Рішення
від 02.06.2020 по справі 233/528/20
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/528/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 червня 2020 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Малінова О.С.,

за участю секретаря Аллік Ю.М.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Костянтинівка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Віролюбівська сільська рада Костянтинівського району Донецької області, про встановлення факту спільного проживання однією сім`єю, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин обґрунтовуючи її наступними обставинами. ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_3 , яка з 02 червня 1975 року та на момент смерті перебувала у шлюбі із ОСОБА_4 . Після смерті матері заявник мешкала разом із вітчимом в будинку АДРЕСА_1 , вела спільне з ним господарство, опікувалася ним та доглядала, оскільки останній був людиною похилого віку. ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 помер, його поховання здійснила заявник. Після смерті вітчима, заявник продовжила мешкати за вказаною адресою. Для реалізації своїх спадкових справ, заявник звернулась до суду із заявою про встановлення факту спільного проживання однією сім`єю нею з померлим вітчимом ОСОБА_4 , оскільки підтвердити такий факт в цьому випадку можливо тільки у судовому порядку.

Заявник ОСОБА_1 , її представник ОСОБА_2 в судовому засіданні заяву підтримали, просили її задовольнити, посилаючись на викладені в ній обставини.

Представник заінтересованої особи Віролюбівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області у судове засідання не з`явився, про явку в суд був повідомлений належним чином, надав заяву про розгляд справи у його відсутності (а.с.43).

З`ясувавши позицію заявника, заінтересованої особи, дослідивши письмові докази, суд встановив наступні факти і відповідні їм правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_3 народилась заявниця ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 (а.с.7), де батьком матір`ю дитини записано ОСОБА_6 . 18 листопада 1977 року було зареєстровано шлюб між ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , прізвище дружини після реєстрації шлюбу ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюб серії НОМЕР_2 (а.с.6). 30 січня 1984 року було зареєстровано шлюб між ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , прізвище дружини після реєстрації шлюбу ОСОБА_9 , що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюб серії НОМЕР_3 (а.с.6).

02 червня 1975 року було зареєстровано шлюб між матір`ю заявника ОСОБА_12 та ОСОБА_4 , прізвище дружини після укладення шлюбу - Славгородська, що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 , виданим Щербаковською сільською радою (а.с.8).

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 , виданим 25 вересня 1996 року виконкомом Віролюбівської сільської ради народних депутатів Костянтинівського району Донецької області (а.с.9), яка з 25 червня 1979 року була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.10).

Після смерті матері заявник мешкала разом із вітчимом в будинку АДРЕСА_1 , вела спільне з ним господарство, опікувалася ним та доглядала, оскільки останній був людиною похилого віку.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_6 , виданим 10 листопада 2000 року виконкомом Віролюбівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області (а.с.9), який з 29 вересня 1981 року був зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.11).

Свідки ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , які були попереджені про кримінальну відповідальність за дачу неправдивих показань і за відмову від дачі показань, та приведені до присяги, пояснили у судовому засіданні, що є відповідно подругою та дочкою заявника, підтвердили, що заявник після смерті матері мешкала разом з вітчимом у с.Віролюбівка, Костянтинівського району, вела з ним спільне господарство, доглядала та опікувалась його здоров`ям, супроводжувала під час відвідування лікарні, оскільки ОСОБА_4 був людиною похилого віку та хворів, до його смерті.

Відповідно до ст.3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод та інтересів.

В силу ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення тощо.

Відповідно ч.2, 4 ст.3 Сімейного кодексу України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Згідно постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2008 року, при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно врахувати правила частини другої статті 3 СК України про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією родиною.

З огляду на досліджені в судовому засіданні докази, суд вважає доведеним факт спільного проживання ОСОБА_1 із ОСОБА_4 з 1995 року по день смерті останнього ІНФОРМАЦІЯ_2 , тобто понад п`ять років. За таких обставин, враховуючи, що заявник ОСОБА_1 не може реалізувати своїх спадкових прав без встановлення факту спільного проживання разом із спадкодавцем однією сім`єю, суд вважає за необхідне вимоги заявника задовольнити.

Керуючись ст.ст.259, 264-265, 273, 293-294, 315, 319 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Віролюбівська сільська рада Костянтинівського району Донецької області, про встановлення факту спільного проживання однією сім`єю задовольнити.

Встановити факт проживання однією сім`єю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженки с.Юрьєвське, Павлоградського райну, Дніпропетровської області, та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , в с.Віролюбівка Костянтинівського району Донецької області в період з 1995 року по день смерті останнього ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Донецького апеляційного суду через Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_7 . Заінтересована особа: Віролюбівська сільська рада Костянтинівського району Донецької області, місцезнаходження: Донецька область, Костянтинівський район, вул.Шкільна, буд.34, ЄДРПОУ 04340661.

Суддя

Дата ухвалення рішення02.06.2020
Оприлюднено24.06.2020
Номер документу89971267
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —233/528/20

Рішення від 02.06.2020

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Малінов О. С.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Малінов О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні