Ухвала
від 22.06.2020 по справі 911/806/17 (916/2525/18)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

"22" червня 2020 р. Справа № 911/806/17 (916/2525/18)

Господарський суд Київської області в особі судді Лопатіна А.В. розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Лідерс"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ланжерон-Інвест"

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "Люкстрейдкомпані Київ"

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "КМД-Трейдінвест Україна"

про скасування реєстрації права власності та поновлення реєстрації права власності

встановив:

У провадженні господарського суду Київської області перебуває справа № 911/806/17 за заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Лідерс» про банкрутство, провадження в якій порушено ухвалою суду від 05.04.2017 р.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 28.05.2020 р. у справі № 916/2525/18 передано справу № 916/2525/18 за позовом ТОВ "Лідерс" до ТОВ "Ланжерон-Інвест", за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору ТОВ "Люкстрейдкомпані Київ" та ТОВ "КМД-Трейдінвест Україна", про скасування реєстрації права власності та поновлення реєстрації права власності для подальшого розгляду господарським судом Київської області в межах справи № 911/806/17 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Лідерс".

Вказана ухвала господарського суду вмотивована тим, що зі змісту норм законодавства вбачається, що законодавець захищає не лише права банкрута, а й права інших осіб, які мають вимоги до банкрута. Захист таких осіб полягає у тому, що інші суди, незалежно від юрисдикції, які розглядали справи за позовами до відповідача, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство після відкриття провадження в інших справах, не закривають таке провадження, а передають справу до належного суду для розгляду по суті. При цьому таким належним судом є виключно суд господарської юрисдикції, який відкрив справу про банкрутство відповідача.

15.06.2020 р. вказану справу відповідно до витягу з протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду передано для розгляду судді Лопатіну А.В. в межах провадження у справі про банкрутство ТОВ "Лідерс".

Відповідно до статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею. Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника. Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України. Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення. У разі якщо відповідачем у такому спорі є суб`єкт владних повноважень, суд керується принципом офіційного з`ясування всіх обставин у справі та вживає визначених законом заходів, необхідних для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів, з власної ініціативи. Матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо майнових спорів з вимогами до боржника та його майна, провадження в якій відкрито до відкриття провадження у справі про банкрутство, надсилаються до господарського суду, в провадженні якого перебуває справа про банкрутство, який розглядає спір по суті в межах цієї справи.

Поряд з зазначеним, судом встановлено, що постановою Північного апеляційного господарського суду від 10.06.2020 р. у справі № 911/806/17 за заявою боржника ТОВ "Лідерс" про банкрутство апеляційну скаргу ТОВ «Таурус ПЛ» задоволено; постанову господарського суду Київської області від 12.04.2017 р. у справі № 911/806/17 скасовано; провадження у справі у справі № 911/806/17 за заявою ТОВ «Лідерс» про банкрутство припинено. Вказана постанова набрала законної сили з дня її проголошення.

Таким чином, обставини, які покладено в основу направлення справи № 916/2525/18 за підсудністю до господарського суду Київської області, станом на дату надходження матеріалів справи до господарського суду за підсудністю відпали, оскільки провадження у справі про банкрутство ТОВ «Лідерс» , для розгляду в межах якої направлено господарським судом Одеської області вказану справу № 916/2525/18 до господарського суду Київської області, припинено.

З оглядку на вищенаведене, враховуючи, що спір у даній справі виник з приводу нерухомого майна, місцезнаходженням якого є Одеська область, м. Одеса, бул. Лідерський, буд. 3-Б, водночас, відповідно до положень приписів частини третьої статті 30 ГПК України - спори, що виникають з приводу нерухомого майна, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою, - дана справа підсудна господарському суду Одеської області.

Відповідно до п. 1 частини першої статті 31 ГПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо: справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

За таких обставин, суд дійшов висновку про необхідність передання даної справи за територіальною підсудністю до господарського суду Одеської області.

Керуючись Кодексом України з процедур банкрутства, а також ст.ст. 30, 31, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Справу № 916/2525/18 за позовом ТОВ "Лідерс" до ТОВ "Ланжерон-Інвест", за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору ТОВ "Люкстрейдкомпані Київ" та ТОВ "КМД-Трейдінвест Україна" про скасування реєстрації права власності та поновлення реєстрації права власності передати до господарського суду Одеської області (65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29).

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Дана ухвала набирає законної сили у порядку, встановленому ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку, встановленому ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Дата підписання 22.06.2020 р.

Суддя А.В. Лопатін

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення22.06.2020
Оприлюднено24.06.2020
Номер документу89965535
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/806/17 (916/2525/18)

Ухвала від 22.06.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні