Рішення
від 06.04.2020 по справі 741/1686/19
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 741/1686/19

Провадження № 2-о/741/16/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Носівка 06 квітня 2020 року

Носівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого - судді Киреєва О.В.,

з участю секретаря Марус А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин,

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до суду з цією заявою, зазначивши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її рідний дядько по лінії матері - ОСОБА_2 , який на час смерті був зареєстровний в АДРЕСА_1 . Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належне йому майно. Вона (заявник) є спадкоємцем померлого, звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, але не може отримати свідоцтво про право на спадщину у зв`язку із відсутністю документів, які б підтверджували її родинні відносини з ОСОБА_2

ОСОБА_1 просила встановити факт, що вона є племінницею ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У судове засідання заявник не з`явилася, її представник підтримав вимоги з підстав, які зазначені у заяві, та просив їх задовольнити.

У судове засідання представник Носівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про причини неявки до суду не повідомив, не просив розгляд справи відкласти.

Суд розглядає справу у відсутності заявника та представника заінтересованої особи на підставі наявних у справі доказів.

У судовому засіданні свідки ОСОБА_3 та ОСОБА_4 дали показання, суть яких зводиться до того, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідним дядьком заявника. ОСОБА_2 перебував у шлюбі, але дітей не мав, його дружина померла до його ( ОСОБА_2 ) смерті.

Вислухавши пояснення представника заявника, допитавши свідків, вивчивши і дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 6).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У судовому засіданні встановлено, що 3 серпня 2017 року ОСОБА_2 склав заповіт, яким належну йому земельну ділянку площею 4,09 га, кадастровий номер 7423810100:02:001:0063, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Носівської міської ради Чернігівської області заповів ОСОБА_5 , що підтверджується копією відповідного заповіту (а.с. 57).

З копії спадкової справи № 22/2019 до майна померлого ОСОБА_2 (а.с. 28-64) вбачається, що спадщину прийняли ОСОБА_5 та ОСОБА_1 .

Відповідно до ст. 1245 ЦК України частина спадщини, що не охоплена заповітом, спадкується спадкоємцями за законом на загальних підставах. До числа цих спадкоємців входять також спадкоємці за законом, яким інша частина спадщини була передана за заповітом.

Таким чином, спадкове майно ОСОБА_2 , яке не охоплене заповітом від 3 серпня 2017 року, спадкується спадкоємцями за законом на загальних підставах.

Відповідно до ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 1265 ЦК України встановлено, що у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

У судовому засіданні встановлено, що заявник не може документально підтвердити те, що вона є рідною племінницею ОСОБА_2 у зв`язку із відсутністю свідоцтва про народження її (заявника) матері - ОСОБА_6 , що підтверджується обставинами, викладеними у заяві, та поясненнями представника заявника.

З матеріалів справи (а.с. 10) вбачається, що за результатами проведеної перевірки актовий запис про народження ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у архіві відділу реєстрації актів цивільного стану Носівського районного управління юстицію Чернігівської області не було виявлено.

Відповідно до ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Докази по справі в їх сукупності суд визнає належними і допустимими, та такими, що підтверджують те, що заявник є рідною племінницею ОСОБА_2 .

Встановлення факту родинних відносин має для заявника юридичне значення, так як дозволить їй реалізувати своє право, як спадкоємця п`ятої черги за законом, на майно, яке залишилося після смерті ОСОБА_2 .

За встановлених обставин суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 259, 263, 264, 265, 273, 315, 319, 354 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , є рідною племінницею ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На рішення може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.В.Киреєв

СудНосівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення06.04.2020
Оприлюднено25.06.2020
Номер документу90011121
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —741/1686/19

Рішення від 06.04.2020

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Киреєв О. В.

Ухвала від 18.11.2019

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Киреєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні