Рішення
від 01.06.2020 по справі 521/21120/19
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 521/21120/19

Провадження № 2/521/1460/20

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 червня 2020 року Малиновський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - Мазун І.А.,

за участю секретаря судового засідання - Коваль Т.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ТОВ ТРАНЗИТ РОАДС про стягнення заборгованості та зобов`язання повернути транспортні засоби,

В С Т А Н О В И В:

До Малиновського районного суду м. Одеси звернувся ОСОБА_1 з позовом до ТОВ ТРАНЗИТ РОАДС про стягнення заборгованості та зобов`язання повернути транспортні засоби та просить суд стягнути з відповідача на його користь заборгованість в розмірі 54 000 грн., зобов`язати відповідача повернути позивачу транспортні засоби та стягнути судові витрати.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що 05.08.2014р. між ним та відповідачем було укладено договір найму (оренди) транспортного засобу. За умовами Договору найму він передав ТОВ ТРАНЗИТ РОАДС за плату у тимчасове володіння та користування строком до 05.08.2019 року, наступні транспортні засоби, які належать йому на праві власності: автомобіль (вантажний сідловий тягач - Е) марки MAN 19.414 F2000, випуску 2000 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 ; напівпричіп бортовий тентований марки KOGEL SNC024 , випуску 1998 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_4 , реєстраційний номер НОМЕР_5 ; автомобіль (вантажний сідловий тягач - Е) марки MAN 19.414, випуску 1999 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_6 , реєстраційний номер НОМЕР_7 ; напівпричіп бортовий тентований марки VAN HOOL, випуску 1999 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_8 , реєстраційний номер НОМЕР_9 ; автомобіль (вантажний сідловий тягач) марки MAN F2000, випуску 1999 року, шасі (кузов, рама) № ш. НОМЕР_10 , реєстраційний номер НОМЕР_11 ; напівпричіп бортовий тентований марки SREM FRUEHAUF, випуску 1998 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_12 , реєстраційний номер НОМЕР_13 . Загальна сума договору складає 54 000 грн. У зв`язку з несплатою платежів за Договором найму, він надіслав на адресу відповідача попередження від 27.10.2017 р. щодо повернення транспортних засобів. Однак, до теперішнього часу транспортні засобі йому не повернуті. Оскільки відповідач взагалі не виконує свої зобов`язання щодо сплати за володіння та користування транспортними засобами, вважає за необхідне стягнути с нього заборгованість у сумі 54 000 грн., яка визначена п. 10 Договору найму. У зв`язку з тим, що Договір найму припинив свою дію, і відповідач добровільно не повертає його транспортні засоби, вважає за необхідне у судовому порядку зобов`язати відповідача повернути мені транспортні засоби. Відповідні обставини стали причиною звернення до суду з відповідним позовом.

Представник позивача в судове засідання не з`явилася, однак надала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності заявлені вимоги підтримує в повному обсязі та проти заочного розгляду справи не заперечувала.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце судового засідання слухання справи повідомлявся заздалегідь належним чином, причини неявки суду не повідомляв, з заявами та клопотаннями до суду не звертався.

Відповідно до вимог ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання, та не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин, не подав відзив, а позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

За таких обставин суд, враховуючи вимоги ст. 280 ЦПК України, вважав за можливе розглянути справу без участі відповідача та ухвалити по справі заочне рішення.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, то відповідно до вимог ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Вивчивши наявні матеріали справи у їх сукупності, прийнявши до уваги пояснення сторони позивача та відсутності заперечень відповідача, дослідивши письмові докази, надавши правовідносинам, що виникли між сторонами належну правову оцінку, суд приходить до висновку про задоволення позову виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 являється власником автомобіля (вантажний сідловий тягач - Е) марки MAN 19.414 F2000, випуску 2000 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 ; напівпричіп бортовий тентований марки KOGEL SNC024 , випуску 1998 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_4 , реєстраційний номер НОМЕР_5 ; автомобіля (вантажний сідловий тягач - Е) марки MAN 19.414, випуску 1999 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_6 , реєстраційний номер НОМЕР_7 ; напівпричіп бортовий тентований марки VAN HOOL, випуску 1999 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_8 , реєстраційний номер НОМЕР_9 ; автомобіля (вантажний сідловий тягач) марки MAN F2000, випуску 1999 року, шасі (кузов, рама) № ш. НОМЕР_10 , реєстраційний номер НОМЕР_11 ; напівпричіп бортовий тентований марки SREM FRUEHAUF, випуску 1998 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_12 , реєстраційний номер НОМЕР_13 , що підтверджується свідоцтвами про реєстрацію транспортних засобів, копії яких містяться в матеріалах справи. (а.с. 18,19,20,21,22,23).

05.08.2014р. між ОСОБА_1 та ТОВ ТРАНЗИТ РОАДС укладено договір найму (оренди), який посвідчено приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Пачевою М.В. (а.с. 15-16)

Предметом вищезазначеного договору являвся найм (оренда) транспортних засобів: автомобіля (вантажний сідловий тягач - Е) марки MAN 19.414 F2000, випуску 2000 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 ; напівпричіп бортовий тентований марки KOGEL SNC024 , випуску 1998 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_4 , реєстраційний номер НОМЕР_5 ; автомобіля (вантажний сідловий тягач - Е) марки MAN 19.414, випуску 1999 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_6 , реєстраційний номер НОМЕР_7 ; напівпричіп бортовий тентований марки VAN HOOL, випуску 1999 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_8 , реєстраційний номер НОМЕР_9 ; автомобіля (вантажний сідловий тягач) марки MAN F2000, випуску 1999 року, шасі (кузов, рама) № ш. НОМЕР_10 , реєстраційний номер НОМЕР_11 ; напівпричіп бортовий тентований марки SREM FRUEHAUF, випуску 1998 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_12 , реєстраційний номер НОМЕР_13 .

У відповідності до п. 10 Договору найму визначено, що розмір сплати за кожний автомобіль за цим договором становить 200 (двісті) гривень щомісячно, за кожний напівпричіп становить 100 (сто) гривень щомісячно. Загальна сума договору складає 54 000 (п`ятдесят чотири тисячі) гривень. Сплата проводиться наймачем не пізніше 5-го числа поточного місяця за минулий місяць.

Частиною 1 ст. 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом. Боржник, який прострочив виконання зобов`язання, відповідає перед кредитором за завдані простроченням збитки і за неможливість виконання, що випадково настала після прострочення (ст. 612 ЦК України).

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 759 ЦК України визначено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором (ст. 762 ЦК України).

Статтею 785 ЦК України визначено, що у разі припинення договору найму наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Судом встановлено, що позивач повідомив письмово відповідача, шляхом надіслання попередження (а.с. 17) від 27.10.2017 року на виконання п. 12, повідомлено про дострокове розірвання відповідного договору, підставою якого є невиконання п. 10 Договору. Крім того позивач просив повернути надані ним транспортні засоби у двотижневий строк з моменту отримання відповідного попередження.

Як вбачається відповідач отримав відповідне попередження 02.11.2017р., про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення. (а.с. 17)

Слід зазначити, що відповідач - ТОВ ТРАНЗИТ РОАДС не виконало умови Договору найму (оренди) від 05.08.2014 р., оплату згідно п. 10 відповідного договору не здійснило, транспортні засоби, які є предметом договору, утримує у себе, доказів про сплату заборгованості суду не надано.

Відповідно до ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно частини 1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цих Кодексом випадках.

В силу вимог ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до вимог ст. 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені у судовому засіданні.

Згідно з вимогами статті 264 ЦПК під час ухвалення рішення суд вирішує, чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи; та докази на їх підтвердження.

Вирішуючи питання стягнення судових витрат, суд приходить до висновку, що з відповідача слід стягнути на користь позивача судові витрати у розмірі 1668,40 грн. (а.с. 6,7)

Керуючись ст.ст. 76-80, 83, 89, 258-259, 263-265, 268, 280-283, 352, 354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до ТОВ ТРАНЗИТ РОАДС про стягнення заборгованості та зобов`язання повернути транспортні засоби - задовольнити.

Стягнути з ТОВ ТРАНЗИТ РОАДС (код ЄДРПОУ 38477281, місцезнаходження: 01010, м. Київ, вул. Московська, 32/2) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_14 , зареєстрований: АДРЕСА_1 ) заборгованість в розмірі 54 000 (п`ятдесят чотири тисячі) грн.

Зобов`язати ТОВ ТРАНЗИТ РОАДС (код ЄДРПОУ 38477281, місцезнаходження: 01010, м. Київ, вул. Московська, 32/2) повернути ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_14 , зареєстрований: АДРЕСА_1 ) транспортні засоби: : автомобіль (вантажний сідловий тягач - Е) марки MAN 19.414 F2000, випуску 2000 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 ; напівпричіп бортовий тентований марки KOGEL SNC024 , випуску 1998 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_4 , реєстраційний номер НОМЕР_5 ; автомобіль (вантажний сідловий тягач - Е) марки MAN 19.414, випуску 1999 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_6 , реєстраційний номер НОМЕР_7 ; напівпричіп бортовий тентований марки VAN HOOL, випуску 1999 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_8 , реєстраційний номер НОМЕР_9 ; автомобіль (вантажний сідловий тягач) марки MAN F2000, випуску 1999 року, шасі (кузов, рама) № ш. НОМЕР_10 , реєстраційний номер НОМЕР_11 ; напівпричіп бортовий тентований марки SREM FRUEHAUF , випуску 1998 року, шасі (кузов, рама) № НОМЕР_12 , реєстраційний номер НОМЕР_13 .

Стягнути з ТОВ ТРАНЗИТ РОАДС (код ЄДРПОУ 38477281, місцезнаходження: 01010, м. Київ, вул. Московська, 32/2) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_14 , зареєстрований: АДРЕСА_1 ) сплачений судовий збір в розмірі 1668 (одна тисяча шістсот шістдесят вісім) грн. 40 коп.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ст. 354 ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ст. 354 ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

ГОЛОВУЮЧИЙ І.А.МАЗУН

Дата ухвалення рішення01.06.2020
Оприлюднено23.06.2020
Номер документу89938951
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —521/21120/19

Ухвала від 10.03.2021

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мазун І. А.

Ухвала від 10.03.2021

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мазун І. А.

Рішення від 01.06.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мазун І. А.

Ухвала від 17.03.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мазун І. А.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мазун І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні