Рішення
від 27.05.2020 по справі 331/606/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

27.05.2020

Справа № 331/606/20

Провадження № 2 /331/801/2020

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2020 року м. Запоріжжя

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді: Антоненко М.В.

при секретарі: Андрієнко С.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ФОРТЕЧНА ВЕЖА в особі голови правління Компанієць Оксани Анатоліївни до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті внесків з управління багатоквартирним будинком,

ВСТАНОВИВ:

13.02.2020 року ОСББ ФОРТЕЧНА ВЕЖА в особі голови правління Компанієць О.А. звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті внесків з управління багатоквартирним будинком.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що ОСОБА_1 з 27.11.2015 року є власником квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно.

19.05.2016 року відповідно до Статуту, затвердженого установчими зборами ОСББ за адресою: АДРЕСА_2 створено ОСББ ФОРТЕЧНА ВЕЖА , та проведено державну реєстрацію юридичної особи 01.06.2016 року, про що свідчить Статут та Виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Основний вид діяльності ОСББ - комплексне обслуговування об`єктів. Керівником обрано ОСОБА_2 з 06.03.2018 року.

25.12.2016 року, 11.02.2018 року та 27.01.2019 року на загальних зборах членів ОСББ ФОРТЕЧНА ВЕЖА було прийняте рішення (протоколи № 2 від 25.12.2016 року, № 3 від 11.02.2018 року та № 4 від 27.01.2019 року) про затвердження розміру внесків на утримання будинку та території і управління багатоквартирним будинком ОСББ ФОРТЕЧНА ВЕЖА .

За період з листопада 2016 року по грудень 2019 року включно ОСББ ФОРТЕЧНА ВЕЖА відповідачу, як власнику квартири АДРЕСА_1 , нараховувались внески з управління будинком, та виставлялись відповідні рахунки, які за вказаний період становлять суму в розмірі 11738,88 грн. (оригінал розрахунку заборгованості додано до позовної заяви).

Згідно кошторисів на утримання будинку та території, затверджених загальними зборами ОСББ ФОРТЕЧНА ВЕЖА , всі доходи та видатки чітко розраховані, з якого видно цільове призначення внесків, які нараховуються власникам квартир та нежитлових приміщень ОСББ ФОРТЕЧНА ВЕЖА , що свідчить про факт надання житлово-комунальних послуг, за які нараховуються внески з управління багатоквартирним будинком.

Вказана позиція висловлена у позиції ВССУ по справі № 212/4917/15-ц від 05.04.2017 року, за змістом якої факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг та відсутність членства в ОСББ не можуть бути підставою для звільнення споживача від їх оплати.

В свою чергу ОСОБА_1 , будучи власником вищевказаної квартири, свої зобов`язання по сплаті внесків на управління багатоквартирним будинком не виконав, жодного платежу відповідачем з листопада 2016 року на вказане нежитлове приміщення здійснено не було, внаслідок чого у нього станом на 06.01.2020 року наявна заборгованість у сумі 11738,88 грн., що підтверджується розрахунком заборгованості (оригінал та копію розрахунку заборгованості додано до позовної заяви.)

Боржник попереджений про необхідність добровільної сплати заборгованості у строк до 03.02.2020 року, що підтверджується копією поштового повідомлення, проте до теперішнього часу заборгованість не сплатив.

Оскільки обов`язок внести плату за внески на управління багатоквартирним будинком ОСББ Фортечна вежа встановлений до 20 числа наступного місяця за місяцем, за який нараховано оплату, то і порушення виконання зобов`язання виникає з 21 числа, тобто 21.12.2016 року.

У зв`язку із простроченням виконання зобов`язання у позивача виникло право на стягнення з боржника суми боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми.

Отже, 3 % річних нараховуються станом на 06.02.2020 року за 1143 дні.

11738,88 * 3% : 365 * 1143 = 1102,81 грн.

Сума інфляційних втрат становить 3650,79 грн. (15389,67 грн. - 11738,88 грн. = 3650,79 грн.)

Індекс інфляції за період з грудня 2016 рок по грудень 2019 року становить 1,311 .

11738,88 грн. * 1,311 = 15389,67 грн. - це сума заборгованості з урахуванням індексу інфляції.

За таких обставин, загальна сума заборгованості відповідача становить 16492,48 грн. (11738,88+3650,79+1102,81=16492,48).

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Статтею 10 Закону передбачено, зокрема, що органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, зокрема, питання про використання спільного майна; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

В силу ст.. 15 Закону України Про об`єднання власників багатоквартирного будинку співвласник зобов`язаний, серед іншого, виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до ч. 6 ст. 21 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону України Про об`єднання власників багатоквартирного будинку ОСББ Фортечна вежа здійснює функції, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України Про житлово-комунальні послуги послуга з управління багатоквартирним будинком відноситься до житлово-комунальних послуг і включає утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

Згідно зі ст. 20 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Положеннями ст. 23 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку передбачено, зокрема, що власник квартири та/або нежитлового приміщення зобов`язаний відповідно до законодавства забезпечити використання, утримання, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт приміщень або їх частин без завдання шкоди майну і порушення прав та інтересів інших співвласників. Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Відповідно до ст. ст. 13, 17 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду. Для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема, вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Зобов`язанням, згідно ст. 509 Цивільного кодексу України, є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 526 Цивільного кодексу України , зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За приписам статті 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 615 Цивільного кодексу України , одностороння відмова від зобов`язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов`язання.

Згідно ч. 1, 2 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Крім того, позивач у зв`язку із порушення своїх прав поніс судові витрати у виді судового збору в розмірі 2102 грн. та витрат на правничу допомогу в суму 1649,24 грн., що підтверджується квитанцією про оплату судового збору, актом прийому передачі виконаних робіт і послуг за договором про надання правничої допомоги № 200106-01 від 06.01.2020 року, детального розрахунку вартості адвокатського гонорару та платіжного доручення № 355 від 07.02.2020 року.

На підставі вищевикладеного просить суд стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса проживання: АДРЕСА_3 , на користь ОСББ ФОРТЕЧНА ВЕЖА , Код ЄДРПОУ 40525978, Номер рахунку у АТ КБ ПРИВАТБАНК за стандартом IBAN НОМЕР_2 , адреса: 69002 м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 9, заборгованість по оплаті внесків на витрати на управління багатоквартирним будинком ОСББ ФОРТЕЧНА ВЕЖА за період з листопада 2016 року по грудень 2019 року включно в сумі 11738,88 грн., інфляційні втрати в сумі 3650,79 грн. та суму 3% річних за прострочення виконання зобов`язання в розмірі 1102,81 грн., всього на загальну суму 16492,48 грн., а також понесені судові витрати у виді судового збору у розмірі 2102 грн. та витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 1649,24 грн.

Ухвалою судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 30.04.2020 року по справі відкрите провадження, ухвалено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

В судове засідання представник позивача адвокат Кошліченко Н.В. не з`явилась, надала суду заяву в якій просить розглядати справу без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, проти винесення заочного рішення не заперечує.

За клопотанням представника позивача, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України .

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, про час і місце судового засідання повідомлений належним чином, про причину неявки суд не повідомив.

Згідно зі ст. 280 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином, повідомлений про дату, час і місце судового засідання і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

У зв`язку із неявкою в судове засідання сторін, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процес за допомогою звукозаписуючого пристрою не здійснювалося.

Розглянувши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Цивільного процесуального кодексу України (суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Згідно зі ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Відповідно до ст. ст. 2 , 4 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція) гарантує право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, при визначенні цивільних прав і обов`язків особи чи при розгляді будь-якого кримінального обвинувачення, що пред`являється особі.

Враховуючи той факт, що право на справедливіш суд займає основне місце у системі глобальних цінностей демократичного суспільства, Європейський суд у своїй практиці пропонує досить широке його тлумачення.

Так, у справі Delcourt v. Belgium Суд зазначив, що у демократичному суспільстві у світлі розуміння Конвенції, право на справедливий суд посідає настільки значне місце, що обмежувальне тлумачення статті 6 не відповідало б меті та призначенню цього положення.

У справі Bellet v. France Суд зазначив, що стаття 6 § 1 Конвенції містить гарантії справедливого судочинства, одним з аспектів яких є доступ до суду. Рівень доступу, наданий національним законодавством, має бути достатнім для забезпечення права особи на суд з огляду на принцип верховенства права в демократичному суспільстві. Для того, щоб доступ був ефективним, особа повинна мати чітку практичну можливість оскаржити дії, які становлять втручання у її права.

Як свідчить позиція Суду у багатьох справах, основною складовою права на суд є право доступу, в тому розумінні, що особі має бути забезпечена можливість звернутись до суду для вирішення певного питання, і що з боку держави не повинні чинитись правові чи практичні перешкоди для здійснення цього права.

У своїй практиці Європейський суд неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у 6 § 1 Конвенції, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання. Держави- учасниці користуються у цьому питанні певною свободою розсуду. Однак Суд повинен прийняти в останній інстанції рішення щодо дотримання вимог Конвенції; він повинен переконатись у тому, що право доступу до суду не обмежується таким чином чи такою мірою, що сама суть права буде зведена нанівець. Крім того, подібне обмеження не буде відповідати ст. 6 § 1, якщо воно не переслідує легітимної мети та не існує розумної пропорційності між використаними засобами та поставленою метою (див. Prince Hans-Adam II of Liechtenstein v. Germany).

За змістом ст. 55 , 64 , 124 Конституції України право на судовий захист гарантується та забезпечується. Відмова суду у прийнятті позовних та інших заяв, скарг, оформлених відповідно до чинного законодавства, є порушенням права на судовий захист, яке згідно зі ст. 64 Конституції України не може бути обмежений. Цей принцип знайшов своє відображення і в рішенні Конституційного суду № 9-зп від 25.12.1997 року .

Згідно зі ст. 15 ЦК України , кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорення. Під захистом розуміються дії уповноваженої особи, діяльність юрисдикційних органів та осіб, які у передбаченому законом порядку зобов`язані вжити заходів до поновлення порушеного, оспорюваного чи невизнаного права.

Способами захисту цивільних прав та інтересів, відповідно до ст. 16 ЦК України , може бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов`язку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Відповідно до положень ст. 12 , 13 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справ або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно частини 1 статті 95 Цивільного процесуального кодексу України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Відповідно до статті 76 Цивільного процесуального кодексу України , доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами:

1)письмовими, речовими і електронними доказами;

2)висновками експертів;

3)показаннями свідків.

Згідно статті 77 Цивільного процесуального кодексу України ,належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Відповідно до статті 81 Цивільного процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 з 27.11.2015 року є власником квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майна.

Відповідно до Статуту, затвердженого установчими зборами об`єднання співвласників багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_2 (Протокол від 19.05.2016 року), створено об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Фортечна вежа .

Державна реєстрація юридичної особи - ОСББ Фортечна вежа проведена 01.06.2016 року, що підтверджується копією Статуту та Випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Основний вид діяльності ОСББ - комплексне обслуговування об`єктів. Керівником, тобто особою, яка уповноважена представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами або має право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори, в ОСББ Фортеча вежа обрано ОСОБА_2 з 06.03.2018 року.

25.12.2016 року, 11.02.2018 року та 27.01.2019 року на загальних зборах членів ОСББ Фортечна вежа було прийняте рішення (протоколи № 2 від 25.12.2016 року, № 3 від 11.02.2018 року та № 4 від 27.01.2019 року) про затвердження розміру внесків на утримання будинку та території і управління багатоквартирним будинком ОСББ Фортечна вежа .

За період з листопада 2016 року по грудень 2019 року включно Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Фортечна вежа відповідачу, як власнику квартири АДРЕСА_1 , нараховувались внески з управління будинком, та виставлялись відповідні рахунки, які за вказаний період становлять суму в розмірі 11738,88 грн., що підтверджується оригіналом розрахунку заборгованості додано до позовної заяви.

Згідно кошторисів на утримання будинку та території, затверджених загальними зборами ОСББ Фортечна вежа , всі доходи та видатки чітко розраховані, з якого видно цільове призначення внесків, які нараховуються власникам квартир та нежитлових приміщень ОСББ Фортечна вежа .

Тобто, данні докази підтверджують факт надання житлово-комунальних послуг, за які нараховуються внески з управління багатоквартирним будинком .

Вказана позиція висловлена у позиції ВССУ по справі № 212/4917/15-ц від 05.04.2017 року, за змістом якої факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг та відсутність членства в ОСББ не можуть бути підставою для звільнення споживача від їх оплати.

В свою чергу ОСОБА_1 , будучи власником вищевказаної квартири, свої зобов`язання по сплаті внесків на управління багатоквартирним будинком не виконав, жодного платежу відповідачем з листопада 2016 року на вказане нежитлове приміщення здійснено не було, внаслідок чого у нього станом на 06.01.2020 року наявна заборгованість у сумі 11738,88 грн., що підтверджується розрахунком заборгованості.

Боржник попереджений про необхідність добровільної сплати заборгованості у строк до 03.02.2020 року, що підтверджується копією поштового повідомлення, проте до теперішнього часу заборгованість не сплатив.

Оскільки обов`язок внести плату за внески на управління багатоквартирним будинком ОСББ Фортечна вежа встановлений до 20 числа наступного місяця за місяцем, за який нараховано оплату, то і порушення виконання зобов`язання виникає з 21 числа, тобто 21.12.2016 року.

Отже, 3 % річних нараховуються станом на 06.02.2020 року за 1143 дні.

11738,88 * 3% : 365 * 1143 = 1102,81 грн.

Сума інфляційних втрат становить 3650,79 грн. (15389,67 грн. - 11738,88 грн. = 3650,79 грн.)

(100,9:100) * (101,1:100) * (101,0:100) * (101,8:100) * (100,9:100) * (101,3:100) * (101,6:100) * (100,2:100) * (99,9:100) * (102,0:100) * (101,2:100) * (100,9:100) * (101,0:100) * (101,5:100) * (100,9:100) * (101,1:100) * (100,8:100) * ( 100:100) * (100:100) * (99,3:100) * (100:100) * (101,9:100) * (101,7:100) * (101,4:100)* (100,8:100) * (101:100) * (100,5:100) * (100,9:100) * (101:100) * (100,7:100) * (99,5:100) * (99,4:100) * (99,7:100) 100,7:100) * (100,7:100)* (100,1:100) * (99,8:100) = 1,311 (таблиця з показниками індексу інфляції за кожний місяць з офіційного сайту Мінфіну додана до позовної заяви, роздрукована із сайту за посиланням https://index.minfin.com.ua/economy/index/inflation/).

11738,88 грн. * 1,311 = 15389,67 грн. - це сума заборгованості з урахуванням індексу інфляції.

За таких обставин, загальна сума заборгованості відповідача становить 16492,48 грн. (11738,88+3650,79+1102,81=16492,48)

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Статтею 10 Закону передбачено, зокрема, що органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, зокрема, питання про використання спільного майна; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

В силу ст.. 15 Закону України Про об`єднання власників багатоквартирного будинку співвласник зобов`язаний, серед іншого, виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до ч. 6 ст. 21 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону України Про об`єднання власників багатоквартирного будинку ОСББ Фортечна вежа здійснює функції, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України Про житлово-комунальні послуги послуга з управління багатоквартирним будинком відноситься до житлово-комунальних послуг і включає утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

Згідно зі ст. 20 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Положеннями ст. 23 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку передбачено, зокрема, що власник квартири та/або нежитлового приміщення зобов`язаний відповідно до законодавства забезпечити використання, утримання, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт приміщень або їх частин без завдання шкоди майну і порушення прав та інтересів інших співвласників. Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Відповідно до ст. ст. 13, 17 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду. Для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема, вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Згідно до вимог ст. 25 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" управитель зобов`язаний забезпечувати експлуатацію будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд та об`єктів благоустрою, розташованих на прибудинкових територіях, згідно з умовами укладених договорів, стандартами, нормативами, нормами і правилами; вимагати своєчасної і в повному обсязі оплати наданих житлово-комунальних послуг від споживачів.

Таким чином, відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 , з 27.11.2015 року, тобто є споживачем послуг з управління будинком. Виходячи з норм чинного законодавства, оплата комунальних платежів за чинним законодавством є обов`язком відповідача. Крім того така відмова від оплати рахунків є і порушенням прав інших мешканців багатоквартирного будинку. Будучи власником нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку, відповідач не може не враховувати прав та загальних інтересів мешканців будинку.

Крім того, у відповідності до ч. 2, 3 ст. 12 Закону України Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат. Невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

Зобов`язанням, згідно ст. 509 Цивільного кодексу України, є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 526 Цивільного кодексу України , зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За приписам статті 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 615 Цивільного кодексу України , одностороння відмова від зобов`язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов`язання.

Згідно ч. 1, 2 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню на користь позивача понесені ним судові витрати у виді судового збору у сумі 2102 грн. та витрати на правничу допомогу у розмірі 1649,24 грн.

При поданні позовної заяви до Жовтневого районного суду м. Запоріжжя позивачем сплачено судовий збір в сумі 2102 грн.

Ч. 1 ст. 133 ЦПК України визначено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, зокрема належать витрати на професійну правничу допомогу (п. 1 ч. 3 ст. 133 ЦПК України).

06.01.2020 року між ОСББ Фортечна вежа в особі голови правління Компанієць О.А. та адвокатом Кошліченко Н.В., було укладено договір про надання правничої допомоги № НОМЕР_3 , предметом договору є надання правничої (правової) допомоги ОСББ Фортечна вежа по претензійно-правовій роботі із боржниками по сплаті внесків на витрати на управління багатоквартирним будинком ОСББ Фортечна вежа . Вартість правничих послуг (розмір гонорару) складає 10% від суми заборгованості боржників ОСББ Фортечна вежа по сплаті внесків на витрати на управління багатоквартирним будинком ОСББ Фортечна вежа , з урахуванням індексу інфляції та 3% річних, але не мене 600 грн. за одну заяву (позовну заяву чи заяву про видачу судового наказу) (п. 4.2. Договору). Згідно акту прийому передачі виконаних робіт і послуг за договором про надання правничої допомоги № 200106-01 від 06.01.2020 року, детального розрахунку вартості адвокатського гонорару та платіжного доручення № 355 від 07.02.2020 року, ОСББ Фортечна вежа прийняло надані правничі послуги та перерахувало адвокату Кошліченко Н.В. гонорар у розмірі 1649,24 грн.

Керуючись ст. ст. 12 , 13 , 76 , 77 , 78 , 80 , 81 , 141 , 263 , 265 , 273 , 354 ЦПК України , суд,-

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ФОРТЕЧНА ВЕЖА в особі голови правління Компанієць Оксани Анатоліївни до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті внесків з управління багатоквартирним будинком, задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_4 , фактично мешкаючого: АДРЕСА_5 , на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Фортечна вежа , Код ЄДРПОУ 40525978, Номер рахунку у АТ КБ ПРИВАТБАНК за стандартом IBAN НОМЕР_2 , адреса: 69002 м. Запоріжжя, вул. Залізнична, 9, заборгованість по оплаті внесків на витрати на управління багатоквартирним будинком ОСББ Фортечна вежа за період з листопада 2016 року по грудень 2019 року включно в сумі 11738,88 грн. (одинадцять тисяч сімсот тридцять вісім гривень 88 коп.), інфляційні втрати в сумі 3650,79 грн. (три тисячі шістсот п`ятдесят гривень 79 коп.) та суму 3% річних за прострочення виконання зобов`язання в розмірі 1102,81 грн. (одна тисяча сто дві гривні 81 коп.), всього на загальну суму 16492,48 грн. (шістнадцять тисяч чотириста дев`яносто дві гривні 48 коп.), а також понесені судові витрати у виді судового збору у розмірі 2102 грн. (дві тисячі сто дві гривні) та витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 1649,24 грн. (одна тисяча шістсот сорок дев`ять гривень 24 коп.)

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

У відповідності до ті. п. 15.5 п. 15 ч. 1 Розділу. ХШ Перехідні Положення ЦГІК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки щодо подання апеляційної скарги продовжуються на строк дії такого карантину.

Суддя: М.В. Антоненко

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення27.05.2020
Оприлюднено23.06.2020
Номер документу89946438
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —331/606/20

Рішення від 27.05.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Антоненко М. В.

Ухвала від 30.04.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Антоненко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні