Рішення
від 17.06.2020 по справі 187/669/20
ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 187/669/20

2-о/0187/23/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" червня 2020 р. смт Петриківка

Петриківський районний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Іщенко І.М., за участю секретаря судового засідання Клисак Н.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою керівника Новомосковської місцевої прокуратури Дніпропетровської області, в інтересах держави в особі Чаплинської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області, заінтересована особа: Петриківська районна державна адміністрація про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність територіальної громади,

В с т а н о в и в

26.05.2020 року до суду звернувся керівник Новомосковської місцевої прокуратури Дніпропетровської області, в інтересах держави в особі Чаплинської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області, заінтересована особа: Петриківська районна державна адміністрація про передачу безхазяйної нерухомої речі, а саме: нежитлове приміщення (автостанцію), розташоване за адресою:

АДРЕСА_1 , яка складається з: А1 - будівлі автостанції (1- зал очікування, 2 - каса), загальною площею 24,8 кв.м., вартістю 184 041 грн у комунальну власність Чаплинської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області.

Заявлені вимоги обґрунтовано тим, що згідно рішення Чаплинської сільської ради від 23.05.2008 року нежитлове приміщення (автостанція), розташоване за адресою: АДРЕСА_1 було взято на облік як безхазяйний нерухомий об`єкт, який не має власника або власник невідомий.

В газеті Петриківські вісті від 07.02.2020 було опубліковане оголошення про взяття на облік вищевказаного безхазяйного нерухомого майна.

Станом на теперішній час до Чаплинської сільської ради Петриківського району з приводу підтвердження права власності на нежитлове приміщення жодна особа не зверталась, власника нерухомого майна не встановлено.

Згідно з інформації з архівних даних ОКП Дніпродзержинське бюро технічної інвентаризації право власності на нерухоме майно, яке розташоване за адресою:

АДРЕСА_1 в ОКП Дніпродзержинське БТІ не зареєстроване.

Прокурор Петриківського відділу Новомосковської місцевої прокуратури Самойлюк Р.О. у судовому засіданні заяву підтримала в повному обсязі та просила її задовольнити (а.с. 23).

Представник Чаплинської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області у судове засідання не з`явився, надіслали заяву про розгляд справи без участі їх представника, позовні вимоги підтримали в повному обсязі (а.с. 24).

Представник Петриківської районної державної адміністрації у судове засідання не з`явився, надіслано заяву про розгляд справи без участі їх представника, проти позову не заперечували (а.с. 25).

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксація судового засідання, згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України , технічними засобами не здійснювалась.

Дослідивши та оцінивши докази по справі, суд прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, згідно рішення Чаплинської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області № 204-17/V від 23 травня 2008 року "Про безхазяйні нерухомі об`єкти" нежитлове приміщення (автостанція), яке розташоване за адресою:

АДРЕСА_1 , взято на облік як безхазяйний нерухомий об`єкт, який не має власника або власник невідомий (а.с. 10).

Відповідно до інформації з архівних даних ОКП Дніпродзержинське бюро технічної інвентаризації від 27.08.2018 року за № 2341 відомості стосовно реєстрації права власності на об`єкт нерухомого майна, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 на підприємстві відсутні (а.с. 11).

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна № 142368327 від 23.10.2018 року нежитлове приміщення (автостанція) за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 24,8 кв. м. було взято на облік як безхазяйне нерухоме майно (а.с. 12).

В газеті Петриківські вісті від 07.02.2020 було розміщено оголошення в розділі Офіційна інформація про те, що на території Чаплинської сільської ради розміщена безхазяйська будівля автостанції по АДРЕСА_2 (а.с. 13).

Відповідно до копії технічного паспорта на громадський будинок АДРЕСА_2 об`єкт нерухомого майна складається з: А1 - будівлі автостанції (1- зал очікування, 2 - каса), загальною площею 24,8 кв.м. (а.с. 14-15).

Згідно листа виконавчого комітету Чаплинської сільської ради № 164, станом на 29.04.2020 року до Чаплинської сільської ради з приводу підтвердження права власності на приміщення автостанції жодна особа не зверталась, власника нерухомості не виявлено (а.с. 17).

Відповідно до довідки Правобережної товарної біржі від 13.01.2020 року вартість нежитлового приміщення (автостанції) по АДРЕСА_1 становить 184 041 грн (а.с. 26).

Згідно п. 7 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Відповідно до ст. 131-1 Конституції України та ст. 2 Закону України Про прокуратуру , на органи прокуратури покладається представництво інтересів держави у суді у випадках, визначених законом.

За нормою ст. 23 Закону України Про прокуратуру , прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Частинами 3 та 4 ст. 56 ЦПК України закріплено право прокурора у визначених законом випадках звертатися до суду з позовною заявою.

У ст. 142 Конституції України та ст.16 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні визначено, що матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, що є у власності територіальних громад міст.

Згідно з ч. 1 ст. 60 , ч. 5 ст. 16 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні (далі - Закону), право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно належить територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах. Від імені та в інтересах територіальних громад права суб`єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Відповідно до ч. 2 ст. 60 Закону , підставою для набуття права комунальної власності є передача майна територіальним громадам безоплатно державою, іншими суб`єктами права власності, а також майнових прав, створення, придбання майна органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом.

Відповідно до ч. 2, ч. 3 ст. 335 Цивільного кодексу України , безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Згідно ст. 333 ЦПК України суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Приймаючи до уваги, що особи, які б претендували на безхазяйне нежитлове приміщення (автостанцію), розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , не пред`явили, з дня взяття на облік сплив один рік та будь-яких відомостей відносно власника нерухомого майна не встановлено, що дає підстави для задоволення заяви керівника Новомосковської місцевої прокуратури Дніпропетровської області, в інтересах держави в особі Чаплинської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області про передачу безхазяйного нежитлового приміщення (автостанцію) по АДРЕСА_1 у комунальну власність Чаплинської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області.

Судові витрати відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України не відшкодовуються.

На підставі викладеного та керуючись статтями 12, 13, 81, 89, 264, 280-283 ЦПК України, ст. 335 ЦК України, Закону України Про прокуратуру суд,

В И Р І Ш И В

Заяву керівника Новомосковської місцевої прокуратури Дніпропетровської області, в інтересах держави в особі Чаплинської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області, заінтересована особа: Петриківська районна державна адміністрація про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність територіальної громади задовольнити.

Передати безхазяйну нерухому річ - нежитлове приміщення (автостанція), розташоване за адресою:

АДРЕСА_1 , яка складається з: А1 - будівлі автостанції (1- зал очікування, 2 - каса), загальною площею 24,8 кв.м., вартістю 184 041 грн у комунальну власність Чаплинської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області (провулок Тихий, буд. 7, с. Чаплинка Петриківського району Дніпропетровської області, ЄДРПОУ: 04338173).

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення.

Суддя: І. М. Іщенко

Дата ухвалення рішення17.06.2020
Оприлюднено23.06.2020
Номер документу89941809
СудочинствоЦивільне
Сутьпередачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність територіальної громади

Судовий реєстр по справі —187/669/20

Рішення від 17.06.2020

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

Ухвала від 27.05.2020

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні