Ухвала
від 23.06.2020 по справі 923/418/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

23 червня 2020 року Справа № 923/418/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Павленко Н.А. , при секретарі судового засідання Короткій Ю.А.

за участю представників учасників процесу:

від позивача: Шелудько С.М., довіреність № 413 від 26.05.2020; Авер`янова С.Б., довіреність № 414 від 26.05.2020,

від відповідача: не прибув,

розглянувши у підготовчому засіданні справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонавтокомунсервис", м. Херсон, вул. Робоча, 66, код ЄДР 40242673

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "ТД ІТАКА",

м. Херсон, вул. Нафтовиків, 35, код ЄДР 37744287

про спонукання до виконання договірних зобов`язань,

в с т а н о в и в:

Провадження у справі відкрито за позовною заявою з вимогами про:

- зобов`язання ТОВ "ТД ІТАКА" виконувати умови договору № 1/20 від 01.01.2020 про надання послуг з захоронення побутових відходів в порядку та на умовах, визначених договором, до закінчення строку його дії;

- зобов`язання ТОВ "ТД ІТАКА" не чинити перешкод та забезпечити безперебійний заїзд спецавтотранспорту ТОВ "Херсонавтокомунсервіс" на міське сміттєзвалище по вул. Ракетній у м. Херсоні.

Позов обґрунтовано твердженням про невиконання відповідачем зобов`язань за договором № 1/20, укладеним сторонами 01.01.2020.

У підготовче засідання 23.06.2020 прибули представники позивача.

22.06.2020 до суду від відповідача надійшла заява про відкладення розгляду справи, у зв`язку з запровадженням в Україні карантинних заходів (вх.№4655/20 від 22.06.2020).

Поряд з цим, 22.06.2020 до суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, без доказів направлення на адресу позивача. Позовні вимоги не визнає та просить суд відмовити у їх задоволенні у повному обсязі (вх.№4656/20 від 22.06.2020).

Також від відповідача надійшла зустрічна позовна заява (вх.№1267/20 від 22.06.2020).

Розглянувши питання щодо наявності підстав для прийняття зустрічної позовної заяви, суд ухвалив зустрічну позовну заяву повернути ТОВ "ТД ІТАКА" .

22.06.2020 позивач надав суду письмові пояснення, в яких навів підстави для залучення до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору Виконавчого комітету Херсонської міської ради та Департаменту житлово-комунального господарства Херсонської міської ради (вх.№4645/20 від 22.06.2020).

Відповідно до ч.1 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України) треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Частиною 3 цієї статті встановлено, що у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

В обгрунтування підстав залучення до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог за текстом пояснень позивача зазначається: ". ..залучення Виконавчого комітету Херсонської міської ради дасть змогу визначити, що слід розуміти під "безперебійним прийняттям та захороненням твердих побутових відходів, чи є якісь виключення з даного правила, окрім рішення Херсонської міської ради №1146 від 30.08.2013, чи має воно імперативний характер та підлягає обов`язковому виконанню, чи порушив відповідач своїми діями зазначене рішення виконавчого комітету ". Зазначені питання виникають з огляду на прийняття Виконавчим комітетом Херсонської міської ради рішення №452 від 20.12.2016, яким відповідача визначено виконавцем послуг із приймання та захоронення твердих побутових відходів на міському сміттєзвалищі, з яким у позивача склалися спірні правовідносини.

Щодо можливого впливу рішення у справі на права та обов`язки Виконавчого комітету позивач вказує : "в частині необхідності внесення змін та доповнень до рішення №452 від 20.12.2026 або шляхом прийняття окремого рішення щодо врегулювання питання безперебійного прийняття та захоронення твердих побутових відходів" .

Необхідність у залученні Департаменту житлово-комунального господарства Херсонської міської ради у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, обгрунтовується позивачем наступними обставинами: " Департаментом ЖКХ були складені акти від 01.04.2020 та 02.04.2020 про встановлення факту порушення умов вказаного договору... У зв`язку з цим вважаємо, що залучення Департаменту ЖКХ дозволить з`ясувати обставини та підстави, якими керувався відповідач, не виконуючи доручення Департаменту ЖКХ, а також причини відмови від виконання в односторонньому порядку договірних зобов`язань за договором, укладеним з ТОВ "Херсонавтокомунсервіс" .

Вплив рішення на права та обов`язки цієї особи з прийняттям рішення у справі вбачається " в частині необхідності внесення коригувань та уточнень до договору №1412 від 30.12.2016 щодо розширення права Департаменту ЖКХ та більш детальної конкретизації обов`язків та відповідальності ТОВ "ТД "ІТАКА" у разі невиконання розпоряджень та доручень Департаменту" .

Умовою ст.50 ГПК України передбачають необхідність у з`ясуванні питання, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи особу, щодо якої заявлено про залучення до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог, наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Оцінюючи наведені підстави для залучення Виконавчого комітету Херсонської міської ради, суд констатує, що позивач зводить такі підстави до з`ясування у цієї особи тлумачення певних термінів та визначень, наведених у рішенні №452 від 20.12.2016, правової оцінки норм цього рішення, та надання суб`єктивної оцінки поведінки відповідача.

Підставами залучення до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог Департаменту ЖКХ приведено з`ясування у цієї особи власної суб`єктивної думки щодо причин поведінки відповідача (невиконання доручень Департаменту, відмова від виконання договірних зобов`язань).

Також не конкретизовано позивачем, яким чином рішення щодо зобов`язання відповідача виконувати умови спірного договору (в разі можливого задоволення позову) до закінчення його дії та зобов`язання відповідача забезпечити безперебійний заїзд спецавтотранспорту позивача на міське сміттєзвалище вплине на права або обов`язки осіб, щодо яких заявлено про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, щодо однієї із сторін, тобто які обов`язки можуть виникнути або який вплив зазнають права третіх осіб у майбутньому у відносинах зі сторонами справи в разі задоволення або відмови у задоволенні позову.

Вказаний у заяві вплив рішення суду на права/обов`язки осіб, щодо яких заявлено про залучення до участі у спарві, зводиться до очікування бажаних можливих дій цих осіб.

Отже, мотивуванням залучення Виконкому та Департаменту ЖКХ до участі у справі в якості третіх осіб суд вважає отримання від цих осіб певних пояснень, навіть без зазначення, які факти, що входять в предмет доказування, вони можуть підтвердити або спростувати.

Тягар доказування вимог та заперечень процесуальним законом покладається на сторони процесу.

Господарський процесуальний кодекс не встановлює необхідність залучення певних осіб до участі у справі в статусі третіх осіб без самостійних вимог лише для надання пояснень та висловлення власних суб`єктивних припущень щодо мотивації поведінки сторони у справі у спірних правовідносинах. Здійснення правової оцінки доказів, що наявні в справі, є компетенцією суду.

Можливе постановлення судового рішення про зобов`язання відповідача виконати обов`язок в натурі за спірним договором матиме наслідком лише обов`язок відповідача щодо виконання такого рішення шляхом вчинення відповідних дій та не призведе до виникнення будь-яких прав та/або обов`язків Виконавчого комітету Херсонської міської ради та Департаменту житлово-комунального господарства Херсонської міської ради щодо однієї із сторін.

За викладеного, суд вважає заяву позивача про залучення до участі у справі в якості третіх осіб без самостійних вимог Виконавчого комітету Херсонської міської ради та Департаменту житлово-комунального господарства Херсонської міської ради, викладене за текстом позовної заяви та у поясненнях до позовної заяви (вх.№4645/20 від 22.06.2020), безпідставною та відмовляє у її задоволенні.

Завданням підготовчого провадження, відповідно до ст. 177 ГПК України, є, у тому числі, з`ясування заперечень проти позову, визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів.

Неприбуття представника відповідача у підготовче засідання унеможливлює з`ясування питань, передбачених ч.2 ст. 182 ГПК України, досягнення завдань підготовчого провадження та його закінчення.

Зазначене є підставою для відкладення підготовчого засідання відповідно до п.3 ч.2 ст. 183 ГПК України.

У зв`язку з необхідністю у відкладенні підготовчого засідання, з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті, суд, застосовуючи повноваження, передбачені ч.3 ст. 177 ГПК України, з власної ініціативи продовжує строк проведення підготовчого провадження на 30 днів.

Керуючись ст. 50, ч.3 ст.177, п.3 ч.2 ст. 183, ст. 234 ГПК України, суд

у х в а л и в:

1. Відмовити у задоволенні заяви позивача, Товариства з обмеженою відповідальністю "Херсонавтокомунсервис" (вх.№4645/20 від 22.06.2020) про залучення Виконавчого комітету Херсонської міської ради та Департаменту житлово-комунального господарства Херсонської міської ради до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору.

2. Продовжити строк проведення підготовчого провадження на 30 днів, до 03.08.2020 включно.

3. Відкласти підготовче засідання до 16 липня 2020 року о 12:00 за адресою: м.Херсон, вул. Театральна, 18, зал судових засідань № 2 (третій поверх).

4. Відповідачу подати суду докази надіслання позивачу відзиву на позовну заяву.

5. Позивачу подати відповідь на відзив на позовну заяву (в разі отримання), примірник надіслати відповідачу. Докази надіслання подати суду.

6. Запропонувати сторонам до 15.07.2020 подати до суду заяви, клопотання, пояснення (в разі наявності).

7. Повідомити учасників процесу про час та місце проведення підготовчого засідання шляхом направлення копії цієї ухвали.

Ухвала відповідно до ч.1 ст. 235 ГПК України набирає законної сили з дня її оголошення - 23.06.2020 і оскарженню не підлягає.

Інформацію у справі можна отримати в Єдиному державному реєстрі судових рішень в мережі Інтернет за веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua/

Суддя Н.А. Павленко

Дата ухвалення рішення23.06.2020
Оприлюднено26.06.2020
Номер документу90024987
СудочинствоГосподарське
Сутьспонукання до виконання договірних зобов`язань

Судовий реєстр по справі —923/418/20

Ухвала від 10.09.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Павленко Н.А.

Ухвала від 16.07.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Павленко Н.А.

Ухвала від 23.06.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Павленко Н.А.

Ухвала від 23.06.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Павленко Н.А.

Ухвала від 28.05.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Павленко Н.А.

Ухвала від 04.05.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Павленко Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні