Ухвала
від 24.06.2020 по справі 915/840/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

24 червня 2020 року Справа № 915/840/20

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Ржепецького В.О., розглянувши матеріали справи

за позовом: ОСББ Енергобудівників 6 (55002, Миколаївська область, м. Южноукраїнськ, вул. Енергобудівників, 6, код ЄДРПОУ 42795479)

до відповідача: ТОВ Ельбіон (55000, Миколаївська область, м. Южноукраїнськ, пр. Незалежності, буд. 22, офіс 16 , код ЄДРПОУ 40736014)

про: виконання зобов`язання,

встановив:

19.06.2020 позивач звернувся до Господарського суду Миколаївської області з позовною заявою від 18.06.2020, якою позивач просить суд:

- зобов`язати директора ТОВ Ельбіон негайно привести трубопровід гарячого водопостачання та теплопостачання, який проходить через підвальне приміщення ОСББ Енергобудівників 6 у належний технічний стан відповідно до ДБН та правил технічної експлуатації теплових установок і мереж. Надалі утримувати мережі в належному стані/або розглянути питання щодо прокладення трубопроводу за межами будинку ОСББ Енергобудівників 6 .

- зобов`язати директора ТОВ Ельбіон укласти з ОСББ Енергобудівників 6 договір сервітуту стосовно невиключного права строкового користування спільним майном власника, на умовах ОСББ Енергобудівників 6 .

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 19.06.2020, справі присвоєно єдиний унікальний номер 915/840/20 та визначено головуючим у справі суддю Ржепецького В.О.

Як визначено ст. 2 ГПК України, завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Судочинство в господарських судах здійснюється на засадах змагальності і диспозитивності. Це означає, зокрема, що обов`язок доказування тих чи інших обставин лежить на стороні, а суд, крім випадків, встановлених цим Кодексом, не зобов`язаний збирати докази. (ч. 3 ст. 2, ч. 3 ст. 13, ч. 1 ст. 14 ГПК України).

Сприяння своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи, подання всіх наявних доказів в порядку та строки, встановлені законом, віднесено статтею 42 ГПК України до обов`язку учасників справи.

В той же час, згідно ч. 2 ст. 14 ГПК України, учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд, і відповідно до ч. 4 ст. 13 ГПК України, несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням тих чи інших процесуальних дій.

Відповідно до ч. 1 ст. 173 ГПК України, в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

Похідною позовною вимогою є вимога, задоволення якої залежить від задоволення іншої позовної вимоги (основної вимоги).

Відповідно до ч. 2 ст. 173 ГПК України, суд з урахуванням положень частини першої цієї статті може за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи об`єднати в одне провадження декілька справ за позовами:

1) одного й того самого позивача до одного й того самого відповідача;

2) одного й того самого позивача до різних відповідачів;

3) різних позивачів до одного й того самого відповідача.

Під вимогою розуміється матеріально-правова вимога, тобто предмет позову, який являє собою одночасно спосіб захисту порушеного права.

Підстава позову - це фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги позивача. Отже, вимоги повинні випливати з тих самих фактичних обставин, на яких вони ґрунтуються.

Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Предметом позовних вимог у даній справі є:

1) зобов`язання директора ТОВ Ельбіон негайно привести трубопровід гарячого водопостачання та теплопостачання, який проходить через підвальне приміщення ОСББ Енергобудівників 6 у належний технічний стан відповідно до ДБН та правил технічної експлуатації теплових установок і мереж.

2) зобов`язання надалі утримувати мережі в належному стані або розглянути питання щодо прокладення трубопроводу за межами будинку ОСББ Енергобудівників 6 ;

3) зобов`язання директора ТОВ Ельбіон укласти з ОСББ Енергобудівників 6 договір сервітуту стосовно невиключного права строкового користування спільним майном власника, на умовах ОСББ Енергобудівників 6 .

Тобто, позовна заява містить ряд позовних вимог, які відповідно до зазначених вище положень процесуального закону мають бути пов`язані, про що позивачем зазначається в позові.

Разом з тим, позовна заява в частині вимог щодо укладення договору сервітуту не містить жодних відомостей про ідентифікаційні ознаки майна, щодо якого слід встановити сервітут, а також не містить умов договору, на умовах якого слід зобов`язати відповідача укласти договір сервітуту стосовно невиключного права строкового користування спільним майном власника, що виключає встановлення дійсного предмету спору в цій частині та визначення обставин пов`язаності об`єднаних позовних вимог.

Отже, суд не може встановити, чи об`єднані зазначені позовні вимоги підставою виникнення або поданими доказами, у відповідності з вимогами ч. 1 ст. 173 ГПК України.

Позивач же не наводить ніяких правових підстав в частині об`єднання позовних вимог щодо зобов`язання вчинити дії щодо прокладення трубопроводу гарячого водопостачання та теплопостачання та утримання його у належному стані, а також позовних вимог щодо зобов`язання відповідача укласти договір сервітуту на умовах ОСББ "Енергобудівників 6".

Вказані обставини свідчать про порушення позивачем приписів статті 173 ГПК України, якими встановлено імперативні правила об`єднання позовних вимог.

Згідно пункту 2 частини 5 статті 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо порушено правила об`єднання позовних вимог (крім випадків, в яких є підстави для застосування положень статті 173 цього Кодексу).

Оскільки судом було встановлено порушення позивачем положень статті 173 ГПК України щодо правил об`єднання позовних вимог, подана ОСББ Енергобудівників 6 позовна заява згідно п. 2 ч. 5 ст. 174 ГПК України підлягає поверненню позивачу.

У той же час слід зазначити, що відповідно до частини 8 статті 174 ГПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Крім того, слід зазначити, що згідно приписів ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити:

1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову;

6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до ч. ч. 1-3 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

1) відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів;

2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Подана позивачем позовна заява не відповідає п. 2, 5 ч. 3 ст. 162, п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України, а саме:

1) у позовній заяві не зазначено повне найменування юридичних осіб позивача та відповідача;

2 ) позовні вимоги частково заявлені до особи, яка не є відповідачем за позовом, а саме: фізичної особи - директора ТОВ Ельбіон ;

3) позовні вимоги щодо зобов`язання надалі утримувати мережі в належному стані або розглянути питання щодо прокладення трубопроводу за межами будинку ОСББ Енергобудівників 6 викладено альтернативно, що виключає вирішення спору в цій частині в судовому.

Крім того, до позовної заяви не додано доказів сплати судового збору у встановленому розмірі.

Статтею 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» , за подання позовної заяви майнового характеру розмір ставки судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осібне, за подання позовної заяви немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Позовна заява містить три немайнові позовні вимоги: 1) зобов`язання директора ТОВ Ельбіон негайно привести трубопровід гарячого водопостачання та теплопостачання, 2) зобов`язання надалі утримувати мережі в належному стані або розглянути питання щодо прокладення трубопроводу за межами будинку ОСББ Енергобудівників 6 ; 3) зобов`язання директора ТОВ Ельбіон укласти з ОСББ Енергобудівників 6 договір сервітуту, за кожну з яких має бути сплачено судовий збір у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який на дату звернення з позовом до суду становить 2102,00 грн.

Крім того, відділом документального забезпечення Господарського суду Миколаївської області складено акт від 19.06.2020, яким встановлено невідповідність доданих до позовної заяви документів переліку додатків до позовної заяви.

Керуючись ст. ст. 162, 164, 173, 174, 232, 234 ГПК України, господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовну заяву ОСББ Енергобудівників 6 від 18.06.2020 з доданими до неї документами, разом з актом відділу документального забезпечення Господарського суду Миколаївської області від 19.06.2020 повернути заявнику.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

3. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається в порядку та у строки, передбачені ст.ст.256, 257 ГПК України, п.п.17.5 п.17 Перехідних положень ГПК України.

Суддя В.О.Ржепецький

Дата ухвалення рішення24.06.2020
Оприлюднено25.06.2020
Номер документу89996215
СудочинствоГосподарське
Суть: виконання зобов`язання

Судовий реєстр по справі —915/840/20

Ухвала від 24.06.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні