Рішення
від 23.03.2009 по справі 51/97
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 51/97 23.03.09

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Будівельно-комерційна фір ма

«Граніт»

до Комунально го підприємства «Київське мі ське бюро технічної інвентар изації

та реєстрації права власності на об' єкти нерухо мого майна»

третя особа, яка не заявля є самостійних вимог на предм ет спору на стороні позивача :

Комунальне підприємство "Житлоінвестб уд - УКБ" Головного управління

житлового забе зпечення виконавчого органу Київської міської ради

(Київської місь кої державної адміністрації ) (третя особа 1)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні відповіда ча: Головне управління ком унальної власності міста Киє ва (третя особа 2)

про визнання права власності на об' єкт незаве ршеного будівництва та зобов ' язання зареєструвати прав о власності

Суддя Пригунова А.Б.

Представники сторін:

від позивача: Дахновськи й С.М., Рогач В.К.

від відповідача: не з' явил ись

від третьої особи 1: Правил о Т.О.

від третьої особи 2: не з' яв ились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Господарського суду міста Ки єва з вимогою визнати за ним п раво власності на об' єкт не завершеного будівництва - н езавершений будівництвом не житловий будинок «Блок обслу говування на ділянці № 24 з під земним паркінгом у 3-ому мікро районі житлового масиву Позн яки Дарницького району міста Києва», будівництво якого зд ійснюється відповідно до зат вердженої та виданої в устан овленому чинним в Україні за конодавством порядку проект но-кошторисної та дозвільної документації та зобов' язат и Комунальне підприємст во «Київське міське бюро тех нічної інвентаризації та реє страції права власності на о б' єкти нерухомого майна»за реєструвати право власності за позивачем на вказаний вищ е об' єкт незавершеного буді вництва. Позовні вимоги обґр унтовані відмовою Комунальн ого підприємства «Київське міське бюро технічної інвен таризації та реєстрації прав а власності на об' єкти неру хомого майна»зареєструвати право власності на зазначен ий вище об' єкт незавершеног о будівництва.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 13.01.09 р. поруше но провадження у даній справ і, призначено її до розгляду у судовому засіданні на 02.02.09р. за участю представників сторін , яких зобов' язано надати су ду певні документи, залучено до участі у розгляді справи т ретьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору, на стороні позивача Комунальне підприємство "Ж итлоінвестбуд - УКБ" Головног о управління житлового забез печення виконавчого органу К иївської міської ради.

У процесі провадження у спр аві позивач уточнив свої поз овні вимоги, відповідно до як их просить суд визнати за ним право власності на об' єкт н езавершеного будівництва - незавершений будівництвом н ежитловий будинок «Блок обсл уговування на ділянці № 24 з пі дземним паркінгом у 3-ому мікр орайоні житлового масиву Поз няки Дарницького району міст а Києва», будівництво якого з дійснюється відповідно до за твердженої та виданої в уста новленому чинним в Україні з аконодавством порядку проек тно-кошторисної та дозвільно ї документації, за поштовою а дресою, яка буде присвоєна ць ому об' єкту рішенням відпов ідного уповноваженого на це органу відповідно до чинного в Україні законодавства та з обов' язати Комунальне підприємство «Київське міс ьке бюро технічної інвентари зації та реєстрації права вл асності на об' єкти нерухомо го майна» зареєструвати за п озивачем право власності (пр овести державну реєстрацію п рава власності) на вказаний в ище об' єкт незавершеного бу дівництва, за поштовою адрес ою, яка буде присвоєна цьому о б' єкту рішенням відповідно го уповноваженого на це орга ну відповідно до чинного в Ук раїні законодавства.

Представник відповідача п роти позову заперечив, про що надав відзив на позов, в якому зазначив, що відповідач не по рушував прав і охоронюваних законом інтересів позивача т а правомірно відмовив у пров еденні державної реєстрації .

Представник третьої особи надав суду письмові пояснен ня по суті спору, де зазначає, що позивач є власником майно вих прав на зазначений вище о б' єкт незавершеного будівн ицтва.

Ухвалою Господарського су ду міста Києва від 02.03.09 р. залуче но до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самост ійних вимог на предмет спору , на стороні відповідача - Го ловне управління комунально ї власності міста Києва.

Розгляд справи переносивс я через неявку у судове засід ання повноважного представн ика відповідача, невиконання ним вимог суду, необхідність витребування нових доказів у справі.

У судовому засіданні 23.03.09 р. п редставник позивача підтрим ав заявлені позовні вимоги.

Представники відповідача та третьої особи 2 на виклик су ду не з' явились, причини нея вки суду не повідомили.

Представник третьої особи 1 підтримав свою правову пози цію.

Відповідно до статті 85 Госп одарського процесуального к одексу України у судовому за сіданні 23.03.09 р. за згодою предст авників позивача та третьої особи 1 судом оголошено вступ ну та резолютивну частини рі шення.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача та третьо ї особи, Господарський суд мі ста Києва, -

В С Т А Н О В И В:

15.12.2005 р. між Товарист вом з обмеженою відповідальн істю «Будівельно-комерційна фірма «Граніт»та Комуналь ним підприємством «Житлоі нвестбуд-УКБ» Головного упра вління житлового забезпечен ня виконавчого органу Київсь кої міської ради (Київської м іської державної адміністра ції) укладено інвестиційно-п ідрядний договір № 1/238/1, за умов ами якого позивач виступив Г енеральним підрядником-інве стором будівництва об' єкта «Блок обслуговування на діл янці № 24 з підземним паркінгом у 3-му мікрорайоні житлового м асиву Позняки Дарницького ра йону міста Києва».

Пунктом 1.1. договору пе редбачено, що фінансування п о будівництва зазначеного об ' єкту здійснюється за рахун ок 100% власних прямих інвестиц ій позивача.

Згідно з п. 1.3. договору вартість об' єкту орієнтовн о складає 10 014 650, 00 грн.

При цьому, п. 2.1. сторони вста новили, що будівництво об' є кту починається в ІІ квартал і 2006 р. та закінчується у ІV квар талі 2008 р.

Однак, як зазначає позивач, у зв' язку з негативними про цесами в економіці країни, за вершення будівництва об' єк ту у передбачений договором строк не вбачається можливим .

Листом № 8-1/42-3161 від 13.11.2008 р. позива ч звернувся до Комунального підприємства «Київське місь ке бюро технічної інвентариз ації та реєстрації права вла сності на об' єкти нерухомог о майна»щодо проведення техн ічної інвентаризації об' єк ту незавершеного будівництв а і визначення стану його гот овності, а також щодо реєстра ції права власності на зазна чений об' єкт.

Листом № 51501 від 10.2.2008 р. Комуна льне підприємство «Київсь ке міське бюро технічної інв ентаризації та реєстрації пр ава власності на об' єкти не рухомого майна»поінформува ло позивача про відмову у зад оволенні його заяви та відмо ву у реєстрації права власно сті на незавершений будівниц твом об' єкт з тих підстав, що позивачем не надано акт про п рийняття об' єкту в експлуат ацію, правовстановлюючого до кумента, на підставі якого пр оводиться реєстрація права в ласності та документу відпов ідної державної адміністрац ії про присвоєння поштової а дреси.

З таких обставин, позивач пр осить в судовому порядку виз нати за ним право власності н а об' єкт незавершеного буді вництва - незавершений буді вництвом нежитловий будинок «Блок обслуговування на діл янці № 24 з підземним паркінгом у 3-ому мікрорайоні житлового масиву Позняки Дарницького району міста Києва».

Оцінюючи подані учасникам и судового процесу докази за своїм внутрішнім переконанн ям, що ґрунтуються на всебічн ому, повному і об' єктивному розгляді в судовому засідан ні всіх обставин справи в їх с укупності, суд вважає, що вимо ги позивача не підлягають за доволенню з наступних підста в.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 Цивіл ьного кодексу України правом власності є право особи на рі ч (майно), яке вона здійснює ві дповідно до закону за своєю в олею, незалежно від волі інши х осіб.

Відповідно до ст. 392 Цивільн ого кодексу України власник майна може пред'явити позов п ро визнання його права власн ості, якщо це право оспорюєть ся, або не визнається іншою ос обою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує йо го право власності.

З наведених позивачем дово дів випливає, що відповідач о спорює право власності Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Будівельно-комерцій на фірма «Граніт» на об' єкт незавершеного будівництва - незавершений будівництвом н ежитловий будинок «Блок обсл уговування на ділянці № 24 з пі дземним паркінгом у 3-ому мікр орайоні житлового масиву Поз няки Дарницького району міст а Києва».

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 331 Цив ільного кодексу України прав о власності на нову річ, яка ви готовлена (створена) особою, н абувається нею, якщо інше не в становлено договором або зак оном. Особа, яка виготовила (ст ворила) річ зі своїх матеріал ів на підставі договору, є вла сником цієї речі.

Право власності на новоств орене нерухоме майно (житлов і будинки, будівлі, споруди то що) виникає з моменту заверше ння будівництва (створення м айна).

Якщо договором або законо м передбачено прийняття неру хомого майна до експлуатації , право власності виникає з мо менту його прийняття до експ луатації. Якщо право власнос ті на нерухоме майно, відпові дно до закону підлягає держа вній реєстрації, право власн ості виникає з моменту держа вної реєстрації.

До завершення будівництва (створення майна) особа вважа ється власником матеріалів, обладнання тощо, які були вик ористані в процесі цього буд івництва (створення майна).

У разі необхідності особа, з азначена в абзаці першому ці єї частини, може укласти дого вір щодо об'єкта незавершено го будівництва, право власно сті на який реєструється орг аном, що здійснює державну ре єстрацію прав на нерухоме ма йно на підставі документів, щ о підтверджують право власно сті або користування земельн ою ділянкою для створення об 'єкта нерухомого майна, проек тно-кошторисної документаці ї, а також документів, що містя ть опис об'єкта незавершеног о будівництва.

З наведених норм вбачаєтьс я, що право власності на нерух оме майно виникає з моменту п рийняття його в експлуатацію та здійснення його державно ї реєстрації.

Умовами інвестиційно-під рядного договору № 1/238/1, передб ачено 100-відсоткове фінансува ння позивачем будівництва об ' єкту «Блок обслуговування на ділянці № 24 з підземним пар кінгом у 3-му мікрорайоні житл ового масиву Позняки Дарниць кого району міста Києва».

Відповідно до пп. 3.1.9. п. 3.1. дого вору після підписання акту Д ержавної комісії Комуналь не підприємство «Житлоінв естбуд-УКБ» зобов' язане пер едати позивачу по акту прийо му-передачі нежитлові приміщ ення, які належать йому, а тако ж інші необхідні документи д ля подальшого оформлення на них права власності.

Таким чином, з наведеного вб ачається, що після завершенн я будівництва зазначеного об ' єкту позивач набуває права власності на нього.

Разом з тим, суд відзначає, щ о цим же пп. 3.1.9. п. 3.1. договору пер едбачено передачу позивачу н ежитлових приміщень після пі дписання акту Державної комі сії, тобто після здачі об' єк ту будівництва в експлуатаці ю.

Відповідно до ч. 3 ст. 17 «Про де ржавну реєстрацію речових пр ав на нерухоме майно та їх обт яжень»державній реєстрації підлягають заявлені речові права на нерухоме майно за на явності документів, що підтв ерджують вчинення правочині в щодо таких об'єктів, посвідч ених відповідно до закону, аб о свідчать про наявність інш их, передбачених законом під став.

Статтею 19 Закону України «П ро державну реєстрацію речов их прав на нерухоме майно та ї х обтяжень»передбачено як од ну з підстав для проведення д ержавної реєстрації речовог о права на нерухоме майно акт и прийому нерухомого майна д о експлуатації.

Порядок державної реєстра ції прав власності на нерухо ме майно регулюється Законом України «Про державну реєст рацію речових прав на нерухо ме майно та їх обтяжень»та Ти мчасовим положенням про поря док реєстрації прав власност і на нерухоме майно, затвердж еного наказом Міністерства ю стиції України № 7/5 від 07.02.2002 р.

Відповідно до п. 1.6. Тимчасово го положення реєстрації підл ягають права власності тільк и на об'єкти нерухомого майна , будівництво яких закінчено та які прийняті в експлуатац ію у встановленому порядку, з а наявності матеріалів техні чної інвентаризації, підгото влених тим БТІ, яке проводить реєстрацію права власності на ці об'єкти.

Як встановлено п. 1.4. Тимчасов ого положення державна реєст рація прав власності на неру хоме майно (далі - реєстрація п рав) - це внесення запису до Ре єстру прав власності на неру хоме майно у зв'язку з виникне нням, існуванням або припине нням права власності на неру хоме майно, що здійснюється Б ТІ за місцезнаходженням об'є ктів нерухомого майна на п ідставі правовстановлюваль них документів.

Таким чином, до повноважень Комунального підприємства « Київське міське бюро технічн ої інвентаризації та реєстра ції права власності на об' є кти нерухомого майна»входит ь державна реєстрація речових прав на нерухоме май но; відсутність або наявніст ь речових прав на об' єкт нер ухомого майна відповідачем н е оспорюється.

Відповідно до ст. 32 Господар ського процесуального кодек су України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на п ідставі яких господарський с уд у визначеному законом пор ядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яки х ґрунтуються вимоги і запер ечення сторін, а також інші об ставини, які мають значення д ля правильного вирішення гос подарського спору.

Відповідно до ст. 33 Господа рського процесуального коде ксу України кожна сторона по винна довести ті обставини, н а які вона посилається як на п ідставу своїх вимог і запере чень.

Згідно зі ст. 1 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни підприємства, установи , організації, інші юридичні о соби (у тому числі іноземні), г ромадяни, здійснюють підпри ємницьку діяльність без ство рення юридичної особи, і в уст ановленому порядку набули с татусу суб' єкта підприємни цької діяльності (далі - під приємства та організації), ма ють право звертатися до госп одарського суду згідно з вст ановленою підвідомчістю гос подарських справ за захистом своїх порушених або оспорюв аних прав і охоронюваних зак оном інтересів, а також для вж иття передбачених цим Кодекс ом заходів, спрямованих на за побігання правопорушенням.

З урахуванням вищенаведен ого, суд дійшов висновку, що ві дповідач ніяким чином не пор ушив права та законні інтере си позивача, а відтак - у суду відсутні підстави для задов олення позову.

Інших обґрунтувань своїх вимог ніж ті, що наведено у по зовній заяві, позивачем суду не надано.

Відповідно до ст. 49 Господа рського кодексу України при відмові у позові витрати по с платі держмита та витрати на інформаційно-технічне забез печення судового процесу пок ладаються на позивача.

Враховуючи вищевикладен е та керуючись ст.ст. 32, 33, 43, 44, 49, 82-85 Г осподарського процесуально го кодексу України, Господар ський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову відмовити.

Рішення набирає зако нної сили після закінчення д есятиденного строку з дня йо го підписання, оформленого в ідповідно до вимог ст. 84 Госпо дарського процесуального ко дексу України та може бути ос каржене в порядку, передбаче ному чинним законодавством У країни.

Суддя Пригунова А.Б.

Дата підписання 30.04.2009 р.

Дата ухвалення рішення23.03.2009
Оприлюднено06.12.2010
Номер документу9005600
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —51/97

Ухвала від 21.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Ухвала від 24.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Постанова від 22.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Ухвала від 08.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Ухвала від 16.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Мирошниченко C.B.

Рішення від 25.05.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

Постанова від 01.04.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тищенко О.В.

Постанова від 09.11.2010

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Баранець О.М.

Постанова від 09.11.2010

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Баранець О.М.

Рішення від 23.03.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пригунова А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні