Рішення
від 16.06.2020 по справі 307/1204/20
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/1204/20

Провадження № 2/307/907/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 червня 2020 року м. Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області в особі:

головуючого - судді : Чопик В.В.

при секретарі : Олексій Я.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Тячів цивільну справу за позовом першого заступника Тячівської місцевої прокуратури Закарпатської області в інтересах держави до ОСОБА_1 де третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача ДП Мокрянське лісомисливське господарство`про відшкодування шкоди завданої кримінальним правопорушенням.

В С Т А Н О В И В :

Перший заступник Тячівської місцевої прокуратури в інтересах держави звернувсь з позовом до ОСОБА_1 де третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача ДП Мокрянське лісомисливське господарство про відшкодування шкоди завданої кримінальним правопорушенням.

Позовні вимоги мотивує тим, що вироком Тячівського районного суду від 13.08.2019 року ОСОБА_2 визнано винним у вчиненні злочину , передбаченого ч.1 ст.246 КК України та призначено йому покарання у виді штрафу 17 000 грн.

Вказаним вироком встановлено, що ОСОБА_1 25 травня 2019 року близько 10 години 00 хвилин, в порушення вимог Лісового кодексу України та порядку спеціального використання лісових ресурсів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 23 липня 2007 року за №761, перебуваючи на території ДП Мокрянське ЛМГ , у Тарасівському лісництві, лісовому масиві, майстерської дільниці №9, кварталі № НОМЕР_1 , виді №2 вказаного лісництва, в лісах, які відносяться до лісів уздовж берегів річок та являють захисними, самовільно, для власних потреб, без відповідного дозволу, зрубав 7 сироростучих дерев породи бук , діаметрами на пнях 1 дерево - 17 см, 1 дерево - 20 см, 1 дерево - 21 см, 1 дерево - 22 см, 1 дерево - 45 см, 1 дерево - 57 см та 1 дерево - 64 см.

Внаслідок незаконних дій ОСОБА_1 державі в особі ДП Мокрянське ЛМГ , згідно розрахунку, проведеного на підставі постанови Кабінету Міністрів України №665 від 23 липня 2008 року Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу істотну майнову шкоду на суму 49 892 гривні.

Просить суд стягнути з ОСОБА_1 49892 гривні в користь держави в особі ДП Мокрянське лісомисливське господарство та судові витрати по справі.

Прокурор в судове засідання не з`явився, але надав суду заяву в якій просить розглядати справу у його відсутності, позовні вимоги підтримує повністю та просить їх задовольнити, а тому суд на підставі ст. 223 ЦПК України справу розглянув у його відсутності.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, причини своєї неявки суду не повідомив, а тому суд на підставі ст. 223 ЦПК України справу розглянув у його відсутності.

Представник третьої особи ДП Мокрянське ЛГ в судове засідання не з`явився, але надав суду заяву в якій просить розглядати справу у його відсутності, позовні вимоги підтримує повністю та просить їх задовольнити, а тому суд на підставі ст. 223 ЦПК України справу розглянув у його відсутності

У зв`язку з неявкою сторін, на підставі ст. 247 ч. 2 ЦПК України фіксація судового засідання технічними засобами не проводилась.

Дослідивши матеріали справи суд вважає, що позовні вимоги слід задовольнити.

Судом встановлено, що вироком Тячівського районного суду від 13 серпня 2019 року затверджено угоду про визнання винуватості від 24 липня 2019 року в кримінальному провадженні № 12019070180000135 від 26 травня 2019 року, укладену між прокурором Тячівської місцевої прокуратури Закарпатської області Якубовським Володимиром Андрійовичем та обвинуваченим ОСОБА_1 , що підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 246 КК України, з іншої сторони. ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України та призначено ОСОБА_1 за ч.1 ст.246 КК України покарання у виді штрафу в розмірі тисяча неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000,00 (Сімнадцять тисяч гривень 00 копійок) гривень.

Однак, станом на теперішній час завдана шкода ДП Мокрянське ЛГ у розмірі 49 892,00 грн. залишається не відшкодованою.

Відповідно до ст. 13 Конституції України, земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Статтею 66 Конституції України визначено, що кожен зобов`язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки.

Відповідно до ст. 13 Цивільного кодексу України, при здійсненні своїх прав особа зобов`язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині.

Статтею 293 ЦК України передбачено, що діяльність фізичної та юридичної особи, що призводить до нищення, псування, забруднення довкілля, є незаконною. Кожен має право вимагати припинення такої діяльності.

Згідно із ст. 40 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища , використання природних ресурсів громадянами, підприємствами, установами та організаціями здійснюється з додержанням обов`язкових екологічних вимог: здійснення заходів щодо запобігання псуванню, забрудненню, виснаженню природних ресурсів, негативному впливу на стан навколишнього природного середовища.

Відповідно до ст. 69 Лісового кодексу України спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом - лісорубний квиток або лісовий квиток, що видається безоплатно.

Статтею 40 Закону України Про рослинний світ передбачено, що порушення законодавства про рослинний світ тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України.

Відповідальність за порушення законодавства про рослинний світ несуть особи, винні, зокрема, у: самовільному спеціальному використанні природних рослинних ресурсів; порушенні правил загального використання природних рослинних ресурсів; протиправному знищенні або пошкодженні об`єктів рослинного світу.

Статтею 105 Лісового Кодексу України передбачено, що порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність. Відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні, зокрема, у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників.

Статтею 1166 Цивільного кодексу України передбачено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст. 41 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища економічні заходи забезпечення охорони навколишнього природного середовища передбачають відшкодування в установленому порядку збитків, завданих порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Згідно із ст. 68 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища підприємства, установи, організації та громадяни зобов`язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України. Застосування заходів дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності не звільняє винних від компенсації шкоди, заподіяної забрудненням навколишнього природного середовища та погіршенням якості природних ресурсів.

Відповідно до ст. 69 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації, як правило, в повному обсязі без застосування норм зниження розміру стягнення та незалежно від збору за забруднення навколишнього природного середовища та погіршення якості природних ресурсів.

Статтею 107 Лісового кодексу України передбачено, що підприємства, установи, організації і громадяни зобов`язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України.

Статтею 1166 ЦК України передбачено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України Про прокуратуру прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

При вищевикладених обставинах, приймаючи до уваги встановлені судом обставини, дослідивши та оцінивши зібрані у справі докази, які свідчать про наявність підстав для задоволення позовної заяви, суд вважає позовні вимоги законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати покласти на відповідача.

Керуючись ст. 66 Конституції України, ст.ст.13, 76, 89, 141, 235, 247, 258, 259, 263-265, 268, 271-273, 354-355 ЦПК України,ст.1166 ЦК України, ст.68,69 ЗУ Про охорону навколишнього природного середовища , ст.10,40 ЗУ Про рослинний світ , суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги першого заступника Тячівської місцевої прокуратури Закарпатської області в інтересах держави до ОСОБА_1 де третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача ДП Мокрянське лісомисливське господарство про відшкодування шкоди завданої кримінальним правопорушенням - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 на користь Широколузької сільської ради Тячівського району, код ЄДРПОУ 04349679, шкоду заподіяної навколишньому природному середовищу в результаті вчинення кримінального правопорушення в розмірі 49892 (сорок дев`ять тисяч вісімсот дев`яносто дві) гривні.

Стягнути з ОСОБА_1 до спеціального фонду Державного бюджету України судовий збір в розмірі 840,80 гривень.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Закарпатської області через Тячівський районний суд, а у разі оголошення лише вступної та резолютивної частини рішення зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: Тячівська місцева прокуратура Закарпатської області, місце знаходження: м. Тячів, вул. Незалежності, 27, Закарпатської області.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_1 .

Третя особа: ДП Мокрянське лісомисливське господарство , місце розташування: с. Красна, вул.. Підчос, 87, Тячівського району, Закарпатської області.

Повний текст рішення виготовлено 17.06.2020 р.

Суддя: В.В. Чопик

Дата ухвалення рішення16.06.2020
Оприлюднено18.06.2020
Номер документу89862440
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди завданої кримінальним правопорушенням

Судовий реєстр по справі —307/1204/20

Рішення від 16.06.2020

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Чопик В. В.

Ухвала від 04.05.2020

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Чопик В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні