Рішення
від 12.06.2020 по справі 579/3/20
КРОЛЕВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 579/3/20

2/579/211/20

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

12 червня 2020 року Кролевецький районний суд Сумської області

в складі головуючого судді - Моргуна О.В.,

за участі секретаря судового засідання - Сергієнко Ж.М.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Кролевець справу за позовом ОСОБА_1 до Бистрицької сільської ради Кролевецького району Сумської області, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

в с т а н о в и в:

позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з зазначеним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Бистрик Кролевецького району Сумської області померла його тітка ОСОБА_2 .

В жовтні 2019 року він отримав листа від ТОВ Кролевецький комбікормовий завод із якого дізнався, що тітка має земельну ділянку, і те, що він може успадкувати її.

З метою отримання свідоцтва про прийняття спадщини після смерті його тітки, звернувся до нотаріуса, однак отримав відмову, оскільки пропустив строк для прийняття спадщини.

Позивач зазначає, що пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, оскільки не володів інформацією про наявність земельної ділянки, яка належить тітці.

Посилаючись на викладене, позивач просить визначити йому додатковий строк тривалістю один місяць для подання заяви про прийняття спадщини після смерті тітки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Позивач в судове засідання не з`явився, в позовній заяві міститься прохання про проведення судового засідання без його участі (а.с.2).

Відповідач Бистрицька сільська рада Кролевецького району Сумської області в судове засідання свого представника не направила, будучи належним чином повідомленим про місце, дату та час розгляду справи, надала заяву про розгляд справи без її представника. Проти задоволення позову не заперечує (а.с.29)

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе відповідно до ст.ст. 200, 211, 223, 247 ЦПК України розглядати справу у підготовчому засіданні за відсутності учасників справи, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Відповідно до ч.ч. 3,4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому ст.ст. 206, 207 цього Кодексу.

Згідно з ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Перевіряючи наявність підстав для задоволення позову, судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

З матеріалів справи встановлено, що ОСОБА_2 є тіткою ОСОБА_1 , що підтверджується відповідними свідоцтвами (а.с.11) та Витягами з Державного реєстру актів цивільного стану громадян (а.с.12, 13, 14, 16)

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Бистрик Кролевецького району Сумської області померла ОСОБА_2 , актовий запис №29, що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 (а.с.4)

До складу спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 входить право на земельну частку (пай) (а.с. 5)

За змістом довідки Бистрицької сільської ради Кролевецького району Сумської області від 18.11.2019 року №949, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 була зареєстрована і постійно проживала в с.Червона Гірка Кролевецького району, сама. Заповіт від імені ОСОБА_2 на ім`я ОСОБА_1 посвідчений виконавчим комітетом Бистрицької сільської ради Кролевецького району Сумської області від 20.08.2004 року за №183, не змінювався і не відмінявся (а.с.6)

У судовому засіданні встановлено, що позивач має право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , однак не може реалізувати його у зв`язку із пропуском встановленого законом строку для прийняття спадщини.

З огляду на положення абз. 6 п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2008 року №7, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Після смерті ОСОБА_2 спадкова справа не заводилася, що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру від 09.12.2019 року (а.с.17), та письмовим роз`ясненням нотаріуса (а.с.17) за змістом якого ОСОБА_2 склала заповіт на ім`я ОСОБА_3 , посвідчений виконавчим комітетом Бистрицької сільської ради Кролевецького району Сумської області від 20.08.2004 року за №183.

Відповідно до ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

За змістом позову, позивач ОСОБА_3 своєчасно не подав нотаріусу заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , оскільки на час закінчення строку для подання заяви про прийняття спадщини не володів інформацією про наявність права на земельну частку (пай), вказані обставини і стали істотними труднощами прийняти спадщину.

Визначення додаткового строку позивачу необхідно для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Інших спадкоємців, які мають право на спадщину чи на обов`язкову спадщину після смерті ОСОБА_2 судом не встановлено.

З огляду на викладене, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими, визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Дослідивши зібрані по справі докази, суд прийшов до висновку, що строк для прийняття спадщини, який закінчився 04 травня 2006 року, пропущений позивачем з поважних причин, оскільки про спадкове майно у вигляді права на земельну частку (пай) дізнався у жовтні 2019 року (а.с.18), яка до теперішнього часу залишається неприйнятою, а тому є всі законні підстави для ухвалення в підготовчому судовому засіданні рішення про задоволення позову та у відповідності з вимогами ч.3 ст.1272 ЦК України визначення додаткового строку терміном один місяць для подання позивачем заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ст. 1272 ЦК України, керуючись ст.ст. 2, 5, 10-13, 19, 76-82, 200, 206, 211, 223, 247, 258, 259, 265, 268, 273 ЦПК України,-

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 , місце проживання: м.Кролевець Сумської області, РНОКПП НОМЕР_2 , до Бистрицької сільської ради Кролевецького району Сумської області, місцезнаходження: Сумська область, Кролевецький район, с.Бистрик, вул.Сайківка,2а, код ЄДРПОУ 04389472, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк - один місяць для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Бистрик Кролевецького району Сумської області.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Сумського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Кролевецький районний суд Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст.273 ЦПК України.

Повне судове рішення складено 19 червня 2020 року.

Суддя О. В. Моргун

Дата ухвалення рішення12.06.2020
Оприлюднено21.06.2020
Номер документу89933028
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —579/3/20

Рішення від 12.06.2020

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 10.01.2020

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні