Рішення
від 15.06.2020 по справі 380/1765/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа№380/1765/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 червня 2020 року м. Львів

Львівський окружний адміністративний суд, суддя Гавдик З.В. розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу № 380/1765/20 за позовом Головного управління Держпраці у Львівській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Самбірцукор про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду, -

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Держпраці у Львівській області звернулося до Львівського окружного адміністративного суду з вищевказаним адміністративним позовом в якому просить застосувати заходи Застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду до Товариства з обмеженою відповідальністю Самбірцукор , а саме, заборонити :

- виконання робіт в діючих електроустановках напругою 10/0,4 кВ - до усунення зазначених у позовній заяві порушень.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що уповноваженими особами Головного управління Держпраці у Львівській області, начальником відділу нагляду в АПК та СКС ОСОБА_1 , головним державним інспектором відділу нагляду в АПК та СКС Винар В. ОСОБА_2 , головним державним інспектором відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв`язку ОСОБА_3 , головним державним інспектором відділу з питань гігієни праці Кобилецькою О.В., відповідно до наказу Головного управління Держпраці у Львівській області № 0159-П від 22.01.2020р. та направлення про проведення перевірки № 0159 від 22.01.2020р., у присутності уповноваженої осіби відповідача - директора ТОВ Самбірцукор ОСОБА_4 , у період часу з 10.00 год. 23.01.2020 року по 16.00 год. 05.02.2020 року, проведено планову перевірку ТзОВ Самбірцукор , щодо дотримання вимог законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, безпечного поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення.

В результаті проведеної перевірки були виявлені факти порушення вимог чинних нормативно - правових актів з охорони праці, які створюють загрозу життю та здоров`ю працівників ТОВ Самбірцукор , а саме:

1) Не отримані дозвіл ГУ Держпраці на експлуатацію електричного устаткування електричних станцій та мереж напругою понад 1000 В та декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці для виконання робіт в діючих електроустановках напругою понад 1000 В, що є порушенням п.8 додатку 3 та п. 16 додатку 6 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки , затвердженого Постановою КМУ №1107 від 26.10.2011р. (в редакції Постанови КМУ від 20.04.2019р. №330);

2) Відсутні необхідні засоби захисту згідно норм комплектування, що є порушенням п.4.2.4 НПАОП 40.1-1.07-01 Правила експлуатації електрозахисних засобів .

Ухвалою судді від 15.04.2020 року відкрито спрощене позовне провадження в адміністративній справі та встановлено відповідачу у п`ятнадцятиденний строк з дня одержання ухвали подати відзив.

Відповідач належним чином повідомлений про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення за № 27494936, однак у зазначений в ухвалі строк відповідач відзиву на адміністративний позов або заяви про визнання позову не подав.

Безпосередньо, всебічно, повно та об`єктивно дослідивши наявні у справі докази, давши їм оцінку, суд встановив:

У період часу з 10:00 год. 23.01.2020 року по 16:00 год. 05.02.2020 року Головним управлінням Держпраці у Львівській області проведено перевірку суб`єкта господарювання, щодо дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці та промислової безпеки у ТОВ Самбірцукор .

За результатами перевірки складено акт перевірки суб`єкта господарювання (виробничого об`єкта) від 05.02.2020 року за № 13/06/140/0099.

Спірні правовідносини регулюються Конституцією України, Законом України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності , Положенням про Головне управління України з питань праці, затвердженого постановою КМУ від 11.02.2015 року № 96, Порядком видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ від 07.02.2018 року № 48 із змінами до постанови КМУ від 25.08.2010 р. № 725 і від 26 жовтня 2011 р. N 1107, Кодексом адміністративного судочинства України.

Згідно ч. 5 ст. 4 Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності , виробництво (виготовлення) або реалізація продукції, робіт, надання послуг суб`єктам господарювання можуть бути зупиненні повністю або частково виключно за рішення суду.

Згідно ч. 7 ст. 7 цього ж Закону, орган державного нагляду (контролю) за наявності підстав для повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення), реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідними позовом до адміністративного суду.

Згідно пп. 1 п. 3 Положення про Головне управління України з питань праці, затвердженого постановою КМУ від 11.02.2015 року № 96, основними завданнями Держпраці є реалізація державної політики у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов`язкове державне соціальне страхування в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб.

Згідно пп. 15 п. 4 цього ж Положення, Держпраці відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний нагляд (контроль) у сфері гігієни праці, у тому числі нагляд (контроль) за:

факторами виробничого середовища та виробничих операцій, наявність яких може шкодити здоров`ю працівників;

виконанням заходів щодо запобігання виникненню професійних захворювань;

дотриманням вимог санітарних норм та правил;

своєчасним здійсненням профілактичних заходів, спрямованих на попередження шкідливої дії факторів виробничого середовища і трудового процесу, збереження здоров`я працівників;

наявністю обов`язкових медичних оглядів працівників.

Згідно п.8 додатку 3 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки , у переліку машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки зазначено устатковання напругою понад 1000 В (електричне устатковання електричних станцій та мереж; технологічне електрообладнання).

Згідно п.16 додатку 6 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки , у переліку видів робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці зазначені роботи в діючих електроустановках напругою понад 1000 В та в зонах дії струму високої частоти.

Згідно п.4.2.4 НПАОП40.1-1.07-01 Правила експлуатації електрозахисних засобів , працівників, які обслуговують електроустановки, необхідно забезпечити усіма необхідними засобами захисту, навчити правилам користування цими засобами і зобов`язати застосовувати їх для створення безпечних умов праці.

Стаття 73 КАС України встановлює правила належності доказів, які визначають об`єктивну можливість доказу підтверджувати обставину, що має значення для вирішення справи, а також правила допустимості доказів, що визначають легітимну можливість конкретного доказу підтверджувати певну обставину у справі.

Судом враховується обґрунтування позовних вимог позивача, оскільки проведеною перевіркою встановлено факт порушення відповідачем нормативно - правових актів з охорони праці, які створюють загрозу життю працівників, що є порушенням вимог чинного законодавства з питань охорони праці, в тому числі й порушення, що створюють загрозу життю працівників. Вказані обставини є підставами застосування заходів реагування у сфері державного нагляду та зупинення, шляхом заборонити виконання робіт в діючих електроустановках напругою 10/0,4 кВ до усунення зазначених у позовній заяві порушень.

Таким чином, позовні вимоги Головного управління Держпраці у Львівській області про застосування заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю), підлягають задоволенню повністю.

Відповідно до вимог ст.139 КАС України судові витрати стягненню із сторін не підлягають.

Керуючись ст.ст. 19-21, 72-77, 242-246, 255, 262-263, 293, 295, підп.15.5 п.15 Перехідних положень КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Головного управління Держпраці у Львівській області (79005, м. Львів, пл. Міцкевича, 8) до Товариства з обмеженою відповідальністю Самбірцукор про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (81400, Львівська обл., м. Самбір, вул. Промислова, 2) про застосування заходів реагування, задоволити повністю.

Застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду до Товариства з обмеженою відповідальністю Самбірцукор (ЄДРПОУ 31298872, Львівська обл., м. Самбір, вул. Промислова, 2), а саме - заборонити виконання робіт в діючих електроустановках напругою 10/0,4 кВ, до усунення встановлених порушень.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до ст. 255 Кодексу адміністративного судочинства України.

Рішення може бути оскаржене за правилами, встановленими ст. ст. 295 - 297 Кодексу адміністративного судочинства України відповідно, з урахуванням положень підп.15.5. п.15 розд. VII Перехідні положення цього Кодексу.

Рішення складено в повному обсязі 22.06.2020 року.

Суддя Гавдик З.В.

Дата ухвалення рішення15.06.2020
Оприлюднено23.06.2020
Номер документу89967738
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування у сфері державного нагляду

Судовий реєстр по справі —380/1765/20

Рішення від 15.06.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 15.04.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 27.03.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 04.03.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні