Ухвала
від 24.06.2020 по справі 240/11316/19
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

(про розстрочення виконання рішення суду)

24 червня 2020 року м. Житомир справа № 240/11316/19

категорія 111020300

Житомирський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Чернової Г.В., розглянувши у письмовому провадженні заяву про розстрочення виконання рішення суду в адміністративній справі за позовом Головного управління ДФС у Житомирській області до Коростишівського міського комунального підприємства "Водоканал" про стягнення податкової заборгованості,

встановив:

Коростишівське міське комунальне підприємство "Водоканал" звернулося до суду із вказаною заявою, в якій просить розстрочити виконання рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 09.04.2020 по справі № 240/11316/19 на 12 місяців та дозволити проводити оплату боргу рівними частинами згідно графіку.

Заява обґрунтована тим, що Коростишівське міське комунальне підприємство "Водоканал" є комунальним підприємством Коростишівської міської ради, основним видом діяльності якого є забір, очищення та постачання холодної води, відведення та очищення стічних вод, каналізація. На даний час підприємство перебуває у вкрай тяжкому фінансовому становищі, що перешкоджає виконати рішення суду та сплатити одразу всю суму податкового боргу. Виробнича діяльність підприємства пов`язана з використанням великої кількості електроенергії і дані послуги оплачуються авансовими платежами, а при відсутності оплати постачальник електроенергії припинить надавати послуги, в зв`язку з чим підприємство не матиме змоги надавати послуги водопостачання та водовідведення споживачам фізичним та юридичним особам своєчасно та безперебійно, як того вимагають норми Закону України Про житлово-комунальні послуги . Крім цього, на даний час в зв`язку з карантинними заходами в економіці держави спричиненими поширенням коронавірусної хвороби, значно скоротились надходження від споживачів як юридичних так і фізичних осіб, та зменшились обсяги споживання послуг підприємствами, установами, організаціями, що негативно впливає на фінансово-економічне становище підприємства. За 1-й квартал 2020 року підприємство зазнало збиток в сумі 256 тис.грн, недоплата за реалізовані послуги споживачам становить 988,0 тис.грн.

Представники сторін в судове засідання не з`явились, подали клопотання про розгляд заяви про розстрочення виконання рішення суду в письмовому провадженні.

Представник позивача Головного управління ДФС у Житомирській області в клопотанні вказав, що проти розстрочення виконання рішення суду не заперечує.

Суд вважає за можливе здійснити розгляд і вирішення заяви в письмовому провадженні, відповідно ч. 9 ст.205, ст.ст. 4, 229 КАС України.

Вивчивши подану заяву та приєднані до неї документи, суд дійшов наступного висновку.

Матеріалами справи підтверджено, що 09.04.2020 Житомирським окружним адміністративним судом прийнято рішення у справі 240/11316/19, яким позов Головного управління ДФС у Житомирській області задоволено та стягнуто з Коростишівського міського комунального підприємства "Водоканал" на користь державного бюджету в особі Головного управління ДФС у Житомирській області податковий борг в сумі 772900,24 грн (сімсот сімдесят дві тисячі дев`ятсот гривень 24 коп.) з рахунків у банку, що обслуговують такого платника податків.

Податковим кодексом України встановлено особливий порядок виконання судових рішень про стягнення коштів з платника податків у рахунок погашення податкового боргу. Органами стягнення за такими рішеннями, які здійснюють процедуру їх примусового виконання, є контролюючі органи в розумінні Податкового кодексу України. При цьому органи державної виконавчої служби до цієї процедури не залучаються, тому що процедура погашення податкового боргу є самостійною процедурою, яка регулюється окремими нормами, а саме Податковим кодексом України, а не законодавством про виконавче провадження.

Однак, виконання судового рішення може ускладнюватися об`єктивними та суб`єктивними обставинами.

Частиною першою статті 378 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.

Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим (ч.3 ст.378 КАС України).

У відповідності до ч.4 ст.378 КАС України, вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: ступінь вини відповідача у виникненні спору; щодо фізичної особи - тяжке захворювання самої особи або членів її сім`ї, її матеріальне становище; стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення рішення, ухвали, постанови (ч. 5 ст. 378 КАС України).

Суд, вивчивши зміст заяви Коростишівського міського комунального підприємства "Водоканал" про розстрочення виконання рішення суду в даній справі, надані заявником документи (звіт про фінансові результати за 1 квартал 2020 року, довідку про рух коштів, інформацію про проведення розрахунків за послуги з водопостачання та водовідведення) у взаємозв`язку із обставинами справи та наведеними правовими нормами, а також ураховуючи позицію Головного управління ДФС у Житомирській області, дійшов висновку про наявність обґрунтованих підстав для розстрочення виконання рішення суду від 09.04.2020 на 12 місяців з дня ухвалення ухвали.

Таким чином, заяву Коростишівського міського комунального підприємства "Водоканал" необхідно задовольнити.

Керуючись статтями 243, 248, 378 Кодексу адміністративного судочинства України,

ухвалив:

Заяву Коростишівського міського комунального підприємства "Водоканал" про розстрочення виконання рішення суду задовольнити.

Розстрочити виконання рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 09.04.2020 у справі № 240/11316/19 на 12 місяців з дня ухвалення ухвали.

Зобов`язати відповідача в справі Коростишівське міське комунальне підприємство "Водоканал" здійснювати погашення податкової заборгованості в розмірі 772900,24 грн з червня 2020 року по травень 2021 року по 64408,39 грн щомісячно.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення за правилами, встановленими статтями 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України, з урахуванням приписів пп. 15.5 п. 15 Розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Г.В. Чернова

Дата ухвалення рішення24.06.2020
Оприлюднено26.06.2020

Судовий реєстр по справі —240/11316/19

Ухвала від 24.06.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Чернова Ганна Валеріївна

Рішення від 09.04.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Чернова Ганна Валеріївна

Ухвала від 05.11.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Чернова Ганна Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні