Рішення
від 26.06.2020 по справі 907/665/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

26.06.2020 м. Ужгород Справа № 907/665/19

Господарський суд Закарпатської області у складі

головуючого судді Ушак І.Г.

за участю секретаря судового засідання Лазар С.Л.

розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом дочірнього підприємства Фортуна товариства з обмеженою відповідальністю Іршавське ремонтно-транспортне підприємство , м. Іршава Закарпатської області (далі - ДП Фортуна)

до Лисичівської сільської ради Іршавського району Закарпатської області, с. Лисичево Закарпатської області (далі - сільська рада)

про стягнення суми 257900,00 грн. грн.

без участі представників сторін

Позивач звернувся до суду з вказаними вимогами, оскільки відповідач не сплатив у повному обсязі вартість виконаних підрядних робіт, у результаті чого виникла заборгованість на суму, що становить предмет позовних вимог.

У ході судового розгляду позивачем за результатами здійснення звірки розрахунків з відповідачем зменшено позовні вимоги, у зв`язку з чим предметом спору у даній справі є стягнення з відповідача суми 60072,00 грн., про що повідомлено суд шляхом надіслання письмової заяви; цією ж заявою позивач просить розглянути справу за наявними у ній матеріалами без участі представника.

Відповідач письмовою заявою, що надійшла до суду 22.06.20 визнав позовні вимоги у даній справі на суму 60072,00 грн., також просить розглянути справу за наявними у ній матеріалами без участі представника

Наведені дії сторін у справі - зменшення позивачем розміру позовних вимог визнання відповідачем позову повністю або частково на будь-якій стадії судового процесу; за змістом ст. 46 ГПК України є їх процесуальним правом.

Статтею 191 ГПК України встановлено, що відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві; до ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення; у разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі; у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову; якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд; суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Позивач - ДП Фортуна - зменшив розмір позовних вимог, внаслідок чого предметом позову у даній справі є стягнення із сільської ради боргу за виконані підрядні роботи у сумі 60072,00 грн.

Сільська рада визнала зазначені позовні вимоги, подавши відповідну письмову заяву, підписану сільським головою, що наділений відповідними повноваженнями, з прикладенням печатки сільської ради .

Визнання позову у даній справі сільською радою не суперечить закону, не порушує прав та інтересів інших осіб, тому приймається судом, за таких обставин визнання позову є підставою для ухвалення рішення про задоволення позову.

Суд, вирішуючи дану справу, приймає до уваги відповідні приписи цивільного та господарського права, які регулюють спірні правовідносини, виходячи з їх предмету та суб`єктного складу.

Так, приписами ст. 193 ГК України встановлено, що суб`єкти господарювання, якими є сторони у даній справі, повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов, відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України, не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом; зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За таких фактичних обставин справи та з огляду на наведені норми цивільного та господарського законодавства позовні вимоги у даній справі за первісним позовом підлягають задоволенню, з сільської ради на користь ДП Фортуна належить стягнути борг за виконані підрядні роботи на суму 60072,00 грн.

За змістом ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір сплачений позивачем належить відшкодувати за рахунок відповідача пропорційно до задоволених вимог - у сумі 2099,26 грн.

З огляду на викладене та керуючись ст. ст. 46, 129, 185, 191, 232, 233, 236-238, 240, 242 Господарського процесуального кодексу України,

СУД УХВАЛИВ:

1. Позов задоволити повністю.

Стягнути з Лисичівської сільської ради Іршавського району Закарпатської області (90150, с. Лисичево Іршавського району Закарпатської області, № 373, код ЄДРПОУ 04349573) на користь дочірнього підприємства Фортуна товариства з обмеженою відповідальністю Іршавське ремонтно-транспортне підприємство (90100, м. Іршава Закарпатської області, вул. Федорова, № 29/2, код ЄДРПОУ 30873224) заборгованість на суму 60072,00 грн. (шістдесят тисяч сімдесят дві грн. 00 коп.) та у відшкодування сплаченого судового збору - суму 2099,26 грн. (дві тисячі дев`яносто дев`ять грн. 26 коп.).

Відповідно до приписів ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України. Повний текст рішення складено 30.06.20.

Суддя Ушак І.Г.

Дата ухвалення рішення26.06.2020
Оприлюднено01.07.2020
Номер документу90081644
СудочинствоГосподарське
Сутьзадоволення позову. Суд, вирішуючи дану справу, приймає до уваги відповідні приписи цивільного та господарського права, які регулюють спірні правовідносини, виходячи з їх предмету та суб`єктного складу. Так, приписами ст. 193 ГК України встановлено, що суб`єкти господарювання, якими є сторони у даній справі, повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов, відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України, не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом; зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. За таких фактичних обставин справи та з огляду на наведені норми цивільного та господарського законодавства

Судовий реєстр по справі —907/665/19

Судовий наказ від 19.08.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Рішення від 26.06.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 26.05.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 09.04.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 25.02.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 28.01.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 10.12.2019

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 12.11.2019

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

Ухвала від 05.11.2019

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ушак І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні