Рішення
від 19.06.2020 по справі 589/820/20
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/820/20

Провадження № 2/589/852/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 червня 2020 року Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Литвинко Т.В.

за участю секретаря судового засідання Щерби Я.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Шостка в загальному позовному провадженні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Богданівської сільської ради Шосткинського району про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,-

ВСТАНОВИВ:

12 березня 2020 року позивачі звернулись до суду з позовом до Богданівської сільської ради Шосткинського району про визнання за ними права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом. На обґрунтування позовних вимог позивачі зазначили, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла їх баба ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилась спадщина на належне їй майно у вигляді земельної частики (пай) розміром 8,98 умовних кадастрових гектарах на території Богданівської сільської ради Шосткинського району. За життя ОСОБА_3 заповіту не склала. Спадщину після померлої прийняв її син ОСОБА_4 , який доводився позивачам батьком, однак спадкових прав на вказане майно за життя не оформив. ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4 , після його смерті відкрилась спадщина на належне йому майно, до складу якого увійшла і земельна частка (пай), яку він успадкував від своєї матері ОСОБА_3 . Позивачі, як спадкоємці першої черги спадщину після померлого батька прийняли шляхом подачі заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини, проте у видачі свідоцтва про право на спадщину на вищевказану земельну частку (пай) їм було відмовлено, в зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на вказане майно.

Позивачі в судове засідання не з`явились, надали до суду заяви, в яких просили слухати справу у їх відсутність, позов підтримали в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про час, дату, місце слухання справи повідомлявся належним чином.

Дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 85 років в с. Богданівка померла ОСОБА_3 .

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на належне їй майно.

З інформації Шосткинського відділу Головного управління Держгеокадастру у Сумській області вбачається, що ОСОБА_3 29.05.2006 року було видано свідоцтво серії НОМЕР_1 про право на земельну частку (пай) із земель колишнього КСП Богданівське за межами населених пунктів Богданівської сільської ради Шосткинського району розміром 8,98 в умовних кадастрових гектарах на підставі розпорядження голови Шосткинської районної державної адміністрації №496 від 15.09.2004 року./а.с.15/

Спадкоємцем після померлої ОСОБА_3 був ОСОБА_4 , який згідно свідоцтва про народження був її сином. (а.с.6)

З постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 07.11.2019 року вбачається, що після померлої ОСОБА_3 Шосткинською районною державною нотаріальною конторою заведена спадкова справа 137/2005, спадкоємцем, який прийняв спадщину є син ОСОБА_4 , свідоцтва про право на спадщину не отримував./а.с.13/

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4 .

З листа Шосткинського районної державної нотаріальної контори Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) вбачається, що після померлого ОСОБА_4 , який проживав в с. Богданівка, заведена спадкова справа №215 за 2016 рік. Спадкоємцями за законом є діти - ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , які спадщину прийняли (заяви про прийняття спадщини від 15.07.2016 року), свідоцтва про право на спадщину не видавалось, інші спадкоємці до нотаріальної контори не звертались./а.с.29-31/

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії позивачам відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну частку (пай) в колишньому КСП Богданівське , оскільки спадкоємцями на не надано правовстановлюючого документу, що підтверджує право спадкодавця на вказане майно./а.с.13/

Відповідно ч.1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, які не суперечать закону, в тому числі і в порядку спадкування.

Відповідно до ст.ст.1216,1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до іншої особи (спадкоємця). Спадкування здійснюється за заповітом або законом.

Згідно ч.1 ч.5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом (п. 10 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 № 7 Про судову практику у справах спадкування ).

Отже, з викладеного вбачається, що на момент звернення до суду позивачі правомірно претендують як єдині спадкоємці за законом на визнання за ним права власності на нерухоме майно у порядку спадкування після померлого батька ОСОБА_4 .

Разом з цим, судом встановлено, що в нотаріальному порядку позивачам відмовлено в оформленні спадщини на нерухоме майно у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу, що підтверджує право власності на нерухоме майно.

Тобто, зазначені обставини перешкоджають позивачам належним чином оформити право власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом.

Згідно абзацу 3 пункту 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Якщо нотаріусом обґрунтовано відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, виникає цивільно-правовий спір, що підлягає розглядові у позовному провадженні.

Право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК) та є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку .

Відповідно до положень п.п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

У даному випадку у позивачів відсутній правовстановлюючий документ на ім`я спадкодавця, що свідчить про неможливість отримання ними свідоцтва про право на спадщину в нотаріальному порядку, отже таке їх право має бути захищено в судовому порядку.

На підставі викладеного, проаналізувавши норми чинного законодавства, досліджені докази та встановлені у справі обставини, суд приходить до висновку за необхідне захистити право позивачів шляхом його визнання, оскільки позовні вимоги є обґрунтованими, тому підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 4, 5, 10, 263, 264, 265 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН: НОМЕР_2 ) та ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН: НОМЕР_3 ) право власності на земельну частку (пай) розміром 8,98 умовних кадастрових гектарів в рівних частках, відповідно до сертифікату на земельну частку (пай) серії СМ НОМЕР_4 , виданого ОСОБА_3 розпорядженням голови Шосткинської районної державної адміністрації Сумської області №496 від 15.09.2004 року, зареєстрованого у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), реєстраційний номер 159, в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. Богданівка Шосткинського району Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Сумського апеляційного суду через Шосткинський міськрайонний суд Сумської області.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області Т.В.Литвинко

СудШосткинський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення19.06.2020
Оприлюднено29.06.2020
Номер документу90077299
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —589/820/20

Рішення від 19.06.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Литвинко Т. В.

Ухвала від 29.04.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Литвинко Т. В.

Ухвала від 13.03.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Литвинко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні