Рішення
від 16.06.2020 по справі 464/1983/19
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/1983/19

пр.№ 2/464/399/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.06.2020 Сихівський районний суд м.Львова

в складі: головуючого судді Чорна С.З.

при секретарі судових засідань Бусько Ю.В.

за участю:

представника позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

представника відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Львові цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про поділ майна подружжя, -

в с т а н о в и в:

позивач ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 в якому просить визнати спільною сумісною власністю ОСОБА_4 та ОСОБА_2 квартиру АДРЕСА_1 , загальною площею 78,7 кв.м., та автомобіль марки "Skoda Octavia" 2007 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_2 ; визнати за ОСОБА_4 право власності на 2/3 частки у квартирі АДРЕСА_1 , загальною площею 78,7 кв.м. та право власності на 2/3 частки на автомобіль марки "Skoda Octavia" 2007 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_2 ; визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/3 частки у квартирі АДРЕСА_1 , загальною площею 78,7 кв.м. та право власності на 1/3 частки на автомобіль марки "Skoda Octavia" 2007 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_2 ; припинити права спільної сумісної власності ОСОБА_4 на 2/3 частки автомобіля марки "Skoda Octavia" 2007 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_2 , шляхом стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_4 грошової компенсації вартості 2/3 частки на автомобіль марки Skoda Octavia" 2007 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_2 у розмірі 106 600,00 грн.; визнати за ОСОБА_2 права власності на автомобіль марки "Skoda Octavia" 2007 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_2 .

В обгрунтування своїх вимог позивач зазначає, що вона з 18.07.2002 перебувала у зареєстрованому шлюбі з відповідачем. Рішенням Сихівського районного суду м.Львова від 30.08.2019 шлюб між сторонами у справі розірвано. За час спільного проживання у шлюбі та ними було набуте майно, а саме транспортний засіб марки Skoda Octavia 2007 року випуску, квартира за адресою: АДРЕСА_1 . Згідно висновку про оцінку квартира АДРЕСА_1 станом на 06.03.2019 оцінена 1752 000,00грн, автомобіль Skoda Octavia 2007 року випуску оцінено у 159 900,00 грн. Стверджує, дане майно є спільною сумісною власністю подружжя, оскільки таке набуте за спільні кошти, оскільки від шлюбу у них народилося троє дітей, в відповідача існує заборгованість по сплаті аліментів, вважає, що їй належить 2/3 частина квартири та 2/3 частини автомобіля. Оскільки автомобіль є річчю неподільною надає згоду на отримання від відповідача грошової компенсації ринкової вартості її частки у розмірі 2/3 у спільному автомобілі, що становить 106 600,00 грн.

Ухвалою суду від 22.04.2019 заява прийнята та відкрито загальне позовне провадження.

29.05.2019 від представника відповідача ОСОБА_3 до суду поступив відзив на позовну заяву. В якому зазаначила, що відповідач вважає відступлення від рівності часток несправедливим. Просить поділити спільно нажите майно по 1/2 частці.

02.07.2019 від позивача ОСОБА_4 до суду поступила відповідь на відзив, в якій зазначила, що відповідач власних зобов`язань, щодо утримання спільних дітей не виконує та вживає заходи щодо уникнення від виконання такого обов`язку.

Ухвалою суду від 12.11.2019 витребувано з АТ Укрсоцбанк перерахунок коштів з рахунку відкритого на ім`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН - НОМЕР_3 на рахунок забудовника за договором пайової участі у будівництві житла №63-03 від 09.06.2003 - АТЬ фірма Галбуд , код ЄДРПОУ 01272203 за реквізитами р/р НОМЕР_4 в ОД АК Укрсоцбанк, МФО 325019, код ЄДРПОУ 01272203.

Ухвалою суду від 12.05.2020 закрито підготовче провадження справі та призначено справу до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_5 показала, що є матір`ю відповідача. 28.05.2004 вона продала свою власну квартиру та оплатила 15 000,00 доларів за квартиру сина.

Допитаний в судовому засіданні відповідач в якості свідка ОСОБА_2 показв, що при купівлі спільної кварти з позивачем на перший внесок він мав 3 000,00 доларів, 6 000,00 доларів позичили в родича позивача. Його мати погодилась дати 15 000,00 доларів з наміром в подальшому проживання з ними.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі, надав пояснення аналогічні змісту позовної заяви та просить таку задоволити.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні просить суд поділити майно по 1/2 частці. Щодо автомобіля зазначив, що не має можливості виплатити позивачу вартість автомобіля.

Представник відповідача ОСОБА_3 надала пояснення аналогічні змісту відзиву на позовну заяву.

Заслухавши пояснення сторін, покази свідків, з`ясувавши дійсні обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 та ОСОБА_2 з 18 липня 2012 року перебували у зареєстрованому шлюбі.

Рішенням Сихівського районного суду м.Львова від 30 серпня 2019 року шлюб між сторонами у справі розірвано.

Під час шлюбу подружжям набуто майно, що в розумінні ст.60 СК України вважається об`єктом права спільної сумісної власності подружжя.

До майна, що є спільною сумісною власністю подружжя, відноситься зокрема, транспортний засіб марки Шкода Октавія / Skoda Octavia 2007 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_5 , що було зареєстровано за відповідачем, що підтверджується свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу. Квартира АДРЕСА_1 , що належить на праві власності ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про реєстрацію права власності №С-00803 від 16.09.2005.

Вирішуючи по суті даний спір, який виник між сторонами, щодо поділу майна подружжя, суд виходить з того, що загальними засадами цивільного законодавства є, зокрема, справедливість, добросовісність та розумність (п.6 ч.1 ст.3 ЦК України).

У відповідності до ч.3 ст.368 ЦК України майно, набуте подружжям за час шлюбу, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч.2 ст.372 ЦК України у разі поділу майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними або законом.

Статтею 60 СК України встановлено, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Частиною 1 ст.61 СК України встановлено, що об`єктом права спільної сумісної власності подружжя може бути будь-яке майно, за винятком виключеного з цивільного обороту.

Статтею 163 СК України встановлено, що дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

Частиною 1 ст.69 СК України встановлено, що дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

Суб`єктивне право на поділ майна, що перебуває на праві спільної сумісної власності подружжя, належить кожному з них незалежно від того, в який момент здійснюється поділ: під час шлюбу або після його розірвання. Поділ може бути здійснений як за домовленістю подружжя, так і за судовим рішенням. В основу поділу покладається презумпція рівності часток подружжя, яка може бути спростована домовленістю подружжя або судовим рішенням.

Частинами 1,2 ст.70 СК України встановлено, що у разі поділу майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором. При вирішенні спору про поділ майна суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім`ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім`ї.

Принцип рівності часток застосовується незалежно від того, чи здійснюється поділ у судовому або у позасудовому порядку.

Статтею 71 СК України встановлено, що майно, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, ділиться між ними в натурі. Якщо дружина та чоловік не домовилися про порядок поділу майна, спір може бути вирішений судом. При цьому суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення. Неподільні речі присуджуються одному з подружжя, якщо інше не визначено домовленістю між ними. Речі для професійних занять присуджуються тому з подружжя, хто використовував їх у своїй професійній діяльності. Вартість цих речей враховується при присудженні іншого майна другому з подружжя. Присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно, зокрема на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку, допускається лише за його згодою, крім випадків, передбачених Цивільним кодексом України. Присудження одному з подружжя грошової компенсації можливе за умови попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.

Сутність поділу полягає в тому, що кожному з подружжя присуджуються в особисту власність конкретні речі, а також здійснюється розподіл майнових прав та обов`язків. При здійсненні поділу в судовому порядку суд має виходити з презумпції рівності часток. При винесенні рішення суд має керуватися обставинами, що мають істотне значення , якими можуть бути, насамперед, ступінь трудової та (або) фінансової участі кожного з подружжя в утриманні спільного майна, зроблених поліпшеннях, доцільність та обґрунтованість укладених правочинів, спрямованих на розпорядження спільним майном, наявність або відсутність вчинення одним з подружжя дій, що порушують права другого з подружжя, суперечать інтересам сім`ї, матеріальне становище співвласників тощо. Поділ спільного сумісного майна подружжя здійснюється з визначення кола об`єктів спільної сумісної власності подружжя і встановлення їхньої вартості. Вартість майна, що підлягає поділу, визначається за погодженням між подружжям, а при недосягненні згоди - виходячи з дійсної його вартості на час розгляду справи (абзац перший п.22 постанови Пленуму Верховного Суду України Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя від 21 грудня 2007р. N 11).

Зі змісту п.п. 23, 24 постанови Пленуму ВСУ від 21.12.2007 №11 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя вбачається, що вирішуючи спори між подружжям про майно, необхідно встановлювати обсяг спільно нажитого майна, наявного на час припинення спільного ведення господарства, з`ясовувати джерело і час його придбання. Спільною сумісною власністю подружжя, що підлягає поділу можуть бути будь-які види майна, незалежно від того, на ім`я кого з подружжя вони були придбані чи внесені грошовими коштами, якщо інше не встановлено шлюбним договором чи законом. До складу майна, що підлягає поділу включається загальне майно подружжя, наявне у нього на час розгляду справи, та те, що знаходиться у третіх осіб. При поділі майна враховуються також борги подружжя та правовідносини за зобов`язаннями, що виникли в інтересах сім`ї.

Відповідно до п.30 постанови Пленуму ВСУ від 21.12.2007 №11 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя , рівність прав кожного із подружжя на володіння, користування і розпоряджання майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності (якщо інше не встановлено домовленістю між ними) та необхідність взаємної згоди подружжя на розпорядження майном, що є об`єктом права його спільної сумісної власності, передбачено ч.1 ст.63, ч.1 ст.65 СК.

При цьому суд враховує правові позиції ВСУ з аналогічних спорів, в яких ВСУ роз`яснює, що у процесі розгляду спорів про поділ майна подружжя необхідно враховувати такі обставини: час придбання майна; кошти, за які таке майно було придбано (джерело придбання); мета придбання майна, яка дозволяє визначити правовий статус сумісної власності подружжя.

Суд звертає увагу на те, що тільки у випадку, якщо придбання майна відповідало зазначеним критеріям, таке майно може бути визнане спільно нажитим і підлягає розподілу між подружжям на підставі ст.60 СК України.

Статтями 11-13 ЦПК України визначено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Відповідно до положень ст.ст.76-78, 80-81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Суд не приймає до уваги покликання позивача на те, що відповідач ухилився від участі в утриманні дітей, оскільки такі не підтвердженні жодними доказами.

Враховуючи наведене, суд частково задовольняє позов, визнаючи за кожним із подружжя право власності на автомобіль та квартиру у рівних частках порівну.

Розподіл судових витрат у справі підлягає вирішенню в порядку ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 19, 141, 223, 247, 258, 259, 265, 268, 273, 354, 355, 280 - 282 ЦПК України, ст. 18, 60, 63, 69-72 Сімейного Кодексу України, ст.ст. 328, 368, 372 ЦК України,

у х в а л и в :

позов ОСОБА_4 до ОСОБА_2 про поділ майна подружжя - задоволити частково.

Визнати спільною сумісною власністю ОСОБА_4 та ОСОБА_2 квартиру АДРЕСА_1 , загальною площею 78,7 кв.м. та автомобіль марки Шкода Октавія / Skoda Octavia 2007 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_5 .

Визнати за ОСОБА_4 право власності на 1/2 частки у квартирі АДРЕСА_1 , загальною площею 78,7 кв.м. та право власності на 1/2 частки на автомобіль марки Шкода Октавія / Skoda Octavia 2007 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_2 .

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/2 частки у квартирі АДРЕСА_1 , загальною площею 78,7 кв.м. та право власності на 1/2 частки на автомобіль марки Шкода Октавія / Skoda Octavia 2007 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_2

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави 4 802,50 грн. судового збору

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави 3 361,75 грн. судового збору.

В решті позову - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається в порядку визначеному ЦПК України протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строк подання апеляційної скарги на рішення суду продовжується на строк дії такого карантину.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , ІПН - НОМЕР_6 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , ІПН- НОМЕР_7 .

Повний текст рішення складено 24.06.2020.

Суддя Чорна С.З.

Дата ухвалення рішення16.06.2020
Оприлюднено25.06.2020

Судовий реєстр по справі —464/1983/19

Рішення від 16.06.2020

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Чорна С. З.

Рішення від 16.06.2020

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Чорна С. З.

Ухвала від 12.05.2020

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Чорна С. З.

Ухвала від 12.11.2019

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Чорна С. З.

Ухвала від 22.04.2019

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Чорна С. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні