Ухвала
від 10.06.2020 по справі 757/12976/20-к
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-cc/824/2186/2020 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 170 КПК Доповідач: ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 червня 2020 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_5 ,

з участю:

представника ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційну скаргу представника ТОВ «ДЕОРБУД» ОСОБА_7 , з внесеними останньою доповненнями до неї, на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 24 березня 2020 року,

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою частково задоволено клопотання прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях щодо легалізації (відмивання) злочинних доходів Департаменту процесуального керівництва в особливо важливих кримінальних провадженнях Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 та накладено арешт на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ «ДЕОРБУД» (код ЄДРПОУ 40442478), відкритих у наступних банківських установах:

- АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526), в якому відкрито рахунки № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 ;

- ПАТ «КРИСТАЛБАНК» (МФО 339050), в якому відкрито рахунки № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_12 , із забороною розпоряджатися грошовими коштами, за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів до державного бюджету, а також зупинено видаткові операції з грошовими коштами, що надходять на адресу по рахункам, на внутрішньобанківські рахунки та зупинено видаткові операції з коштами, які надійшли на вказані рахунки і вже знаходяться на рахунках, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, представник ТОВ «ДЕОРБУД» ОСОБА_7 подала апеляційну скаргу, в якій, вважаючи ухвалу слідчого судді незаконною і необґрунтованою, просить її скасувати та постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання прокурора. Зокрема, апелянт зазначає, що 22 квітня 2016 року ТОВ «ДЕОРБУД» було створене і зареєстроване у відповідності до вимог чинного законодавства, основними видами діяльності якого є будівництво житлових та нежитлових будівель, купівля і продаж власного нерухомого майна, а також здійснення іншої діяльності на ринку нерухомості. Крім того, автор апеляції стверджує, що з метою найбільш ефективної реалізації своїх проектів та завершення їх у визначені відповідними договірними зобов`язаннями строки 03 травня 2019 року ТОВ «ДЕОРБУД» уклало з ТОВ«ПРОФІ-ФАКТОРИНГ» договір про надання послуг факторингу, згідно умов якого ТОВ «ПРОФІ-ФАКТОРИНГ» сплатило ТОВ «ДЕОРБУД» грошові кошти у загальній сумі 20000000 гривень за передані від ТОВ «ДЕОРБУД» до ТОВ «ПРОФІ-ФАКТОРИНГ» права вимоги (на загальну суму 20000000 гривень) за грошовими зобов`язаннями, що виникли у ТОВ «ДЕОРБУД» з договорів: - частина загальної суми заборгованості в розмірі 15600000 гривень за договором про надання поворотної фінансової допомоги від 08 червня 2018 року, укладеним між ТОВ «ДЕОРБУД» та ТОВ «ЄВРОШАН АГРО ІНВЕСТМЕНТ ЮКРЕЙН»; - сума заборгованості в розмірі 5000000 гривень за договором про відступлення права вимоги від 30 листопада 2018 року, укладеним між ТОВ«ДЕОРБУД» і ТОВ «ЄВРОШАН АГРО ІНВЕСТМЕНТКОМПАНІ Б.В.».

Далі в апеляційній скарзі представник зазначає, що враховуючи, що ТОВ«ДЕОРБУД» перебуває в активній стадії реалізації зазначених проектів і має значні зобов`язання по оплаті виконаних робіт та наданих послуг на користь підрядних і інших організацій, задіяних у будівництві, при цьому строки виконання таких зобов`язань необхідно чітко дотримуватись з метою недопущення простоїв та затримок у реалізації проектів, подальша наявність у ТОВ «ДЕОРБУД» вказаних грошових зобов`язань, що виникли у товариства ще з договорів 2018 року (заборгованості інших товариств перед ТОВ «ДЕОРБУД» на загальну суму 20600000 гривень), могла негативно вплинути на проведення господарської діяльності ТОВ«ДЕОРБУД», перешкодити ефективній реалізації товариством зазначених проектів та завершення їх у визначені відповідними договірними зобов`язаннями строки. При цьому апелянт стверджує, що умови вказаного договору про надання послуг факторингу повністю відповідають ринковим, а отримані від ТОВ «ПРОФІ-ФАКТОРИНГ» за передані по договору права вимоги грошові коштів усі використані ТОВ «ДЕОРБУД» для здійснення поточної господарської діяльності підприємства, проведення оплати вже виконаних робіт та наданих послуг на користь підрядних і інших організацій, задіяних у будівництві наведених вище проектів, виплати заробітної плати працівникам товариства тощо. Зокрема, як зазначає автор апеляції, лише у 2019 році по рахунках ТОВ «ДЕОРБУД», відкритих у АТ «КРИСТАЛБАНК», обсяг проведених фінансових операцій становить близько 1000000 гривень, а тільки найближчим часом за вже виконані роботи та поставлені будівельні матеріали товариство має сплатити на користь наступних підрядних організацій, а саме: ТОВПАТ «ЗЗК ім. Світлани Ковальської» 364638,98 гривень; ТОВ «ОСНОВА» 1496894,31 гривень; ТОВ «МОНОЛІТ БУД» 461441,15 гривень; ПрАТ«ФУНДАМЕНТ» 2636751,18 гривень; ТОВ «АЛЬФАБУД КОМПЛЕКТ» 872,99 гривень. Також представник вказує, що, згідно штатного розпису ТОВ«ДЕОРБУД», затвердженого 30 вересня 2019 року, у товаристві обліковується вісімнадцять працівників, місячний фонд заробітної плати складає 349250 гривень, а щоквартальні платежі підприємства по податках до державного бюджету складають приблизно 200000 гривень.

Крім того, апелянт звертає увагу, що ТОВ «ПРОФІ-ФАКТОРИНГ» перерахувало грошові кошти лише на банківський рахунок № НОМЕР_12 , відкритий ТОВ «ДЕОРБУД» в ПАТ «КРИСТАЛБАНК».

Як запевняє автор апеляції, внаслідок накладення арешту на всі грошові кошти ТОВ «ДЕОРБУД», що знаходяться на всіх рахунках підприємства, відкритих в банківських установах, товариство не може своєчасно здійснювати погашення поточної кредиторської заборгованості за придбані товари та послуги, проводити розрахунки по зобов`язанням перед постачальниками і підрядними організаціями, сплачувати орендну плату за земельну ділянку комунальної власності, що, в свою чергу, неминуче призведе до повної зупинки будівництва житлових будинків, а також господарської діяльності підприємства і, як наслідок, сплати ним податкових платежів до бюджету та виплати заробітної плати своїм працівникам.

05 травня 2020 року до Київського апеляційного суду від представника ТОВ«ДЕОРБУД» ОСОБА_7 надійшли доповнення до апеляційної скарги, в яких вона зазначає, що 24 березня 2020 року слідчим суддею Печерського районного суду міста Києва було задоволено клопотання прокурора відділу Офісу Генерального прокурора та накладено арешт, як на речові докази, на грошові кошти ТОВ«ДЕОРБУД», які знаходяться на шести банківських рахунках зазначеного підприємства, відкритих в АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526) і ПАТ «КРИСТАЛБАНК» (МФО 339050). При цьому представник звертає увагу, що 29 квітня 2020 року ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва було задоволено клопотання представника ТОВ «ДЕОРБУД» та скасовано вказаний вище арешт майна підприємства, накладений ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 24 березня 2020 року.

Крім того, апелянт стверджує, що необґрунтованість оскаржуваної ухвали підтверджується наданими підприємству довідками АТ «КБ «ГЛОБУС» від 12 березня 2020 року та ПАТ «КРИСТАЛБАНК» від 29 січня 2020 року, з яких вбачається, що ТОВ «ДЕОРБУД» в АТ «КБ «ГЛОБУС» відкриті два банківські рахунки, залишок коштів на яких становить по 0,00 гривень, а також чотири рахунки у ПАТ «КРИСТАЛБАНК», на двох з яких залишок коштів становить по 0,00 гривень, а на інших двох 150 гривень і 30430,36 гривень відповідно. При цьому, як вказує представник, зазначені довідки підтверджують той факт, що отримані від ТОВ«ПРОФІ-ФАКТОРИНГ» за договором про надання послуг факторингу від 03травня 2019 року грошові коштів в загальній сумі 20000000 гривень ще до накладення арешту на рахунки ТОВ «ДЕОРБУД» були використані підприємством для здійснення поточної господарської діяльності товариства, проведення оплати вже виконаних робіт і наданих послуг на користь підрядних та інших організацій, задіяних у будівництві проектів підприємства на території міста Києва, виплати заробітної плати працівникам товариства тощо.

Прокурор в судове засідання не з`явився, про причини своєї неявки суд не повідомив, хоча про дату, час та місце судового засідання був завчасно проінформований. Тому колегія суддів вирішила за можливе розглянути дану справу у відсутності прокурора, що не суперечить положенням ч. 4 ст. 405, ч. 1 ст. 172 КПК України.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представника, який підтримав апеляційну скаргу, з доповненнями до неї, і просив її задовольнити, вивчивши матеріали провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, з доповненнями до неї, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга представника ТОВ «ДЕОРБУД» ОСОБА_7 , з внесеними останньою доповненнями до неї, не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів провадження, відділом процесуального керівництва у кримінальних провадженнях щодо легалізації (відмивання) злочинних доходів Департаменту процесуального керівництва в особливо важливих кримінальних провадженнях Офісу Генерального прокурора здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 42019000000002358, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05 листопада 2019 року за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Органи досудового розслідування посилаються на те, що службовими особами Кабінету Міністрів України, КМДА, КП «Київський метрополітен», посадовими особами суб`єктів господарської діяльності, ПАТ «Київметробуд», тунельного загону № 4 ПАТ «Київметробуд», а також іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами Держказначейства, всупереч інтересам служби, з метою власного збагачення організовано протиправний механізм заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах шляхом шахрайства.

Так, 10 вересня 2018 року КП «Київський метрополітен» (код ЄДРПОУ 03328913) оприлюднило оголошення про проведення тендеру на будівництво дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар, на загальну суму 5,9 млрд. гривень.

09 листопада 2018 року замовник визначив переможцем процедури закупівель ПАТ «Київметробуд» (ЄДРПОУ 01387432) та уклав договір № 744-ДБМ-18 від 20листопада 2018 року на роботи з будівництва дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар, з електродепо у Подільському районі (дільниця від станції «Сирець» до станції «Проспект Правди» з двома станціями («Мостицька» та «Проспект Правди») і дільницею вилочного відгалуження в бік станції «Виноградар»), на загальну суму 5981268736,07 гривень.

Відповідно до договору № 744-ДБМ-18 від 20 листопада 2018 року, на роботи з будівництва дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену, зокрема, пунктів 15.3 та 15.5, замовник здійснює попередню оплату в розмірі 30 % від суми договору шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок підрядника, при цьому граничний термін використання попередньої оплати три місяці з моменту її отримання.

Вказане закріплено пунктом 18 Постанови Кабінету міністрів України № 1764 від 27 грудня 2001 «Про затвердження Порядку державного фінансування капітального будівництва», зокрема, «Замовник перераховує підряднику аванс, якщо це передбачено договором (контрактом). Розмір авансу не може перевищувати 30відсотків вартості річного обсягу робіт. Підрядник зобов`язується використати одержаний аванс на придбання і постачання необхідних для виконання робіт матеріалів, конструкцій, виробів протягом трьох місяців після одержання авансу. По закінченні тримісячного терміну невикористані суми авансу повертаються замовнику».

В свою чергу, невстановлені на даний час досудовим розслідуванням особи, з метою збільшення витрат бюджетних коштів та отримання їх на підконтрольні собі та своїм співучасникам компанії, використовуючи корупційні зв`язки в Кабінеті Міністрів України, всупереч принципу здійснення закупівель, визначених ст. 3 Закону України «Про публічні закупівлі», зокрема, максимальної економії та ефективності, пролобіювали ухвалення Постанови Кабінету міністрів України №1084 від 18 грудня 2018 року «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1764 і від 23 квітня 2014 року №117» щодо встановлення максимальної ставки попередньої оплати робіт з будівництва дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену в розмірі до 95 % вартості робіт за договором на строк не більше, ніж на 24 місяці, що фактично надало змогу з використанням протиправної схеми збільшити виділення грошових коштів з бюджету на користь вже встановленого переможця конкурсу, а саме ПАТ «Київметробуд».

Крім того, в ході розгляду проекту Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1764 і від 23 квітня 2014 року № 117», Міністерством фінансів України було подано відповідні зауваження та висловлено позицію щодо неприпустимості встановлення можливості здійснення замовниками авансових платежів до 95 % вартості робіт на строк не більше двох років на реалізацію проекту будівництва дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар, з електродепо у Подільському районі.

Так, організатори протиправної схеми передбачили ухвалення вищенаведеної постанови в п. 15.3 договору № 744-ДБМ-18 від 20 листопада 2018 року, виокремивши нетиповий пункт договору, зокрема, у разі зміни законодавства розмір попередньої оплати та термін використання її може бути змінений сторонами шляхом укладання додаткової угоди.

Через два дні після оприлюднення Постанови КМУ № 1084 від 18 грудня 2018 року в додатковій угоді № 5 від 20 грудня 2018 до основного договору були внесені зміни, які встановлюють авансову оплату замовника в розмірі 95 % від вартості робіт з будівництва (максимальна ставка). Також п 15.4 передбачено граничний термін виконання підрядником зобов`язань у розмірі одержаної від замовника попередньої оплати на строк протягом 24 місяців (максимальний термін).

При цьому тендерна документація щодо умов проведення публічних закупівель, що розробляється та затверджується замовником, тобто КП «Київський метрополітен», і яка оприлюднена для вільного доступу на веб-порталі уповноваженого органу, містить проект договору з переможцем з нормою в ньому «Здійснити підряднику попередню оплату в розмірах та в порядку, визначених чинним законодавством та даним договором».

Фактично в тендерній документації закріплено істотну умову договору здійснення попередньої оплати в межах пункту 18 Постанови КМУ № 1764 від 27грудня 2001 року «Про затвердження Порядку державного фінансування капітального будівництва», зокрема, розмір авансу не може перевищувати 30 відсотків вартості річного обсягу робіт та по закінченні тримісячного терміну невикористані суми авансу повертаються замовнику.

Таким чином, посадові особи тендерного комітету КП «Київський метрополітен» після підписання договору з переможцем та внесення відповідних змін до нього, враховуючи положення Постанови КМУ № 1084 від 18 грудня 2018 року, в порушення ст.3 Закону України «Про публічні закупівлі», зокрема, принципів здійснення закупівель добросовісної конкуренції серед учасників, недискримінації учасників, не здійснили заходів з реалізації ст. 37 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо визнання недійсності договору про закупівлю, зокрема, визнання його нікчемним у зв`язку з укладанням його з порушенням вимог ч. 4 ст. 36 цього Закону (зміна істотних умов).

Також органами досудового розслідування встановлено, що у період з 16 січня 2019 року по 25 березня 2019 року відбулося перерахування бюджетних коштів у розмірі 2,5 млрд. гривень в якості попередньої оплати на казначейський рахунок ПАТ «Київметробуд» (код ЄДРПОУ 01387432), який, у свою чергу, перерахував вказані грошові кошти на банківський рахунок АБ «Укргазбанк» для їх використання.

25 квітня 2019 року посадові особи ПАТ «Київметробуд» підписали два депозитні договори з ПАТ АБ «Укргазбанк» та відкрили банківський рахунок № НОМЕР_13 за № НОМЕР_14 , на якому розмістили бюджетні кошти в розмірі 200 млн. гривень, а також банківський рахунок № НОМЕР_15 за №2019/ДК/028-005, на якому розмістили бюджетні кошти у розмірі понад 1,5 млрд. гривень.

Того ж числа ПАТ «Київметробуд» отримало прибуток в якості відсотків (девіденди) у розмірі 139,1 млн. гривень на банківський рахунок № НОМЕР_16 , відкритий у АБ «Укргазбанк», та в подальшому використало вказані грошові кошти для власного збагачення, фактично використавши бюджетні кошти не на цілі, визначені договором про закупівлю товарів, робіт і послуг, порушуючи положення Постанови КМУ № 117 від 23 квітня 2004 року, всупереч положенням ст. 116 та ст.119 Бюджетного кодексу України.

26 квітня 2019 року ПАТ «Київметробуд» отримані відсотки від депозитних договорів з метою переведення їх у готівку та витрачення на особисті цілі скерувало грошові кошти у розмірі 75,2 млн. гривень на банківський рахунок № НОМЕР_17 , відкритий в AT «Індустріал банк», ТОВ «Профі-факторинг» (код ЄДРПОУ 39472970), із призначенням платежу «згідно договору про надання послуг з факторингу № 1-2404 від 24.04.2019».

03 травня 2019 року ПАТ «Київметробуд» скерувало ще 60,3 млн. гривень (отримані відсотки від депозитних договорів) на банківський рахунок № НОМЕР_17 , відкритий в AT «Індустріал банк», ТОВ «Профі-факторинг» (код ЄДРПОУ 39472970), із призначенням платежу «згідно договору про надання послуг з факторингу № 1-2404 від 24.04.2019».

В подальшому ТОВ «Профі-факторинг» зазначені грошові кошти перерахувало на рахунки ТОВ «ДЕОРБУД» (код ЄДРПОУ 40442478), ТОВ «ФК «Фактор-сервіс» (код ЄДРПОУ 39321683), ТОВ «РУЛ» (код ЄДРПОУ 40081834), ПП«АВЕН-ЄЗЄР» (код ЄДРПОУ 30977976) та ТОВ «ФАКТОР СТАНДАРТ» (код ЄДРПОУ 38806726).

Крім того, за період з 20 грудня 2018 року по 29 листопада 2019 року перераховані грошові кошти використовувались такими підприємствами як ТОВ«ДЕОРБУД»,ПП «АВЕН-ЄЗЄР» на послуги з отримання фінансової допомоги, як виручку за надання транспортних послуг, за перевезення пасажирів, за автобуси та комплектуючі до них, за частки в статутних капіталах підприємств, тощо.

Також органи досудового розслідування посилаються на те, що за період з 12серпня 2019 року по 16 грудня 2019 року ПАТ «Київметробуд» зі свого рахунку № НОМЕР_18 перерахувало грошові кошти БМУ № 3 ПАТ «Київметробуд» у розмірі 1,52 млрд. гривень на рахунок № НОМЕР_19 , з яких 724 млн. гривень в подальшому перераховано на рахунки ряду контрагентів.

Крім того, з 06 листопада 2019 року по 02 грудня 2019 року БМУ № 3 ПАТ «Київметробуд» перерахувало ТОВ «Укрхімстандарт» грошові кошти у розмірі 13,8 млн. гривень, із призначенням платежу «за постачання обладнання по об`єкту «Реконструкція Дніпровської водопровідної станції», 02 грудня 2019 року перерахувало грошові кошти у розмірі 2 млн. гривень, із призначенням платежу «сплата заборгованості відповідно до рішення Господарського суду Київської області».

Таким чином, органи досудового розслідування стверджують, що ПАТ«Київметробуд» з використанням подібної протиправної схеми та із залученням тих же суб`єктів приватного сектору економіки шахрайським шляхом привласнило бюджетні кошти, виділені на будівництво дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар, з електродепо у Подільському районі, та при цьому фактично не здійснює будівництво.

В ході проведення обшуків за місцями ведення господарської діяльності «Київметробуд» та КП «Київський метрополітен» встановлено численні переписки щодо недотримання строків проведення робіт, не надання підтверджуючих документів щодо проведених робіт з метою підтвердження цільового призначення виділених грошових коштів.

Отже, як запевняють органи досудового розслідування, використання виділених грошових коштів у розмірі 1,7 млрд. гривень, які було перераховано на депозитні банківські рахунки, є нецільовим, оскільки використано на потреби, не пов`язані з їх цільовим призначенням. Зазначені дії полягали у навмисному перекручуванні цілей використання бюджетних коштів з метою отримання відсотків від незаконних дій з бюджетними коштами, як плату за реалізацію злочинного плану, та які зазначена невстановлена група осіб шляхом шахрайства у спосіб обману використовує на власні потреби.

13 листопада 2019 року постановою прокурора Київської місцевої прокуратури № 6 міста Києва ОСОБА_9 грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках, відкритих ТОВ«ДЕОРБУД» (код ЄДРПОУ 40442478) у:

- АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526) рахунки № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 ;

- ПАТ «КРИСТАЛБАНК» (МФО 339050) рахунки № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_12 , були визнані речовими доказами у кримінальному провадженні.

17 січня 2020 року грошові кошти у розмірі два мільярди п`ятсот вісімдесят сім мільйонів дев`ятсот дев`яносто п`ять тисяч гривень, що знаходяться на рахунках ПАТ «Київметробуд»(ЄДРПОУ 01387432) та 10 відокремлених його підрозділів філій: Комбінат виробничих підприємств ПАТ «Київметробуд» (код ЄДРПОУ 01374240), Автобаза ПАТ «Київметробуд» (код ЄДРПОУ 01376701), Тунельний загін № 4 ПАТ «Київметробуд» (код ЄДРПОУ 01387403), Будівельно-монтажне управління № 3, ПАТ «Київметробуд» (код ЄДРПОУ 01387413), Тунельний загін № 14 ПАТ«Київметробуд» (код ЄДРПОУ 01387426), Управління механізації ПАТ«Київметробуд» (код ЄДРПОУ 01387449), Будівельно-монтажне управління № 6 ПАТ «Київметробуд» (код ЄДРПОУ №31389572), Управління реконструкції та будівництва ПАТ «Київметробуд»(код ЄДРПОУ 01392580), Тунельний загін № 7 ПАТ «Київметробуд» (код ЄДРПОУ 26183699), а також на розрахункових рахунках у Державній казначейській службі України, визнані речовими доказами у кримінальному провадженні.

24 березня 2020 року (датоване 23 березня 2020 року) прокурор відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях щодо легалізації (відмивання) злочинних доходів Департаменту процесуального керівництва в особливо важливих кримінальних провадженнях Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 звернулася до Печерського районного суду міста Києва з клопотанням про накладення арешту на майно, а саме на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ«ДЕОРБУД» (код ЄДРПОУ 40442478), відкритих у наступних банківських установах:

- АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526), в якому відкрито рахунки № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 ;

- ПАТ «КРИСТАЛБАНК» (МФО 339050), в якому відкрито рахунки № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_12 , із забороною розпоряджатися грошовими коштами, за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів до державного бюджету, а також про зупинення видаткових операцій з грошовими коштами, що надходять на адресу по рахункам, на внутрішньобанківські рахунки, про зупинення видаткових операцій з коштами, які надійшли на вказані рахунки і вже знаходяться на рахунках, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, і про покладення обов`язку на працівників АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526) та ПАТ «КРИСТАЛБАНК» (МФО 339050), до яких слідчий, прокурор або співробітник оперативного підрозділу, який діє на підставі доручення слідчого, прокурора, подасть ухвалу про арешт майна, негайно накласти арешт на приведені вище рахунки, із наданням довідки про залишок коштів на рахунках, заборонивши розпоряджатися коштами, за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів до державного бюджету, та про покладення обов`язку на службових осіб цих банківських установ надати довідку про виконання ухвали про арешт майна, із зазначенням дати і часу накладення арешту, а також з інформацією щодо залишку грошових коштів на арештованих рахунках.

Це клопотання мотивовано необхідністю забезпечити збереження грошових коштів, які знаходяться на перелічених вище рахунках, відкритих ТОВ «ДЕОРБУД» (код ЄДРПОУ 40442478) у АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526) та в ПАТ «КРИСТАЛБАНК» (МФО 339050), як речових доказів у кримінальному провадженні.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 24 березня 2020 року зазначене клопотання прокурора було задоволено частково та накладено арешт на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ «ДЕОРБУД» (код ЄДРПОУ 40442478), відкритих у наступних банківських установах:

- АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526), в якому відкрито рахунки № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 ;

- ПАТ «КРИСТАЛБАНК» (МФО 339050), в якому відкрито рахунки № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_12 , із забороною розпоряджатися грошовими коштами, за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів до державного бюджету, а також зупинено видаткові операції з грошовими коштами, що надходять на адресу по рахункам, на внутрішньобанківські рахунки та зупинено видаткові операції з коштами, які надійшли на вказані рахунки і вже знаходяться на рахунках, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів.

Задовольняючи частково вказане клопотання прокурора, внесене в межах кримінального провадження № 42019000000002358, про накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на перелічених вище банківських рахунках ТОВ «ДЕОРБУД» (код ЄДРПОУ 40442478), відкритих у АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526) та ПАТ«КРИСТАЛБАНК» (МФО 339050), слідчий суддя, як вбачається з журналу судового засідання, дослідив матеріали, які додані до клопотання, та прийшов до правильного висновку, що існують достатні правові підстави для накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ «ДЕОРБУД» (код ЄДРПОУ 40442478), відкритих у наступних банківських установах:

- АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526), в якому відкрито рахунки № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 ;

- ПАТ «КРИСТАЛБАНК» (МФО 339050), в якому відкрито рахунки № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_12 , із забороною розпоряджатися грошовими коштами, за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів до державного бюджету, а також про зупинення видаткових операцій з грошовими коштами, що надходять на адресу по рахункам, на внутрішньобанківські рахунки та про зупинення видаткових операцій з коштами, які надійшли на вказані рахунки і вже знаходяться на рахунках, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, з огляду на те, що грошові кошти, які знаходяться на приведених вище банківських рахунках, відкритих ТОВ «ДЕОРБУД» (код ЄДРПОУ 40442478) у АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526) та в ПАТ «КРИСТАЛБАНК» (МФО 339050), відповідають критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України, тобто є речовими доказами у кримінальному провадженні, про що органом досудового розслідування у встановленому порядку було винесено відповідну постанову.

З урахуванням цього слідчий суддя, всупереч ствердженням апелянта, встановив належні правові підстави, передбачені ч. ч. 1, 3 ст. 170 КПК України, для часткового задоволення клопотання прокурора і накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ «ДЕОРБУД» (код ЄДРПОУ 40442478), відкритих у наступних банківських установах:

- АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526), в якому відкрито рахунки № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 ;

- ПАТ «КРИСТАЛБАНК» (МФО 339050), в якому відкрито рахунки № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_12 .

В свою чергу, матеріали провадження свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою, визначеною в п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, тобто з метою забезпечення збереження грошових коштів як речових доказів у кримінальному провадженні.

Таким чином, колегія суддів вважає, що слідчий суддя обґрунтовано, у відповідності до вимог ст. ст. 132, 170 173 КПК України, наклав арешт на грошові кошти, які знаходяться на перелічених вище банківських рахунках, відкритих ТОВ«ДЕОРБУД» (код ЄДРПОУ 40442478) у АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526) та в ПАТ«КРИСТАЛБАНК» (МФО 339050), врахувавши при цьому і наслідки від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження для інших осіб та забезпечивши своїм рішенням розумність і співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Зважаючи на вищевикладене в сукупності з обставинами кримінального провадження, колегія суддів об`єктивно переконана, що слідчий суддя, накладаючи арешт на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ «ДЕОРБУД» (код ЄДРПОУ 40442478), відкритих у наступних банківських установах:

- АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526), в якому відкрито рахунки № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 ;

- ПАТ «КРИСТАЛБАНК» (МФО 339050), в якому відкрито рахунки № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_12 , із встановленням вищенаведених заборон, діяв у спосіб та у межах чинного законодавства, арешт застосував на засадах розумності і співмірності, а тому доводи апелянта стосовно незаконності та необґрунтованості ухвали слідчого судді слід визнати непереконливими.

Порушень норм КПК України, які могли б стати підставою для скасування ухвали слідчого судді, колегією суддів не вбачається.

Враховуючи встановлені факти та відповідні їм правовідносини, колегія суддів вважає, що оскаржувана ухвала слідчого судді є законною і обґрунтованою, у зв`язку з чим її необхідно залишити без змін, а апеляційну скаргу представника ТОВ «ДЕОРБУД» ОСОБА_7 , з внесеними останньою доповненнями до неї, без задоволення.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 173, 309, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 24 березня 2020 року, якою частково задоволено клопотання прокурора відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях щодо легалізації (відмивання) злочинних доходів Департаменту процесуального керівництва в особливо важливих кримінальних провадженнях Офісу Генерального прокурора ОСОБА_8 та накладено арешт на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ «ДЕОРБУД» (код ЄДРПОУ 40442478), відкритих у наступних банківських установах:

- АТ «КБ «ГЛОБУС» (МФО 380526), в якому відкрито рахунки № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 ;

- ПАТ «КРИСТАЛБАНК» (МФО 339050), в якому відкрито рахунки № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_12 , із забороною розпоряджатися грошовими коштами, за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів до державного бюджету, а також зупинено видаткові операції з грошовими коштами, що надходять на адресу по рахункам, на внутрішньобанківські рахунки та зупинено видаткові операції з коштами, які надійшли на вказані рахунки і вже знаходяться на рахунках, за винятком видаткових операцій виключно з платежів до бюджетів всіх рівнів і державних цільових фондів, залишити без змін, а апеляційну скаргу представника ТОВ«ДЕОРБУД» ОСОБА_7 , з внесеними останньою доповненнями до неї, залишити без задоволення.

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення10.06.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89871906
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/12976/20-к

Ухвала від 10.06.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 29.04.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бортницька В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні