Ухвала
від 30.06.2020 по справі 922/1683/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"30" червня 2020 р.Справа № 922/1683/20

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Пономаренко Т.О.

без виклику представників сторін

розглянувши відзив на позовну заяву (вх.№13012 від 10.06.2020) начальника Управління соціального захисту населення Золочівської районної державної адміністрації

за позовом Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" (01601, м. Київ, бул. Тараса Шевченка, 18; код ЄДРПОУ: 21560766) в особі Харківської філії ПАТ "Укртелеком" (61010, м. Харків, Нетіченська набережна, 8; код ЄДРПОУ: 25614660) до Управління соціального захисту населення Золочівської районної державної адміністрації (62203, Харківська обл., Золочівський р-н., смт. Золочів, пл. Слобожанська, 2; код ЄДРПОУ: 03196452) про стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

29 травня 2020 року Публічне акціонерне товариство "Укртелеком" в особі Харківської філії ПАТ "Укртелеком" звернулось до господарського суду Харківської області з позовною заявою до Управління соціального захисту населення Золочівської районної державної адміністрації, в якій просить суд стягнути з Управління соціального захисту населення Золочівської районної державної адміністрації борг у сумі 14 541,04 грн., з яких: 3% річних у розмірі 4 335,34 грн., інфляційні втрати у розмірі 10 205,70 грн., а також суму сплаченого судового збору у розмірі 2 102,00 грн.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 02 червня 2020 року прийнято позовну заяву (вх.№1683/20 від 29 травня 2020 року) Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Харківської філії ПАТ "Укртелеком" до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження у справі №922/1683/20 без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами. Відповідачу встановлено строк 15 днів з дня вручення цієї ухвали для подання відзиву на позов (ст.251 ГПК України) з урахуванням п.4 Прикінцевих положень ГПК України та строк 5 днів на подання до суду заперечень на відповідь позивача на відзив з дня його отримання, оформлених відповідно до ст.167 ГПК України. Позивачу встановлено строк 5 днів на подання до суду відповіді на відзив з дня його отримання (ст.251 ГПК України). Роз`яснено сторонам, що у випадку неподання відповідачем відзиву та/або клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, а також не подання позивачем відповіді на відзив у строки встановлені цією ухвалою розгляд справи буде відбуватися за наявними матеріалами після спливу строку встановленого для подання відповідачем клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження та в межах строків встановлених статтею 248 ГПК України.

Вказану ухвалу відповідач отримав 04.06.2020, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, яке повернулось до суду 16.06.2020, а отже строк на подання відзиву становить до 19.06.2020 включно.

10.06.2020 через канцелярію господарського суду Харківської області від начальника Управління соціального захисту населення Золочівської районної державної адміністрації надійшов відзив на позовну заяву (вх.№13012 від 10.06.2020).

Розглянувши відзив на позовну заяву (вх.№13012 від 10.06.2020) начальника Управління соціального захисту населення Золочівської районної державної адміністрації, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч.1, 2 ст. 161 ГПК України при розгляді справи судом в порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Відповідно до ст.165 ГПК України у відзиві відповідач викладає заперечення проти позову. Відзив підписується відповідачем або його представником. Відзив повинен містити:

1) найменування (ім`я) позивача і номер справи;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) відповідача, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти, за наявності;

3) у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем;

4) обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, наданих позивачем, з якою відповідач погоджується;

5) заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права;

6) перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання;

7) заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті;

8) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Якщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті, крім випадків, якщо незгода з такою обставиною вбачається з наданих разом із відзивом доказів, що обґрунтовують його заперечення по суті позовних вимог, або відповідач доведе, що не заперечив проти будь-якої із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, з підстав, що не залежали від нього.

Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

До відзиву додаються:

1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем;

2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Тобто, імперативними приписами статті 165 ГПК України визначено обов`язкові вимоги, які ставляться та яким повинен відповідати відзив на позовну заяву.

Так, в силу Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009 року, розрахунковий документ - (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) видається відправникові з додержанням вимог Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" і підтверджує факт надання послуги відділенням зв`язку.

У відповідності до п.п. 59, 61 Постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року № 270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку" внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Номер поштового відправлення також може зазначатися на розрахунковому документі (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Отже, належним доказом відправлення сторонам у справі копії відзиву на позовну заяву та доданих до нього документів є опис вкладень в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) з зазначенням номеру поштового відправлення, надані в оригіналі.

Проте, наданий відповідачем відзив на позовну заяву не містить документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу.

Відповідно до вимог п.7. ч.1 ст.170 ГПК України, будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

Згідно зі ч.4 ст.170 ГПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог ч.1 або 2 цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Враховуючи вищенаведене, беручи до уваги те, що відзив на позовну заяву (вх.№13012 від 10.06.2020) начальника Управління соціального захисту населення Золочівської районної державної адміністрації не містить документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу, вважає за необхідне повернути відзив без розгляду.

Суд звертає увагу відповідача на те, що останній не позбавлений права подавати повторно відзив на позовну заяву після усунення зазначених недоліків разом з обґрунтованим клопотанням про поновлення строку на подання такого відзиву.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 42, 165, 170, 234, 235 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Відзив на позовну заяву (вх.№13012 від 10.06.2020) начальника Управління соціального захисту населення Золочівської районної державної адміністрації - повернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в порядку, передбаченому ст. 254, 255, 256 ГПК України.

Апеляційна скарга подається в порядку встановленому ст. 257 ГПК України з врахуванням п.17.5 перехідних положень ГПК України.

Ухвалу складено та підписано 30.06.2020.

Суддя Т.О. Пономаренко

Дата ухвалення рішення30.06.2020
Оприлюднено01.07.2020
Номер документу90083347
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —922/1683/20

Рішення від 07.08.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пономаренко Т.О.

Ухвала від 30.06.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пономаренко Т.О.

Ухвала від 02.06.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пономаренко Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні