Ухвала
від 17.06.2020 по справі 526/972/20
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/972/20

Провадження № 6/526/22/2020

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 червня 2020 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді Заколодяжної О.А.

при секретарі Дроботі Л.М.,

розглянувши в судовому засіданні в м. Гадяч подання приватного виконавця виконавчого округу Полтавської області Деркач Інни Володимирівни про примусове проникнення,

встановив:

16.06.2020 року приватний виконавець Деркач І.В. звернулася до суду з поданням, в якому просить ухвалити рішення про примусове проникнення до володінь ТОВ Гадячсир , а саме: рухомого майна, земельної ділянки, промислових будівель та допоміжних споруд за адресою: АДРЕСА_1 , що належить боржнику та на які необхідно звернути стягнення.

У поданні приватний виконавець Деркач І.В. вказує, що у неї на виконанні перебуває виконавче провадження №2213319, відкрите на підставі наказу Господарського суду Полтавської області №917/526/19 від 27.05.2019 року про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Гадячсир на користь ТОВ ІР-Агроторг заборгованість у сумі 300 000,00 грн. та судовий збір у розмірі 2 250,00 грн.. 01.06.2020 року нею винесено постанови про відкриття виконавчого провадження №62213319 та про арешт майна боржника, якою накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно ТОВ Гадячсир і внесено дані до відповідних державних реєстрів. 01.06.2020 року для перевірки майнового стану боржника та проведення опису і арешту майна приватним виконавцем здійснено вихід за місцем знаходження нерухомого майна: АДРЕСА_1 . Але доступ їй до майна боржника не було надано працівниками ТОВ Купол 87 та ТОВ Купол 89 , які повідомили , що постановою головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Нідченком Д.Є. від 14.05.2020 року у ВП №56311245 описане майно: комплекс, промислові будівлі та допоміжні споруди за адресою: АДРЕСА_1 та 63 позиції рухомого майна боржника, яке передане на відповідальне зберігання стягувачу АТ Альфа-банк в особі Шкурко ОСОБА_1 .. АТ Альфа-банк залучив для охорони описаного майна ТОВ Купол 87 , який заблокував доступ до ТОВ Гадячсир . Працівники ТОВ Купол 87 та ТОВ Купол 89 спричинили штовханину із застосуванням фізичної сили до неї та не допустили її на територію ТОВ Гадячсир , у зв`язку з чим приватний виконавець Деркач І.В. звернулась до суду з даним поданням.

У судове засідання приватний виконавець Деркач Інна Володимирівна не з`явилася, просила розгляд подання проводити без її участі у зв`язку з запровадженням карантину на території України.

Частиною 2 статті 439 ЦПК України визначено, що суд розглядає подання, зазначене в частині першій цієї статті, негайно, але не пізніше наступного дня з дня його надходження до суду, без повідомлення (виклику) сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного чи приватного виконавця.

Згідно вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України , фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши подання та матеріали, додані до нього, вважає, що його слід задовольнити з наступних підстав.

Так, згідно усталеної практики Європейського суду з прав людини, а саме рішенням від 17 травня 2005 року по справі Чіжов проти України визначено, що на державі лежить позитивне зобов`язання організувати систему виконання рішень таким чином, щоб гарантувати виконання без жодних невиправданих затримок і так, щоб ця система (виконання рішень) була ефективною як в теорії, так і на практиці. А виконання рішень має відбуватись таким чином, щоб переконатися, що неналежне зволікання відсутнє та, що система ефективна і законодавчо і практично, а нездатність державних органів ужити необхідних заходів для виконання рішення позбавляє гарантії, встановленої параграфом 1 статті 6 Конвенції прозахист правлюдини і основоположних свобод 1950 року.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про виконавче провадження , виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України , цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону , а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Пунктами 5, 6, 15 ч. 3 ст. 18 Закону України Про виконавче провадження передбачено, що виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право: безперешкодно входити на земельні ділянки, до приміщень, сховищ, іншого володіння боржника - юридичної особи, проводити їх огляд, примусово відкривати та опечатувати їх; накладати арешт на майно боржника, опечатувати, вилучати, передавати таке майно на зберігання та реалізовувати його в установленому законом порядку; залучати в установленому порядку понятих, працівників поліції та інших осіб, а також експертів, спеціалістів, а для проведення оцінки майна - суб`єктів оціночної діяльності - суб`єктів господарювання.

Згідно до положень ст.18 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України.

Господарсько-процесуальне законодавство України (Розділ V ГПК України) передбачає, що кожна сторона має право вимагати виконання судового рішення.

Цивільний процесуальний кодекс України, передбачає, що розгляд процесуальних питань, пов`язаних з виконанням рішень інших органів чи судів інших юрисдикцій, якщо спеціальним законом не врегульовано певної процедури здійснення окремих виконавчих дій, зокрема, надання дозволу на примусове проникнення до приміщення, підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до частини 1 ст. 439 ЦПК України питання про примусове проникнення до житла чи іншого володіння боржника - фізичної особи або особи, у якої знаходиться майно боржника чи майно та кошти, належні боржникові від інших осіб, або дитина, щодо якої є виконавчий документ про її відібрання, при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішується судом за місцезнаходженням житла чи іншого володіння особи або судом, який ухвалив рішення за поданням державного виконавця, приватного виконавця.

Судом встановлено, що на виконанні у приватного виконавця виконавчого округу Полтавської області Деркач І.В. перебуває виконавче провадження №62213319, відкрите на підставі наказу Господарського суду Полтавської області №917/526/19 від 27.05.2019 року про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Гадячсир на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ІР-Агроторг заборгованість у сумі 300 000,00 грн. та судовий збір у розмірі 2 250,00 грн.

Постановою приватного виконавця виконавчого округу Полтавської області Деркач І.В. від 01 червня 2020 року було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження №62213319.

Також, постановою приватного виконавця виконавчого округу Полтавської області Деркач І.В. від 01 червня 2020 року накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно боржника.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, ТОВ Гадячсир належить комплекс промислові будівлі та допоміжні споруди, об`єкти житлової нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 .

З метою виявлення рухомого та нерухомого майна приватним виконавцем Деркач І.В. 01.06.2020 року здійснено вихід для проведення перевірки майнового стану за місцезнаходженням боржника - юридичної особи ТОВ Гадячсир за адресою: Полтавська область АДРЕСА_2 м.Гадяч, вул. АДРЕСА_1 , АДРЕСА_1 , але її на територію товариства не допустили невідомі особи, які представились представниками ТОВ Купол 89 , що підтверджується актом приватного виконавця про вихід за місцезнаходженням майна боржника від 01.06.2020 року

На даний час рішення суду боржником не виконано та будь - яких дій спрямованих на його виконання не здійснено, що суперечить вимогам частини п`ятої статті 19 Закону України Про виконавче провадження .

Враховуючи, що приватним виконавцем Деркач І.В. накладено у встановленому законом порядку арешт на майно боржника ТОВ Гадячсир , але на момент звернення до суду приватний виконавець Деркач І.В. обмежена в доступі до майна товариства, про що надала відповідні докази, суд приходить до висновку про необхідність надання дозволу на примусове проникнення до володінь боржника як можливого способу забезпечення виконання судового рішення.

Керуючись ст.ст. 258-260 , 261 , 439 ЦПК України , суд, -

ухвалив:

Подання приватного виконавця виконавчого округу Полтавської області Деркач Інни Володимирівни про примусове проникнення задовольнити.

Надати дозвіл приватному виконавцю виконавчого округу Полтавської області Деркач Інні Володимирівні (посвідчення приватного виконавця №0305 від 26.02.2019 року, видане Міністерством юстиції України), що здійснює виконавче провадження №62213319 з примусового виконання наказу Господарського суду Полтавської області №917/526/19 від 27.05.2019 року про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Гадячсир (м.Гадяч, вул. Будька,47, Полтавської області, код ЄДРПОУ 33460268) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ІР-Агроторг (м.Полтава, вул.Пушкіна,42 офіс 106, код ЄДРПОУ 40163927) заборгованості у сумі 300 000,00 грн. та судового збору в розмірі 2 250,00 грн., на примусове проникнення до володінь Товариства з обмеженою відповідальністю Гадячсир (код ЄДРПОУ 33460268), а саме: рухомого майна, земельної ділянки, промислових будівель та допоміжних споруд за адресою: АДРЕСА_1 , що належать боржнику та на які необхідно звернути стягнення.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду через Гадяцький районний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Вказаний в цій ухвалі строк щодо її оскарження продовжується на строк дії карантину встановленого Кабінетом Міністрів України, з врахуванням приписів Закону України № 540-IX від 30 березня 2020 року Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019) .

Повний текст ухвали складено 17 червня 2020 року.

Головуюча: О. А. Заколодяжна

Дата ухвалення рішення17.06.2020
Оприлюднено19.06.2020
Номер документу89899963
СудочинствоЦивільне
Сутьпримусове проникнення

Судовий реєстр по справі —526/972/20

Ухвала від 22.06.2020

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Заколодяжна О. А.

Ухвала від 17.06.2020

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Заколодяжна О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні