Рішення
від 17.06.2020 по справі 383/291/20
БОБРИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 383/291/20

Номер провадження 2/383/212/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 червня 2020 року Бобринецький районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді - Замши О.В.,

за участю секретаря судового засідання - Потапчук Н.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в місті Бобринець Кіровоградської області в залі судових засідань Бобринецького районного суду Кіровоградської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тарасівської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

У березні 2020 року ОСОБА_1 через представника - адвоката Пономарьова Олега Валентиновича звернувся до суду з позовом до Тарасівської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Обґрунтовуючи позов, зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина, яка складається із:

- земельної ділянки площею 1,90 га в межах згідно з планом, розташована на території Тарасівської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської області, передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і належить спадкодавцеві на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії КР №084030, виданого Бобринецькою районною державною адміністрацією 08 серпня 2007 року;

- земельної ділянки площею 3,74 га в межах згідно з планом, розташована на території Тарасівської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської області, передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і належить спадкодавцеві на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії КР №084031, виданого Бобринецькою районною державною адміністрацією 08 серпня 2007 року.

Позивач згідно заповіту, посвідченого 12 листопада 2012 року приватним нотаріусом Бобринецького районного нотаріального округу Кіровоградської області Трошиною С.А., являється спадкоємцем майна (вказаних земельних ділянок) ОСОБА_2 .

Для прийняття спадщини за заповітом позивач у лютому 2020 року звернувся до приватного нотаріуса Петрівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Каліушко Д.І., проте йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину з підстав недотримання вимог закону щодо строку прийняття спадщини, його пропуском.

Посилаючись на вказані обставини, просив визначити йому додатковий строк у два місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини.

Ухвалою Бобринецького районного суду Кіровоградської області від 31.03.2020 року позовну заяву прийнято до розгляду та призначено підготовче судове засідання. На підставі ч.1 ст. 84 ЦПК України задоволено клопотання представника позивача та витребувано від Приватного нотаріуса Петрівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Каліушко Д.І. інформацію про прийняття спадщини (відкриття спадкової справи, заяв про відмову у прийнятті спадщини, чи наявності посвідчених та не скасованих заповітів) після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 та копію спадкової справи при наявності. (а.с.27-30).

В судове засідання позивач та представник позивача не з`явилися. До суду від представника позивача надійшло клопотання про слухання справи без участі позивача та представника позивача. Вимоги, викладені в позові підтримав в повному обсязі та просив суд їх задовольнити. (а.с.54).

Представник відповідача в судове засідання не з`явився. До суду надав заяву про розгляд справи без участі представника відповідача. На підставі п.1 ч.2 ст. 49 ЦПК України позовні вимоги визнав повністю та не заперечив проти їх задоволення. Відзив на позов не надав (а.с.52).

Відповідно до ст. 200 ч. 3 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, вивчивши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Новий Стародуб, Петрівського району, Кіровоградської області померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 12 лютого 2020 року Бобринецьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро).(а.с.9).

Відповідно до довідки від 13.02.2020 року № 625, виданої виконкомом Петрівської селищної ради Петрівського району Кіровоградської області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 зареєстрована по АДРЕСА_1 . З 15.08.2011 року і до смерті проживала одиноко. (а.с.18).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на майно померлої, а саме земельну ділянку площею 1,90 га в межах згідно з планом, розташована на території Тарасівської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської області, передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і належить спадкодавцеві на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії КР №084030, виданого Бобринецькою районною державною адміністрацією 08 серпня 2007 року (а.с.11) та земельну ділянку площею 3,74 га в межах згідно з планом, розташована на території Тарасівської сільської ради Бобринецького району Кіровоградської області, передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і належить спадкодавцеві на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії КР №084031, виданого Бобринецькою районною державною адміністрацією 08 серпня 2007 року. (а.с.10).

Згідно заповіту, посвідченого 12 листопада 2012 року приватним нотаріусом Бобринецького районного нотаріального округу Кіровоградської області Трошиною С.А., зареєстрованого в реєстрі за №2174 ОСОБА_2 на випадок своєї смерті зробила розпорядження та заповіла вказані земельні ділянки з кадастровими номерами 3520887200:02:000:2002 та 3520887200:02:000:2001 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . (а.с.16).

Відповідно до ч.1ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини ОСОБА_2 є день її смерті, тобто ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Частиною 1 статті 1270 ЦК України визначено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 позивач у лютому місяці 2020 року звернувся до приватного нотаріуса Петрівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Каліушко Д.І., однак йому було роз`яснено, що заява про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 подана після встановленого законодавством строку, а саме піврічного терміну з моменту відкриття спадщини. (а.с.19).

Відповідно до інформаційних довідок зі Спадкового реєстру від 10.04.2020 року за № 59988379 та № 59988350 наявний чинний заповіт складений ОСОБА_2 , номер у спадковому реєстрі № НОМЕР_2 , посвідчений приватним нотаріусом Трошиною С.А. (а.с.39), інформація зі Спадкового реєстру про спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 відсутня. (а.с.40).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч.1 ст.1369 ЦК України).

Однак позивач до приватного нотаріуса Петрівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Каліушка Д.І. звернувся з заявою про прийняття спадщини ОСОБА_2 лише у лютому 2020 року, тобто після закінчення встановленого законом шестимісячного строку для її прийняття.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

У позовній заяві позивач вказує, що в період встановленого законом шестимісячного строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 не звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадини, так як відвідував спадкодавця лише з метою надання орендної плати та іншої матеріальної допомоги після збору врожаю, оскільки з 2008 року Селянське фермерське господарство ОСОБА_1 , засновником та головою якого є позивач користується вказаними земельними ділянками. (а.с.12-15). Так, з метою виплати орендної плати за 2019 рік здійснювався пошук спадкодавця з метою виконання зобов`язань за договорами оренди землі. Звернувшись у лютому 2020 року до органу реєстрації цивільного стану було з`ясовано, що ОСОБА_2 померла, про цей факт раніше не було відомо.

Оцінивши докази по справі за своїм внутрішнім переконанням, а також взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, оскільки вказані обставини в своїй сукупності свідчать про об`єктивність та поважність причини пропуску ОСОБА_1 встановленого законом шестимісячного строку з моменту відкриття спадщини ОСОБА_2 .

Таким чином, суд приходить до висновку, що позивач має право спадкування після смерті ОСОБА_2 , яка настала ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки пропуск шестимісячного строку прийняття спадщини після смерті відбувся позивачем з поважних та не залежних від позивача причин.

На п ідставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.13, 200, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354, 355 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , додатковий строк два місяці після набрання рішенням суду законної сили для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У відповідності до п.п. 15.5 ч.1 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди (Бобринецький районний суд Кіровоградської області).

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до Закону України від 30.03.2020 року №540-ІХ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) строк апеляційного оскарження продовжується на строк дії карантину.

Найменування сторін:

- позивач: ОСОБА_1 , проживає за адресою АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ;

- відповідач: Тарасівська сільська рада Бобринецького району Кіровоградської області, місце знаходження за адресою Кіровоградська область, Бобринецький район, с. Тарасівка, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04365566.

Повне судове рішення складено 24.06.2020 року.

Суддя О.В. Замша

СудБобринецький районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення17.06.2020
Оприлюднено25.06.2020
Номер документу90010778
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —383/291/20

Рішення від 17.06.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Замша О. В.

Рішення від 17.06.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Замша О. В.

Ухвала від 31.03.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Замша О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні