Рішення
від 18.06.2020 по справі 529/329/20
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/329/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2020 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Гвоздика А. Є.

при секретарі Скрипник Р. А.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Диканька цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області , ретя особа, яка не заявляє самостійні вимоги - Третя Полтавська державна нотаріальна контора Полтавської області, про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

Вказуючи на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Полтава померла мати позивачів ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилася спадщина на належне їй нерухоме майно у вигляді земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, площею 1,1599 га, яка розташована на території с. Надежда Диканського району Полтавської області. Однак, прав на цю спадщину в даний час позивачі оформити не можуть у зв`язку з не відповідністю заповіту вимогам чинного законодавства, тому позивачі звернулися до суду з позовом, в якому просять визнати за ними по 1/2 частині право спільної часткової власності на вказане спадкове майно, яке залишилося після смерті їхньої матері.

В підготовче засідання позивачі не з`явилися, однак на адресу суду подали письмові заяви про підтримання позовних вимог та просили суд розгляд справи по суті провести у їхню відсутність в підготовчому засіданні з огляду на визнання відповідачем позову.

Представник відповідача Надеждинської сільської ради Диканського району в підготовче засідання не з`явився, але вказаним органом надіслано на адресу суду відзив на позов, згідно якого відповідач визнав позов в повному обсязі та просить розглянути справу без участі його представника.

Представник третьої особи - третьої Полтавської державної нотаріальної контори в підготовче засідання не з`явився, а надано до суду письмове клопотання про відсутність заперечень проти позову та розгляд справи у його відсутність.

Враховуючи те, що позивачі позов підтримали, відповідачем було подано відзив на позов, у якому він зазначив про визнання позову, його визнання позову не суперечить закону та не порушує права та свободи, інтереси інших осіб, третя особа у своїх письмових поясненнях зазначила про відсутність заперечень щодо заявленого позову, судом розгляд справи по суті було проведено в підготовчому засіданні з ухваленням рішення, що передбачено ч. 3 ст. 200 ЦПК України.

Дослідивши документи справи та оцінивши їх у сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як було встановлено в судовому засіданні, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , залишилося спадкове нерухоме майно у вигляді земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 1,1599 га, яка знаходиться в с. Надежда Диканського району Полтавської області, право власності на яке посвідчено державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 виданого Надеждинською сільською радою спільно з відділом Держкомзему у Диканському районі 06 лютого 2012 року.

Відповідно до постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 04. 04. 2018 року вбачається, що нотаріус не взмозі видати позивачам свідоцтва про право власності на вищевказану земельну ділянку, оскільки наявний у матеріалах спадкової справи заповіт не відповідає вимогам чинного законодавства в частині відсутності інформації про місце посвідчення заповіту, дати посвідчення. Крім цього, з тексту самого заповіту не можливо встановити місцезнаходження будинку.

Також, відповідно до наявного у справі заповіту (ар. с. 6) вбачається, що він складений 07. 04. 1998 року , де померла ОСОБА_3 все своє майно в рівних долях заповіла своїм донькам, позивачкам по справі. Також, при дослідженні цього заповіту було виявлено у ньому відсутність інформації про місце та дату його посвідчення, а в самому тексті не можливо встановити місцезнаходження майна на яке претендують позивачі.

Відповідно до витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки сформованого 23. 04. 2020 року Державним кадастровим реєстратором (ар. с. № 12) вбачається, що загальна нормативна грошова оцінка земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства, площею 1,1599 га, що розташована на території с. Надежда Диканського району Полтавської області, становить 23 915 грн. 44 коп.

Відповідно до статті 41 Конституції України право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно зі ч. 1 ст. 316 та ст. 328 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Судом встановлено, що померла ОСОБА_3 та позивачі дійсно були матір`ю та доньками і так як після смерті матері позивачі не подали заяв про відмову від спадщини, то відповідно до положень ч. 2 ст. 1268 ЦК України вони є такими, що прийняли спадщину після смерті своєї матері у вигляді вказаного вище майна.

Оскільки, померла ОСОБА_3 належним чином не здійснила оформлення заповіту, що призвело до відмови у видачі свідоцтв про право власності на земельну ділянку позивачам, однак, вказане вище майно є спадковим. Тому, відповідно до положень ст. ст. 392, 1296, 1299 ЦК України, за позивачами в рівних частинах слід визнати в порядку спадкування право власності на вказану вище земельну ділянку з реєстрацією цього права на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 316, 376, 392, 1296, 1299 ЦК України, ст. ст. 7, 8, 81, 83, 258, 259, 263-268 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , яка проживає в АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , ОСОБА_2 , яка проживає в АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , до Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області, яка знаходиться в с. Надежда Диканського району Полтавської області, вул. Миру, 25Б, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 21047709, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги - Третя Полтавська державна нотаріальна контора, яка знаходиться в м. Полтава, пров. Ломаний, 36, про визнання права власності на спадкове майно, задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в порядку спадкування право власності на 1/2 частину земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 1,1599 га, з кадастровим номером 5321084001:01:001:0077, яка знаходиться в с. Надежда Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області, право власності на яке посвідчено державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 виданого Надеждинською сільською радою спільно з відділом Держкомзему у Диканському районі 06 лютого 2012 року, як за спадкоємцем такого майна після смерті матері ОСОБА_3 .

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , в порядку спадкування право власності на 1/2 частину земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства площею 1,1599 га, з кадастровим номером 5321084001:01:001:0077, яка знаходиться в с. Надежда Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області, право власності на яке посвідчено державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 виданого Надеждинською сільською радою спільно з відділом Держкомзему у Диканському районі 06 лютого 2012 року, як за спадкоємцем такого майна після смерті матері ОСОБА_3 .

Рішення набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення, якщо на нього не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Головуючий:

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення18.06.2020
Оприлюднено21.06.2020
Номер документу89924483
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/329/20

Рішення від 18.06.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 25.05.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 14.05.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні