Рішення
від 15.06.2020 по справі 709/384/20
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

709/384/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 червня 2020 року Чорнобаївський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Кваші І.М.,

за участі секретаря судового засідання - Дем`яненко Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Чорнобай цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування , -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування, що знаходяться в адміністративних межах Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області. Мотивує позов тим, що дані земельні ділянки належали її матері ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Являється спадкоємцем першої черги, але не може оформити свої спадкові права у зв`язку з відсутністю оригіналів правовстановлюючих документів, які б посвідчували право власності померлої на це нерухоме майно.

В судове засідання позивач не з`явилася, подала до суду заяву, в якій просила розгляд справи проводити без її участі, наполягала на задоволенні позовних вимог.

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, подали до суду заяви, в яких просили розгляд справи проводити без їх участі, позов визнають. На майно, що є предметом спору не претендують.

Виходячи з приписів ст.ст. 43, 223 ЦПК України суд постановив слухати справу за відсутності сторін.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в сукупності, приходить до наступних висновків.

Позивач та відповідачі по справі є дітьми ОСОБА_5 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження, свідоцтва про шлюб (а.с. 10, 13, 15, 17, 11).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 померла (копія свідоцтва про смерть серія

НОМЕР_1 , а.с. 6).

Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої, зокрема, входять:

- земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,0382 га, кадастровий номер 7125182800:05:000:0242, що знаходиться в адміністративних межах Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області та належала їй згідно Свідоцтва про право власності від 19 травня 2014 року серії НОМЕР_2 № 306709 (а.с. 19);

- земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,5643 га, кадастровий номер 7125182800:05:000:0229, що знаходиться в адміністративних межах Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області та належала їй згідно Свідоцтва про право власності від 05 квітня 2014 року серії НОМЕР_2 № 306235 (а.с. 21).

У відповідності до ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Статтею 1268, ч. 1 ст. 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час її відкриття не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до п. 1 Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у листі від 16.05.2013 року №24-753/0/4-13 "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування", при розгляді справ про спадкування суди мають встановлювати місце відкриття спадщини; коло спадкоємців, які прийняли спадщину. Обставини, які входять до предмета доказування (ч. 1 ст. 179 Цивільного процесуального кодексу України (ЦПК) у зазначеній категорії справ, можна встановити лише при дослідженні документів, наявних у спадковій справі. Належними доказами щодо фактів, які необхідно встановити для вирішення спору про право спадкування, є копії документів відповідної спадкової справи, зокрема, поданих заяв про прийняття спадщини, виданих свідоцтв про право на спадщину, довідок житлово-експлуатаційних організацій, сільських, селищних рад за місцем проживання спадкодавця.

З довідки Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області від

11 грудня 2019 року № 2076 вбачається, що ОСОБА_5 була зареєстрована та проживала в

АДРЕСА_1 разом з синами ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , невісткою ОСОБА_6 , сином невістки ОСОБА_7 , онукою ОСОБА_8 (а.с. 7).

З листа Чорнобаївської державної нотаріальної контори № 132/01/16 від 12 червня

2020 року та доданих документів спадкової справи вбачається, що ОСОБА_1 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_5 шляхом подачі заяви про прийняття спадщини за письмовою згодою інших спадкоємців ОСОБА_4 та ОСОБА_3 , оскільки визначений законодавством строк пропустила (а.с. 34-39).

Згідно ч. 2 ст. 1270 ЦК України за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Разом з тим, у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно, що є предметом спору позивачу відмовлено у зв`язку з відсутністю оригіналів правостановлюючих документів на нього (а.с. 18).

Відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 позов визнають, не претендують на спадкове майно, що є предметом спору.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

В розумінні глави 12 Цивільного кодексу України земельна ділянка як нерухоме майно є об`єктом цивільних прав.

Згідно ст. 79 Земельного кодексу України земельна ділянка може бути об`єктом права власності.

За приписом ст. 81 Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі, зокрема, прийняття спадщини.

Згідно ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого немайнового або майнового права та інтересу, а одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Статтею 392 ЦК України визначено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також в разі втрати ним документа, який засвідчує його.

Враховуючи викладені обставини, грунтуючись на вищезазначених нормах права, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, оскільки позивач прийняла спадщину у встановлений законом спосіб, а наданими суду доказами підтверджено її право на спадкування зазначеного майна за законом та його належність на час смерті спадкодавцю.

На підставі викладеного вище, керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 81 , 259, 263-265 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування право власності на нерухоме майно, що належало ОСОБА_5 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме:

- земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,0382 га, кадастровий номер 7125182800:05:000:0242, що знаходиться в адміністративних межах Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області;

- земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,5643 га, кадастровий номер 7125182800:05:000:0229, що знаходиться в адміністративних межах Іркліївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Черкаського апеляційного суду через Чорнобаївський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Інформація про сторін:

позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_2 ;

відповідач-1: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 ;

відповідач-2: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 , місце реєстрації та проживання:

АДРЕСА_1 ;

відповідач-3: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 , місце реєстрації та проживання:

АДРЕСА_1 ;

Суддя І.М. Кваша

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення15.06.2020
Оприлюднено21.06.2020
Номер документу89933824
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —709/384/20

Рішення від 15.06.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 24.04.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 23.03.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні