Постанова
від 19.06.2020 по справі 552/1688/20
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 552/1688/20

Провадження № 3-зв/545/1/20

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"19" червня 2020 р. суддя Полтавського районного суду Полтавської області Стрюк Л.І., розглянувши заяву судді Полтавського районного суду Полтавської області Кіндяка І.С. про самовідвід у справі про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_1 про притягнення до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.130 КУпАП,

В С Т А Н О В И В :

На розгляд судді Полтавського районного суду Полтавської області Стрюк Л.І. надійшли матеріали за заявою судді Полтавського районного суду Полтавської області Кіндяка І.С. про самовідвід у розгляді справи про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_1 про притягнення до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.130 КУпАП, посилаючись на те, що його син представляє інтереси особи, яка притягується до адміністративної відповідальності.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, судді зобов`язані викликати довіру в учасників судового розгляду, а тому будь-який суддя, стосовно якого є підстави для підозри в неупередженості, повинен заявляти самовідвід або бути відведений.

У п. 2.5 Бангалорських принципів поведінки судді від 19 травня 2006 року (схвалені резолюцією Економічною та Соціальною радою ООН від 27 липня 2006 року № 2006/23) зазначається, що суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви у неупередженості судді.

Кодекс України про адміністративні правопорушення не містить процесуальних норм, які регламентують порядок розгляду суддею справ про адміністративні правопорушення і не містить спеціальних норм, що передбачають для учасників судового розгляду можливість заявити відвід судді чи самовідвід, відповідно, не передбачають порядку розгляду заяви про відвід.

Разом з тим, чинний Кримінальний процесуальний кодекс України має відповідні статті, що регулює питання щодо відводу (самовідвід) судді, а тому, при розгляді даної заяви про самовідвід, слід застосувати аналогію права.

Адміністративне стягнення за правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 130 КУпАП, становить шістсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік, що з урахуванням положень пункту 5 підрозділу 1 розділу XX Податкового кодексу України складає 10 200 грн.

Згідно із Законом України Про Державний бюджет України на 2020 рік розмір мінімальної заробітної плати у 2020 році становить 4723 грн.

Таким чином, накладене адміністративне стягнення перевищує 2 розміри мінімальної заробітної плати.

Відповідно до частини першої статті 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, (далі - ЄКПЛ) та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до частини другої статті 8 КАС України суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського суду з прав людини.

Враховуючи практику Європейського суду з прав людини (зокрема, mutatis mutandis рішення у справі OZTURK v. GERMANY від 21 лютого 1984 року, пункт 53), справи про адміністративні правопорушення даної категорії, враховуючи, зокрема, розмір та характер стягнень, для цілей статті 6 ЄКПЛ належать до справ із обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення. Відтак, на дану категорію справ поширюються гарантії статті 6 ЄКПЛ.

Конституційний Суд України у пункті 3.4 Рішення від 11 жовтня 2011 року № 10-рп/2011[2] зазначає, що з аналізу положень міжнародних актів, наведених у цьому Рішенні, не вбачається різниці між кримінальними та адміністративними протиправними діяннями, оскільки вони охоплюються загальним поняттям правопорушення . У пункті 3.6 цього рішення Конституційний Суд України вказує, що відмінність адміністративного правопорушення від злочину полягає, насамперед, у тому, що воно є менш суспільно небезпечним. У цьому ж Рішенні Конституційний Суд України поширює певні гарантії кримінального процесу і на процес притягнення особи до адміністративної відповідальності.

Відтак, на всі стадії оскарження у судах постанов у справах даної категорії на позивачів (осіб, яких притягнуто до адміністративної відповідальності) поширюються всі гарантії статті 6 ЄКПЛ.

Враховуючи ту обставину, що захисником-адвокатом Романова Д.В. у справі є Кіндяк ОСОБА_2 , який є сином судді ОСОБА_3 І ОСОБА_4 приходжу до висновку, що заява про самовідвід є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.246 КУпАП, -

постановив:

Заяву судді Полтавського районного суду Полтавської області Кіндяка І.С. про самовідвід у розгляді справи про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_1 про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП - задовольнити.

Матеріали адміністративної справи № 552/1688/20 про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ч.1 ст.130 КУпАП, передати до канцелярії Полтавського районного суду Полтавської області для вирішення питання його розгляду іншим суддею.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя: Л.І.Стрюк

СудПолтавський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення19.06.2020
Оприлюднено21.06.2020
Номер документу89925815
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —552/1688/20

Постанова від 09.07.2020

Адмінправопорушення

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Постанова від 19.06.2020

Адмінправопорушення

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Постанова від 27.05.2020

Адмінправопорушення

Київський районний суд м. Полтави

Логвінова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні