Ухвала
від 15.06.2020 по справі 757/24047/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/24047/20-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 червня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі судових засідань ОСОБА_2

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві судове провадження за клопотанням прокурора Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018101030000073,

В С Т А Н О В И В :

11.06.2020 у провадження слідчого судді ОСОБА_1 надійшло клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018101030000073.

Клопотання обґрунтовано тим, що Київською місцевою прокуратурою № 6 здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за № 42018101030000073, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24.04.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченихд ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 325 КК України.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає 18 червня 2020 р., однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, оскільки необхідно провести ряд процесуальних дій, а саме: провести допити свідків, отримати тимчасові доступи до речей і документів, що становлять банківську таємницю, провести судові експертизи, встановити осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, тому необхідно продовжити строк досудового розслідування на шість місяців.

Згідно з нормою ч. 4 ст. 107 КПК України, здійснювалась фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів.

У судовому засідання прокурор клопотання підтримав з викладених підстав та просив продовжити строк досудового розслідування до шести місяців, з метою здійснення повного та всебічного досудового розслідування даного кримінального провадження.

Вивчивши клопотання, заслухавши обґрунтування представника сторони обвинувачення, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, приходить до наступного висновку.

Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ч.1 ст. 28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Відповідно до статті 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;

2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до статті 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Судовим розглядом встановлено, що відповідно до матеріалів кримінального провадження, посадовими особами ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799) налагоджено протиправний механізм привласнення бюджетних коштів під час надання послуг по утилізації та знешкодженню небезпечних відходів.

Так, наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.06.2015 № 325 «Про затвердження державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами» передбачено, що медичні відходи категорії C і D передаються спеціалізованим підприємствам, що мають ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

Водночас, постановою КМ України від 13.07.2016 № 446 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами» передбачено, що ліцензіат здійснює операції у сфері поводження з небезпечними відходами виключно в межах місць провадження господарської діяльності згідно з отриманою ліцензією відповідно до вимог Ліцензійних умов.

Так, ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799) здійснює збирання, зберігання та знешкодження небезпечних відходів на підставі отриманої у Міністерстві екології та природних ресурсів України ліцензії від 20.11.2012 № 594. Відповідно до виданої ліцензії, місце провадження господарської діяльності вказаної компанії (розташування виробничих потужностей та складських приміщень) знаходяться за адресою: м. Львів, вул. Збиральна, буд. 14.

ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799) укладено ряд договорів на надання послуг по збиранню, перевезенню та знешкодженню небезпечних медичних відходів із Київською міською клінічною лікарнею № 5, Київською міською клінічною лікарнею № 6, Київською міською психоневрологічною лікарнею № 7, КНП «Консультативно-діагностичний центр» Солом`янського районум. Києва, КНП «Консультативно-діагностичний центр» Деснянського районум. Києва, КНП «Консультативно-діагностичний центр» Оболонського районум. Києва, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3» Шевченківського району м. Києва, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3» Дніпровського району м. Києва, ТОВ «Сінево Україна», ТОВ «Унілаб», ТОВ «Медекс Плюс», ТОВ «Мед-Атлант», ВЧ НОМЕР_1 , ДУ «Інститут урології НАМН України», Запорізьким державним медичним університетом та іншими.

Крім того, ТОВ «Екологічні переробні технології» на підставі укладених договорів, надає послуги у сфері поводження з небезпечними відходами структурним підрозділам ПАТ «Укрзалізниця», ДП «Конструкторське бюро «Артилерійське озброєння», ДП «Адміністрація морських портів України»,ДП «Національна енергетична компанія «Укренерго», ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» тощо.

Так, державні та приватні підприємства здійснюють розрахунок за договорами, укладеними із ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799), на підставі надання останнім актів виконаних робіт по утилізації небезпечних відходів.

Водночас, посадові особи ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799), після збирання небезпечних відходів фактичної їх утилізації не здійснюють, а викидають їх на стихійних звалищах, полігонах для захоронення твердих побутових відходів, а також в лісових масивах.

Після цього, з метою привласнення бюджетних коштів та коштів суб`єктів господарювання приватної форми власності, посадовими особами ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799), надаються акти виконаних робіт із утилізації небезпечних відходів.

Так, 18.02.2020 постановою заступника прокурора міста Києва ОСОБА_4 підслідність вказаного кримінального провадження визначена за СВ Печерського УП ГУНП в м. Києві.

Під час досудового розслідування проведено ряд слідчих дій, що необхідні для встановлення особи вчиненого кримінального правопорушення, а саме:

- отримано ряд договорів від закладів охорони здоров`я, щодо надання послуг транспортування та утилізації небезпечних відходів;

- проведено тимчасовий доступ до речей і документів та вилучено інформацію, яка становить банківську таємницю відносно ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799);

- допитані в якості свідків ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ;

- проведено обшук у приміщенні ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799) та вилучено первинну документацію щодо утилізації медичних відходів за 2018-2020 роки;

- проведено обшук у автомобілі «Газель» (д.н.з. НОМЕР_2 ) на території полігону твердих побутових відходів, що розташований на території Старопетрівської сільської ради Вишгородського району Київської області, земельна ділянка кадастровий номер 3221887801:03:015:0001 та встановлено факт несанкціонованого викиду медичних відходів категорії «В» отриманих співробітниками ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799) під час вивезення клінічних відходів з медичних закладів та установ м. Києва для утилізації;

- залучено в якості спеціалістів співробітників Державної еколологічної інспекції Столичного округу;

- залучено в якості спеціалістів співробітників Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві.

Під час досудового розслідування для здійснення однієї з дій, передбачених ч. 2 ст. 283 КПК України, необхідно провести ряд процесуальних дій, що потребує додаткового часу, а тому закінчити розслідування у кримінальному проваджені у вісімнадцятимісячний строк не представляється можливим, оскільки є ще необхідність провести, а саме:.

- провести допити свідків, а саме працівників закладів охорони здоров`я щодо надання послуг транспортування та утилізації небезпечних відходів з ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799);

- провести тимчасовий доступ до речей і документів ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799) щодо виконання вказаним Товариством договорів з транспортування та утилізації небезпечних відходів;

- відібрати зразки підпису та почерку службових осіб вказаних підприємств;

- залучити спеціаліств Держаудитслужби для встановлення фінансово-господарських порушень посадових осіб Товариства;

- призначити та отримати висновок почеркознавчої експертизи;

- призначити та отримати висновок судово-економічної експертизи;

- встановити місцезнаходження та допитати осіб які вчинили кримінальні правопорушення;

- витребувати характеризуючи матеріали відносно службових осіб, засновників, пов`язаних осіб ТОВ «Екологічні переробні технології» (код ЄДРПОУ 37797799);

Так, прокурор зазначає, що до цього часу зазначені слідчі та процесуальні дії не проведено, у зв`язку зі складністю кримінального провадження, великим обсягом часу, необхідного для здійснення вищевказаних дій, значною кількістю осіб, які причетні до вчинення вказаного кримінального правопорушення, необхідністю встановлення ролі кожного із учасників вчинення кримінального правопорушення та визначення правильної кваліфікації їх дій.

Крім того, слідчий суддя приймає до уваги п. 42 рішення Європейського Суду з прав людини від 13.01.2011 р. у справі «Михалкова та інші проти України» в якому зазначено, що розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

За викладених обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що дії сторони обвинувачення при здійсненні досудового розслідування кримінального провадження спрямовані на забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, що відповідає завданню кримінального провадження.

При вирішенні питання щодо продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, слідчий суддя враховує складність провадження, та виходить з того, що зазначені у клопотанні обставини мають місце та підтверджуються на цьому етапі розслідування достатньою сукупністю даних, які приведені у клопотанні слідчого та доданих матеріалах та з того, що слідчий суддя на даному етапі провадженні не вправі вирішувати питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості, що як наслідок свідчить про наявну об`єктивну необхідність у продовженні строку досудового розслідування (рішення у справі «Джон Мюррей проти Сполученого Королівства» від 28 жовтня 1994 року, «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року).

З огляду на викладене, клопотання слід задовольнити, а строк досудового розслідування кримінального провадження необхідно продовжити до 6 місяців.

Керуючись ст.ст. 2, 22, 28, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 6 ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018101030000073 - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018101030000073 від 24.04.2018 до шести місяців, тобто до 18.12.2020.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.06.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу90018660
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018101030000073

Судовий реєстр по справі —757/24047/20-к

Ухвала від 15.06.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 15.06.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні