Рішення
від 16.06.2020 по справі 521/2743/20
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ОДЕСИ

Справа №521/2743/20

Пр. №2/521/1961/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2020 року м. Одеса

Малиновський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого судді - Сегеди О.М.,

при секретарі - Колесник Т.В., за участю:

представника позивача - адвоката Борисенко С.В.,

відповідача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі цивільну справу за позовом Акціонерного товариства Одесаобленерго до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії,

встановив:

У лютому 2020 року Акціонерне товариство Одесаобленерго (далі - АТ Одесаобленерго ) звернулося до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що ОСОБА_1 є споживачем послуг АТ Одесаобленерго за адресою: м АДРЕСА_1 Одеса, АДРЕСА_2 . Хімічна, 88, на підставі договору про користування електричною енергією за №236101 від 03 жовтня 2011 року, укладеного між АТ Одесаобленерго та ОСОБА_1 .

За укладеним договором Енергопостачальник бере на себе зобов`язання надійно постачати Споживачеві електричну енергію у необхідних йому обсягах відповідно до потужності 3 кВт. електроустановок Споживача, з гарантованим рівнем надійності, безпеки і якості, а Споживач зобов`язується оплачувати одержану електричну енергію за обумовленими тарифами (цінами) у терміни передбачені договором та Правилами.

Позивач зазначав, що 11 лютого 2019 року при проведенні планової заміни приладів за адресою: АДРЕСА_3 , було виявлено порушення п.п. 8 п. 5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі - Правила) , а саме відсутні пломби енергопостачальника, про що було складено акт про порушення Правил №8003812 від 19 лютого 2020 року. Перевірка проводилась в присутності сина відповідачки, ОСОБА_2 , який підписав вказаний акт без внесення будь-яких пояснень та зауважень щодо змісту виявленого порушення.

Вказував, що у письмовому поясненні представників АТ Одесаобленерго зазначено, що відсутність пломб енергопостачальника на ЗКУ та клемної кришки приладу обліку, сприяє користуванню електричною енергією поза приладом обліку.

05 березня 2019 року комісією Північного РЕМ з розгляду актів про порушення Правил було визначено обсяг та вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення Правил за здійснено розрахунок за шість календарних місяців з 11 серпня 2018 року, з урахуванням тривалості роботи обладнання протягом 24 годин на добу, з урахуванням коефіцієнта сезонності та використання потужності на суму 4446,48 грн. (за 2516 кВТ/год.).

Оскільки споживачем борг по акту порушення Правил в розмірі 4446,48 грн. у добровільному порядку не сплачено, АТ Одесаобленерго вимушено звернутися до суду з даним позовом з метою захисту своїх порушених прав.

Посилаючись на вищевикладене, позивач просив суд стягнути з відповідачки на користь АТ Одесаобленерго вартість не облікованої електричної енергії в розмірі 4446,48 грн. та витрати по сплаті судового збору в сумі 2102,00 грн.

Ухвалою суду від 27 лютого 2020 року було відкрито провадження у справі та ухвалено розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження (а.с. 25-26).

Представник позивача, діюча за довіреністю від 31 жовтня 2019 року, в судовому засіданні підтримала позовні вимоги та просила суд задовольнити їх в повному обсязі (а.с. 60, 61).

Відповідачка в судовому засіданні визнала позовні вимоги АТ Одесаобленерго , не заперечувала проти їх задоволення та надала до суду заяву про визнання позову (а.с. 62).

Відповідно до ст. 275 ЦПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши і оцінивши надані докази в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги про стягнення вартості не облікованої електричної енергії підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 12, ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Тому, суд при винесенні рішення не з`ясовує обставини, які були визнані відповідачкою, оскільки вони не підлягають доказуванню.

Відносини з приводу постачання фізичним особам електричної енергії регулюються ст. 714 ЦК України, розділами ХІ, ХІІ та XVIЗакону України Про ринок електричної енергії , Правилами роздрібного ринку електричної енергії , затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за №312 від 14 березня 2018 року та Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженою постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від за №562 від 04 травня 2006 року (далі - Методика), яка діяла та була чинна на час виникнення спірних правовідносин.

Судом встановлено, що 03 жовтня 2011 року між АТ Одесаобленерго (Північний РЕМ) та ОСОБА_1 було укладено договір про користування електричною енергією №236101 за адресою: АДРЕСА_3 (а.с. 15, 16).

Встановлено, що на момент встановлення факту порушення відповідачка була споживачем електричної енергії за адресою: АДРЕСА_3 .

За укладеним договором Енергопостачальник бере на себе зобов`язання надійно постачати Споживачеві електричну енергію у необхідних йому обсягах відповідно до потужності 3 кВт. електроустановок Споживача, з гарантованим рівнем надійності, безпеки і якості, а Споживач зобов`язується оплачувати одержану електричну енергію за обумовленими тарифами (цінами) у терміни передбачені цим договором.

У п. 3.1.1. Правил визначено, що постачання (продаж) електричної енергії споживачу здійснюється за договором про постачання електричної енергії споживачу обраним споживачем електропостачальником, який отримав відповідну ліцензію, за вільними цінами, крім постачання електричної енергії постачальником універсальної послуги або постачальником останньої надії . Ціни (тарифи) на послуги постачальника універсальних послуг, постачальника останньої надії визначаються у встановленому законодавством порядку.

Згідно п.п. 1 п. 5.5.5 Правил, споживач електричної енергії зобов`язаний: користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів).

Відповідно до ст. 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

На підставі ст. 77 Закону України Про ринок електричної енергії учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом.

У розумінні п. 62 ч. 1 ст. 1 цього Закону учасником ринку є також і споживач.

Побутовий споживач - індивідуальний побутовий споживач (фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність) або колективний побутовий споживач (юридична особа, створена шляхом об`єднання фізичних осіб - побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність).

Підпунктом 4 ч. 2 ст. 77 вказаного Закону встановлено, що правопорушеннями на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

З урахуванням п. п. 3 п. 5.1.1 Правил, оператор системи має право серед іншого проводити (за пред`явленням представником службового посвідчення) обстеження електроустановок споживачів щодо виявлення споживання електричної енергії поза засобами вимірювання та інших порушень, що викликають неправильне вимірювання обсягів споживання електричної енергії.

Судом встановлено, що актом про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії №8003812 від 11 лютого 2019 року, складеного в буд. АДРЕСА_3 на ОСОБА_1 , працівниками АТ Одесаобленерго було зафіксовано порушення Правил, а саме: п.п. 8 п. 5.5.5 Правил, відсутні пломби енергопостачальника (а.с. 7, 8).

05 березня 2019 року комісією Північного РЕМ з розгляду актів про порушення Правил було прийнято рішення, оформлене протоколом №20, згідно якого було видано рахунок на оплату вартості не облікованої електричної енергії на суму 4446,48 грн. по акту №8003812 від 11 лютого 2019 року, який було направлено відповідачці (а.с. 9, 17).

З матеріалів справи вбачається, що загальна сума заборгованості відповідачки перед АТ Одесаобленерго складає 4446,48 грн., що підтверджується розрахунком обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення Правил (а.с. 5, 6).

Положеннями п. 1.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг за №312 від 14 березня 2018 року, які є загальними та поширюються на всіх споживачів без винятку, визначено, що необлікована електрична енергія - обсяг електричної енергії, використаний споживачем або переданий транзитом в електромережі, що належать іншим власникам електричних мереж, але не врахований розрахунковими засобами комерційного обліку або врахований неправильно.

Споживач електричної енергії зобов`язаний забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування (п.п. 8 п. 555 Правил).

Відповідно до п. 8.2.4. Правил у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором.

Згідно п. 8.2.5. Правил, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил.

В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил та всі необхідні для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії параметри, що характеризують електроустановку споживача, схему підключення електроустановки споживача та її графічне зображення із зазначенням: меж балансової належності; перерізів та матеріалу всіх проводів (кабелів), наявних у схемі підключення; номінальної сили струму спрацювання комутаційних апаратів, задіяних у схемі підключення; фазування лічильника на дату оформлення акта про порушення.

Акт про порушення складається у двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві.

Акт про порушення підписується представником оператора системи та споживачем або представником споживача.

У разі відмови споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписати акт про порушення в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт про порушення вважається дійсним, якщо його підписали більше одного уповноваженого представника оператора системи та незаінтересована особа (представник житлово-експлуатаційної організації, балансоутримувача або управителя будинку, виборна особа будинкового, вуличного, квартального чи іншого органу самоорганізації населення або представник органу місцевого самоврядування, інший споживач тощо) за умови посвідчення цієї особи.

До акта про порушення сторонами можуть бути додані пояснення, зауваження та докази, перелік яких (за наявності) зазначається в цьому акті.

В ході розгляду справи було встановлено, що акт про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії №8003812 від 11 лютого 2019 року, складений в буд. АДРЕСА_3 на ОСОБА_1 , був підписаний сином останньої без внесення будь-яких пояснень та зауважень щодо змісту виявленого порушення.

Отже, суд вважає, оскільки сином відповідачки був підписаний вказаний акт №8003812 від 11 лютого 2019 року без будь-яких заперечень та зауважень, тим самим останнім був визнаний факт правопорушення щодо використання не облікованої електричної енергії.

Відповідно до п. 3.1 Методики, у разі виявлення порушення, вказаного у п. п. 2 п. 3.1 Методики, пошкодження або відсутності пломб з відбитками тавр електропередавальної організації або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про збереження пломб, складеному в порядку, установленому ПКЕЕН (1357-99-п), або в іншому документі, який підтверджує факт пломбування приладів обліку, установлення індикаторів та передачу на збереження приладів обліку електричної енергії, відповідних пломб та індикаторів. У разі виявлення у споживача порушень, зазначених в п. п. 1-3 п. 3.1 цієї глави (у частині щодо пошкодження приладів обліку) розрахунок здійснюється з дня останнього контрольного огляду приладу обліку до дня усунення порушення, але не більше загальної кількості днів за шість календарних місяців, що передували дню виявлення порушення.

Як вбачається з п. 3.3 Методики, розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється: за добовою величиною розрахункового споживання електричної енергії; за тарифами (цінами) для населення, що діяли в період, за який розраховується розмір вартості необлікованої електричної енергії; за кількістю днів.

Пунктом п. 8.2.6. Правил встановлено, що на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Рішення комісії оформлюється протоколом, копія якого видається споживачу.

У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти методики визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, затвердженої Регулятором, та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків.

Керуючись п. п. 11 п. 5.2.1 Правил, енергопостачальник має право на відшкодування збитків, які виникли через дії чи бездіяльність споживача, іншого електропостачальника, власника мереж, оператора малої системи розподілу, оператора системи, постачальника послуг комерційного обліку.

Судом встановлено, що комісією Північного РЕМ з розгляду актів про порушення Правил було визначено обсяг та вартість електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення Правил та здійснено розрахунок за шість календарних місяців з 11 серпня 2018 року, з урахуванням тривалості роботи обладнання протягом 24 годин на добу, з урахуванням коефіцієнта сезонності та використання потужності на суму 4446,48 грн. (за 2516 кВТ/год.) (а.с. 6).

Відповідно до п. 8.2.7 Правил кошти за необліковану електричну енергію та суми збитків перераховуються споживачем на поточний рахунок оператора системи.

Споживач має оплатити розрахункові документи за необліковану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка (у випадку неотримання споживачем рахунка у поштовому відділенні упродовж 5 робочих днів з дня надходження рахунка до поштового відділення споживача рахунок вважається отриманим споживачем на 5 робочий день).

У разі незгоди споживача з фактом безоблікового споживання електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту безоблікового споживання електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії.

Відповідачці направлялись рахунки для оплати суми нарахованої на підставі актів про порушення, які остання мала оплатити, проте проігнорувала (а.с. 17).

У відповідності до ч. 1 ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу.

Відповідно до ст. 611 ЦК України в разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Крім того, суд враховує, що в судовому засіданні відповідачка визнала позовні вимоги та надала до суду заяву про визнання позову у повному обсязі (а.с. 62).

За таких обставин, суд приходить до висновку, що зібрані у справі докази, встановлені судом фактичні обставини справи та належна оцінка доказів вказують на наявність підстав для задоволення позову АТ Одесаобленерго в повному обсязі.

Відповідно до ст. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує, у тому числі, питання щодо розподілу між сторонами судових витрат.

На підставі ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем при зверненні до суду було сплачено судовій збір в загальному розмірі 2102,00 грн., тому дані виплати підлягають стягненню з відповідачки (а.с. 1).

Керуючись ст. ст. 77, 623, 714 ЦК України, ст. 77 Закону України Про ринок електричної енергії , ст. ст. 4, 12, 13, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд

вирішив:

Позовні вимоги Акціонерного товариства Одесаобленерго до ОСОБА_1 про стягнення вартості не облікованої електричної енергії - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 , на користь Акціонерного товариства Одесаобленерго (п/р № НОМЕР_2 ТВБВ № 10015/0604 філії - Одеське обласне управління АТ Ощадбанк , МФО 328845, код ЄДРПОУ 00131713) вартість не облікованої електричної енергії у розмірі 4446 (чотири тисячі чотириста сорок шість) гривень 48 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 , на користь Акціонерного товариства Одесаобленерго (п/р № НОМЕР_2 ТВБВ № 10015/0604 філії - Одеське обласне управління АТ Ощадбанк , МФО 328845, код ЄДРПОУ 00131713) судовий збір у розмірі 2102 (дві тисячі сто дві) гривні 00 копійок.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення суду складено 23 червня 2020 року.

Суддя: О.М. Сегеда

Дата ухвалення рішення16.06.2020
Оприлюднено24.06.2020

Судовий реєстр по справі —521/2743/20

Рішення від 16.06.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Сегеда О. М.

Рішення від 16.06.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Сегеда О. М.

Ухвала від 27.02.2020

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Сегеда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні