Ухвала
від 25.06.2020 по справі 2-н-1519/11
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

6/754/475/20

Справа № 2-н-1519/11

У Х В А Л А

Іменем України

25 червня 2020 року Деснянський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді: Сенюти В.О.

за участю секретаря: Василенко О.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві, заяву Акціонерного товариства Київенерго , Приватного акціонерного товариства ДТЕК Київські електромережі , про заміну сторони її правонаступником в справі за заявою Публічного акціонерного товариства Київенерго в особі структурного відокремленого підрозділу Енергозбут Київенерго про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за спожиту електричну енергію,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Деснянського районного суду м. Києва перебувала цивільна справа за заявою Публічного акціонерного товариства Київенерго в особі структурного відокремленого підрозділу Енергозбут Київенерго про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за спожиту електричну енергію.

Предстваники АТ Київенерго та ПрАТ ДТЕК Київські електромережі подали до суду заяву про заміну сторони її правонаступником. Посилаються на те, що загальними зборами акціонерів ПАТ Київенерго від 13 листопада 2017 року прийнято рішення про реорганізацію АТ Київенерго шляхом виділу з нього ПрАТ ДТЕК Київські електромережі . Згідно із п. 2.3. статуту ПрАТ ДТЕК Київські електромережі є правонаступником ПАТ Київенерго в частині переданих йому майна, прав та обов`язків згідно з розподільчим балансом. Просять суд замінити стягувача з Акціонерної енергопостачальної компанії Київенерго на його правонаступника Приватне акціонерне товариство ДТЕК Київські електромережі .

Учасники судового розгляду в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином, їх неявка розгляду заяви не перешкоджає.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Вказане положення кореспондується із положенням ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , де зазначено, що у разі вибуття однієї зі сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Судом встановлено, що 20.05.2011 року Деснянським районним судом м. Києва видано судовий наказ про стягнення з ОСОБА_1 на користь ПАТ Київенерго в особі структурного відокремленого підрозділу Енергозбут Київенерго : борг за спожиту електричну енергію в сумі 1412,90 грн., 3% річних у розмірі 64,66 грн., індекс інфляції у сумі 247,55 грн., судовий збір у розмірі 25 грн. 50 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи у розмірі 30 грн.

Стаття 55 ЦПК України визначає процесуальний порядок правонаступництва та містить положення, що у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Частинами 1 та 2 ст. 512 ЦК України встановлено, що кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок: 1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги); 2) правонаступництва; 3) виконання обов`язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем); 4) виконання обов`язку боржника третьою особою. Кредитор у зобов`язанні може бути замінений також в інших випадках, встановлених законом.

Отже, чинне законодавство передбачає заміну осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін або вказівку закону (відступлення права вимоги), що є частковим правонаступництвом (сингулярне правонаступництво), оскільки не передбачає переходу всієї сукупності прав та обов`язків до правонаступника (що має місце у випадках припинення юридичної особи та спадкового наступництва у випадку смерті фізичної особи), проте є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

На виконання вимог Закону України Про ринок електричної енергії від 13.04.2017 року № 2019, який набув чинності 11.06.2017 року, Загальними зборами акціонерів ПАТ Київенерго від 13.11.2017 року прийнято рішення про реорганізацію ПАТ Київенерго шляхом виділу з нього ПрАТ ДТЕК Київські електромережі (Код ЄДРПОУ 41946011).

Відповідно до ст. 109 ЦК України виділом є перехід за розподільчим балансом частини майна, прав та обов`язків юридичної особи до однієї або кількох створюваних нових юридичних осіб.

Згідно із п. 2.3. Статуту ПрАТ ДТЕК Київські електромережі є правонаступником ПАТ Київенерго в частині переданих йому майна, прав та обов`язків згідно з розподільчим балансом, а також в частині прав та обов`язків, що визначені частиною 13 розділу XVIII Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про ринок електричної енергії .

Згідно даних Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ПрАТ ДТЕК Київські електромережі є правонаступником ПАТ Київенерго .

Відповідно до Постанови пленуму Верховного суду України від 20.11.2013 року, заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача.

З огляду на наведене, заява АТ Київенерго , ПрАТ ДТЕК Київські електромережі , про заміну сторони її правонаступником в справі за заявою Публічного акціонерного товариства Київенерго в особі структурного відокремленого підрозділу Енергозбут Київенерго про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за спожиту електричну енергію, підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 512 ЦК України, ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , ст.. ст.. 55, 442 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Акціонерного товариства Київенерго , Приватного акціонерного товариства ДТЕК Київські електромережі , про заміну сторони її правонаступником в справі за заявою Публічного акціонерного товариства Київенерго в особі структурного відокремленого підрозділу Енергозбут Київенерго про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за спожиту електричну енергію - задовольнити .

Замінити сторону стягувача по виконанню судового наказу Деснянського районного суду м. Києва від 20.05.2011 року винесеного по цивільній справі № 2н-1519 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Київенерго в особі структурного відокремленого підрозділу Енергозбут Київенерго р/р НОМЕР_1 у ГУ по м. Києву та Київській області ВАТ Ощадбанк МФО 322669, ЄДРПОУ 00131305 борг за спожиту електричну енергію у сумі 1412,90 грн., 3 % річних-64,66 грн., індекс інфляції у сумі - 247,55 грн., судовий збір у розмірі 25 грн. 50 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи у розмірі 30 грн. - з Публічного акціонерного товариства Київенерго в особі структурного відокремленого підрозділу Енергозбут Київенерго на його правонаступника Приватне акціонерне товариство ДТЕК Київські електромережі (код ЄДРПОУ- 41946011, юридична адреса: м. Київ, вул. Новокостянтинівська, 20).

Реквізити для оплати заборгованості на користь стягувача:

1.Основний борг:

- за активну електроенергію (в т.ч. акти порушень ПКЕЕ, двократна вартість перевищення договірної величини споживання та потужності) - на ІВАN № НОМЕР_2 у ТВБВ10026/0104 філії - ГУ по м. Києву та Київській області АТ Ощадбанк , МФО 322669, одержувач - ПрАТ ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ , код ЄДРПОУ 41946011;

2. Штрафні санкції та судові витрати:

- на ІВАN № НОМЕР_3 в АТ ПУМБ , м. Київ, МФО 334851, одержувач - ПрАТ ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ , код ЄДРПОУ 41946011.

Ухвала може бути оскаржена протягом 15 днів з дня її проголошення шляхом подання безпосередньо до Київського апеляційного суду апеляційної скарги. В разі оголошення вступної та резолютивної частини ухвали або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи строк оскарження ухвали обчислюється з дня складання її повного тексту.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу ХІІІ Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Деснянський районний суд міста Києва.

Суддя: В.О.Сенюта

Дата ухвалення рішення25.06.2020
Оприлюднено28.06.2020
Номер документу90067935
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення з ОСОБА_1 заборгованості за спожиту електричну енергію

Судовий реєстр по справі —2-н-1519/11

Ухвала від 25.06.2020

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Сенюта В. О.

Ухвала від 02.07.2019

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Войтенко Т. В.

Ухвала від 25.05.2011

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Судовий наказ від 30.06.2011

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Калитка О. М.

Ухвала від 20.10.2011

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 23.11.2011

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Гринів М. А.

Ухвала від 05.01.2012

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Юхно С. П.

Ухвала від 16.08.2011

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Рішення від 26.09.2011

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

Ухвала від 01.11.2011

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Мінасов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні