Ухвала
від 25.06.2020 по справі 710/665/20
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 710/665/20

Провадження № 1-кс/710/187/20

УХВАЛА

25.06.2020 м. Шпола

Слідчий суддя Шполянського районного суду Черкаської області ОСОБА_1

за участі секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

представника скаржника ОСОБА_3 ,

розглянувши скаргу ПВКП «Торговий Дім Київська Русь» на бездіяльність Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань

ВСТАНОВИВ:

23.06.2020 до Шполянського районного суду Черкаської області надійшла скарга від керівника приватного виробничо комерційного підприємства «Торговий Дім Київська Русь» на бездіяльність Шполянського ВП ГУНП в Черкаській області щодо невнесення відомостей до ЄРДР, в якій просить зобов`язати відповідну службову особу Шполянського відділу поліції ГУНП в Черкаській області, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування за ознаками злочинів передбачених ст.ст. 191, 358, 366, 400-1 ККУ відносно директора товариства з обмеженою відповідальністю «Сільгосптехніка» код 32577471, ОСОБА_4 , юридична адреса: м. Шпола, Черкаської області, вул. Лебединська буд.144, та надати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В обґрунтування скарги зазначено, що 15.06.2020 до Шполянського ВП ГУНП у Черкаській області ПВКП «Торговий Дім Київська Русь» код 36783440 було подано заяву про кримінальне правопорушення, що зареєстрована в інформаційно-телекомунікаційній системі НП України, відповідно до талону-повідомлення єдиного обліку №2308. В поданій заяві обґрунтовано очевидні ознаки злочинів скоєних директором товариства з обмеженою відповідальністю «СІЛЬГОСПТЕХНІКА" ОСОБА_4 , передбачених нормами ст.ст.191, 358, 366, 400-1 КК України. Директор ТОВ "СІЛЬГОСПТЕХНІКА", код 32577471, ОСОБА_4 , будучи службовою особою, відповідно до Статуту товариства наділений організаційно- розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями (ст.18 ККУ) діючи умисно, вчинив службове підроблення, достовірно розуміючи що підписи в договорі оренди землі та акті приймання передачі б/н, акті визначення меж земельної ділянки підробленні, зазначені документи підписав як керівник та скріпив печаткою товариства (ст.358 ККУ). З метою заволодіння правом користування земельної ділянки, вартість якої на момент вчинення почину складала 61597 грн. (ст.191 ККУ), достовірно розуміючи що зазначенні документи підробленні, дав розпорядження бухгалтерові ОСОБА_5 подати договір оренди на реєстрацію приватному нотаріусу ОСОБА_6 (ст.366 ККУ). При слухані адміністративної справи в Черкаському окружному адміністративному суді, підписав підроблене доручення, яким уповноважив іншу особу на представлення інтересів товариства в суді, достовірно як керівник розуміючи, що дана особа не перебуває в трудових відносинах з товариством, (чим порушив норми ст.358, 400-1 ККУ). Скаржник вважає, що службовими особами Шполянського ВП ГУНП в Черкаській області, не виконані вимоги ст.214 КПК України, оскільки відсутня інформація про внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Скаржник в судове засідання з`явився та підтримав подану скаргу.

Представник Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце розгляду справи був належним чином повідомлений.

Заслухавши учасників та дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

15.06.2020 на адресу Шполянського відділу поліції Смілянського ВП ГУНП у Черкаській області, від керівника Приватного виробничо комерційного підприємства «Торговий Дім Київська Русь» надійшла заява про кримінальне правопорушення, вчинене директором Товариства з обмеженою відповідальністю «Сільгосптехніка», код 32577471, ОСОБА_4 , юридична адреса: вул. Лебединська буд. 144, м.Шпола, Черкаської області (а.с.9-11).

Згідно талону повідомлення Єдиного обліку № 2308 про прийняття і реєстрацію заяви(повідомлення) про кримінальне правопорушення та іншу подію заяву від керівника ПВКП «Торговий Дім Київська Русь» ОСОБА_3 від 15.06.2020 зареєстровано в інформаційно телекомунікаційній системі «Інформаційний портал» Національної поліції України» (журнал єдиного обліку) Шполянське відділення поліції Смілянського відділу ГУНП в Черкаській області за № 2308. В заяві зазначено, що директор ТОВ «Сільгосптехніка» ОСОБА_4 підробив договір оренди. (а.с.8).

Матеріали справи також містять: копію листа Черкаського окружного адміністративного суду від 02.04.2019 № 823/1498/17/1849/19; (а.с.12), копію договору оренди землі від 27.06.2015 (а.с. 13), копію акту визначення меж земельної ділянки (а.с.14), копію Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна (а.с.15), копію ухвали судді Шполянського районного суду Черкаської області від 25.05.2020 (а.с.16-17), копія рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 19.03.2018 (а.с.18-19), копію ухвали Київського апеляційного адміністративного суду (а.с.20), копію постанови Верховного Суду від 16.01.2019 (а.с.21-22), копію договору оренди землі від 05.09.2017 (а.с.23), копію наказу №1 від 15.07.2010 про вступ до виконання обов`язків директора (а.с.24), копію виписки з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців (а.с.25), копію інформаційної довідки від 20.09.2017 (а.с.26), копію довіреності від 24.12.2014 (а.с.27), копію паспорта та коду ОСОБА_7 , (а.с.28 -29), копію паспорта та коду ОСОБА_3 (а.с.30 -31), витяг з договору на надання юридичних послуг (а.с.32), електронний носій формату CD-R (а.с.33).

Згідно ст. 24 КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Відповідно до ст. 216 КПК України, слідчі органів Національної поліції здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, крім тих, які віднесені до підслідності інших органів досудового розслідування.

За змістомч.ч.1,2ст.218КК Українидосудове розслідуванняздійснюється слідчимтого органудосудового розслідування,під юрисдикцієюякого знаходитьсямісце вчиненнякримінального правопорушення. Якщо слідчому із заяви, повідомлення або інших джерел стало відомо про обставини, які можуть свідчити про кримінальне правопорушення, розслідування якого не віднесене до його компетенції, він проводить розслідування доти, доки прокурор не визначить іншу підслідність.

Згідно ч.ч.1, 4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

При не підтвердженні під час перевірки обставин, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення, відповідно до пунктів першого або другого частини першої статті 284 КПК України приймається постанова про закриття кримінального провадження.

Згідно ч.1 ст. 2 КК України підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого цим Кодексом.

Відповідно до п. 4 розділу ІІ Порядку ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події затвердженого Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 08.02.2019 № 100, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.03.2019 за № 223/33194, якщо заява (повідомлення) надійшла до органу (підрозділу) поліції під час особистого звернення заявника одночасно з її (його) реєстрацією в ІТС ІПНП або журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події (далі - журнал ЄО) (додаток 4), уповноважена службова особа оформлює та видає заявникові талон-повідомлення ЄО про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення та іншу подію (додаток 5). Згідно п.11 розділу ІІ даного Порядку, поліцейський органу (підрозділу) поліції, якому доручено розгляд заяви або повідомлення про іншу подію та прийняття відповідного рішення в межах Закону України «Про звернення громадян» або Кодексу України про адміністративні правопорушення,у разівстановлення вматеріалах відомостей,що вказуютьна вчиненнякримінального правопорушення,невідкладно рапортомдоповідає проце керівниковіоргану (підрозділу)поліції абоособі,яка виконуєйого обов`язки. Керівник органу (підрозділу) поліції або особа, яка виконує його обов`язки, доручає уповноваженій службовій особі невідкладно зареєструвати рапорт працівника поліції в ІТС ІПНП (журналі ЄО) та не пізніше 24 годин з моменту реєстрації надіслати зазначені матеріали до органу досудового розслідування органу (підрозділу) поліції для внесення відповідних відомостей до ЄРДР.

Згідно п.4 розділу ІІІ даного Порядку заяви або повідомлення про кримінальні правопорушення, що надійшли до чергової служби головних управлінь Національної поліції та їх територіальних (відокремлених) підрозділів (управлінь, відділів, відділень) поліції, уповноважена службова особа після їх реєстрації в ІТС ІПНП (журналі ЄО) невідкладно, але не пізніше 24 годин з моменту реєстрації передає до органу досудового розслідування для внесення відповідних відомостей до ЄРДР та інформує про це керівника головного управління Національної поліції чи його територіального (відокремленого) підрозділу (управління, відділу, відділення) поліції або особу, яка виконує його обов`язки.

За змістом п.2 розділу ІІ Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань затвердженого наказом Генеральної прокуратури України 06.04.2016 №139, зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 05.05.2016 за № 680/28810, відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела, повинні відповідати вимогам пункту 4 частини п`ятої статті 214 КПК України, зокрема мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

В абзаці другому п.2 висновків узагальнення Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування», від 12.01.2017 року №9-49/0/4-17, зазначено, якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК.

Скаржником,керівником ПВКП«Торговий ДімКиївська Русь»код 36783440 ОСОБА_3 15.06.2020було поданозаяву №15/06 про кримінальне правопорушення, що зареєстрована в інформаційно-телекомунікаційній системі НП України, відповідно до талону-повідомлення єдиного обліку №2308. В поданій заяві зазначено, що директором Товариства з обмеженою відповідальністю СІЛЬГОСПТЕХНІКА" Код 32577471, ОСОБА_4 , скоєно кримінальні правопорушення передбачені нормами ст.ст.191, 358, 366, 400-1 КК України.

Не зважаючи на цю заяву, працівниками поліції не були внесені відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, та не надано заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що є порушенням ст. 214 КПК України та п.п.11 розділу ІІ п.4 розділу ІІІ Порядку ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події затвердженого Наказом Міністерства Внутрішніх справ України, від 08.02.2019 №100, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.03.2019 за № 223/33194.

Згідно п.1.ч.1 ст.303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення слідчого про бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

За вимогами ч.1 ст. 304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Відповідно до норм ч.ч.2, 3 ст. 306 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування розглядаються не пізніше сімдесяти двох годин з моменту надходження відповідної скарги, крім скарг на рішення про закриття кримінального провадження, які розглядаються не пізніше п`яти днів з моменту надходження скарги. Розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Згідно ст.307КПК України,за результатамирозгляду скаргна рішення,дії чибездіяльність слідчогочи прокурорапостановляється ухвалазгідно зправилами цьогоКодексу.Ухвала слідчогосудді зарезультатами розглядускарги нарішення,дії чибездіяльність підчас досудовогорозслідування можебути про:скасування рішенняслідчого чипрокурора; скасуванняповідомлення пропідозру; зобов`язанняприпинити дію; зобов`язаннявчинити певнудію; відмову у задоволенні скарги. Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дію чи бездіяльність слідчого чи прокурора не може бути оскаржена, окрім ухвали про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження, скарги на відмову слідчого, прокурора в задоволенні клопотання про закриття кримінального провадження з підстав, визначених пунктом 9-1 частини першої статті 284 цього Кодексу, про скасування повідомлення про підозру та відмову у задоволенні скарги на повідомлення про підозру.

За змістом частини першої ст.214 КПК України передбачено, що бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР впродовж 24 години після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Системний аналіз положень статей 214, 303 КПК України, свідчить про те, що предметом судового контролю слідчого судді може бути бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні.

В зв`язку з цим, невнесення працівниками Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви від 15.06.2020 від керівника ПВКП «Торговий Дім Київська Русь» суперечить вимогам ст.214 КПК України та порушує права заявника.

Згідно ст.13 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

Враховуючи наведене вище, слідчий суддя прийшов до висновку, що уповноваженою особою органу досудового розслідування Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області не здійснено процесуальних дій, які він повинен вчинити у визначений КПК України строк, а відтак скарга щодо зобов`язання відповідної службової особи Шполянського ВП ГУНП в Черкаській області внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань підлягає задоволенню.

Що стосується вимог скарги в частині зобов`язання розпочати досудове розслідування за ознаками злочинів передбачених ст.ст.191, 358, 366, 400-1 КК України, слідчий суддя вважає їх такими, що не ґрунтуються на процесуальному законі.

Згідно п.17 ч.1 ст. 3 КПК України слідчий - службова особа органу Національної поліції, органу безпеки, органу, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства, органу Державного бюро розслідувань, Головного підрозділу детективів, підрозділу детективів, відділу детективів, підрозділу внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України, уповноважена в межах компетенції, передбаченої цим Кодексом, здійснювати досудове розслідування кримінальних правопорушень;

За змістом п.1 ч.2 ст. 40 КПК України слідчий уповноважений починати досудове розслідування за наявності підстав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до п.5 ч.5 ст. 214 КПК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність.

Згідно п.2 розділу ІV Положення про органи досудового розслідування Національної поліції України затвердженого Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 06.07.2017 №570, зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 27.07.2017, під час досудового розслідування слідчий самостійно приймає процесуальні рішення, крім випадків, коли законом передбачено винесення рішення слідчого судді, суду або згода прокурора чи погодження керівника органу досудового розслідування або якщо рішення про його проведення приймає виключно прокурор, і є відповідальним за законне та своєчасне виконання цих рішень.

Відповідно до п.п.8 п. 4 розділу V даного Положення, начальник слідчого відділу територіального (відокремленого) підрозділу Національної поліції України, крім повноважень, передбачених КПК України: розглядає заяви і повідомлення про кримінальні правопорушення, що надходять до територіального (відокремленого) органу поліції, а також інші матеріали про кримінальні правопорушення, виявлені поліцією, і забезпечує невідкладне, але не пізніше 24 годин після надходження, внесення слідчими відповідних відомостей до ЄРДР та повідомлення прокурора про початок досудового розслідування; при внесенні слідчими відомостей до ЄРДР контролює правильність попередньої правової кваліфікації вчинених протиправних дій, а також об`єктивність та своєчасність внесення слідчими відомостей до ЄРДР про рух кримінальних проваджень.

Отже з аналізу чинного законодавства випливає, що до повноважень слідчого судді не належить встановлення ознак складу злочину при зобов`язанні внести відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Визначення кваліфікації діяння, щодо якого здійснюється досудове розслідування, є обов`язком слідчого, прокурора, детектива. Тому в цій частині вимог скарги слід відмовити.

Вимога заявника про зобов`язання службової особи Шполянського ВП ГУНП в Черкаській області розпочати досудове розслідування не підлягає окремому розгляду.

Згідно п.5 ч.1 ст.3 КПК України досудове розслідування - стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

За змістом ч.2 ст. 214 КПК України досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Офісом Генерального прокурора за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, Державним бюро розслідувань, органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства.

Отже зобов`язання внести відомості до ЄРДР автоматично розпочинає стадію кримінального провадження, а тому окремого зобов`язання щодо цього приводу не може бути, тому в цій частині скарги також слід відмовити.

Згідно п. 1-1 ч.2 ст. 60 КПК України заявник має право отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до п.5 Глави 4 Розділу І Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань затвердженого наказом Генеральної прокуратури України 06.04.2016 №139, зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 05.05.2016 за №680/28810, надання витягу з Реєстру на всіх стадіях кримінального провадження, а також копії інформації, яка міститься у Реєстрі, у конкретному кримінальному провадженні до закінчення досудового розслідування здійснюється Реєстраторами, уповноваженими на здійснення досудового розслідування та нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва у ньому. Тому вимога про надання витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань підлягає до задоволення.

Враховуючи викладене, керуючись, ст.ст. 3, 24, 60, 214, 216, 218, 284, 303 - 307, 309, 532 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Скаргу задовольнити частково.

Зобов`язати службових осіб Шполянського відділення поліції Смілянського відділу поліції ГУНП в Черкаській області, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості згідно заяви керівника Приватного виробничо комерційного підприємства «Торговий Дім Київська Русь» ОСОБА_3 від 15.06.2020р №15/06 про кримінальне правопорушення з кваліфікацією дій відповідно до КК України та надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення25.06.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90044513
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —710/665/20

Ухвала від 25.06.2020

Кримінальне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 25.06.2020

Кримінальне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 23.06.2020

Кримінальне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні