Ухвала
від 15.06.2020 по справі 761/35760/19
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 761/35760/19

1-кп/991/138/19

У Х В А Л А

15 червня 2020 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуюча ОСОБА_1 ,

судді ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

секретар судового засідання ОСОБА_4 ,

розглядаючи у відкритому підготовчому судовому засіданні у приміщенні суду кримінальне провадження № 32013110110000482 стосовно обвинувачення:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Миколаїв Миколаївської області, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України,

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Ташкент, Узбекистан, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_4 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст.191 КК України,

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м.Вознесенськ Миколаївської області, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_5 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст.191 КК України,

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця с.Долгий Луг Братського району Іркутської області (Росія), зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_6 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст.191 КК України,

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця с.Воєводське Арбузинського району Миколаївської області, який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_7 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України,

ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця м.Волгоград Російської Федерації, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_8 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_9 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст.191 КК України,

ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженця м.Вовчанськ Харківської області, який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_10 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст.191 КК України,

за участі сторін кримінального провадження:

сторона обвинувачення прокурор ОСОБА_12 ,

сторона захисту захисники ОСОБА_13 , ОСОБА_14 ,

ОСОБА_15 ОСОБА_16 , ОСОБА_17 ,

ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 ,

ОСОБА_21 , ОСОБА_22 ,

ОСОБА_23 ;

обвинувачені ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ,

ОСОБА_11 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 ,

ОСОБА_9 ,

а також за участі представника потерпілого ОСОБА_24 ,

в с т а н о в и в :

На розгляді у Вищому антикорупційному суді (далі - суд) перебуває вказане кримінальне провадження.

У судовому засіданні захисниками ОСОБА_13 , ОСОБА_16 , ОСОБА_21 , ОСОБА_20 та ОСОБА_19 були оголошені клопотання про повернення обвинувального акта прокурору.

Суд, заслухавши учасників судового провадження, дійшов висновку, що клопотання захисників задоволенню не підлягають, з огляду на таке.

Відповідно до ч. 3ст. 314 КПК Україниу підготовчому судовому засіданні суд, серед іншого, має право прийняти рішення про повернення обвинувального акта прокурору, якщо він не відповідає вимогам цьогоКодексу.

Процесуальний порядок складення обвинувального акта у кримінальному провадженні, перелік відомостей, що має містити обвинувальний акт, наведено у ст.291 КПК України. Відповідно до вимог цієї ж статті надання суду інших документів до початку судового розгляду забороняється.

А тому, суд вправі повернути обвинувальний акт тільки у випадку, якщо він не відповідає вимогам ст. 291 КПК України. Звідси висновок, що перевіряючи обвинувальний акт на відповідність вимогам КПК України, суд виходить виключно із положень зазначеної статті.

Так, обвинувальний акт має містити такі відомості: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) анкетні відомості кожного обвинуваченого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство); 3) анкетні відомості кожного потерпілого (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство); 3-1) анкетні відомості викривача (прізвище, ім`я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство);4) прізвище, ім`я, по батькові та займана посада слідчого, прокурора; 5) виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність та формулювання обвинувачення; 6) обставини, які обтяжують чи пом`якшують покарання; 7) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням; 7-1) підстави застосування заходів кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, які прокурор вважає встановленими; 8) розмір витрат на залучення експерта (у разі проведення експертизи під час досудового розслідування); 8-1) розмір пропонованої винагороди викривачу; 9) дату та місце його складення та затвердження. Обвинувальний акт підписується слідчим та прокурором, який його затвердив, або лише прокурором, якщо він склав його самостійно (ст. 291 КПК України).

Водночас, Європейський суд з прав людини (далі ЄСПЛ) у рішенні по справі «Проніна проти України» (від 18 липня 2006 року, заява N 63566/00) вказує, що п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними в залежності від характеру рішення.

Таким чином, з огляду на позицію ЄСПЛ, беручи до уваги положення ст. 291 КПК України, суд не вважає за необхідне давати детальну відповідь на кожен аргумент захисників, беручи до уваги, що всі вони зводяться до наявності недоліків у обвинувальному акті в частині зазначення анкетних відомостей кожного обвинуваченого, анкетних відомостей потерпілого та розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також викладу фактичних обставин кримінального правопорушення, правової кваліфікації кримінального правопорушення, формулювання обвинувачення і розміру витрат на залучення експерта.

Що ж стосується доводів щодо недоліків реєстру матеріалів досудового розслідування, то зазначене відповідно до ч. 3ст.314КПК України не є підставою для повернення обвинувального акту.

Як встановлено з матеріалів кримінального провадження, обвинувальний акт у даному провадженні підписаний детективом і прокурором та затверджений прокурором. Обвинувальний акт містить усі відомості, які передбачені п. 1-3, 4-7, 8, 9 ч. 2 ст.291 КПК України.

У підготовчому судовому засіданні суд не вправі надавати оцінку достовірності зазначення таких обставин відповідно до змісту ч. 3ст. 314, ст. 291 КПК України. А тому відповідні доводи захисників в частині наявності підстав для повернення обвинувального акта є безпідставними.

Також, згідно з вимогами п. 5 ч. 2 ст. 291 КПК України прокурор викладає в обвинувальному акті фактичні обставини кримінального правопорушення такими, якими він їх вважає встановленими. Таким чином, визначення способу та обсягу викладу фактичних обставин кримінального правопорушення у обвинувальному акті належить до дискреційних повноважень прокурора, а тому не підлягає перевірці судом на стадії підготовчого судового засідання. Розгляд судом відповідних доводів сторони захисту можливий на стадії судового розгляду, під час якої суд, за участю усіх учасників судового провадження, на підставі дослідження наданих доказів, здійснює розгляд кримінального провадження і ухвалює за наслідками цього судове рішення.

Суд також вважає необґрунтованими посилання захисника на необхідність повернення обвинувального акта з огляду на те, що останній, на його думку, складений поза межами строків досудового розслідування. Адже, у підготовчому судовому засіданні вирішується питання щодо можливості призначення судового розгляду на підставі наданого обвинувального акта виключно шляхом перевірки останнього на відповідність вимогамКПК України.

На підставі викладеного, суд доходить висновку, про відсутність підстав для задоволення клопотань захисників про повернення обвинувального акта, а тому керуючись положеннями статей291,314-316,372 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

У задоволенні клопотань захисників ОСОБА_13 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_16 , ОСОБА_21 про повернення обвинувального акта відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене частиною 1 статті 392 КПК України.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.06.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89962738
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/35760/19

Ухвала від 05.04.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Федорак Л. М.

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Федорак Л. М.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Федорак Л. М.

Ухвала від 10.01.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Федорак Л. М.

Ухвала від 09.01.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Федорак Л. М.

Ухвала від 09.08.2023

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Федорак Л. М.

Ухвала від 01.08.2023

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Федорак Л. М.

Ухвала від 21.06.2023

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Федорак Л. М.

Ухвала від 21.06.2023

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Федорак Л. М.

Ухвала від 19.04.2023

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Федорак Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні