Рішення
від 25.06.2020 по справі 526/873/20
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/873/20

Провадження № 2-о/526/38/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 червня 2020 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді Заколодяжної О.А.,

при секретарі Дроботі Л.М.,

розглянувши в судовому засіданні в м. Гадяч цивільну справу №526/873/20 за поданням органу опіки і піклування Рашівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області, заінтересована особа: Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат Департаменту соціального захисту населення Полтавської державної адміністрації Полтавської області про встановлення опіки над недієздатним ОСОБА_1 ,

встановив:

До суду з поданням звернувся орган опіки і піклування Рашівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області, заінтересована особа: Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат Департаменту соціального захисту населення Полтавської державної адміністрації Полтавської області про встановлення опіки над недієздатним ОСОБА_1 , вказуючи, що рішенням Зіньківського районного суду Полтавської області від 07.05.2019 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнано недієздатним та призначено над ним опікуном Зіньківський дитячий будинок-інтернат імені О.С. Синяговського в особі директора . Рішенням Зіньківського районного суду Полтавської області від 16.04.2020 року звільнено директора Зіньківського дитячого будинку -інтернат імені О.С. Синяговського від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_1 .. На підставі путівки Департаменту соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації № 239 від 25.11.2019 року, ОСОБА_1 був направлений до Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату на постійне місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 та наказом №300/1 від 29.10.2019 року зарахований на повне державне утримання. Оскільки опіка призначається за постійним місцем перебування недієздатної особи в закладах соціального захисту населення, орган опіки та піклування Рашівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області просив суд встановити опіку над недієздатним ОСОБА_1 та призначити над ним опікуном Рашівський психоневрологічний будинок - інтернат в особі директора Гузія Сергія Миколайовича.

В судове засідання представник органу опіки та піклування Рашівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області до суду не з`явився, надали суду письмове клопотання, в якому просили задовольнити вказане подання про встановлення опіки над недієздатним ОСОБА_1 , справу розглянути без участі їх представника.

Представник заінтересованої особи: Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату до суду не з`явився, надали письмову заяву, в якій не заперечували щодо задоволення подання органу опіки та піклування Рашівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області , просили справу розглянути без участі їх представника.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Жуки Глобинського району Полтавської області.

Згідно рішення Зіньківського районного суду Полтавської області від 07.05.2019 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним та опікуном над ним призначено Зіньківський дитячий будинок-інтернат імені О.С. Синяговського в особі директора.

Рішенням Зіньківського районного суду Полтавської області від 16.04.2020 року звільнено директора Зіньківського дитячого будинку -інтернату імені О ОСОБА_2 . Синяговського від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_1 ..

На підставі путівки Департаменту соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації №239 від 25.11.2019 року, ОСОБА_1 був направлений до Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату на постійне місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно наказу №300/1 від 29.10.2019 року, ОСОБА_1 , який прибув на постійне місце проживання до Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату, зарахований на всі види державного утримання та поставлений на харчування.

Директором Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату є ОСОБА_3 , що підтверджується наказом Департаменту соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації № 99-ОС від 12.10.2017 року.

З матеріалів, доданих до подання, вбачається, що директор психоневрологічного будинку-інтернату ОСОБА_3 має можливість виконувати обов`язки опікуна.

Згідно ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ч.1ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ст. 66 ЦК України, якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

Згідно п. 3.6 Правил опіки та піклування , якщо особам, які потребують опіки (піклування) і влаштовані у відповідні лікувальні установи чи установи соціального захисту населення, опікуни (піклувальники) не призначені, то виконання обов`язків опікунів і піклувальників від імені держави здійснюють ці установи в особі їх керівників.

Враховуючи, що недієздатний ОСОБА_1 прибув на постійне місце проживання до Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату, опіки над ним не встановлено, тому суд вважає, що над недієздатним ОСОБА_1 необхідно встановити опіку та призначити Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат опікуном над недієздатним ОСОБА_1 в особі його директора.

Керуючись ст.ст.60, 66 ЦК України, ст.ст.12, 81, 89, ч.2 ст. 247, ст.ст. 259, 263-264, 273 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Подання органу опіки і піклування Рашівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області - задовольнити.

Встановити опіку над недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити опікуном над недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків : НОМЕР_1 , Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат в особі його директора ОСОБА_4 Сергія ОСОБА_5 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду через Гадяцький районний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення .

Вказаний у рішенні строк щодо його оскарження продовжується на строк дії карантину встановленого Кабінетом Міністрів України, з врахуванням приписів Закону України №540-IX від 30 березня 2020 року Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019) .

Сторони.

Заявник: Орган опіки та піклування Рашівської сільської ради Гадяцького району Полтавської області, розташований за адресою: с. Рашівка, вул. Миру,50 Гадяцького району Полтавської області, Код ЄДРПОУ 21051243.

Заінтересована особа: Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат Департаменту соціального захисту населення Полтавської державної адміністрації Полтавської області , юридична адреса: с. Рашівка, вул. Миру,30 Гадяцького району Полтавської області, Код ЄДРПОУ 03189216.

Повне судове рішення складено 25 червня 2020 року.

Головуюча: О. А. Заколодяжна

Дата ухвалення рішення25.06.2020
Оприлюднено26.06.2020
Номер документу90054970
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опіки над недієздатним ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —526/873/20

Рішення від 25.06.2020

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Заколодяжна О. А.

Ухвала від 01.06.2020

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Заколодяжна О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні