Ухвала
від 30.06.2020 по справі 925/514/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

30 червня 2020 року м. Черкаси справа № 925/514/20

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Спаських Н.М., із секретарем судового засідання Буднік А.М., за участі представників сторін:

від позивача: Кушнір С.В. - адвокат за довіреністю та ордером;

від відповідача: Черватюк Ю.В. - адвокат за ордером;

від третьої особи ТОВ "Седна-Агро": не з`явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Патріот-Ч" (м. Черкаси) до Іноземного підприємства "Агро-Вільд Україна" (м. Жашків, Черкаська область) про стягнення 1 645 512,86 грн.

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стягнення з відповідача заборгованості в розмірі 1 645 512,86 грн. на підставі договору № 18/АВУ про відступлення права вимоги від 02.03.2020, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю "Патріот-Ч" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Седна-Агро". Крім того позивач просить стягнути з відповідача витрати на оплату професійної правничої допомоги в розмірі 28 650,00 грн.

Справа розглядається за правилами загального позовного провадження. Триває підготовче провадження. Неявка представника третьої особи не перешкоджає суду вирішувати спір.

В справу 30.06.2020 сторони подали мирову угоду № 194 від 30.06.2020, просять її затвердити, закрити провадження у справі та повернути позивачу з Державного бюджету 50% від сплаченого судового збору в порядку ч. 3 ст. 7 ЗУ "Про судовий збір" .

За умовами мирової угоди № 194 від 30.06.2020, яка підписана керівником та представником від обох сторін, досягнуто такої згоди:

1. Сторони домовились врегулювати спір по справі № 925/514/20 за позовом ТОВ "Патріот-Ч" до ІП "Агро-Вільд Україна" про стягнення заборгованості шляхом підписання та виконання даної Мирової угоди на стадії підготовчого судового засідання.

2. Сторони прийшли до згоди, що заборгованість Відповідача перед Позивачем за позовом у справі № 925/514/20 становить 1 301 525 грн. 95 коп., що включає в себе:

- суму основного боргу лише в розмірі 1 260 534 грн. 60 коп.;

- 50% витрат на оплату судового збору за подачу позовної заяви в розмірі 12 341,35 грн.;

- витрати на оплату професійної правничої допомоги в розмірі 28 650,00 грн.,

загальну суму яких Відповідач зобов`язаний сплатити Позивачу в розмірі та на умовах визначених Сторонами в пункті 4 даної мирової угоди;

3. Сторони мирової угоди, за рахунок поступок Позивача, погодили та встановили, що Позивач відмовляється від нарахування та стягнення будь-яких штрафних санкцій, пені, відповідальності за порушення грошового зобов`язання (Стаття 625 ЦК України) чи інших витрат, пов`язаних із оплатою професійної правничої допомоги чи інших фахівців, які мали місце та або/виникли до підписання цієї мирової угоди.

4. З урахуванням умов та зобов`язань Відповідача визначених пунктом 2 даної мирової угоди, Відповідач зобов`язаний сплатити Позивачу загальну суму заборгованість в розмірі 1 301 525 грн. 95 коп. в строк не пізніше ніж 17 годин 00 хвилин 30 червня 2020 р. Оплата вважається проведеною Відповідачем належним чином, після зарахування грошових коштів на банківський рахунок Позивача.

5. Погашення заборгованості здійснюється шляхом їх перерахування Боржником на поточний банківський рахунок Стягувача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Патріот-Ч", ідентифікаційний код юридичної особи 39740876, п/р НОМЕР_1 , Акціонерний банк "Південний", м. Одеса.

6. Сторони погодили, що при здійсненні перерахування заборгованості

Боржник/Відповідач в платіжному дорученні повинен вказувати наступні реквізити призначення "Оплата на виконання Мирової угоди у справі № 925/514/20".

7. Враховуючи права визначені ч. 1 ст. 192 ГПК України, а саме, що "У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб сторони визначили, що у випадку порушення Боржником - ІП "Агро-Вільд Україна" будь яких строків та умов (суми) оплати грошового зобов`язання, визначеного пунктами 2 та 4 даної мирової угоди, ІП "Агро-Вільд Україна" зобов`язується сплатити на користь Стягувача - ТОВ "Патріот-Ч", штраф в розмірі 30 відсотків від суми, яка підлягала до оплати, згідно пункту 4 даної мирової угоди, а саме: 390 457 грн. 79 коп.

8. Мирова угода вступає в силу з моменту її затвердження господарським судом Черкаської області та є обов`язковою як виконавчий документ для Позивача-Стягувача та Відповідача-Боржника.

9. Сторони заявляють, що ні в процесі виконання цієї мирової угоди, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права будь-яких третіх осіб -юридичних чи фізичних осіб, в тому числі і держави.

10. Сторони встановили, що у разі будь-якого невиконання Відповідачем (Боржником) цієї мирової угоди, включаючи але не обмежуючись нездійснення розрахунків згідно із графіком платежів вказаного в пунктах 4 цієї угоди, а також порушення визначених строків розрахунків (частково або повністю), Ухвала господарського суду Черкаської області у справі № 912/3441/19 про затвердження мирової угоди є виконавчим документом, у розумінні частини 2 ст. 193 Господарського процесуального кодексу України та п. 2 ч. 1 ст. 3, статті 4 Закону України "Про виконавче провадження" від 02 червня 2016 року N 1404-УШ, є обов`язковою на всій території України і підлягає примусовому виконанню відповідними органами та особами, які здійснюють примусове виконання рішень визначеними статтею 5 вказаного Закону. У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди, ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Розглянувши матеріали справи і умови мирової угоди сторін суд вважає, що вона підлягає до затвердження частково, виходячи з такого:

Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу ( ч. 2 ст.192 ГПК України).

Відповідно до частини 1 статті 192 ГПК України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін.

З умов мирової угоди від № 194 від 30.06.2020 та заяви сторін про її затвердження вбачається, що мирова угода щодо фінансових зобов`язань відповідача укладена сторонами з метою врегулювання спору по справі та на підставі взаємних поступок (в т.ч щодо зменшення суми основного боргу і сплати боргу в день її укладення), не суперечить чинному законодавству, відповідає наявним між сторонами договірним відносинам, розрахунки платежів за мировою угодою є вірними та відповідають позовним вимогам. Мирова угода є реальною до виконання.

Мирову угоду підписано повноважними керівником та представником-адвокатом від обох сторін, повноваження яких підтверджуються матеріалами справи.

У відповідності до ч. 1 ст. 191 ГПК України мирова угода може стосуватися лише прав та обов`язків сторін за предметом спору.

Враховуючи викладене, до затвердження не підлягає домовленість сторін про те, що за порушення Боржником - ІП "Агро-Вільд Україна" будь яких строків та умов (суми) оплати грошового зобов`язання, визначеного пунктами 2 та 4 даної мирової угоди, ІП "Агро-Вільд Україна" зобов`язується сплатити на користь Стягувача - ТОВ "Патріот-Ч", штраф в розмірі 30 відсотків від суми, яка підлягала до оплати, згідно пункту 4 даної мирової угоди, а саме: 390 457 грн. 79 коп.

Така умова не стосується прав та обов`язків сторін за предметом спору та не може вважатися виходом за межі предмета спору, не пов`язана з ним, бо ця умова є лише санкцією за невиконання умов мирової угоди.

Однак дану умову сторони можуть виконувати у добровільному порядку за загальними правилами про зобов`язання, з приводу яких досягнуто згоди.

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 185 ГПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу, зокрема, про закриття провадження у справі. При цьому згідно п. 7) ч. 1 ст. 231 ГПК України підставою для закриття провадження у справі є укладення сторонами мирової угоди і затвердження її судом.

Отже укладена між сторонами Мирова угода № 194 від 30.06.2020 не суперечить закону, не порушує права чи охоронювані законом інтереси сторін та інших осіб, може бути виконана у встановлені нею строки, а тому підлягає до затвердження судом (крім умови про штраф за її невиконання).

За наслідками закриття провадження у справі, передбаченими ст. 231 ГПК України, повторне звернення позивача до суду зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет та з тих же підстав, не допускається, що представникам сторін роз`яснено в засіданні та їм зрозуміло.

Затверджена мирова угода між сторонами підлягає добровільному виконанню.

У заяві про затвердження мирової угоди сторони просять суд вирішити питання про розподіл судових витрат у відповідності до ч. 3 ст. 7 ЗУ "Про судовий збір" (аналогічна норма викладена у ст. 130 ГПК України, частиною 1 якої передбачено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову).

Сторонами погоджено, що разом зі сплатою основного боргу та витрат на професійну правничу допомогу відповідач сплачує позивачу лише 50% витрат на оплату судового збору за подачу позовної заяви в розмірі 12 341,35 грн.

Клопотання позивача ( в особі представника та платника судового збору Кушнір С.В . ) у заяві про затвердження мирової угоди щодо повернення з Державного бюджету 50% сплаченого позивачем судового збору при зверненні до суду (12 341,35 грн.) підлягає до задоволення за наслідками затвердження мирової угоди.

Статтею 7 Закону України "Про судовий збір" та ст.130 ГПК України (щодо дотримання порядку, встановленого Законом) передбачено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду. У разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Керуючись ст. 130, п. 7) ч. 1 ст. 231 ГПК України, ст. 7 Закону України "Про судовий збір" -

УХВАЛИВ:

Заяву представників обох сторін № 193 від 30.06.2020 про затвердження мирової угоди задовольнити частково (за виключенням умови про сплату штрафу в розмірі 30% від суми сплати (390 457,79 грн.) за порушення Боржником - ІП "Агро-Вільд Україна" будь яких строків та умов (суми) оплати грошового зобов`язання, визначеного пунктами 2 та 4 даної мирової угоди).

Затвердити мирову угоду № 194 від 30.06.2020 у справі № 925/514/20 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Патріот-Ч" (м. Черкаси) до Іноземного підприємства "Агро-Вільд Україна" (м. Жашків, Черкаська область) про стягнення 1 645 512,86 грн., за умовами якої :

1. Сторони домовились врегулювати спір по справі № 925/514/20 за позовом ТОВ "Патріот-Ч" до ІП "Агро-Вільд Україна" про стягнення заборгованості шляхом підписання та виконання даної Мирової угоди на стадії підготовчого судового засідання.

2. Сторони визнають, що заборгованість Відповідача перед Позивачем за матеріалами справи № 925/514/20 становить 1 301 525 грн. 95 коп., що включає в себе:

- Суму основного боргу в розмірі 1 260 534 грн. 60 коп.;

- 50% витрат на оплату судового збору за подачу позовної заяви в розмірі 12 341,35 грн.;

- витрати на оплату професійної правничої допомоги в розмірі 28 650,00 грн.,

загальну суму яких Відповідач зобов`язаний сплатити Позивачу в розмірі та на умовах визначених Сторонами в пункті 4 даної мирової угоди;

3. Сторони мирової угоди, за рахунок поступок Позивача, погодили та встановили, що Позивач відмовляється від нарахування та стягнення будь-яких штрафних санкцій, пені, відповідальності за порушення грошового зобов`язання (Стаття 625 ЦК України) чи інших витрат, пов`язаних із оплатою професійної правничої допомоги чи інших фахівців, які мали місце та або/виникли до підписання цієї мирової угоди.

4. З урахуванням умов та зобов`язань Відповідача визначених пунктом 2 даної мирової угоди, Відповідач зобов`язаний сплатити Позивачу загальну суму заборгованість в розмірі 1 301 525 грн. 95 коп. в строк не пізніше ніж 17 годин 00 хвилин 30 червня 2020 р. Оплата вважається проведеною Відповідачем належним чином, після зарахування грошових коштів на банківський рахунок Позивача.

5. Погашення заборгованості здійснюється шляхом їх перерахування Боржником на поточний банківський рахунок Стягувача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Патріот-Ч", ідентифікаційний код юридичної особи 39740876, п/р НОМЕР_1 , Акціонерний банк "Південний", м. Одеса.

6. Сторони погодили, що при здійсненні перерахування заборгованості

Боржник/Відповідач в платіжному дорученні повинен вказувати наступні реквізити призначення "Оплата на виконання Мирової угоди у справі № 925/514/20".

Провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Патріот-Ч" (ідентифікаційний код 39740876, м. Черкаси) до Іноземного підприємства "Агро-Вільд Україна" (ідентифікаційний код 33353730, м. Жашків, Черкаська область) про стягнення 1 645 512,86 грн. - закрити.

Боржник: Іноземне підприємство "Агро-Вільд Україна" (ідентифікаційний код 33353730, вул. Шевченка, 48, м. Жашків, Черкаська область, 19200).

Стягувач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Патріот-Ч" (ідентифікаційний код 39740876, вул. В`ячеслава Чорновола, 98А, м. Черкаси).

Клопотання позивача задовольнити та повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "Патріот-Ч" (ідентифікаційний код 39740876, вул. В`ячеслава Чорновола, 98А, м. Черкаси) з Державного бюджету України 12 341,35 грн. як 50% сплаченого представником позивача Кушнір С.В. судового збору за квитанцією № 30919388-1 від 27.04.2020 (повна сума сплати 24 682,70 грн.).

Оригінал квитанції залишається у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення 30 червня 2020 року.

Ухвала може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду протягом 10 днів.

Ухвалу може бути пред`явлено до примусового виконання протягом трьох років починаючи з 01 липня 2020.

Суддя Н.М. Спаських

Дата ухвалення рішення30.06.2020
Оприлюднено01.07.2020
Номер документу90083503
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 645 512,86 грн

Судовий реєстр по справі —925/514/20

Ухвала від 30.06.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 05.06.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 28.04.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні