Рішення
від 23.06.2020 по справі 329/277/20
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№329/277/20

Справа № 329/277/20

Провадження 2/329/131/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

23 червня 2020 року смт Чернігівка Запорізької області

Чернігівський районний суд Запорізької області в складі:

головуючого - судді Покопцевої Д.О.,

при секретарі - Синяк Л.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Чернігівка Запорізької області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, третя особа - орган опіки та піклування Чернігівської районної державної адміністрації Запорізької області, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач зазначила, що відповідач є батьком її малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1

З 2010 року дотепер відповідач ухиляється від матеріального забезпечення дитини, не піклується про стан його здоров`я, не забезпечує продуктами харчування, не турбується про його моральний та фізичний розвиток, його життям не цікавиться.

Просить позбавити відповідача батьківських прав на сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судове засідання представник позивача не з`явився, від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити, проти постановлення заочного рішення не заперечує.

Відповідач в судове засідання не з`являвся неодноразово, про час та місце розгляду сповіщений належним чином /а.с.25,26,32,36/.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем надано адресу зареєстрованого місця проживання відповідача, і вона співпала з відомостями, наданими відділом Центр надання адміністративних послуг Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області.

Інші відомості щодо місця перебування чи проживання відповідача відсутні.

Відповідно до ч.7 ст.128 ЦПК України судова повістка надсилається фізичним особам, які не мають статусу підприємця - за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку.

Згідно з п.4 ч.8 ст. 128 ЦПК України, днем вручення повістки є: день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Отже, суд вважає, що відповідач належним чином повідомлений про день, час та місце розгляду справи. Повідомлень про причини неявки та відзиву на позовну заяву у встановлений законом строк суду не надано.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомлений про день, час та місце розгляду справи.

Зі згоди позивача суд проводить заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів, відповідно до ст. 280 ЦПК України.

Відповідно до вимог ч. 2ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд розглядає справу у відсутність сторін, оскільки у справі достатньо матеріалів про їх права та взаємовідносини, і, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов слід задовольнити повністю з наступних підстав.

Судом встановлено, що батьками неповнолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є сторони (а.с.8).

Згідно із довідкою № 08-06/1134 від 13.02.2020р. відділу Центр надання адміністративних послуг Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області (а.с.11) неповнолітній ОСОБА_4 проживає разом із своєю матір`ю - позивачем у справі.

Згідно із довідкою № 59 від 12.02.2020р. лікаря педіатра комунального некомерційного підприємства Чернігівський центр первинної медико-санітарної допомоги Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області (а.с.12), неповнолітній ОСОБА_4 перебуває під наглядом педіатра, сімейного лікаря, батько дитини з 2009 року по теперішній час не був присутнім на професійних прийомах та при захворюваннях свого сина.

Згідно із довідкою № 1-09/6 від 12.02.2020р. комунального дошкільного навчального закладу ясла-садок Сонечко Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області (а.с.13), неповнолітній ОСОБА_4 перебував впродовж 2012-2015 навчального року, батько дитини свого сина в садок жодного разу не приводив і не забирав, батьківські збори не відвідував.

Згідно із довідкою № 01-22/47 від 11.02.2020р. директора опорного навчально-виховного закладу Чернігівської ЗОШ І-Ш ступенів імені Героя Радянського Союзу А.М.Темника Чернігівської селищної ради Чернігівського району Запорізької області (а.с.14), неповнолітній ОСОБА_4 навчається у вказаному навчальному закладі. З моменту зарахування дитини до закладу її батько участі у вихованні не приймає, батьківські збори не відвідує, дитиною опікувалася мати.

Згідно висновку органу опіки та піклування Чернігівської районної державної адміністрації Запорізької областівід 02.03.2020р. № 01-11/0138, орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 по відношенню до дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , оскільки він свідомо ухиляється від виконання батьківських обов`язків по вихованню і матеріальному утриманню дитини (а.с.9-10).

Статтею 150 Сімейного кодексу України встановлено обов`язки батьків щодо виховання та розвитку дитини, в тому числі зобов`язання піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною освіти.

Відповідно до ст. 164 ч. 1 п. 2 Сімейного кодексу України мати та батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Позбавлення батьківських прав є заходом відповідальності батьків за невиконання або неналежне виконання ними своїх батьківських обов`язків. Головною метою такого заходу є захист інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей і стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов`язків. Ухилення батьків від виховання дитини, як підстава позбавлення батьківських прав, можлива лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Пунктом 15 Постанови Пленуму Верховного суду України № 3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав від 30.03.2007р. позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому, питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема, ставлення батьків до дітей.

Наведені вище обставини переконують суд в тому, що поведінка відповідача відносно його сина є свідомим нехтуванням ним своїми батьківськими обов`язками.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення позовної заяви.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 164, 165, 183 СК України, ст.ст. 12, 13, 81, 89, 133, 206, 263, 265, 268, 280-284 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, третя особа - орган опіки та піклування Чернігівської районної державної адміністрації Запорізької області - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьківських прав на сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (актовий запис № 53, складений 11 серпня 2009 року відділом реєстрації актів цивільного стану Чернігівського районного управління юстиції Запорізької області)

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Запорізького апеляційного суду через Чернігівський районний суд Запорізької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Третя особа: орган опіки та піклування Чернігівської районної державної адміністрації Запорізької області, адреса: вул. Соборна, буд. 401, смт. Чернігівка, Чернігівський район, Запорізька область, код ЄДРПОУ 02126395.

Суддя Д.О.Покопцева

Дата ухвалення рішення23.06.2020
Оприлюднено25.06.2020
Номер документу90021672
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав,

Судовий реєстр по справі —329/277/20

Рішення від 23.06.2020

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Покопцева Д. О.

Ухвала від 10.04.2020

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Покопцева Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні