Рішення
від 28.03.2008 по справі 2-751/2008
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАКІЇВКИ

КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.  МАКІЇВКИ

Справа № 2- 751/2008р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2008 року     м.       Макіївка

Кіровський районний суд міста Макіївки Донецької області у складі

головуючої судді     Запорожець Т.А.

при секретарі     Бургас Т.А.

розглянувши у попередньому відкритому судовому засіданні в приміщенні місцевого суду в м.  Макіївці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 ( Єлісєєвої-) ОСОБА_2,  яка діє за себе та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_3,  ОСОБА_4 про визначення розміру часток у праві спільної сумісної власності,

ВСТАНОВИВ:

З березня 2008 р. ОСОБА_5  яка діє за себе та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 звернулась в суд із позовом до ОСОБА_3 та ОСОБА_4  про визначення розміру часток у праві спільної сумісної власності,  мотивуючи вимоги тим,  що при приватизації квартири управлінням по обліку,  розподілу та приватизації житла міськвиконкому не були встановлені належні кожному власнику частки,  у зв'язку з чим ОСОБА_5 ,  як спадкомець за законом,  позбавлена можливості прийняття спадщини.

У судовому засіданні позивачка ОСОБА_5  яка діє за себе та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 підтримала заявлені позовні вимоги,  на обґрунтування яких послалась на обставини,  вказані в позовній заяві,  та зазначили,  що 3 лютого 1998 р. квартира № 32,  в будинку № 17,  який розташований в кварталі «Северний» у м.  Макіївці,  була приватизована ОСОБА_6,  ОСОБА_7 Федосєєвою,  ОСОБА_5,  ОСОБА_4,  ОСОБА_1 у спільну сумісну власність. 18 січня 2008 року ОСОБА_7 померла. Після її смерті відкрилася спадщина у вигляді частки квартири,  спадкоємцем якої на підставі закону є вона. У передбачений законом термін він звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини,  однак державним нотаріусом у видачі свідоцтва на право власності за законом було відмовлено на підставі того,  що частка спадкодавця у праві спільної сумісної власності на квартиру не встановлена.

Посилаючись на вказані обставини,  просить суд визначити розмір часток ОСОБА_7,  ОСОБА_3,  ОСОБА_5 ,  ОСОБА_4 ,  ОСОБА_1 у праві спільної сумісної власності на житлове приміщення,  визнавши їх рівними.

Відповідачі ОСОБА_3,  ОСОБА_8 ,  позов ОСОБА_5  визнали в повному обсязі,  не заперечували проти визначення розміру часток спільної сумісної власності на житлове приміщення,  визнавши їх рівними.

Вислухавши пояснення позивача,  вивчивши матеріали справи і дослідивши надані докази,  суд у межах заявлених позовних вимог ( ст. 11 ЦПК України) встановив наступне.

Згідно свідоцтва про право власності на житло,  виданого управлінням по обліку,  розподілу та приватизації житла міськвиконкому 3 лютого 1998 року,  квартира АДРЕСА_1 належить ОСОБА_6,  ОСОБА_7 Федосєєвні. ОСОБА_9,  ОСОБА_4,  ОСОБА_1 на праві приватної спільної сумісної власності. Назване свідоцтво зареєстровано в реєстрі прав власності на нерухоме майно комунального підприємства "Бюро технічної інвентаризації м.  Макіївка".

18 січня 2008 р. ОСОБА_7 померла у віці 79 років,  про що в Макіївському міському відділі реєстрації актів громадянського стану Донецького обласного управління юстиції 18 січня 2008 року був зроблений актовий запис за № 221.

Після смерті ОСОБА_7 відкрилась спадщина у вигляді належній останній частки вищезазначеної квартири.

Позивачка ОСОБА_5  ( дошлюбне прізвище Єлісєєва) є донькою померлого спадкодавця,  що підтверджено свідоцтвом про народження,  яка змінила прізвище на ОСОБА_5  у зв'язку з реєстрацією шлюбу у 1996 році з ОСОБА_5,  що підтверджено свідоцтвом про укладення шлюбу.

За таких підстав,  згідно з положеннями  ст.  1261 ЦК України ОСОБА_5  є спадкоємцем першої черги за законом,  тому являється належним позивачем по даній цивільній справі.

Як передбачено статтею 355 ЦК України,  майно,  що є у власності двох або більше осіб (співвласників),  належить їм на праві спільної власності (спільне майно). Майно може належите особам на праві спільної часткової,  або на праві спільної сумісної власності.

Питання про визначення часток у спільній сумісній власності у встановленому законом порядку між співвласниками не вирішувалось.

Відповідно до ч. 2  ст.  8 Закону України від 19 червня 1992 р. № 2482 XII "Про приватизацію державного житлового фонду" передача займаних квартир (будинків) здійснюється в спільну сумісну або часткову власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім»ї,  які постійно мешкають у цій квартирі (будинку),  у тому числі тих,  що тимчасово відсутні й за якими зберігається право на житло,  з обов'язковим визначенням уповноваженого власника квартири (будинку).

Оскільки зазначеним законом не визначено умов,  за яких один із членів сім'ї матиме більшу або меншу частку в приватизованому житлі,  іншої домовленості між власниками не було,  то частка кожного є рівною. За таких обставин частки ОСОБА_7,  ОСОБА_3,  ОСОБА_5 ,  ОСОБА_4 ,  ОСОБА_1 у спільній квартирі суд визнає рівними,  тому кожному співвласнику належить право на 1/5 частину вищезазначеної приватизованої квартири.

Згідно з приписом ч.4  ст.  174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

За таких обставин,  проаналізувавши встановлені обставини по справі,  суд дійшов висновку,  що позов є обгрунтованим і таким,  що підлягає задоволенню.

Позивачка не вимагає компенсації за понесені судові витрати,  пов'язані зі зверненням до суду і розглядом судової справи.

Враховуючи викладене,  керуючись статтями 11,  60,  169,  212,  213,  214,  215 Цивільного процесуального кодексу України,   ст.  355 Цивільного кодексу України,  ч. 2  ст.  8 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" від 19 червня 1992 р. № 2482 XII,  суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_5   задовольнити.

Визначити частки ОСОБА_6,  ОСОБА_7 Федосєєвни,  ОСОБА_5,  ОСОБА_4,  ОСОБА_1 у спільній сумісній власності - приватизованій квартирі АДРЕСА_2 в Кіровському районі м.  Макіївки рівними - по одній п'ятій частині кожному.

Заява про апеляційне оскарження рішення суду подається Апеляційному суду Донецької області через Кіровський районний суд міста Макіївки протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається Апеляційному суду Донецької області через Кіровський районний суд міста Макіївки протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження або протягом десяти днів з дня проголошення рішення без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження.

СудКіровський районний суд м.Макіївки
Дата ухвалення рішення28.03.2008
Оприлюднено14.05.2010
Номер документу8996995
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-751/2008

Ухвала від 12.06.2014

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Василюк О. С.

Рішення від 17.03.2008

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Лихосенко М.О.

Рішення від 12.12.2008

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Юзвик М.М.

Ухвала від 27.10.2008

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Степаненко Г.І.

Рішення від 28.03.2008

Цивільне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Запорожець Т.А.

Рішення від 24.09.2008

Цивільне

Авдіївський міський суд Донецької області

Мєлєшак О.В.

Ухвала від 11.11.2008

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Питель С.М.

Рішення від 24.07.2008

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л.М.

Ухвала від 03.10.2008

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Діденко С.О.

Рішення від 08.12.2008

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Пархоменко О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні