Рішення
від 18.06.2020 по справі 946/2060/20
ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 946/2060/20

Провадження № 2/946/2009/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 червня 2020 року Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

в складі: головуючого судді - Бурнусуса О.О.,

за участю: секретаря судового засідання - Коробко О.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Ізмаїла в загальному порядку цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кислицької сільської ради Ізмаїльського району Одеської області про встановлення факту та визнання права власності на спадкове майно,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом, яким просила:

- встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 разом із ОСОБА_2 на час відкриття спадщини, а саме на ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 ;

- визнати за нею в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 право на земельну часку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КАРП Придунайська нива розміром 1,40 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), згідно сертифікату на земельну частку (пай) серії ОД в„– 0561890, виданого Ізмаїльською районною державною адміністрацією, зареєстрований 15.03.2000 року в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 333.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що державним нотаріусом Ізмаїльської державної нотаріальної контори Одеської області їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку із тим, що позивачу необхідно було протягом шести місяців із дня смерті спадкодавця ОСОБА_2 особисто подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини і заява не була подана.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилась, про час та місце розгляду справи повідомлялась належним чином, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, якою позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить позов задовольнити. Представник відповідача Кислицької сільської ради Ізмаїльського району Одеської області в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, надав суду клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Допитана в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_3 пояснила, що з 2003 року до 2006 року позивач ОСОБА_1 проживала разом із батьком ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки останній хворів та потребував стороннього догляду та позивач за ним доглядала. Підтвердила факт постійного проживання ОСОБА_1 разом із ОСОБА_2 на час відкриття спадщини, а саме на ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Допитаний в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_4 пояснив, що позивача знає добре вона його двоюрідна сестра. Після смерті матері позивач ОСОБА_1 почала проживати разом з батьком ОСОБА_2 , оскільки останній хворів та потребував стороннього догляду та позивач за ним доглядала. Підтвердив факт постійного проживання ОСОБА_1 разом із ОСОБА_2 на час відкриття спадщини, а саме на ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України - кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України - здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України - кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 76 ЦПК України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Ухвалою Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області від 05.05.2020 року закрити підготовче провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Кислицької сільської ради Ізмаїльського району Одеської області про встановлення факту та визнання права власності на спадкове майно та справу призначено до судового розгляду по суті в загальному позовному провадженні.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_5 належало право на земельну часку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КАРП Придунайська нива розміром 1,40 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), згідно сертифікату на земельну частку (пай) серії ОД в„– 0561890, виданого Ізмаїльською районною державною адміністрацією, зареєстрований 15.03.2000 року в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 333.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 17.04.2003 року, виданого виконавчим комітетом Кислицької сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

За загальним правилом дії законів та інших нормативно-правових актів у часі (ч.1 ст. 58 Конституції України) ЦК України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності, тобто з 1 січня 2004 року. Пленум Верховного Суду України у п.1 постанови Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2008 року № 7 роз`яснив, що відносини спадкування регулюються правилами ЦК України, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинний на той час закон, зокрема, відповідні правила ЦК Української РСР 1963 року, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом. У разі, коли спадщина, яка відкрилася до набрання чинності ЦК України і строк на її прийняття не закінчився до 1 січня 2004 року, спадкові відносини регулюються цим кодексом.

Після смерті ОСОБА_5 , згідно ст. 525 ЦК УРСР (1963 року), відкрилася спадщина на спадкове майно, до якої входить право на земельну часку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КАРП Придунайська нива розміром 1,40 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), згідно сертифікату на земельну частку (пай) серії ОД № 0561890, виданого Ізмаїльською районною державною адміністрацією, зареєстрований 15.03.2000 року в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 333.

Відповідно до ч. 2 ст. 524 ЦК УРСР (1963 року) спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

За життя спадкодавець заповіту не залишав, що підтверджено Витягом зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 60539141 від 13.06.2020 року, згідно якого інформація про заповіт складений та посвідчений від імені ОСОБА_5 відсутня.

Згідно із ч. 1 ст. 529 ЦК УРСР (1963 року) при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого.

Спадкоємцями за законом першої черги відповідно до ст. 529 ЦК УРСР (1963 року) після смерті ОСОБА_5 є:

- чоловік ОСОБА_2 , що підтверджено свідоцтвом про одруження НОМЕР_3 від 17.11.1960 року, виданого виконавчим комітетом Кислицької сільської ради Ізмаїльського району Одеської області;

- донька ОСОБА_1 , що підтверджено свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 від 12.07.1961 року, виданого виконавчим комітетом Кислицької сільської ради Ізмаїльського району Одеської області та свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_5 від 26.04.1980 року виданого Новониколаївським відділом РАЦСу Барвенковського району Харківської області, згідно якого ОСОБА_1 змінила прізвище на ОСОБА_1 .

Згідно ч. 1 ст. 549 ЦК УРСР (1963 року) визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Як було встановлено в судовому засіданні ОСОБА_2 на час відкриття спадщини проживав разом із спадкодавцем ОСОБА_5 , що підтверджено довідкою наданою виконавчим комітетом Кислицької сільської ради Ізмаїльського району Одеської області від 08.07.2019 року за № 974, тому вважається таким, що фактично прийняв спадщину відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 549 ЦК УРСР (1963 року).

В свою чергу ОСОБА_1 у передбачений законом строк звернувся до Ізмаїльської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, тому вважається такою, що фактично прийняла спадщину відповідно до вимог п. 2 ч. 1 ст. 549 ЦК УРСР (1963 року).

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_6 від 27.02.2006 року, виданого виконавчим комітетом Кислицької сільської ради Ізмаїльського району Одеської області, ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Після смерті ОСОБА_2 згідно ст.1220 ЦК України відкрилася спадщина, до якої входить 1/2 частина права на земельну часку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КАРП Придунайська нива розміром 1,40 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), згідно сертифікату на земельну частку (пай) серії ОД в„– 0561890, виданого Ізмаїльською районною державною адміністрацією, зареєстрований 15.03.200 року в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 333, яке він фактично прийняв після смерті дружини ОСОБА_5 , але юридично не встиг оформити своїх спадкових прав.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України - спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч. 1 ст. 1220 ЦК України - спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України - спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

За життя спадкодавець заповіту не залишав, що підтверджено Витягом зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) за № 59885009 від 21.03.2020 року, згідно якого інформація про заповіт складений та посвідчений від імені ОСОБА_2 відсутня.

Відповідно до ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Спадкоємицею за законом першої черги відповідно до ст. 1261 ЦК України після смерті ОСОБА_2 є його донька ОСОБА_1 , що підтверджено свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 від 12.07.1961 року, виданого виконавчим комітетом Кислицької сільської ради Ізмаїльського району Одеської області та свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_5 від 26.04.1980 року виданого Новониколаївським відділом РАЦСу Барвенковського району Харківської області, згідно якого ОСОБА_1 змінила прізвище на ОСОБА_1 .

Згідно ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Факт постійного проживання ОСОБА_1 разом із ОСОБА_2 на час відкриття спадщини, а саме на ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 був підтверджениц поясненнями свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 допитаними в судовому засіданні.

Згідно із п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування", за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутись до суду за правилами позовного провадження.

Приймаючи до уваги що іншим (крім судового) шляхом захистити права позивача неможливо, суд приходить до висновку про обґрунтованість заявлених позивачем вимог про визнання права власності на спадкове майно та право позивача на спадщину таким, що підлягає захисту в зв`язку з чим задовольняє позов.

Судом не виявлено обставин, що суперечать закону або порушують права, свободи чи інтереси інших осіб.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 133, 141, 259, 263-265 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ :

Позов ОСОБА_1 (паспорт серії НОМЕР_7 , виданий Барвінківським РВ УМВС України в Харківській області від 09.02.1998 року, РНОКПП - НОМЕР_8 , мешкає за адресою: АДРЕСА_2 ) до Кислицької сільської ради Ізмаїльського району Одеської області (розташована за адресою: Одеська область, Ізмаїльський район, с. Кислиця, вул. Кірова, 80, код ЄДРПОУ - 04378534) про встановлення факту та визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 разом із ОСОБА_2 на час відкриття спадщини, а саме на ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 право на земельну часку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КАРП Придунайська нива , розміром 1,40 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), згідно сертифікату на земельну частку (пай) серії ОД № 0561890, виданого Ізмаїльською районною державною адміністрацією, зареєстрованого 15.03.2000 року в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 333.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 23.06.2020 року.

Суддя: О.О.Бурнусус

СудІзмаїльський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення18.06.2020
Оприлюднено24.06.2020
Номер документу89992527
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —946/2060/20

Рішення від 18.06.2020

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Бурнусус О. О.

Рішення від 18.06.2020

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Бурнусус О. О.

Ухвала від 04.06.2020

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Бурнусус О. О.

Ухвала від 05.05.2020

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Бурнусус О. О.

Ухвала від 05.05.2020

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Бурнусус О. О.

Ухвала від 10.04.2020

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Бурнусус О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні