОВИВ:

Залучити Відділ освіти Хустської районної державної адміністрації Закарпатської області (90400, Закарпатська область, м. Хуст, вул. Карпатської Січі, буд.21, код ЄДРПОУ 40652034) до участі в адміністративній справі за позовом Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області до Золотарівської загальноосвітньої школи І-III ступенів Хустської районної державної адміністрації Закарпатської області (Золотарівська ЗОНІ І-ІП ступенів) про застосування заходів реагування, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Запропонувати третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача подати пояснення щодо позову або відзиву та відповідні докази - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали.

Відкласти судове засідання на 03 серпня 2020 року об 09:00 годин.

Ухвала окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Суддя С.Є. Гаврилко

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.06.2020
Оприлюднено18.06.2020
Номер документу89846697
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —260/832/20

Постанова від 27.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гудим Любомир Ярославович

Ухвала від 01.10.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гудим Любомир Ярославович

Ухвала від 24.09.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гудим Любомир Ярославович

Рішення від 03.08.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 16.06.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 06.04.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні