Рішення
від 18.06.2020 по справі 279/1046/20
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №279/1046/20

Провадження №2/279/930/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.06.2020 року м.Коростень Житомирської області

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області у складі судді Моголівця І.А., із секретарем Мишко В.В., розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу №279/1046/20 за позовною заявою ОСОБА_1 до територіальної громади в особі виконкому Дідковицької сільської ради Коростенського району Житомирської області про визнання права власності на спадкове майно, -

встановив :

05.03.2020 року ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до територіальної громади в особі виконкому Дідковицької сільської ради Коростенського району Житомирської області про визнання права власності на спадкове майно.

В обгрунтування позову позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її бабуся ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина на спадкове майно у вигляді житлового будинку з надвірними будівлями АДРЕСА_1 . Спадщину позивач фактично прийняла спільним проживанням та реєстрацією з спадкодавцем, однак при зверненні до нотаріальної контори із заявою позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на спадкове майно, що і стало приводом для звернення до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно.

В підготовче судове засідання позивач не з`явилася, повідомлена належним чином про дату, час та місце розгляду справи, однак подала до суду заяву в якій позов підтримала, просила вимогу задовольнити та справу розглядати без її участі.

Представник відповідача - територіальної громади в особі виконавчого комітету Дідковицької сільської ради Коростенського району Житомирської області в судове засідання не з`явився, однак надав суду заяву, в якій позовні вимоги визнає та просив розгляд справи провести без участі представника.

Відповідно до ч.3 ст.200 Цивільного процесуального кодексу України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, тому відповідно до ч.2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та проаналізувавши їх в сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , що підтверджується даними свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , яке видане виконавчим комітетом Дідковицької сільської ради Коростенського району Житомирської області .

Ступінь родинних зв`язків між позивачем ОСОБА_1 та спадкодавцем ОСОБА_2 , як онукою та бабусею, підтверджується рішенням Коростенського міськрайонного суду Житомирської області від 25.11.2019 року про встановлення факту родинних відносин.

Факт належності на праві власності спадкодавцю ОСОБА_2 житлового будинку з надвірними будівлями АДРЕСА_1 підтверджується довідкою Дідковицької сільської ради Коростенського району Житомирської області.

Приватним нотаріусом Коростенського районного округу Зіневичем С.О. позивачеві відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину відмовлено через відсутність правовстановлюючого документу на спадкове майно.

Статтями 1216, 1218 Цивільного кодексу України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Таким чином, цивільні права та обов`язки спадкодавця, у тому числі право власності на річ, можуть переходити у спадщину.

Відповідно до ч.5 ст.1268 Цивільного кодексу України, незалежно від часу прийняття спадщини, вона належить спадкоємцям з часу її відкриття.

Частиною першою статті 3 Цивільного процесуального кодексу України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Право власності спадкоємця ОСОБА_1 на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку, через відсутність іншого способу визнання права позивача на спадкове майно, а саме через відсутність правовстановлюючого документу на спадкове майно.

Суд вважає, що позивач ОСОБА_1 є суб`єктом набуття права власності на житловий будинок з надвірними будівлями АДРЕСА_1 з підстав прийняття спадщини, однак, з незалежних від неї причин вона не може оформити прийняття спадщини та отримати відповідне свідоцтво про право власності на вищевказане спадкове майно, у зв`язку із чим вимушена звернутися за захистом своїх прав та інтересів до суду.

З урахуванням викладених позивачем та досліджених у судовому засіданні обставин, суд вважає можливим задовольнити вимоги позивача щодо визнання за нею права власності на житловий будинок з надвірними будівлями АДРЕСА_1 .

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 200, 259, 263 - 265 Цивільного процесуального кодексу України, ст.ст.328, 373, 1268, 1220 - 1223, 1268 - 1272 Цивільного кодексу України, ст. ст. 8, 55, 124 Конституції України, суд,-

ухвалив :

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно у вигляді житлового будинку з надвірними будівлями АДРЕСА_1 , що залишилося після смерті її баби ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку в 30-денний строк, який обчислюється з дня складання повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а в разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним судом, якщо рішення не було скасовано .

Сторони: Позивач: ОСОБА_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ; місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: територіальна громада в особі виконавчого комітету Дідковицької сільської ради Коростенського району Житомирської області, місцезнаходження: Житомирська обл., Коростенський р-н, с. Дідковичі, вул. Низовська, 1, код ЄДРПОУ 04347953 .

Копія згідно оригіналу.

Суддя Коростенського міськрайонного суду

Житомирської області Моголівець І.А.

СудКоростенський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення18.06.2020
Оприлюднено21.06.2020
Номер документу89916764
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —279/1046/20

Рішення від 18.06.2020

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Моголівець І. А.

Ухвала від 13.05.2020

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Моголівець І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні