Ухвала
від 23.06.2020 по справі 160/6707/20
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

23 червня 2020 року Справа 160/6707/20

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Луніна О.С., перевіривши матеріали позовної заяви Акціонерного товариства ІНТЕРПАЙП ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ВТОРМЕТ до Офісу великих платників податків державної фіскальної служби про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,-

ВСТАНОВИВ:

19.06.2020 до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла адміністративна справа за позовною заявою Акціонерного товариства ІНТЕРПАЙП ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ВТОРМЕТ (вул. Липова, 1, м. Дніпро, 49124, код ЄДРПОУ 49124) до Офісу великих платників податків державної фіскальної служби (вул. Дегтярівська, 11г, м. Київ, 04119), в якій позивач просить визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення:

- від 24.02.2020 року № 00011450643 про збільшення суми грошового зобов`язання за платежем Податок на прибуток приватних підприємств;

- від 24.02.2020 року № 30001085064 про збільшення суми грошового зобов`язання за платежем Податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг);

- від 24.02.2020 року № 00011250146 про збільшення суми грошового зобов`язання за платежем орендна плата з юридичних осіб;

- від 24.02.2020 року № 00010950643 про збільшення суми грошового зобов`язання за платежем орендна плата з юридичних осіб;

- від 24.02.2020 року № 00010650164 про застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів);

- від 24.02.2020 року № 00010550006 про застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за платежем податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

- від 24.02.2020 року № 00010450614 про збільшення суми грошового зобов`язання за платежем рентна плата за спеціальне використання води (крім рентної плати за спеціальне використання водних об`єктів місцевого значення);

- від 24.02.2020 року № 00011150164 про застосування штрафних (фінансових) санкцій за платежем пеня за порушення термінів розрахунку у сфері зовнішньоекономічної діяльності за невиконання зобов`язань та штрафні санкції за порушення вимог валютного законодавства.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи є передбачені нормами Кодексу адміністративного судочинства України підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі.

Вивчивши подані позовні матеріали, суд дійшов висновку про те, що позовну заяву подано з порушенням вимог, встановлених статтею 160, 161 КАС України.

Так, нормами ч. 3 ст. 55 КАС України визначено, що юридична особа, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Згідно п.1 ч.1 ст.171 КАС України, суддя після одержання позовної заяви з`ясовує чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

Разом з тим, адміністративний позов підписано представником Акціонерного товариства ІНТЕРПАЙП ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ВТОРМЕТ , адвокатом Козарь Ю. І.

На підтвердження повноважень щодо підписання позовної заяви долучено довіреність № 26 від 22 липня 2019 року.

Однак, доказів наявності повноважень у представника як адвоката, а саме: ордер, договір про надання правової допомоги тощо, суду не надано.

Отже, позивач повинен надати до суду документи на підтвердження повноважень щодо підписання позовної заяви представником позивача Козарь Ю. І. як адвокатом, а саме: ордер, договір про надання правової допомоги тощо.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України в позовній заяві зазначаються: зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів.

Однак, позовна заява не містить обгрунтування обставин, якими позивач обгрунтовує свої позовні вимоги.

Таким чином, позивачу необхідно надати суду позовну заяву з викладенням обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги.

Крім того, відповідно до ч.3 ст.161 КАС України, до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно частини 1 статті 4 Закону України «Про судовий збір» , судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно абзацу 4 статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з 1 січня 2020 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2102,00 грн.

За подання до адміністративного суду позовної заяви майнового характеру, який подано суб`єктом владних повноважень, юридичною особою встановлюється ставка судового збору - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

При цьому, доказів сплати судового збору позивачем не надано.

Таким чином, позивачу необхідно сплатити судовий збір у розмірі та порядку, встановленому Законом України "Про судовий збір".

Крім того, відповідно до ч.1 ст. 161 Кодексу адміністративного судочинства України до позовної заяви додаються її копії, а також копії доданих до позовної заяви документів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

У відповідності до ч. 2 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, письмові докази подаються в оригіналі або належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Дослідивши матеріали позовної заяви, судом встановлено, що до позовної заяви не додано належним чином завірені докази на підтвердження обгрунтування позовних вимог та їх копії у відповідності до кількості учасників справи.

Тобто, позивачу необхідно надати до суду належним чином завірені докази на підтвердження позовних вимог та їх копії у відповідності до кількості учасників справи.

Отже, позивачу необхідно надати до суду належним чином завірені копії документів, які додаються до позовної заяви.

Відповідно до п.6 ч.5 ст.160 КАС України, в позовній заяві зазначаються відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору.

В порушення вимог п.6 ч.5 ст. 160 КАС України позивачем в позовній заяві не зазначено відомостей про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору.

Частинами 1-2 ст. 169 КАС України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених ст.ст. 160, 161 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись статтями 94, 160, 161, 169, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Акціонерного товариства ІНТЕРПАЙП ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ВТОРМЕТ до Офісу великих платників податків державної фіскальної служби про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень - залишити без руху.

Позивачу надати строк для усунення недоліків позовної заяви протягом 5 (п`яти) робочих днів, з моменту отримання копії даної ухвали, шляхом надання до суду, а саме:

- документів на підтвердження повноважень щодо підписання позовної заяви представником позивача Козарь Ю. І. як адвокатом, а саме: ордер, договір про надання правової допомоги тощо;

- позовної заяви з викладенням обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги;

- докази сплати судового збору у розмірі та порядку, встановленому Законом України "Про судовий збір";

- належним чином завірені докази, що підтверджують обгрунтування позовних вимог та їх копії у відповідності до кількості учасників справи;

- позовної заяви із зазначенням відомостей про вжиття заходів досудового врегулювання спору.

Роз`яснити позивачу, що відповідно до п. 1 ч. 2, ч. 8 ст. 169 КАС України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху. Повернення позовної заяви не позбавляє права позивача повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху невідкладно надіслати особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.С. Луніна

Дата ухвалення рішення23.06.2020
Оприлюднено24.06.2020

Судовий реєстр по справі —160/6707/20

Постанова від 21.08.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Постанова від 21.08.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Ухвала від 07.08.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Ухвала від 18.07.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Ухвала від 04.07.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Ухвала від 15.06.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Рішення від 16.02.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Єфанова Ольга Володимирівна

Ухвала від 01.12.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Єфанова Ольга Володимирівна

Постанова від 19.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 18.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні