Ухвала
від 22.06.2020 по справі 405/3576/20
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/3576/20

1-кс/405/1785/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2020 року м. Кропивницький

слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання керівника ПрАТ «Кіровоградрибгосп» ОСОБА_3 про скасування арешту майна,

В С Т А Н О В И В :

керівника ПрАТ «Кіровоградрибгосп» ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, в якому просить скасувати арешт накладений постановою слідчого в ОВС СУ УМВС України в Кіровоградській області ОСОБА_4 від 09.06.2008 року на нерухоме майно ВАТ «Кіровоградрибгосп» код ЄДРПОУ 00476694, юридична адреса 27620, Кіровоградська область, Кропивницький район, село Аджамка, вул. Радянська, 64. На обгрунтування клопотання зазначив, що у провадженні СУ ГУНП в Кіровоградській області перебували матеріали кримінального провадження № 12016120000000028 від 15.03.2016 року. 09.06.2008 року слідчим УМВС України в Кіровоградській області винесено постанову про заборону відчуження нерухомого майна ВАТ «Кіровоградрибгосп», яке перейменовано в ПрАТ «Кіровоградрибгосп», що була внесена до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяження. Постановою слідчого СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_5 від 05.12.2016 року кримінальне провадження № 12016120000000028 від 15.03.2016 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 190, ч.2 ст. 364, ч.2 ст. 366 КК України закрито на підставі п.2 ч. 1 ст. 284 КПК України, у зв`язку із відсутністю в діянні складу кримінальних правопорушень.

Представник ПрАТ «Кіровоградрибгосп»в судове засідання не з`явився, звернувся з клопотанням про розгляд справи без його участі, у зв`язку із обмеженнями у пересуваннях, запровадженими в силу карантину.

Слідчий в судове засідання не з`явився, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, про причини неявки суд не сповістив.

Слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд справи за відсутності учасників.

Статтею 22 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених КПК України ( ч. 1 ст. 26 КПК України).

Враховуючи принцип диспозитивності кримінального судочинства слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд справи за відсутності учасників процесу, на підставі наявних матеріалів клопотання.

Під час розгляду клопотання встановлено, що постановою слідчого в ОВС СУ УМВС України в Кіровоградській області ОСОБА_4 винесено постанову про заборону відчуження нерухомого майна ВАТ «Кіровоградрибгосп» код ЄДРПОУ 00476694, юридична адреса 27620, Кіровоградська область, Кіровоградський район, село Аджамка, вул. Радянська, 64

Постановою слідчого СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_5 від 05.12.2016 року кримінальне провадження № 12016120000000028 від 15.03.2016 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 190, ч.2 ст. 364, ч.2 ст. 366 КК України закрито на підставі п.2 ч. 1 ст. 284 КПК України, у зв`язку із відсутністю в діянні складу кримінальних правопорушень.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації в підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації в юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно дост. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Так, статтями7,16 КПК Українивстановлено, що загальною засадою кримінального провадження є недоторканість права власності. позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідност. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Ісмаїлов проти Росії» від 06.11.2008 р., де вказувалося на порушення ст. 1 Першого протоколу доКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в якому зазначено, що кожна фізична та юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше, як в інтересах суспільства на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права».

Між тим,статтею 28 КПК Українипередбачено, що під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Критерії для визначення розумності строків кримінального провадження визначені ч. 3ст. 28 КПК України, однак він має бути об`єктивно необхідним для прийняття процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

Відповідно до усталеної практики Європейського суду з прав людини, продовження заходів забезпечення кримінального провадження, як упродовж досудового розслідування так і судового розгляду, ґрунтується на презумпції, що з перебігом ефективного розслідування справи та її судового розгляду зменшуються ризики, які стали підставою для застосування заходу забезпечення кримінального провадження, відповідно зі спливом певного часу орган досудового розслідування має навести додаткові доводи в обґрунтування наявних ризиків, що залишаються та їх аналіз, як підстави для подальшого втручання у права особи в тому числі щодо позбавлення або обмеження права власності.

Окрім того, Європейський суд з прав людини через призму своїх рішень неодноразово акцентував увагу на тому, що володіння майном повинно бути законним (див. рішення у справі «Іатрідіс проти Греції» [ВП], заява № 31107/96, п. 58, ECHR 1999-II). Вимога щодо законності у розумінні Конвенції вимагає дотримання відповідних положень національного законодавства та відповідності принципові верховенства права, що включає свободу від свавілля (див. рішення у справі «Антріш проти Франції», від 22.09.1994, Series А № 296-А, п. 42, та «Кушоглу проти Болгарії», заява № 48191/99, пп. 49 - 62, від 10.05.2007 р.). Будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечити «справедливий баланс» між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи. Необхідність досягнення такого балансу відображена в цілому в структурі статті 1 Першого протоколу. Необхідного балансу не вдасться досягти, якщо на відповідну особу буде покладено індивідуальний та надмірний тягар (див., серед інших джерел, рішення від 23.09.1982 у справі «Спорронг та Льонрот проти Швеції», пп. 69 і 73, Series A № 52). Іншими словами, має існувати обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, яку прагнуть досягти (див., наприклад, рішення від 21.02.1986 у справі «Джеймс та інші проти Сполученого Королівства», n. 50, Series A № 98).

При цьомуслідчим суддеювідзначається,що обставинивикладені вклопотанні проскасування арештузнайшли своєпідтвердження підчас йогорозгляду,кримінальне провадженняв рамкахякого накладеноарешт,на моментрозгляду клопотаннязакрито напідставі п.2ч.1ст.284КПК України, а тому підстави накладення арешту на майно відпали, а відтак клопотання керівника ПрАТ«Кіровоградрибгосп» ОСОБА_3 підлягає задоволенню.

Враховуючи вищевикладене, клопотання ОСОБА_6 про скасування арешту майна задовольнити.

Керуючись ст.ст.174, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

клопотання керівника ПрАТ «Кіровоградрибгосп» ОСОБА_3 про скасування арешту майна задовольнити.

Скасувати заборону на відчуження нерухомого майна ВАТ «Кіровоградрибгосп» (ПрАТ «Кіровоградрибгосп») код ЄДРПОУ 00476694, юридична адреса 27620, Кіровоградська область, Кіровоградський (Кропивницький) район, село Аджамка, вул. Радянська, 64, накладену постановою слідчого в ОВС СУ УМВС України в Кіровоградській області від 09.06.2008 року у кримінальному провадженні № 12016120000000028 від 15.03.2016 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Ленінського районного суду

м. Кіровограда ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення22.06.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90061104
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —405/3576/20

Ухвала від 22.06.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Безсмолий Є. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні