Рішення
від 17.03.2020 по справі 219/9601/19
АРТЕМІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 219/9601/19

Провадження № 2/219/463/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 березня 2020 року м. Бахмут

Артемівський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Медінцевої Н.М.

за участю секретаря Петрейко А.О.,

представника позивача ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі м. Бахмут в загальному позовному провадженні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю КОМПАНІЯ ВЄЛОР про визнання договору купівлі-продажу нерухомого майна дійсним,

В С Т А Н О В И В :

28 серпня 2019 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , до Товариства з обмеженою відповідальністю КОМПАНІЯ ВЄЛОР , місцезнаходження якого: 69095, Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Гоголя, 108, код за ЄДРПОУ 42697784, про визнання договору купівлі-продажу нерухомого майна дійсним. В обґрунтування позовної заяви зазначено, що 30 липня 2019 року між позивачем та ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ було укладено попередній договір, відповідно до якого останній прийняв на себе зобов`язання, у строк до 01 серпня 2019 року продати позивачу нерухоме майно, а саме: приміщення (будівлі) загальною площею 717,3 кв.м, які складаються з: механічні майстерні літ. Б-1, сховище літ. Г-1, сховище літ. Д-1, сховище літ. Е-1, замощення І, огорожа № та розташовані за адресою: АДРЕСА_2 . На момент укладення договору ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ знаходилось в стадії припинення. Рішення про припинення 13 травня 2019 року було прийнято власником цього товариства. В свою чергу голова комісії з реорганізації ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ запропонував позивачу укласти основний договір купівлі-продажу, на що він погодився і 30 липня 2019 року вони уклали основний договір купівлі-продажу нерухомого майна. Передача об`єкта нерухомого майна була оформлена ними актом прийому-передачі, складеного 30 липня 2019 року. Проте посвідчити цей договір у нотаріуса не видалось можливим, оскільки представник ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ не з`явився до нотаріусу та на телефоні дзвінки не відповідав. На теперішній час оформити належним чином своє право власності позивач не має можливості.

Ухвалою Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 10 жовтня 2019 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито загальне позовне провадження у справі, призначено підготовче засідання на 09 годину 30 хвилин 07 листопада 2019 року та визначено відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву з одночасним надісланням копії відзиву відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України позивачу.

Позивач до судового засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином: відповідно до частини 6 статті 128 ЦПК України шляхом направлення судової повістки рекомендованим листом з повідомленням про вручення за адресою, зазначеною позивачем у позовній заяві. Представником позивача у судовому засіданні позов було підтримано та надано пояснення аналогічні тим, що викладені у позові.

Повідомлений належним чином про дату, час та місце проведення судового засідання відповідач до судового засідання також не з`явився. Надав суду відзив на позов, з якого вбачається, що дійсно 30 липня 2019 року між позивачем та ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ договір купівлі-продажу нерухомого майна загальною площею 717,3 кв.м., яке розташоване за адресою: АДРЕСА_2 . Між тим, 05 серпня 2019 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесений запис про припинення діяльності ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ у зв`язку з його реорганізацією. Правонаступником прав та обов`язків ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ є відповідач. Відповідач обізнаний про укладення вище договору з огляду на отримані від ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ в процесі реорганізації документи, тобто всі дії були вчинені до реєстрації факту правонаступництва відповідачем, тому відповідач позбавлений можливості надати будь-яку інформації стосовно обставин укладання 30 липня 2019 року між позивачем та ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ договору купівлі-продажу нерухомого майна. При цьому вони не заперечують проти розгляду справи у їх відсутність.

При таких обставинах суд вважає за можливе розглянути дану справу під час відсутності сторін на підставі наявних у справі доказів.

Суд, заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи у їх сукупності, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява, об`єктивно оцінивши докази, що мають істотне значення для її розгляду і вирішення по суті, приходить до висновку, що позовна заява підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах, заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно до ч. 2 ст. 78 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

На підставі ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (ч. 5 ст. 81 ЦПК України). Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (ч. 6 ст. 81 ЦПК України).

Згідно ст. 15 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Згідно ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до попереднього договору від 30 липня 2019 року (а.с.7-10) ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ та ОСОБА_2 домовились про те, що ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ зобов`язується продати ОСОБА_2 , а останній зобов`язується купити нерухоме майно, а саме: приміщення (будівлі) загальною площею 717,3 кв.м, які складаються з: механічні майстерні літ. Б-1, сховище літ. Г-1, сховище літ. Д-1, сховище літ. Е-1, замощення І, огорожа № та розташовані за адресою: АДРЕСА_2 . Також вони домовились про те, що основний договір купівлі-продажу приміщення повинен бути укладений у строк до 01 серпня 2019 року, також вони домовились про те, що сума основного договору купівлі-продажу приміщення не повинна перевищувати 157800 грн. Даний договір посвідчений нотаріусом, також до нього додано нотаріально посвідчену заяву ОСОБА_3 про те, що вона дає свою згоду чоловіку на вищевказану угоду.

З копії договору купівлі-продажу приміщення (а.с.13-16) від 27 грудня 2002 року вбачається, що нерухоме майно, а саме: приміщення (будівлі) загальною площею 717,3 кв.м, які складаються з: механічні майстерні літ. Б-1, сховище літ. Г-1, сховище літ. Д-1, сховище літ. Е-1, замощення І, огорожа № та розташовані за адресою: АДРЕСА_2 , належить ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ .

Згідно копії договору купівлі-продажу нерухомого майна від 30 липня 2019 року (а.с.25), який укладено між ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ та ОСОБА_2 , на умовах визначених даним договором ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ зобов`язується передати ОСОБА_2 у власність, а останній зобов`язується придбати наступне нерухоме майно: приміщення (будівлі) загальною площею 717,3 кв.м, які складаються з: механічні майстерні літ. Б-1, сховище літ. Г-1, сховище літ. Д-1, сховище літ. Е-1, замощення І, огорожа № та розташовані за адресою: АДРЕСА_2 . Вартість цього майна складає 1578000 грн. Зазначену вартість сплачено ОСОБА_2 на користь продавця у якості авансу відповідно до умов попереднього договору, який було укладено сторонами 30 липня 2019 року та який посвідчено нотаріусом 30 липня 2019 року. Копією акту прийому-передачі до цього договору від 30 липня 2019 року (а.с.17) підтверджується факт передачі вищевказаного майна. Також той факт, що це майно належало ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ підтверджується копіями витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (а.с.18-24).

Згідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не забороняються законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до ст. 655 ЦК України за договором купівлі - продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплати за нього певну грошову суму.

Згідно з ст. 657 Цивільного кодексу України договір купівлі-продажу нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Згідно ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду.

Згідно з ст. 655 Цивільного кодексу України істотними умовами договору купівлі-продажу є найменування майна, що продається, та його ціна.

Сторонами за договором було здійснено повне виконання усіх істотних умов, а саме: позивач сплатив кошти за вищевказаний будинок, а відповідачі передали позивачу вищевказаний будинок та документи на нього.

У відповідності зі ст. 220 ч.2 ЦК України якщо сторони домовилися про всі істотні умови договору, що підтверджуються письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна зі сторін ухиляється від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним.

Відповідно до ст. 334 ЦК України право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом. Право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішення суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами і відбулося повне виконання договору щодо купівлі-продажу нерухомого майна, тому суд приходить до висновку визнати договір купівлі-продажу дійсним.

Судові витрати суд за клопотанням позивача залишає за ним.

На підставі викладеного та керуючись ст.202-203, 207-211, 220, 319, 328, 334, 392, 638, 655 ЦК України, ст.ст.10,60, 214-215, 224-225 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю КОМПАНІЯ ВЄЛОР про визнання договору купівлі-продажу нерухомого майна дійсним - задовольнити.

Визнати дійсним договір купівлі-продажу нерухомого майна, що було укладено 30 липня 2019 року ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ , як продавцем, так ОСОБА_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , як покупцем відповідно до якого ТОВ ДОНВУГЛЕРЕСУРСИ продало ОСОБА_2 , нерухоме майно, а саме: приміщення (будівлі) загальною площею 717,3 кв.м, які складаються з: механічні майстерні літ. Б-1, сховище літ. Г-1, сховище літ. Д-1, сховище літ. Е-1, замощення І, огорожа № та розташовані за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкта нерухомості в Державному реєстрі прав власності на нерухоме майно 1870696514120.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Донецького апеляційного суду через Артемівський міськрайонний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя Н.М. Медінцева

Дата ухвалення рішення17.03.2020
Оприлюднено24.06.2020
Номер документу89970069
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору купівлі-продажу нерухомого майна дійсним

Судовий реєстр по справі —219/9601/19

Рішення від 17.03.2020

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Медінцева Н. М.

Ухвала від 24.01.2020

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Медінцева Н. М.

Ухвала від 03.12.2019

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Медінцева Н. М.

Ухвала від 10.10.2019

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Медінцева Н. М.

Ухвала від 02.09.2019

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Медінцева Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні