Рішення
від 09.06.2020 по справі 905/91/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

09.06.2020 Справа № 905/91/20

Суддя - Говорун О.В.

Секретар судового засідання - Коновалова А.І.

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Верстатобудівник".

Відповідач 1 - Товариство з обмеженою відповідальністю "Гленц".

Відповідач 2 - Управління реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради.

Про зобов`язання вчинити певні дії.

Представники учасників справи:

від позивача - не з`явився;

від відповідача - не з`явився;

від третьої особи - не з`явився.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Верстатобудівник" (далі - позивач) звернулось до господарського суду Донецької області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Гленц" (далі - відповідач1) та Управління реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради (далі - відповідач2) про зобов`язання вчинити певні дії.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що за місцезнаходженням майна, яке належить йому на праві власності, було незаконно зареєстровано місцезнаходження юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю "Гленц", чим було порушено його права, з огляду на що позивач просить зобов`язати відповідача 2 скасувати запис про державну реєстрацію в установчих документах відповідача 1 щодо його місцезнаходження за адресою: 84306, Донецька область, м.Краматорськ, вул.Сахалінська,4.

26.03.2020 до суду було подано відзив на позов, в якому відповідач2 заперечує проти позову та вважає себе неналежним відповідачем, оскільки реєстраційні дії ним не вчинялись, реєстраційна справа ТОВ "Гленц" була отримана у зв`язку із зміною місцезнаходження відповідача1.

Позивач в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав клопотання про розгляд справи без участі його представника.

Представник відповідача1 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, відзив на позов не надав.

Відповідач2 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав клопотання про розгляд справи без участі його представника.

Суд, дослідивши письмові докази у судовому засіданні, встановив наступні факти та відповідні ним правовідносини.

Згідно з відомостями, які містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, нежитлова будівля, розташована за адресою: АДРЕСА_1 обл., м.Краматорськ, вул.Сахалінська, 4, належить на праві приватної власності ТОВ "Верстатобудівник" (т.1 а.с.7-8, 47).

Листом від 18.12.2019 №34998/10/05-99-52-10 Краматорське управління ГУ ДПС у Донецькій області звернулось до Товариства з обмеженою відповідальністю "Верстатобудівник" про надання інформації щодо укладення між ТОВ "Верстатобудівник" та ТОВ "Гленц" договорів оренди нежитлового приміщення, розташованого за адресою: Донецька обл., м.Краматорськ, вул.Сахалінська, 4(т.1 а.с. 11).

Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю "Гленц" є: 34306, Донецька область, м.Краматорськ, вул.Сахалінська, 4, ідентифікаційний код юридичної особи - 35095777.

01.02.2008 державним реєстратором Виконавчого комітету Бучанської міської ради Київської області було здійснено державну реєстрацію юридичної особи ТОВ "Гленц", місцезнаходження: 08292, Київська обл., м.Буча, пров.Санаторний, 5 (т.2 а.с.1-230).

21.02.2019 відповідачем 1 було подано заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, зокрема, про зміну місцезнаходження юридичною особи.

На підставі рішення №2 учасника Товариства з обмеженою відповідальністю "Гленц" від 21.02.2019 було змінено місцезнаходження відповідача 1 з: 08292, Київська область, м.Буча, вул.Києво-Мироцька, 170-В на: АДРЕСА_2 , АДРЕСА_1 , АДРЕСА_3 .Краматорськ, вул.Сахалінська,4.

22.02.2019 державним реєстратором Бучанської міської ради було проведено відповідну державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи.

17.04.2019 на підставі акту прийому-передачі реєстраційної справи на зберігання до іншого органу, що здійснює державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, державним реєстратором відділу з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Бучанської міської ради було передано реєстраційну справу Товариства з обмеженою відповідальністю "Гленц" №1_326_000251_08 до Управління реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради (т.2 а.с.207).

15.05.2019 Управлінням реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради отримана реєстраційна справа ТОВ "Гленц" та відповідно до "Порядку формування та зберігання реєстраційних справ", затвердженого Наказом Міністерства юстиції України №3267/5 від 18.11.2016 поставлена на облік.

Відповідно до ч.ч. 1,4 ст.89 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Дані державної реєстрації включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення. До єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Згідно з ст.7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Відповідно до ч. 1 ст.10 вказаного Закону, якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Згідно з ч.ч.1,3 ст.5 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", систему органів у сфері державної реєстрації становлять Міністерство юстиції України та інші суб`єкти державної реєстрації. До повноважень інших суб`єктів державної реєстрації належить забезпечення прийому документів, поданих для державної реєстрації; державної реєстрації та проведення інших реєстраційних дій; ведення Єдиного державного реєстру та надання відомостей з нього; формування та зберігання реєстраційних справ.

Відповідно до п.14 ч.1 ст.1 вказаного Закону, суб`єктом державної реєстрації є, зокрема виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська та Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації, нотаріуси - у разі державної реєстрації юридичних осіб (крім випадків, передбачених абзацами другим - четвертим цього пункту) та фізичних осіб - підприємців.

Згідно з ст.6 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", державний реєстратор приймає документи; перевіряє документи на наявність підстав для зупинення розгляду документів; перевіряє документи на наявність підстав для відмови у державній реєстрації; проводить реєстраційну дію (у тому числі з урахуванням принципу мовчазної згоди) за відсутності підстав для зупинення розгляду документів та відмови у державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру; веде Єдиний державний реєстр; веде реєстраційні справи.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.29 Закону, реєстраційна справа формується в паперовій та електронній формі після внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію створення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, державну реєстрацію фізичної особи - підприємця і державну реєстрацію включення відомостей про юридичну особу та фізичну особу - підприємця.

Реєстраційна справа в паперовій формі зберігається у суб`єкта державної реєстрації за місцезнаходженням юридичної особи, зокрема щодо юридичної особи (крім громадського формування та релігійної організації) та фізичної особи - підприємця - у виконавчих органах міської ради міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київській, Севастопольській міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністраціях.

Відповідно до п.п 2.1.2, 2.1.3 ч.2 Положення "Про управління реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради", завданням управління є здійснення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"; здійснення реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування на території м.Краматорська.

Таким чином, відповідно до положень Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, зокрема зміни місцезнаходження юридичної особи відповідача1, заявник має надати державному реєстратору документи за визначеним переліком та встановленою формою. При цьому вказаним Законом не передбачено зобов`язань державного реєстратора з перевірки відомостей, наведених у поданих документах юридичної особи в частині визначення її місцезнаходження.

Статтею 391 ЦК України встановлено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Суд розцінює вимогу позивача в цій справі, як таку, що спрямована на усунення перешкод у здійсненні позивачем прав як власника щодо нерухомого майна, власником якого він є.

Реєстрація місцезнаходження відповідача1 за адресою нерухомого майна, яке належить позивачу без наявності правової підстави для правомірного користування відповідачем1 нерухомим майном створює перешкоди у користуванні позивачем своєю власністю, а також порушує його право на мирне володіння своїм майном, передбаченого статтею 1 Протоколу 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Враховуючи, що на даний час реєстраційна справа Товариства з обмеженою відповідальністю "Гленц" перебуває на обліку в Управлінні реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради Донецької області, суд дійшов висновку, що вимоги позивача про зобов`язання саме цього органу державної реєстрації скасувати запис про державну реєстрацію зміни місцезнаходження відповідача1 є такими, що підлягають задоволенню.

Згідно з ч.1 ст.74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу.

Суд приходить до висновку, що спір виник внаслідок неправильних дій відповідача 1, а отже, відповідно до ч.9 ст.129 ГПК України, судовий збір покладається на Товариство з обмеженою відповідальністю "Гленц".

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.129, 236-238 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Зобов`язати Управління реєстраційних повноважень та ведення реєстру територіальної громади Краматорської міської ради Донецької області (84301, Донецька обл., м.Краматорськ, вул.Богдана Хмельницького, 8а, ідентифікаційний код юридичної особи - 40342628) скасувати запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію зміни місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю "Гленц" (Ідентифікаційний код юридичної особи - 35095777), яким місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю "Гленц" (Ідентифікаційний код юридичної особи - 35095777) змінено на: 34306, Донецька область, м.Краматорськ, вул.Сахалінська, 4.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Гленц" (84306, Донецька обл., м.Краматорськ, вул.Сахалінська, 4, ідентифікаційний код юридичної особи - 35095777) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Верстатобудівник" (84306, Донецька обл., м.Краматорськ, вул.Сахалінська, 4, ідентифікаційний код юридичної особи - 32441930) витрати по сплаті судового збору у розмірі 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) грн.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга подається в порядку встановленому ст. 257 ГПК України, з урахуванням п.п.17.5) п.п.17 п.1 Розділу ХІ Перехідні положення ГПК України, протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 17.06.2020.

Суддя О.В. Говорун

Дата ухвалення рішення09.06.2020
Оприлюднено18.06.2020
Номер документу89882393
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/91/20

Ухвала від 20.08.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Рішення від 09.06.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Рішення від 09.06.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 22.04.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 06.04.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 02.03.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 10.02.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 16.01.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні