Ухвала
від 25.06.2020 по справі 619/360/20
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №619/360/20

провадження №2/619/478/20

УХВАЛА

25 червня 2020 року м. Дергачі

Дергачівський районний суд Харківської області

у складі: головуючого судді - Кононихіної Н.Ю.

за участю секретаря

судового засідання - Мєщан І.О.

розглянув у підготовчому засіданні в м. Дергачі

цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення грошової компенсації замість відчуженої без згоди одного з подружжя частки у праві спільної сумісної власності на майно (частку у статутному капіталі господарського товариства), де третіми особами є Товариство з обмеженою відповідальністю Біоплейс , ОСОБА_3 ,

встановив:

До Дергачівського районного суду Харківської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення грошової компенсації замість відчуженої без згоди одного з подружжя частки у праві спільної сумісної власності на майно (частку у статутному капіталі господарського товариства), де третіми особами є Товариство з обмеженою відповідальністю Біоплейс , ОСОБА_3 .

10 червня 2020 року від позивача ОСОБА_1 надійшла заява про закриття провадження по справі у зв`язку з відмовою від позову та повернення з державного бюджету 50 відсотків сплаченого судового збору. Наслідки закриття провадження у справі зрозумілі. Сторона просила розгляд справи провести у її відсутності.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовче засідання не з`явився, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Представник третьої особи товариства з обмеженою відповідальністю Біоплейс в підготовче засідання не з`явився, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Третя особа ОСОБА_3 в підготовче засідання не з`явилась, про час і місце розгляду справи повідомлена належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява про відмову від позову і закриття провадження по справі підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову. В разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, провадження по справі підлягає закриттю, оскільки позивач відмовився від позову, і відмова прийнята судом.

Відповідно до ч. 2 ст. 256 ЦПК України, у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

Враховуючи викладене, та те, що підстав для не прийняття заяви про закриття провадження по справі судом не встановлено, суд дійшов висновку, що провадження у справі підлягає закриттю.

Вирішуючи клопотання в частині повернення судового збору суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. 3 ст. 7 ЗУ Про судовий збір у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Відповідно до ч.1 ст.142 ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Позивачем відповідно до квитанції №1-549К від 14 січня 2020 року сплачено судовий збір в сумі 840, 80 грн.

Враховуючи вищевикладене, оскільки позивач відмовився від позову до початку розгляду справи по суті, суд приходить висновку, що клопотання позивача про повернення з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову підлягає задоволенню.

Згідно ч.2 ст.258 ЦПК України, процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

Керуючись ст.ст. 142, 206, 255, 258 ЦПК України, ЗУ Про судовий збір суд -

постановив:

Прийняти відмову позивача ОСОБА_1 від позову до ОСОБА_2 про стягнення грошової компенсації замість відчуженої без згоди одного з подружжя частки у праві спільної сумісної власності на майно (частку у статутному капіталі господарського товариства), де третіми особами є Товариство з обмеженою відповідальністю Біоплейс , ОСОБА_3 .

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення грошової компенсації замість відчуженої без згоди одного з подружжя частки у праві спільної сумісної власності на майно (частку у статутному капіталі господарського товариства), де третіми особами є Товариство з обмеженою відповідальністю Біоплейс , ОСОБА_3 - закрити.

Роз`яснити сторонам, що у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

Клопотання позивача про повернення з державного бюджету 50 відсотків судового збору сплаченого при поданні позову - задовольнити.

Повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 50 відсотків судового збору, а саме у розмірі 420 грн. 40 коп., сплаченого, відповідно до квитанції №1-549К від 14 січня 2020 року на рахунок № UA428999980313191206000020200, отримувач: УК Дергачівський район 22030101, код отримувача: 37981703, код банку отримувача: 899998, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів до Харківського апеляційного суду через Дергачівський районний суд Харківської області.

Учасник справи, якому ухвалу суду не було вручено у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Н. Ю. Кононихіна

СудДергачівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення25.06.2020
Оприлюднено27.06.2020
Номер документу90062736
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —619/360/20

Ухвала від 25.06.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Кононихіна Н. Ю.

Ухвала від 07.04.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Кононихіна Н. Ю.

Ухвала від 07.04.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Кононихіна Н. Ю.

Ухвала від 27.02.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Кононихіна Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні